bugün itibari ile modunuz ....

• Ankete Katılan
    1.185
Şu makale hakkında ne düşünüyorsunuz, ben de yeni keşfettim. 2007'de yayınlanmış, bu olasılık o zamandan belliyse bilim dünyasının büyük bir ihmali yok mu bunda?

Eki Görüntüle 2608102
R Rosalind Franklin şey @Astoria nın attığı makaleyi de biraz anlatabılırmısın?
Bence yabancı dil anlamayan kısımlardaki insanlardanım

Evet makaleyi biliyorum ama soyle diyeyim zaten virus salginlarindan sonra derleme makalesi yazmak cok genel bir uygulamadir. Yayinlanan makale de bir derleme makalesi yani 2002 yilinda SARS goruldugunden beri yayinlanan makalelerden derlenmis ve tahmini bir sonuc cikartilmis. Ayrica her virus mutlaka mutasyona ugradigi icin, her salgin sonrasi mutasyon olusturan yeni bir tur gelecegi cok iyi bilinen bir gercek aslinda. Bu makale de ona vurgu yapmis. Onlenebilir miydi? Hayir, cunku dogal secilimde nasil bir degisim olacagini bilemeyiz. Bu arada en son yayinlanan ve oldukca guvenilir olan bir kaynakta zaten COVID-19'un lab ortaminda yapildigi degil, cok basit bir sekilde SARS'tan dogal secilim ile evrimlestigi ortaya konuldu. Soyle anlatayim eger SARS'tan lab ortaminda bir virus uretilmeye kalkisilsaydi, 'backbone' dedigimiz virusun ana molekuler yapisini kullanirlar ve onun uzerinden degisiklik yaparlardi. Cunku genetik muhendisligi acisindan bu en kolay yol. Ancak COVID-19 ve SARS'in backbonelari tamamen esit degil. COVID-19un molekuler yapisi dogal surecte secilim ile evrimlestigini ve yarasa ile pangolinlerdeki coronaviruslerin molekuler yapisina cok benzer oldugu soyleniyor.

Ornegin domuz gribi H1N1 ailesinden, tarihin en buyuk salginlarindan biri olan Ispanyol gribinden evrimlesmis. COVID-19 da evrimlesecek, dogal secilime ugrayacak. Dogal dongusu bu viruslerin.

Asagida bir ogretmenin, ogrencilerine su, karabiber ve sabun kullanarak yaptigi deneyi ve bu deneyin sonucunda ellerimizi yikamaninin virusler ile mücadelede ne kadar onemli oldugu cocuklariniza gosterebilirsiniz.

Beyaz tabakta karabiber ve su bulunmakta. Ogretmen ilk başta parmagini karabiberli suya soktuğunda karabiberler parmagina bulasmakta. (karabiberler virüsleri temsil etmekte)

Sari tabakta bulunan sabuna parmagini sokup tekrar beyaz tabaga soktugunda ise karabiberler parmagindan uzaklasmakta.

Çocuğunuza bu video ile el yikamanin virüsler ile mücadelede ne kadar onemli oldugunu gosterebilirsiniz.

Arkadaşlar hayirli sağlikli aksamlar. Belki bir çoğunuz bana kızacak amacım siyaset degil ama benim merak ettiğim bu muhtarlar ne işe yariyor. Benim yasadigim yerde secim zamani gezip yarim kilo şeker dagitiyorlar secim sonrasi ortada yok. En azindan şu süreçle her muhtar kendi bölgesindeki kronik hasta ve yaslilari tespit etse ve yardimci olunsa. Yaslilar hala sokakta

Evet çok güzel olurdu. Ama sadece yaşlılar değil sahillerde parklarda bahçelerde piknik yapan oturan sohbet edenlere de bir çare bulmalilar.

Oncelikle HIV ile COVID-19` un ait oldugu virus aileleri birbirinden inanilmaz farkli, yani karsilastirma yapmak dogru olmaz. HIV faydaci bir virus ve immun sistemi direkt yok ederek ele gecirdigi icin AIDS denen sendroma maruz birakiyor. Mekanizmalari ayni degil yani.

Ama soyle dusunebilirsiniz cok basit mevsimsel gribe sebep olan virus de kisa sureli araliklarla mutasyona ugruyor, O yuzden her sene grip asisi olmak durumundayiz, yoksa cocukluk asilari gibi bir kere olurduk ve suresiz bagisiklik kazanirdik :)

Surec soyle ilerleyecek, zaten COVID-19 ile enfekte olma olasiliginiz cok yuksek. Gercekleri konusmak gerekirse, ortalama 1 sene icinde 20%lik kisimda degilseniz enfekte olmus olacaksiniz. Zaten su an aldigimiz onlemler enfeksiyonu tamamen engellemek icin degil. Amac `flattening the curve` dedikleri sey, yani hali hazirda vakalar pik yapmisken, materyale ulasamiyorken, yeterli saglik hizmeti alamayacakken hastaliga yakalanmamak. Bu curve normale dondugunde, hasta olsaniz dahi yeterli saglik hizmetini alacaksiniz. Ilk kez enfekte oldugunuzda, bu hastaliga dair olan bilgileri hucreleriniz tutacak ve bir daha -ufak degisik ile dahi - karsilastiginda hatirlayacak ve sizi savunacak! Bu cok basit bir mekanizma, her oldugunuz mevsimsel gribin mekanizmasi aslinda :) O yuzden enfekte olmaktan korkmayin, yeterli saglik hizmeti alamamaktan korkun. Ki viral enfeksiyonlarin cogu zaman kesin bir tedavisi de yoktur, surec ilerlemedikce. Immun sistemin doktor kontrolunde savasmasina izin verilir.

İspanyol gribi sanırım 1918 yılında falan ortaya çıktı ve domuz gribinden daha fazla kişiyi öldürdü
Bu tıbbın gelişmesinden mi kaynaklı yoksa yaşamak için daha uyumlu olmasıyla mı alakalı bizimle

Cahilce sorular olabilir şimdiden kusura bakmayın

Sizce bir zaman sonra domuz gribi gibi evrimleşir ve ölüm riski ortadan kalkarmı? Yoksa bağışıklık kazanılması gereken bir virüs mü her bilim insanı farklı bir tez atıyor ortaya genel inancı merak ediyorum sizce ne olur

Yok canım ondan korkmuyorum sadece geç enfekte olayım istiyorum
Anlattıgınız çogu şeyi biliyorum ama sadece tahmın etmedıgımız mutasyonlardan korkuyorm

Neyse jdjd herkes enfekte olacakliste belli tek sorun hangi sırayla olacagı
Tekrar sağolun

Estagfurullah, ben de cok soru sorarim ve basit soru diye bir sey olduguna kesinlikle inanmiyorum. Merak ettiginiz her sey sorudur.

Bildigim kadariyla influenza enfeksiyonlari artik eskisi kadar agresif degil, ve Ispanyol gribinde en buyuk pronlem `cytokine release syndrome` a yol acmasi. Ben dogru anlatamayabilirim, arastirabilirsiniz ama enfeksiyon sonucunda cok fazla beyaz kan hucresi aktive oldugunda inflammatory sitokinler de fazlaca saliniyor ve cok basit bir donguye girerek bu salinim da daha fazla beyaz kan hucresinin aktive olmasina sebep oluyor. Bu da hali hazirda enfeksiyonla savasan immun sistemin cokmesine sebep oluyor.

Ve tabii ki tedaviye ve hijyene ulasmak gunumuzde daha kolay. Ebola gibi hava ile bulasan inanilmaz olumcul salginlar dahi eski yuzyillardaki kadar can almiyor.

Ekleme: Simdi kocamin dedigine gore Ispanyol gribinde en buyuk olum sebeplerinden biri bakteriyel super enfeksiyon ile beraber gorulmesiymis, yataga bagli kaldiklari durumlarinda gorulurmus. Kendisinin immunoloji doktorasi var ve ilac sektorunde calisiyor.

Son düzenleme:
Saat 7 de açıklama yapılacakmış.. bakalım nasıl tedbirler alındı, neler söylenecek...

Rica ederim ama anlatmak istedigim bu zaten : mutasyonlari tahmin edemeyiz, ongoremeyiz. Lab ortaminda yapilmadigi surece surec tamamen dogal secilim ile isliyor. Bekleyip, akisa birakmak harici hicbir sey yapilamaz, konunun uzerinde calisan kisiler dahi ongoremez bir sonraki adimin ne olacagini :)

Yok anlamayışımın sebebi dil değil, beynimin sadece sağ tarafını kullanmamdan, sosyal bilimler hariç her şeyin Çince kadar karışık olmasından kaynaklı.
Dille alakalı hiçbir problem yok, kendi gerizekalılığım yani

Sizin bu dedıgınız döngü olayını kus gribi için okumustum virüse karşı abartı tepkiden dolayı
Domuz gribi ispanyol gribi gençler için

Bu corona tayfası yaşlılar için
Neyse ben tam zamanında genç olmusum teşekkür ederimmmmm

Bir bilgi alırsanız yazarsınız umarım

Karabük'te yurtdışından gelip 14 günlük karantinaya uymayan iki kişiye test yapılmış, negatif çıkmış ancak evde durmayacaklarını beyan edince İl Sağlık Müdürlüğü dava açmış. Mahkeme de ev hapsi vermiş.

Kocaeli'nde de karantinayı ihlal edene idari para cezası kesilmiş.

Testlerin sonradan pozitife dönebilme olasılığından bahsediliyordu geçenlerde.
Istanbul'da da bir kadın karantinadan kaçmış.
Onların da psikolojileri yerle birdir tahmin edebiliyorum fakat tehlike altında iken kaçmak da ayrı bir olay.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…