- 1 Haziran 2012
- 7.342
- 25.661
- 798
- Konu Sahibi Rowena Ravenclaw
-
Belki karşılıklı konuşsak daha tatlı bir sohbet olabilirdi.cunku bende sizin pasif agresif bir şekilde yaklastiginizi düşünmeye başladım.
Mesajla tam anlatamadık sanırım
Gayette hoşgörülüyum bence .gidenle de kalanla da sıkıntım yok.herkesin tercihine saygılıyım.sorgulama olmadan olmaz ama.sizin başkalarının tercihlerine hoşgörülü yaklaşmadığınız ve sorgulayıcı olduğunuz bir denklemde bu mümkün değil.
Anlamaya çalışmak için sormak sorgulamak gerekir diye düşünüyorum.Diyorum ki ben de ilk mesajınızdan beri ülkeyi sevmeyen ve yeri geldi mi şiddetli şekilde eleştiren kesimdenim. Zoruma gidiyor demişsiniz, sizi ilgilendiren bir durum yok ortada, neden böyle hissediyorlar demişsiniz herkesin kendince sebepleri var, ama siz bir başkasına bu şekilde hissetmemelisin diyecek bir pozisyonda değilsiniz.
Yazdığınız şeyin bir benzerini ben yazayım belki daha anlaşılır olur : ''Türkiye'yi seven insanlar neyini seviyor anlamıyorum, zoruma gidiyor sürekli övmeleri''
Bu ülkede doğmak bizi bu ülkeye bağlı kılan tek şey. Eğer haritanın biraz sağında doğsaydınız bambaşka bir milleti eviniz bilecektiniz.
Almanya biraz fazla gömülmüş gibi gelmişti bana da ama neyse ki aynı fikirde olduğum birileri de varmış.Benim de Almanya'ya gelmeden önce şartlarım çok iyiydi. İşim hem rahattı hem maaşı, ortamı iyiydi. Eşim yurtdışına dövizle çalışıyordu, üstüne döviz kazandığı için vergi muafiyeti de vardı. Annemin evinde kira vermeden oturuyorduk. Ne temizlik yapardık, ne bir mobilya kurulumu, ne tamir. Burada temizliği de, İkea kurmayı da, boru takmayı da kendin yapıyorsun. Benim konfor alanından çıktığımı idrak edebilmem 1 yıldan fazlasını aldı. Şu an 50 metrekare eve 1900 euro ödüyoruz. Eşim tek çalışıyor, ben iş bulamıyorum neredeyse 1 yıldır. 34 yaşımdayım artık çocuk istiyorum. Yapsam evde beşik koycak yer yok, beşiği koysam bana yer yok
Ama gene de geldiğime pişman değilim çünkü aynı sizin gibi düşünüyorum. Her şey para değil ya da bizim odağımız para değil. Yaya yolundan geçerken araba çarpar mı demiyorum, depremde kaçıncı günde bulunurum demiyorum. Organik diye aldığım meyve sebze markasında bile pestisit çıkmış haberini görmüştüm, burda onu düşünmüyorum. Burada da adaletin %100 işlediğini asla düşünmüyorum ama en azından otobüse benle binen adam katil midir diye de aklıma gelmiyor. Barınaktan kedi sahiplenmek istiyoruz adamlar evinin metrekaresine kadar bakıyor hayvan refahı için. Öyle ortamlarda yaşıyorlar ki benim İzmir'deki çok iyi olduğunu düşündüğüm veterinerin kliniğinde öyle ortam yoktu. Hayvana, doğaya verilen değer bile çok farklı. (Barınaktaki hayvanlar uyutulmuyor, sorabilecekler için)
Avrupa’da küçük bir yerde yaşam sizce nasıl?Burası köylük yer hizmet çok pahalı, Almanya’da Türk nüfusu fazla ondan hizmeti daha çok ve uygun fiyata buluyosunuz.
Avrupa’da küçük bir yerde yaşam sizce nasıl?
Miss sende tecrübelisin sana da sorayım Almanya’da büyük şehirlerde kiralar ve ev fiyatları korkunç halde acaba daha küçük ama şehre yakın bir yerden ev mi baksak diye düşünüyoruz ama ülke Almanya olunca beni ırkçılık biraz korkutuyor. Sence kuruntu mu yapıyorum yoksa endişelerimin haklılık payı var mıUltra sıkıcı, küçük yerlerde yaşlılar ve köpekleri varben gençken yaşamıştım çok sıkılmıştım ama aileyle yaşayan, orta yaşça insanlar için gayet huzurlu.
Peki neden benim size yazdığım yorumu görmezden geldiniz?Anlamaya çalışmak için sormak sorgulamak gerekir diye düşünüyorum.
Empati için bunlar gerekli.
Net yalan söylüyorlar ya da hiçbir iş yapmayıp devlet baksın dediler 2 sene önce giden bile krediyle ev alıyor 20 sene ödemesi fark ettirmez hadi çek al türkiyede bi ev öyle. 1 milyona 35 5 sene ödeme senin aylık çektiğin faizi belki yılda ödemiyorlar lütfen almancı ağzıyla konuşmayın ya. Her coğrafya kötü Almanyada 50 sene önce duvar vardı rusya ukrayna bizden çok mu ileride ya da balkan ülkeleri. Saçma sapan yapılmış hataların bedeli ödeniyor çok değil ben 2019 yılında evlendim bir asgari ücret bakırköyde 1+1 ev tutup fatura ödüyordu kyk ile ev tutuluyordu. O dönem erasmusa gittiğimde kiram istanbuldan ucuzdu. Kız kardeşim üniversite okuyor ev tutacaklar ev kiraları 25 35 1+1 için. Yurtlar ne kadar. Geçim olarak ortada matematiksel veriler var artık açıp bakın. Ben yurtdışına taşınmak istemem taşınmam ama at gözlükleriyle bakmamak lazım artık. Kıyaslanamayacak durumdayız sovyet artığı çöl ülkeleri bile daha iyi durumdaBenim kuzenlerim doğma büyüme almanyadalar 50 yaşlarına geldiler yeni ev aldılar. Bence dünya genelinde zor ev almak.
Ben şöyle bakıyorum olaya bizim konumumuzda ki bir ülke için yine iyiyiz.
Deprem savaş her şey var bu coğrafyada
Miss sende tecrübelisin sana da sorayım Almanya’da büyük şehirlerde kiralar ve ev fiyatları korkunç halde acaba daha küçük ama şehre yakın bir yerden ev mi baksak diye düşünüyoruz ama ülke Almanya olunca beni ırkçılık biraz korkutuyor. Sence kuruntu mu yapıyorum yoksa endişelerimin haklılık payı var mı
Aynı şekilde beni de görmezden geldi arkadaş. Sanki kötüleyenler memleketin dağından denizinden şikayet ediyor. Ortalık bu kaşar yangın yeriyken nerden tutsan elinde kalırken sanki başka yerde hiç sorun yok mu diyenleri kötü niyetli görüyorum asıl. Kendince az biraz refahı var diye bu memleketin çocuklarına reva görülenleri göz ardı edenler vatan sevgisinden bahsetmesinPeki neden benim size yazdığım yorumu görmezden geldiniz?
Gerçekten amacınız sorgulamaksa size memleketini bırakanların sebeplerinin sadece bazılarını yazdım. Neden ona cevap vermiyorsunuz amacınız gerçekten sorgulamaksa?
Bu arada ben göç etmedim, memleketimde yaşıyorum. Ama gidenleri de çok iyi anlıyorum.
Hangimiz şu an çocuğumuzu gönül rahatlığıyla bir yere yolluyor? Hangimiz ileride iyi bir okul kazanırsa mesleğini güzel yapar diye emin mesela? Kaç tane hakimlik sınavında derece yapıp mülakatta elenen çocuk var.
Bu kadar her şey ortadayken insanların çocuklarının geleceği için sevdiği memleketini neden terk ettiğini sorgulayıp anladınız mı mesela?
Münih için bende aynı şeyi düşünmüştümValla kanka bölgeden bölgeye değişir. Ben Westafaryada yaşamıştım mesela, herkesin ultra kibar olduğu bir bölge, ırkçılıkla hiç karşılaşmadım. Genel olarak Almanlar kibar, etliye sütlüye pek karışmayan insanlar, günlük hayatta da ırkçılıkla karşılaşan pek Türk tanımıyorum, gerçekten. Sadece bazı yerler ırkçı, Doğu Almanya mesela kaçının, Almanların bile kaçtığı bir yer:) Münih ve etrafı da bana ultra egolu, tepeden bakan garip bir kültür gibi gelmişti orda yabancı olmak istemezdim. Onun dışında artık nerdeyse her bölgede, her eşhirde çok sayıda yabancı var bence sorun yaşamazsınız. Etraf kasabalarda yaşamak fikrini de yapan çok kişi tanıyorum, özellikle aile varsa büyük şehirlerde fiyatlar tavannnnnnnnnnn
Valla benim kayınailem malum partiye oy veriyorlar. Sebebine milliyetçilik diyorlar Karadenizliler. Bize vatan düşmanı olarak bakıyorlar. Benim iki dedem de kurtuluş savaşı şehidi. Annemin dedesi 4 yaşında bebeğini bırakıp tekrar cepheye dönmüş. Eşimin babası ise benim dedem kaçmış dağa diye geyiğini yapar. Katılmamışlar bile. Sorsan bizden dana Türkler daha memlekçiler.Aynı şekilde beni de görmezden geldi arkadaş. Sanki kötüleyenler memleketin dağından denizinden şikayet ediyor. Ortalık bu kaşar yangın yeriyken nerden tutsan elinde kalırken sanki başka yerde hiç sorun yok mu diyenleri kötü niyetli görüyorum asıl. Kendince az biraz refahı var diye bu memleketin çocuklarına reva görülenleri göz ardı edenler vatan sevgisinden bahsetmesin
Sıkıcı bence, eşim evden çalışıyor, büyük bahçeli ev olsun istedi, doğanın içinde vs ama ben büyük şehire alışmışım özellikle kışın kasvetli geliyor burası bana. Çok güzel bir manzara resminin içinde yaşıyorum ben, ama büyük şehirden gelene çok zor. Hareketsiz kısaca.Avrupa’da küçük bir yerde yaşam sizce nasıl?
Bana da çocuk, ev, iş güç koşturmaktan o büyük şehrin hareketliliğini aramazmışım gibi geliyordu ama aranıyor demek kiSıkıcı bence, eşim evden çalışıyor, büyük bahçeli ev olsun istedi, doğanın içinde vs ama ben büyük şehire alışmışım özellikle kışın kasvetli geliyor burası bana. Çok güzel bir manzara resminin içinde yaşıyorum ben, ama büyük şehirden gelene çok zor. Hareketsiz kısaca.
Valla eskiden hep şöyle derdim, benim çocuğumun 3 montu olacağına 2 montu olsun ama okula montsuz giden çocuk olmasın. Sosyal adalet bunu gerektirir. Hep vicdanen bir rahatsızlık duyardım. Artık hiç bir rahatsızlık duymadan yaşıyorum. Bu ülkedeki cahil cühela insanlar bu şekilde yaşamayı istediler. Ben niye rahatsızlık duyayım ki diye düşünüyorum.Valla benim kayınailem malum partiye oy veriyorlar. Sebebine milliyetçilik diyorlar Karadenizliler. Bize vatan düşmanı olarak bakıyorlar. Benim iki dedem de kurtuluş savaşı şehidi. Annemin dedesi 4 yaşında bebeğini bırakıp tekrar cepheye dönmüş. Eşimin babası ise benim dedem kaçmış dağa diye geyiğini yapar. Katılmamışlar bile. Sorsan bizden dana Türkler daha memlekçiler.
Ondan ben böyle ölürüm Türkiyem triplerini yemem
Orda kalın. İmkanım olsa giderdim. Ülkemi seviyorum evet ama her gün bir kaosun içindeyiz. Herşeyden endişe ediyorum. Gelecek kaygısı aldı başını gidiyor.Türkiye’de gayet iyi işlerimiz, kirada evimiz, her sene tatilimiz vs varken 4 yıl önce eşimin şirketinde yurtdışı pozisyonundan ötürü geldik. (Türkiye’deki gidişattan da pek memnun değildik o yüzden bu fırsatı da sevinçle kabul ettik açıkçası)
Şimdi de Avrupa genelinde olduğu gibi işler iyi gitmiyor ve şirketteki pozisyonlar kapanıyor. Ciddi bir kıyım başladı. Biz de yaz sonu nasibimizi alacağız görünüyor.
Ben de kısa bir süre çalıştım, doğumdan sonra bıraktım, bebeğime baktım. Şimdi onu büyüttüm biraz. Tekrar çalışmak istiyorum ana gerçekten iş bulmak acayip zor (Burda işe girdiğim döneme kıyasla) İngilizcem gayet iyi ama beyaz yaka işlerde buranın dili önemli zaten kursa da devam ediyorum ama ana diliniz gibi olması veya İngilizce gibi olması bence bu yaştan sonra imkansız. Eşim zaten buranın dilini hiç öğrenemedi, onların şirket dili İngilizce.
Yani arkadaşlar biz birkaç aya işsiz güçsüz hiçbirşeysiziz. Ev aldık kredisi var. Tamam, birikmişlerimiz bizi götürecek epey ama, nereye kadar? Hazıra dağ mı dayanır?
Türkiye’ye dönmek de bir fikir ama şu an orda da işimiz yok. Ha bu arada eşimin Türkiye’de kalan iş arkadaşları bizim burda aldığımız aynı parayı veya daha yükseğini alıyor. Biz ise burda ev almak için Türkiye’deki evlerden birini sattık diğerinde kiracı var yani dönecek ev bile yok şu anda. Dönersek bıraktığımız şartlardan daha kötüsüne döneceğiz gibi. Sadece maddi şart da değil, insan rahata çabuk aşılıyor derler. Burda özellikle çocuk büyütmenin kolaylığını, insan gibi çalışma saatlerini Türkiye’de bulamayacakmışım gibi düşünüyorum. Bir de burda bugüne kadar birikim yapınca onu çocuğuma kullanırım diye düşünüyordum, Türkiye’de birikimim yok özel hastaneydi yok özel okuldu yok özel dil kursuydu yok servisiydi onlara gidecek diye düşünüyorum.
Ben kalmak istiyorum arkadaşlar. Ama böyle işsiz nasıl kalacağız? 5 yıl dolmadığı için vatandaşlığa başvuru yapamıyoruz. Çok çıkmazdayım. Geceleri kabusla uyanıyorum yatakta bi daha da uyuyamıyorum.
Çok mu abartıyorum Türkiye’deki durumu? Dönsek mi? Ama vatandaşlığa da kalmış 1 yıl, yani evladım yarın “anne bir yıl daha dayanamadınız mı vatandaşlık için” der mi? Of nolur bi akıl verin. Siz ne yapardınız?
Yazım da kafam gibi karmakarışık olmuş olabilir. Siz sorun ben söylerim.
sakaryada bir yaşayın da görünValla benim kayınailem malum partiye oy veriyorlar. Sebebine milliyetçilik diyorlar Karadenizliler. Bize vatan düşmanı olarak bakıyorlar. Benim iki dedem de kurtuluş savaşı şehidi. Annemin dedesi 4 yaşında bebeğini bırakıp tekrar cepheye dönmüş. Eşimin babası ise benim dedem kaçmış dağa diye geyiğini yapar. Katılmamışlar bile. Sorsan bizden dana Türkler daha memlekçiler.
Ondan ben böyle ölürüm Türkiyem triplerini yemem
Boya hariç tüm ev boyatmaya 30 bin verdik ustaya.Burda el işçiliği Türkiye’ye kıyasla çok pahalı. Evi boyamaya 45k euro diyen oldu bizde asla olmayacak delirik fiyatlar, 15k ya göçmen bulduk ona yaptırdık sonuçta istenilen fiyatlar aşırı.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?