Tercih Konusunda Yardım Eder misiniz? (Yks)

Yazılım alanında çalışan kıdemli bir mühendis olarak okuduğum en saçma ve bihaber öneri :) Konu sahibi, dikkate alma bence.
Sektörün farkındayım, eskisi gibi değil zaten. Ne ybs ne de iki senelik herhangi bir yazılım, bilgisayar üzerine bir şey yazmayı düşünmüyorum.

Orasi öyledir ama şuanda sektörde ciddi anlamda daralma var, bu işin ekmeğini yiyen yedi, şuan istisnalar hariç zor. 10-20 sene önce ile şuan asla bir değil, en yakın arkdasimin kuzeni Boğaziçi bilgisayar mezunu ve iş bulmakta ciddi anlamda zorlandı, aylarca. Şuan da maaşından asla memnun değil, başka arkadaşım okurken okulu bıraktı, örneklerini şuan çok görüyorum. Yine de çok teşekkür ederim yardımcı olmaya çalıştığınız için.

yahu bu kız sözelci ve bilgisyarın b'siyle alakası yok belli ki -ki herkesin olacak diye ayet mi var, çok doğal.
yine belli ki matematik zekası yok analitik kafası yok -ki olmayabilir, çok normal

tamam illa süper matematik kafası olması lazım illa mühendislik matematik, astrofizik mezunu (ya da bunları okuyabilecek) biri olmalı filan demiyorum ama kafa yapısı ilgisi yeteneği hiçbiri müsait olmayan kişi bilgisayarı ancak windows kullanmak düzeyinde bilen kişi durup dururken yapay zeka uzmanı nasıl olacak Allah aşkına?

(makine öğrenmesi makalem var kaliteli SCI dergide)

ben de sonradan öğrendim bu alanı. master yaptım doktora yaptım, lisans alanım normalde yine sayısal ama yazılımla alakasız bir alandı fakat belli bir altyapım vardı çalıştığım alanda uygulaması vardı zaten, sadece çalıştığım alana yönelik kısmındayım yazılımın

o kurslara giden kişiler ya tamamen alakasız şekilde gidiyor -bu kız da gitse öyle olur. ve hiçbir şey yapmadan kalıyor

ya da zaten bir şekilde mesleği, çalışma alanı, kendi ilgisi, bişeyi yatkın oluyor gidip öğrenip açık gördüğü bir şeyi dolduruyor, mesela zaten hali hazırda piyasaya iş yapıyor biliyor ihalesini teklifini kendi firmasıyla bu işe giriyor vs.
bu kız ne yapcak yapay zekayla?

Haklısınız ama başka istediğim bölümde de yok, çap yapmaya çalışacağım. Eğitim fakültesinde okuyan birçok kişi ile konuştum, çok çap yapan var, özel eğitim ile derslerinin birçoğu benziyor okul öncesinin. Mühendislik ya da başka fakülteler kadar zor degilmis hatta hiç değilmiş. Teşekkür ederim, düşüneceğim.

Çok doğru dediniz, gerçekten bilgisayarı açmayı ve kapamayi biliyorum, birde Google falan girmeyi, matematiğim zaten iyi değil ve olmuyor, yapamıyorum yani. Çap olanakları için yazmıştım, bayağı hayal kırıklığına uğradım. Benim bir daha cidden mezuna kalacak psikolojim yok, öğretmenlik yazmayın diyorlar ama sınıf ve özel eğitimin hâlâ önü açık, okul öncesinin de ataması fena değil. Bilmiyorum ne yapacağım... Belki özel eğitim gelebilir, yine yazacağım da okul öncesinden ortalamayı yüksek tutup çap yapmaya çalışacağım.

Sektörden bi habersiniz sanırım. Sozel ogrencısıne yazılım tavsıye etmek bambaska sevıye

Ben artık kızım için bile hangi meslegi seçsin kararsızım.
Bilgisayar mühendisliği istiyor ya da yazılım ama kime sorsam asla seçmesin gelecek zamanlarda yapay zeka yerini alacak diyorlar.
Hemşirelik seçin deyip duruyorlar :)

mühendislik düşünen ve esasen sayısalcı da olan kuzenim- ki bu erkek- geçen sene sözelden tercih verip özel eğitime gitti, batıda bir devlet üniversitesine

ÇAP yapmak gibi bir fikri var mıdır bilmiyorum, zira özel eğitim fikri de zaten yoktu mühendislikte çok iyi okullar/bölümler gelmeyecekti, sırf ataması var dedi gitti. çok çok yüksek puanları olmadıkça kimse idealleriyle tercih yapmıyor şimdi.

kıbrıs için de sınıf öğretmenliğine giden kuzenim oldu
benim memleketimde bu bölüm var oraya yatay geçiş yaptı 1 senesi dolduktan sonra, bu şekilde geldi ailesinin evinde okuyor şimdi

Sektörden bi habersiniz sanırım. Sozel ogrencısıne yazılım tavsıye etmek bambaska sevıye
Absbsjsks birincisi yapay zeka alanında uzmanlaşsın demişim. Sözel biri de yapay zeka alanında gayet uzlamanlaşabilir. Yazılım bilmek yapay zekayı derinlemesine anlamak için avantajdır, ama girmek için şart değildir.
Prompt engineering, ai içerik editörü, ai eğitim danışmanlığı. Tonla meslek var.
Herkesi her şeyden habersiz cahil mi sanıyorsunuz? Bi siz biliyorsunuz zaten her şeyi abshsjsak

Ailemi ikna etmeye çalışacam, olmazsa çap için ortalama kasarım. Çok teşekkür ederim

Merhaba ben de 22 yaşındayım sınıf öğretmenliğinden bu sene haziranda mezun oldum. Diğerlerini bilmem ama öğretmenlik cidden bitik ki en çok alınan öğretmenlik branşı olmama rağmen bunu diyorum. Biliyorsan eğer yeni sistemle öğretmenlik bir nevi 6 yıla çıktı üniversiteden den sonra asgari ücretle başka şehirde 2 yıl daha eğitim alman bekleniyor yani benim tavsiyem mümkün olduğunca öğretmenliklere yönelme umarım hayırlısı olur hakkında :)

Ben eskiden hep radyo televizyon sinema, reklamcılık, gazetecilik gibi bölümler isterdim. Sonra akran rekabeti, itibar yarışı, aile baskısı bilmem ne derken kendimi hukuk okurken buldum. Umarım gönlünüzdeki bölümü okursunuz. Sevmeden okunan bölüm insanın üzerinde ömür boyu yük olmaktan başka bir şeye yaramıyor.

Çok sağ olun, ama benim gönlümden geçen gerçekten öğretmenlik.

Bir buçuk seneymiş eğitim fakültesinden mezun olanlar, ben bunu da göze alıyorum. En olmadı ailemin olduğu yerde giderim 1.5 senelik eğitim için. Şuan çoğu işe başlayınca asgari ya da üstünü veriyorlar, bir buçuk yıl dayanabilirim. Bunları düşündüm gerçekten, hem 4 sene sonra ne olacağı belli değil. Ben başka bir meslekte kendini hayal edemiyorum, içimde kalmasını istemiyorum. En olmadı ingilizcemi geliştirip hostes olurum, okuldan sonra bir şey olmazsa ya da yemek sektöründen ilerlerim. Ailemden yana bir sıkıntı yok, hep arkamdalar, biliyorum ama cidden bir sene daha kalamam. Sizin okulunuzda eğitim fakültesinde çap yapanlar var mıydı, bilginiz var mıdır?

Ha bunları göze alarak geliyorsanız bir şey diyemem tabi dediğiniz gibi onu yazma bunu yazma diyoruz ama birçok alanin mezunu asgari ücretten belki biraz fazlasına tamah ediyor yaşadığınız yer neresi ? Malum her yerde açılmıyor. Mesela ben sınava girdim benim şehrinde açılmadığıdan bu akademi olursa kazanırsam 20 bin ile bir başka şehirde nasıl geçineceğim diye düşünüyorum .Başka bir meslekte hayal edemeyeceğiniz düzeyde istiyorsaniz bunu devam edin o zaman alandan çap olarak da bizzat benim sınıfımda sosyal bilgiler öğretmenliği okuyup sınıf öğretmenliğine çap yapanlar vardi devlet unide okudum ben çoğu üniversite de bu imkanı sağlıyor diye biliyorum :)

Ben her şeyi düşündüm, umarım hayırlısı olur. Sizin içinde, içinizi ferah tutun, inşallah atanacaksınız. Bir iki senelik zorluktan sonra umarım daha da guzel olur şey sizin için.

2 yıllık havacılık diş sağlığı sağlık yazılım düşünmez misiniz ben özelde endüstri okudum özel üniversite aile evindeyse tercih edilebilir bi arkadaşım özelden devlete geçti hukukta. Zaten insanların mezun olduğu yaşta okula başlıyorsun öğretmenlik mezunu arkadaşlarımın çoğu keşke 2 yıllık okusaydım diyor memurlukta aman aman maaş farkı da yok. Öğretmen yazsan bile ek tercihlerle 2 yıllık büro halkla ilişkiler vs yaz. Bi arkadaşım insan kaynakları okuyordu 2 yıllık kız hemen atandı ev araba aldı atandı direkt 2020 pandemisi ertelemeli kredi öyle böyle şansı yürüdü. bizden kat kat ileride. Yine bir arkadaşım ikinci üniversite ile bilgisayar programcılığı okudu kendi de mühendislik okuyordu o da güzel bir kuruma atandı normalde lisansla 95 üstü alması gerekir öyle böyle okulu bitti. Bence mantıklı bi tercih yapman lazım

Özel üniversiteye para vermeyeceğim, burslu bir şekilde girebiliyorum. Burada çap hakkında bilgi almak için yazmıştım, ama başka türden cevaplar geldi, ben özel eğitime çap yapmayı düşünüyorum, bunun bilincinde olacağım için ortalamayı yüksek tutacağım zaten. İki seneliklerden bile doğru dürüst alım olmuyor artık, milletin mezun olduğu yaşta okuyorum ama millet ay sonunu zor getiriyor. 2020 ile şuan 2025 arasında uçurum var, benim de açıktan okuyup atanan çok akrabam oldu ama onların hepsi şanslı idi. Devlet sürpriz alimlar yapıyor, kimse bilemiyor. Misal anestezi ya da tıbbi sekreterlikten çok güzel alımlar yaptı ama şuan KPSS atama puanları çok yüksek durumda. Bu güzel atamalar ise genelde bir anda oluyor ve iki sene falan böyle gidiyor sonra çok az alım yapıyorlar. Ben istemediğim mesleği yapmak istemiyorum; a,b,c,d vb. planlarım vardı ama düşününce en istediğim öğretmenlik, bana en uygun olanı. Ev almak falan diyorsunuz ama şuan yeni atanan bir memur değil bile çok çok zor alır evi, ev fiyatları ve krediler belli, onların faizleri de aynı şekilde. Memur maaşı kadar kim aylık kredi borcu ödeyecek, çevremde bir sürü memur da var ve hepsi ay sonunu zor çıkarıyor.

Çap, cift anadal mı?
Biz yeni ifadeleri bilemeyebiliyoruz.
Özel eğitimde çalışırım derseniz, tabii ki yapın, ihtiyaç var her zaman.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…