Türkiyede akademi camiası nasıl

Velvette

💪🏋️‍♀️
Kayıtlı Üye
12 Mart 2013
37.829
51.656
798
Aslında hiç aklımda yoktu ama yine bir ilan gördüm

Ben Finlandiya, İsveç falan bakarken İstanbulda görünce şimdi.

Hep duyduğum bazı şeyler oldu akademi ile ilgili ama sizce nasıl Türkiyede akademi?

Ben son 5 senedir yurtdışında akademiyle uğraştım YLdır, asistanlıktır vs şimdi kafam karışık.

Sizce kalmaya değer mi?

Bazı üniversitelerin kadroları çok iyi. Ama küçük ve kıyıda kalmış olanların kadroları artik başka şeylerle oluşturulduğu için adamlar yayınları olmadan bile yükselebiliyor düşün. Ben Ankara üniversitesi mezunuyum ylisans da oradan. Bence turkiyenin en iyi üniversitelerinden biri.

Yaa. Ben de öyle şeyler duydum ve aklımı kurcalıyor. İşte kıyak geçilenler veya insanların yeterince özgür yayın yapamaması gibi, yaparlarsa sıkıntıya giriyorlarmış doğru mu? Mesela cinselliğe değiyorsa ucu?? Ki alanım sinirbilim yani hormondur, cinselliktir vs şeyler olabiliyor konularda. Böyle saçma şeylerle uğraşmak istemiyorum ileride...
Bu üniversite de iyi bir üniversite diye geçiyor

Genelde siyasi kriterler Öne geçiyor , o okulun tekrar zihniyetine uygun musunuz vs vs
Ama iyi bir okulsa kalmaya değer.
Rektör zihniyetine , hükümete yakın mısınız bunlar genelde etken.
Ama Köklü bir okulsa olur

Ya tam da bu yüzden emin olamıyorum, bunları da duydum. Ben apolitik bir insanım, siyasetle, dinle falan işim olmaz. Sadece özgür bir ortamda bilim yapabilmek istiyorum...

Ya tam da bu yüzden istemiyorum. Ben apolitik bir insanım, siyasetle, dinle falan işim olmaz. Sadece özgür bir ortamda bilim yapabilmek istiyorum...
Bu ülkede zaten özgür bir ortamda bilim yapılabiliyor olsaydı şu an bu durumda olmazdık.

Koç Boğaziçi İTÜ ODTÜ gibi bir okulsa kalın ama diğer okullar için bşy diyemem.

O durumlarda bence yayını yapacagin hoca onemli. Onun yaklaşımı ve yönlendirmesi lazim. Ama çoğu üniversitede malesef siyaset ön planda. Ben radyasyon fizikcisiyim benim için durum her yerde aynı ama sizin durum biraz toplumsal normlara uymuyor diyip sıkıntı çıkabilir . Okulu hocaları çok iyi araştırmanız lazim

Bu ülkede zaten özgür bir ortamda bilim yapılabiliyor olsaydı şu an bu durumda olmazdık.

Koç Boğaziçi İTÜ ODTÜ gibi bir okulsa kalın ama diğer okullar için bşy diyemem.

Size özelden yazdım adını okulun:)
Acaba o da sayılıyor mu merak ettim

O zaman ben bir hocaya mail atayım ne de olsa kolumdan zorla çekip alacak değiller:)
Evet sizin için daha rahat sanırım bizim alanın sosyal yönlere kayma olasılığı var maalesef

Okuluna bağlı, ama benim gözlemim dünyanın her yerinde akademisyenlik rekabet ve birbirinin kuyusunu kazma uzerine kurulu :)
Ama aradığınız özgür bilim ise, 10 üniversite falan kalmaya değer.

Bir de bazı üniversitelerde bazi isimler :)
Mesela neuroscience alaniniz, adamin adini unuttum, en son medipoldeydi sanirim, calisilacak bir isimdi.
Bir arkadaşım orada doktora yapıyordu, adam için house gibi bir tip demisti.
Universite eh iste, universite ideolojisi yerlerde, ama o Adamla çalışılır.
Epeydir uzağım nerede ne var ne yok, alanın türkiye de çok geniş yer tutmuyor diye biliyorum, okuldaki hocaların yayınlarına bak, aradigin kişiyi bulursan ne ala :)

Turkiye`de en iyi universitelerin birinde arastirma gorevlisiydim yuksek lisans boyunca. Su an yurtdisinda doktora ve asistanlik yapiyorum yine dunya siralamasinda ilk 20`de olan bir universitede. Ne kadar iyi universiteler olursa olsun diyebilirim ki ikisinde de cok beter seyler yasadim. Aradaki en buyuk fark Turkiye`de yasanan sorunlar cok kisisellestiriliyordu, ucu cok fazla ozel hayata dayaniyordu. Ben akademik devam etmeyi dusunmuyorum ama etsem Turkiye`de neuroscience calisir miyim? Sanmiyorum. Cok gelismis oldugumuz bir alan degil. Insanlar uzerinde bir calisma yapmak isteseniz en basidinden, gonullu bulamazsiniz, onyargi cok olur. TUBITAK da cok desteklemiyor, kanser, ilac gelistirme vs. gibi daha populer alanlarda daha cok destek sagliyor.

Sayılan Boğaziçi, ODTÜ de dahi torpilsiz iş dönmez. Maalesef Türkiye'de böyle. Kadro açılmışsa hocanın neredeyse 7/24 yanında olan yalaka bir tip iseniz girmişsinizdir oraya. İstisnaları elbette ayrı tutuyorum ifade etmek istediğim bu işler ne yazık ki bu ülkede böyle dönüyor. FETÖ sebebiyle bazı yerler boşaldı da birkaç arkadaşım girebildi işte. Gettolaşmış bir yapı var maalesef. Türkiye'nin sayılı üniversitelerinde -devlet üni- ar gör olan arkadaşım doktora tez savunmasında tezi önüne koyularak bu kadar iyi olamaz diye düzeltme aldı Adamlar resmen biz zamanında süründük öğrenci de sürünmeli kafasında çocuğun tezini önüne atıp gereksiz işi uzattılar. Daha çok örnek var. Yerinizde olsam yurt dışı imkanı varsa kesinlile yurt dışını tercih ederim.

Şimdi yanlış anlamanızı istemem ama akademisyen olmak istiyorsunuz ama yer beğenmiyorsunuz gibi bir durum olmuş. Kötülemek istemiyorum yanlış anlaşılmak istemem ama zaten yayın yapacaksaniz ve makaleniz gerçekten iyi ise impact ı yuksek yurt dışı iyi dergilerı tercih edersiniz sanırım. Girdiginiz üniversite sizin makalenizi yayindan once kontrol etmiyor ki. Hatta yayin sonrasi eger ses getirmediyse yine okuyan kisi olur mu bilmem hocanizdan baska. Dergi editorleri kabul ediyorsa yayinlarinir zaten. Ha deneysel çalışma yapacaksanız su universitenin arastirma projelerinin bütçesi nedir laboratuvar donanımı acisindan imkan var mıdır vb diye sorsanız anlarım. Onun dışında yurt dışında gidebileceğiz universite buradakilerden daha iyi ise ve siz de idealist iseniz zaten gidin düşünmeye gerek yok.

Bu durum yüzde yüz geçerli değil bence. Evet torpil çok ama ben ozel bir universiteye araştırma görevlisi olarak torpilsiz girmistim. Arkadaşlarım yine yar doc olarak torpilsiz farklı üniversiteler girdiler. Yani torpil olan da var olmayan da.
Hocaya yalakalık yapinca kadroya girildiği de tek taraflı bakış açısı. Onu yapan var. Ama bir yandan hocanın kendi yetiştirdiği elemanı almak istemesi de doğal çünkü nasil çalıştığını yetiştiğini biliyor risk almadan beraber uyumlu calismak isteyecek.

Gürkan hocadan bahsediyorsunuz sanırım. Bu arada üniversite eh işte değildır Türkiye'de çok iyi araştırma imkanlarına sahip laboratuvarları olan bir universitedir.

İstisnaları elbette ayrı tutuyorum diyerek zaten asıl ifade etmek istediğimi söylemişim. Benimle aynı şeyi söylemişsiniz "Yani torpil olan da var olmayan da" diye bende farklı bir şey dememişim.

Türkiye'nin en iyilerinden birinde asistanım şuan. Alanımda belki de açık ara en iyisi hatta. Sakın kalma burda. Koşarak kaç o kadar söylüyorum. Özgürce yayın yapamama, fon bulamama, ayak işi yapma ne ararsan var fakat bilim yok. Bu hafta sekreterin yerine bakıyorum bölümde o kadar diyeyim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…