Tomografi sonuc bebek için 🥺

Cngz44

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2023
549
212
33
31
Kızlar oğlum dekolman doğum oldu 7 aylık doğdu oksijensiz kaldı yaşamaz dediler ama hayatta şuan 7 buçuk aylık düzeltilmiş 5 buçuk aylık sağ sola dönüyor emeklemeye çalışıyoe yattığı yerden kafasını rahatça kaldırıyor seslere tepkisi var sürekli gülüyor oynuyor yabancı tanıdık ayırt ediyor yürüteçe koyuyor annem arada gidiyor baya baya ek gıda alıyor boyu 72 cm 9 kg ve 2 hafta önce altta iki tane diş çıkarttı herşey gazet güzel ama tomografi sonucunda bir sürü kötü şey var hidrosefali yazıyor beyinde küçülme yazıyor bir sürü şey gözlerde bozukluj yazıyor bu nasıl oluyor ben bilmiyorum beyin odakcığında hasar yazıyor hasar olsa bunları nasıl yapabiliyor yada yaptıklarını zamanla kayıp mı edecek

Sonuc bu

Eklentiler

• 73b9c8aa-0ff1-48ce-bdf0-19ff87afbc74.webp
    73b9c8aa-0ff1-48ce-bdf0-19ff87afbc74.webp
    53,3 KB · Görüntüleme: 122
Çok geçmiş olsun. Doktorunuzla görüştünüz mü tekrar? Acil şifalar diliyorum. Bir fikrim yok ama başlığınız güncel kalsın diye yazıyorum.

Bebeğinizin baş çevresi büyük mü?
Bening eksternal hidrosefali dediği büyük kafalı bebeklerde olabiliyor
Bunun olağan bir durum mu beyin kuculmesi mi olduğu 2 yaşından sonra mr ile kontrol ediliyor
Önemli olan bebeğin zamanında dönme emekleme yürüme vb şeyleri yapması ( diye biliyorum nöroloji Dr söylediği kadarıyla)
Diğerlerini okuyamıyorum belirgin değil
Benim bebeğimin baş çevresi büyük bizde de var bu

Merhaba,

ChatGPT kullanmıyorsanız tavsiye ederim. Ben sizin sonucunuzu attım ve aşağıdaki şekilde özetledi.

Umarım sizin için her şey çok güzel olur. Sizin için dua edeceğim.

“Bunlar beyin dokusunda hasar olabileceğini düşündürür. Ancak bu bulgular tek başına bebeğin engelli olacağı anlamına gelmez.

Şu anda bebeğin dönüyor, başını kaldırıyor, seslere tepki veriyor, sosyal tepkileri yerinde, gülüyor, tanıdık yabancı ayırt ediyor, emeklemeye çalışıyor ve ek gıda alıyor. Bunlar önemli ve olumlu gelişmeler. Eğer ağır bir zihinsel veya motor engel olsaydı bu belirtileri büyük ihtimalle göstermezdi.

Beyin, özellikle bebeklik döneminde esnektir. Hasarlı bölge varsa bile diğer bölgeler görevleri devralabilir. Bu nedenle şu anki gelişim çok kıymetli.

Yine de dikkatli takip şart. Nöroloji kontrollerini aksatma. Gözlerde bir bozukluktan da bahsediliyorsa mutlaka bir çocuk göz doktoruna gidilmeli. Evde bolca etkileşim, oyun, konuşma, yüzüne bakarak iletişim gibi basit şeyler bile çok fayda sağlar.

Sonuç olarak:

Engel ihtimali tamamen yok denemez, ama şu anki gelişimi bu ihtimali düşük gösteriyor. Bebeğin şu anda iyi durumda. İleride sorun çıkarsa bile erken fark edilirse destekle çok yol alınabilir.

Yani endişe etmen normal ama şu anda elindeki en değerli veri bebeğin kendisi. Onun yaptıkları, rapordan çok daha fazlasını anlatıyor.”

Bebeğinizin baş çevresi büyük mü?
Bening eksternal hidrosefali dediği büyük kafalı bebeklerde olabiliyor
Bunun olağan bir durum mu beyin kuculmesi mi olduğu 2 yaşından sonra mr ile kontrol ediliyor
Önemli olan bebeğin zamanında dönme emekleme yürüme vb şeyleri yapması ( diye biliyorum nöroloji Dr söylediği kadarıyla)
Diğerlerini okuyamıyorum belirgin değil
Benim bebeğimin baş çevresi büyük bizde de var bu
Merhabalar bizimde mr ımızda böyle bir sey cıktı bebeğim 4 aylık zamabla gecermi cok korkuyoruz henuz sonucu doktora göstermedik ne yapmak lazı. Bebegimizin basıda ölçümlere göre buyuk degil

Kızlar oğlum dekolman doğum oldu 7 aylık doğdu oksijensiz kaldı yaşamaz dediler ama hayatta şuan 7 buçuk aylık düzeltilmiş 5 buçuk aylık sağ sola dönüyor emeklemeye çalışıyoe yattığı yerden kafasını rahatça kaldırıyor seslere tepkisi var sürekli gülüyor oynuyor yabancı tanıdık ayırt ediyor yürüteçe koyuyor annem arada gidiyor baya baya ek gıda alıyor boyu 72 cm 9 kg ve 2 hafta önce altta iki tane diş çıkarttı herşey gazet güzel ama tomografi sonucunda bir sürü kötü şey var hidrosefali yazıyor beyinde küçülme yazıyor bir sürü şey gözlerde bozukluj yazıyor bu nasıl oluyor ben bilmiyorum beyin odakcığında hasar yazıyor hasar olsa bunları nasıl yapabiliyor yada yaptıklarını zamanla kayıp mı edecek
Suan nasıl bebeginiz acaba

Suan nasıl bebeginiz acaba
Çok şükür biz özel hastanede çektiemiştik mr özelde bebeğin yaşıjı belirtmeden rapor çıkartmışlar oğlumu 70 yaşındaki bir hastaya göre yorumlamışlar başka doktora gittik bu raporun bu bebeğe ait olduğuna eminmisiniz demesi üzerine herşey netlik kazandı biraz sıvı birikmesi var biraz kafası büyük doktor sadece koca kafalı olacak korkmayın bu sıvı birikmeside zamanla kaybolur diye düşünüyorum çocuk çok normal yaşadığı duruma göre çok fazla iyi durumda şuan bu çocuğun yaşadıklarına göre hareket etmeden durması yatması kıpırdamaması gerekir çok şükür ki çok güzel bakmışsınız ve Allahta size çok güzel yardım etmiş dedi detaylı mr istedi doktor ağustosta içimiz rahat etsin diye

Çok şükür biz özel hastanede çektiemiştik mr özelde bebeğin yaşıjı belirtmeden rapor çıkartmışlar oğlumu 70 yaşındaki bir hastaya göre yorumlamışlar başka doktora gittik bu raporun bu bebeğe ait olduğuna eminmisiniz demesi üzerine herşey netlik kazandı biraz sıvı birikmesi var biraz kafası büyük doktor sadece koca kafalı olacak korkmayın bu sıvı birikmeside zamanla kaybolur diye düşünüyorum çocuk çok normal yaşadığı duruma göre çok fazla iyi durumda şuan bu çocuğun yaşadıklarına göre hareket etmeden durması yatması kıpırdamaması gerekir çok şükür ki çok güzel bakmışsınız ve Allahta size çok güzel yardım etmiş dedi detaylı mr istedi doktor ağustosta içimiz rahat etsin diye
🥲🧿maşallah okurken gmzlerim doldu adınıza cok mutlu oldum bir anne olarak allahım saglık versin bebişinize peki bebek premature oldugu için normal ayındaki cocuklar gibimi ilerledi gelişin basamakları

Canım senin için yapay zekaya sonucunu attım umarım yardımcı olabilmişimdir

Öncelikle: Bu bebek mucize gibi 🌱

Dekolman doğum, oksijensiz kalma, 7 aylık prematüre doğum gibi çok ciddi risklerle hayata gelmiş ama şu anda:

Dönüyor,

Emeklemeye çalışıyor,

Kafasını rahat kaldırıyor,

Gülümsüyor, tanıdık-yabancı ayırt ediyor,

Ek gıda yiyor, diş çıkarmış,

9 kilo ve 72 cm gibi çok iyi bir gelişim göstermiş.

📌 Bu davranışlar, beynin şu an aktif olarak çalıştığını ve gelişim gösterdiğini gösterir.
📌 Bu kadar fonksiyonu olan bir bebek, "yaşamaz" denip sonra bu düzeyde toparladıysa bu zaten büyük bir başarıdır.

---

🧠 Peki BT (Tomografi) neden bu kadar kötü çıkıyor?

Tomografi bulgularında:

Hidrosefali (beyin içi sıvı artışı),

Atrofi (beyin hacminde azalma),

Hasar (belki doğumda olan doku ölümü),

Gözlerde bozukluk gibi ifadeler varsa...

Bu, doğumda veya hemen sonrasında gerçekten bir beyin hasarı oluştuğunu, fakat beynin kalan sağlıklı kısmının şu an görevleri devralmaya çalıştığını gösteriyor olabilir.

🧠 Bebek beyni esnektir (nöroplastisite):

Yani bir kısım hasar olsa bile, diğer bölgeler bu görevleri devralabilir.

Özellikle ilk 2 yaş bu telafi için çok kıymetlidir.

---

❗ Peki bu durumda ne olur?

Böyle bebeklerde 3 olasılık vardır:

1. 🔸 Gelişim çok iyi gider, hiçbir ciddi sorun görülmez.
(Nadir ama mümkün. Şu anki durumu bu ihtimali gösteriyor.)

2. 🔸 Zamanla bazı alanlarda (örneğin ince motor, konuşma, dikkat gibi) hafif gecikmeler olabilir.
Ama erken destekle bunlar çoğu zaman toparlanabilir.

3. 🔸 İleri dönemde bazı sorunlar (spastisite, yürüme gecikmesi, dikkat eksikliği, konuşma gecikmesi vs.) belirginleşebilir.
Ama bu da şimdiden değil, zamanla anlaşılır.

‼️ Ama şu anda gösterdiği gelişim çok iyi. Kötüleşeceğini söylemek için elimizde hiçbir somut belirti yok.

---

🔍 Tomografiyle Gerçek Hayat Uyumsuzsa Ne Yapmalı?

Tomografi bazen beyin dokusunda hasar gösterir ama bebeğin davranışlarıyla uyumsuz olabilir.

Çünkü: Beyin işlevleri sadece yapıya bakarak değil, davranışa bakarak anlaşılır.

Bu yüzden mutlaka:

Çocuk nörolojisi doktoru görmeli,

Gerekirse beyin MR çekilmeli,

Gelişim testleri (Denver, Bayley vs.) yapılmalı,

Fizyoterapi ve gelişim desteği başlanmalı.

---

👶 Bu Anneye Ne Denebilir?

"Senin bebeğin doğumda çok zorlu bir başlangıç yapmış ama şu anda gösterdiği gelişim gerçekten umut verici. Tomografide bazı hasarlar görünse de bu her zaman davranışı belirlemez. Şu anda yaptığı şeyler beyninin çalıştığını ve geliştiğini gösteriyor. Yine de zamanla daha net bir tablo çıkar, bu yüzden çocuk nörolojisi ve gelişim uzmanlarıyla düzenli takip çok önemli. Gelişimi destekleyecek egzersizler, oyunlar ve fizik tedavi ile çok yol alınabilir. Kötüye gidecek diye bir şey kesinlikle yok, çünkü çocuklar çok şaşırtıcı ilerlemeler gösterebiliyor. Sen bebeğine çok güzel bakmışsın, bu da onun en büyük şansı."

Back
X