Türkiye´de yaşayamazsın diyorlar . . . ..

Sra_

Envyistheshadowofsuccess
Kayıtlı Üye
17 Şubat 2013
198
18
118
Almanya
Merhaba Arkadaşlar :)
aslında benim bir derdim yok, yalnızca bir endişem var...
Ben Almanyada doğdum ve burada 22 yaşıma geldim..
Okudum, Mesleğimi yaptım ve çok iyi biyerde çok iyi maaşla çalışıyorum.. Yalnız bu meslekte ve Almanyada daha fazla yaşamak istemiyorum.. Tam anlamıyla memleket hasretiyle yanıp tutuşan biriyim, ne zaman televizyonda memleketimi (Trabzon) gösterseler gözlerim dolar ve her zaman aynı soruyu sorarim: nerden geldik ki biz buraya ?
Her neyse konum bu değil aslında. İlerde Türkiye´ye kesin dönüş yapmayı planlıyorum (bu isteğim yıllardır var içimde). Türkiyedeki akrabalarım sen buralarda yapamazsın, rahata alışmışsın diyip moralimi bozuyorlar. Bi yandan haklılar burda herşeyim var heryere arabamla gidiyorum, arkadaşlarımla alışverişlere uzaklara sınır dışına çıktığımız oluyor.. Ama bunlar beni almanyada tutmaya yetmiyor :) tek üzüleceğim ailem ve arkadaşlarımı bırakmak olacak, ama insan hayatını başka insanlara göre yönlendiremez ki öyle değil mi?
Bu arada erkek arkadaşımda türkiyede zaten, 2 yıldır birlikteyiz gidip geliyorum sürekli..
Benim gibi Avrupa dan daha doğrusu yurtdışından Türkiye ye yerleşmiş insanlar varmı Kadınlar kulübünde ? Varsa zorluk çektiler mi? Şuan ne yapıyorlar ? Ve en önemlisi iş bulabildiniz mi?
İnsan herşeye alışıyor diyeceksiniz kesinlikle öyle hâlime binlerce kez de şükürler olsun ama Almanya artık bana dar geliyor.
Cevaplariniz icin şimdiden teşekkürler

Ne gibi sorunlar yaşanır bilemeyeceğim, ki yaşansa da senin de dediğin gibi her şeye alışılıyor; illa ki sen de alışırsın.
Ama işin aslı şu ki; sevdiğin kişi Türkiye'de olmasaydı bu kadar gelme arzusu ile dolu olmazdın eminim. :))
Onun varlığı ile alışman daha da kolay olabilir.
Tabi sen buraya geldiğin vakit ilişkiniz harika gitmeye devam ederse ve çevrendeki insanlarla iletişiminde sorun olmazsa.

En büyük sorun olarak işsizliği öne sürüyorlar. Burdaki ler iş bulamiyor sen nasil bulacaksın filan filan

canım akrabaların bence haklılar. yanlış anlamayın elbette memleket gibisi yok ama kıyaslama yapmamak elde değil.
Almanyada yaşam standartları Türkiye'ye kıyasla çok yüksek. Ekonomik sorunlar, para sıkıntısı vb neredeyse sıfır. insanlar avrupada daha güleryüzlü. neden? çünkü mutlular. geçim sıkıntıları, para sorunları yok. türkiye'de ise artık yarın halimiz ne olacak, memleket ne duruma geldi diye düşünür olduk.

Bir karar vermeye çalışıyorsun, zor bir karar. o yüzden acele etme. İmkanın varsa gel bir süre Türkiye'de kal, bunu geçici olarak değil de kesin dönüş yapmışsın gibi düşün. Ve gözlemle, acaba ben burda yaşayabilirmiyim, ne yaparım, ne iş tutarım gibi bir düşün. Ve senin Türkiye'ye dönmene isteme sebebin ne? tam olarak ne? erkek arkadaşın mı, memleket hasreti mi, yoksa Almanya'dan sıkılmış olman mı, bu sorunun cevabı çok önemli. iyi düşün, umarım mutlu olacağın bir karar verirsin.

Tatile gezmeye gelmekle yasamak ayni sey degil. Üzülerek söylüyorum ama oradaki standartlarinizi burada bulamayabilrsiniz. Maddi manevi. Burada üniversite mezunlari is bulamiyor. Ya da asgari ücretle alakasiz isler yapiyorlar. Iyi bir meslegim iyi bir gelirim var diyorsunuz, ayni gelirde is garantisi olmayabilir. Avrupa ülkelerinde yasayan gurbetciler hep memleket hasreti cekerler ama cok az kismi dönüs yapar. Sosyal imkanlari, is garantileri, issiz kalsalar bile issizlik ödenegi garantileri, düzen, nizam, kurallara uyulmasi mesela bazi sebepler. Memleketinizi sevmeniz özlemeniz güzel bir sey. Ama ben de o kisilere katiliyorum yapamazsiniz. Mesela bir is basvurusu yapiyorsunuz, cok iyi bir okuldan mezun olun, yabanci dil bilin. Sizinle ayni ise basvuran ve vasat özellikleri olan diger kisinin babasi dayisi veya amcasi patronu taniyorsa onu ise alirlar. Itiraz bile edemezsiniz.

Veya bir ev kiraliyorsunuz ve ev sahibi size evin kötü taraflarini hic söylemiyor. Ev rutubet icindedir kapatmak icin yarim yamalak boyatmistir, elektrik su tesisati arizalidir söylemez. Ögrenince istediginiz kadar yaptirmasini söyleyin umurunda olmaz nasil olsa kontrati imzalatmistir. Anlatmak istedigim burada her isinizi kanun yoluyla halledemezsiniz. Bir iki derken sinir sisteminiz sarsilmaya baslar. Biz alisik oldugumuz icin her tür yolu biliriz cünkü bu sistemin icine dogduk. Ama sizin sorunsuz kolay ve cok mutlu bir sekilde adapte olacaginizi sanmiyorum. Erkek arkadasiniza olan sevginiz bile tekleyebilir. Ben de ülkemi seviyorum, yabancilarin olumsuz konusmalarina kiziyorum tepki veriyorum ama malesef bazen ben bile yuh diyorum duyduklarima gördüklerime.

bende almanyada doğdum büyüdüm
2 sene önce türkıyeye döndüm tek başıma aılem yurtdışında kaldı
geçtığımız yaz tekrar almanyaya döndüm, ağustosun sonuna kadar burdayım sonra yıne dönüyorum türkıyeye
kendımı mesleğımde gelıştırmek ıçın geldım ve dönüyorum :)
Zor yanı da var, güzel tarafı da..
Yurtdışında sana -normal- gelen şeyler Türkıyede anormal karşılanabılıyor tabı kı tam tersı de..

İş bulma konusuna gelınce, mesleğın ne? Ona göre yorum yapalım..
Ama çok kolay ış bulursun hele kı büyük şehırlerde yaşamayı düşünüyorsan..
bende çalıştım ve hıç zorluk çekmedım..

Akrabalariniz hakli aslinda almanyadaki yasam standarti ile turkiyedeki yasam standarti arasinds dunyalar kadar fark var.Pek canim siz gercekten turkiyede yasamak istiyormusunuz yoksa erkek arkadasiniz turkiyede mi oldugu icin gelmek istiyorsunuz bana biraz erkek arkadasiniz icin turkiyede yasamak istiyorsunuz gibime geliyor.

Kesinlikle katiliyorum fakat burasida disardan göründüğü gb değil burdada torpil isliyor malesef.. Ve türk oldugumuz için 3. Sınıf muamelesi görmek gercekten çok aşağalayıcı. Parasi var ama havasi yok buranin.. Orda yasama istegimin buyuk bir sebebide havasi.. Burda 12 ayın neredeyse 11 ayını soğuk geciriyoruz ve bünyem okadar alismiski soguga kışın gömlek giyerim :) lanet olsun bu ülkeye..

sadece "hava" için göç edilmez bence, siz çok çok iyi düşünün.. yapamazsınız demiyorum yaparsınız ama kısa bir süre.. sürekli kıyas yapacaksınız hemen her konuda.. trafiğinden-insan ilişkilerine, maddiyattan-toplum baskısına kadar.. bence temelli gelmeden önce bir süre (3-6 ay gibi) gidip yaşamaya çalışın.. taşınmışsınız gibi iş arayın falan.. eğer hala yapabileceğinizi düşünüyorsanız dönün.. ama orasıyla bağlarınızı tamamen kopartmayın, size naçizane tavsiyem

Mesleginiz nedir tam olarak is bulabilirmisiniz ona goredr yorum yapalim.

Bir erkek için bunları yapmam diye düşünüyorum... Olduki ayrıldım ben yine giderim.. Türkiyede canlilik var inanın bana şu saatte sokaklar sessiz lambalar kapanmis cogu yatmis uyumuş bile bu sıkıcı yerden gitmek istiyorum sadece bu kadar :)

Mesleğim İndustriekauffrau, ingilizcesi İndustry Manegement Assistant.. Burada Finanzbuchhaltung da çalisiyorum mesleğimin türkcesi malesef yok.. Milli Eğitime bile başvurdum ve bana çalisma ve sosyal bakanligindan cevap geldi yanliz ben cevaptan tatmin olamadim.. Cevap olarak dil bilgisi ve egitimimin mükemmel oldugunu ve büyük sehir de sorun yasamayacagimi söylediler. Ama dedigim gb tatmin olamiyorum

Mesleginiz nedir tam olarak is bulabilirmisiniz ona goredr yorum yapalim.

Meslegim İndustriekauffrau, ingilizcesini biliyorum oda İndustry Management Assistant.. Özel bir şirket de Finanz bölümünde çalışıyorum.. Aslında bankada çalısmak istiyordum ama çok zor sanırım memur olabilmek televizyondan ve internetten takip edebildigim kadar..

finanzbuchhaltung vergı danışmanlığı gıbı bırşey
Malı müşavir bürosunda felan çalışabılırsın o dıplomanla
Mıllı eğıtımden gelen Denklık de ne yazıyor ?

Gerçı ülkemızde vergı danışmanı nerde nasıl çalışır pek bı bılgım yok, vergı ödemekten bıle kaçan bı mılletız

Evet memur olmak cok zor bu devirde bankaci olmak da cok zor aslinda cunku mulakatlarda torpil cok diyorlar tabi bankaci arkadaslar daha iyi bilir.

tesekkür ederim tavsiyeniz icin. inanin bana o kadar cok düsünüyorum ki böyle bir karar almak kolay degil.. ama bircok dis etken var ve ben burada calismak ve daha kötüsü burada emekli olmak katiyen istemiyorum.. bircok arkadasim benimle ayni düsüncede ama iste yazlari izine gelip oranin durumunu bilme gb bir imkanim olmadigi icin buraya yazma ihtiyaci duydum.. Isyerinde is arkadaslarim beni birakmak istemiyorlar, erkek arkadasini almanya ya getir filan burda is ayarlariz diyorlar ama onu kesinlikle yapamam..
Sizinde dediginiz gb bi 3 ay kadar ödemesiz izin alip isyerinden denemeyi düsünüyorum ama orda dogup orda okumayi cok isterdim..

Standartlar aynı olmayacak, hayat daha zor olacak, bir çok olanaktan mahrum kalacaksın, daha az maaşla daha çok vergi ödeyeceksin vs... Ama Türkiye gerçekten renkli ve ne kadar zor şartlara sahip olursa olsun insanları mutlu olmayı biliyorlar. Komşumuzun oğlu gecekondu gibi eve Almanya'dan gelin getirdi. Kız orada 2. üniversitesini okuyormuş, altında aracı vardı, elindeki olanaklar çoktu. Geldiğinde maddi olarak zorlandı ama duygusal anlamda çok şey kazandı. Özellikle komşuluk ilişkilerini gördükçe gözleri dolardı

Milli Egitimin yazdigi aynen su:

Öncelikle eğitiminiz ve yabancı dil bilginiz mükemmel. Bu konuda iş bulmada Türkiyede pek sorun yaşamıyacağınızı düşünüyorum ama siz Trabzonda yaşamak istiyorum dediğinizde durum farklı oluyor. Trabzon sanayisi gelişmemiş bir il olduğundan ve daha çok aile firmalarından oluştuğundan İnsan Kaynakları yönünden bile oldukça zayıf diyebiliriz. Fakat bankacılık sektöründe özel bankalarda iş bulma şansınız var. Kamu bankalarında sizin de bildiğiniz gibi 4 yıllık mezun aranıyor.. Ayrıca turizm bölgelerinde ve otellerde de iş bulabilirsiniz. Trabzon İşkura en yoğun talep ön muhasebe mesleğinde geliyor fakat bu durumdada yabancı dil bilginizi unutma riskiniz söz konusu. Ama endişeniz olmasın siz tecrubenizle uygun bir iş bulacaksınız.

iste durum bu

meslegin ne bilmiyorum ama Türkiyede cok rahat is bulabilirsin
benim eski isimde cok bayan vardi dönüs yapan
beraber calistik
cok memnunlardi

Tirafik konusu zaten ban başka
yol hakı bizimken, birden üstüne dogru gelen arabalara bir türlü alışamıyorum :18:
Yahu, insan Avrupa'dan değilde, köyden indim şehire gibi hisediyor..tam bir olay

annem biz küçüken elimizden tutardı korktuğumuz için, en son kardeşlerimle veda tatili yapalım dedik, dördümüz korku ile bakıp, bir birimizin elini tutup karşıya gecdik, cocuk gibi( trafik canavarları) birde kırmızıdan geciyorlar, sanki haklılar, bir tuaf tepki veriyorlar.

bende ılerde eşiyle dönmeyi düşünüyorum, ama benim için bir et sorunu birde tırafigi olur işte.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…