Türkiye’ye dönmek veya dönmemek

Belki karşılıklı konuşsak daha tatlı bir sohbet olabilirdi.cunku bende sizin pasif agresif bir şekilde yaklastiginizi düşünmeye başladım.
Mesajla tam anlatamadık sanırım

Diyorum ki ben de ilk mesajınızdan beri ülkeyi sevmeyen ve yeri geldi mi şiddetli şekilde eleştiren kesimdenim. Zoruma gidiyor demişsiniz, sizi ilgilendiren bir durum yok ortada, neden böyle hissediyorlar demişsiniz herkesin kendince sebepleri var, ama siz bir başkasına bu şekilde hissetmemelisin diyecek bir pozisyonda değilsiniz.
Yazdığınız şeyin bir benzerini ben yazayım belki daha anlaşılır olur : ''Türkiye'yi seven insanlar neyini seviyor anlamıyorum, zoruma gidiyor sürekli övmeleri''

Bu ülkede doğmak bizi bu ülkeye bağlı kılan tek şey. Eğer haritanın biraz sağında doğsaydınız bambaşka bir milleti eviniz bilecektiniz.

Konu sadece para değil ben olsam gelmezdim.malesef ülkemiz artık yasanilacak gibi değil.ailemden olmasa bı dakika durmazdim.siz alismissiniz üstelik bence dönmeyin en sonuna kadar zorlayın.

Anlamaya çalışmak için sormak sorgulamak gerekir diye düşünüyorum.
Empati için bunlar gerekli.

Almanya biraz fazla gömülmüş gibi gelmişti bana da ama neyse ki aynı fikirde olduğum birileri de varmış.
Biz Ağustos sonunda taşındık buraya ve bir kaç hafta içinde sonbahar başladı ama ben sonbaharı daha önce hiç yaşanmamışım meğer. Sonbahar benim için yağmurun yağdığı gri bir mevsimdi ama burada kartpostal gibi. Meğer ben sonbaharı ilk defa görüyormuşum.
Mesela geçen hafta tepemizde 4 adet leylek uçuyordu. Kızımı okula her sabah bisiklet ile götürüyorum yolumuzun üstünde leylek yuvası var ve her gün yavru çıktı mı diye bakıyoruz. Daha önce çocuğum servis ile siteden alınıp siteye de geri geliyordu. Şimdi yol boyunca anne bak diye birşeyler gösteriyor.
35 yaşındayım ve Türkiye'de hiç uçan ördek görmemiştim burada tepemizde ara ara tombik tombik uçuyorlar.
Kötü yönleri de var mesela kızım okulda öğretmeni tarafından ayrımcılık yaşadı ama hemen Jugendamt ile görüştük bir pedagog eşliğinde ilerledik ve durumu 2 haftada çözdük.
Okullarda Türkiye gibi bir akademik eğitim yok orası kesin ama çocuklar burada özgür. Kızım okuldan her gün üstü başı çamurla geliyor bol bol parkta bahçede oynuyorlar.
Matematikte daha 20 ye kadar toplama çıkarma öğrendiler :) Harfler de henüz bitmedi. Kızım burada mutlu bizler de alışmaya çalışıyoruz.

Ultra sıkıcı, küçük yerlerde yaşlılar ve köpekleri varben gençken yaşamıştım çok sıkılmıştım ama aileyle yaşayan, orta yaşça insanlar için gayet huzurlu.
Miss sende tecrübelisin sana da sorayım Almanya’da büyük şehirlerde kiralar ve ev fiyatları korkunç halde acaba daha küçük ama şehre yakın bir yerden ev mi baksak diye düşünüyoruz ama ülke Almanya olunca beni ırkçılık biraz korkutuyor. Sence kuruntu mu yapıyorum yoksa endişelerimin haklılık payı var mı

Anlamaya çalışmak için sormak sorgulamak gerekir diye düşünüyorum.
Empati için bunlar gerekli.
Peki neden benim size yazdığım yorumu görmezden geldiniz?
Gerçekten amacınız sorgulamaksa size memleketini bırakanların sebeplerinin sadece bazılarını yazdım. Neden ona cevap vermiyorsunuz amacınız gerçekten sorgulamaksa?
Bu arada ben göç etmedim, memleketimde yaşıyorum. Ama gidenleri de çok iyi anlıyorum.
Hangimiz şu an çocuğumuzu gönül rahatlığıyla bir yere yolluyor? Hangimiz ileride iyi bir okul kazanırsa mesleğini güzel yapar diye emin mesela? Kaç tane hakimlik sınavında derece yapıp mülakatta elenen çocuk var.
Bu kadar her şey ortadayken insanların çocuklarının geleceği için sevdiği memleketini neden terk ettiğini sorgulayıp anladınız mı mesela?

Net yalan söylüyorlar ya da hiçbir iş yapmayıp devlet baksın dediler 2 sene önce giden bile krediyle ev alıyor 20 sene ödemesi fark ettirmez hadi çek al türkiyede bi ev öyle. 1 milyona 35 5 sene ödeme senin aylık çektiğin faizi belki yılda ödemiyorlar lütfen almancı ağzıyla konuşmayın ya. Her coğrafya kötü Almanyada 50 sene önce duvar vardı rusya ukrayna bizden çok mu ileride ya da balkan ülkeleri. Saçma sapan yapılmış hataların bedeli ödeniyor çok değil ben 2019 yılında evlendim bir asgari ücret bakırköyde 1+1 ev tutup fatura ödüyordu kyk ile ev tutuluyordu. O dönem erasmusa gittiğimde kiram istanbuldan ucuzdu. Kız kardeşim üniversite okuyor ev tutacaklar ev kiraları 25 35 1+1 için. Yurtlar ne kadar. Geçim olarak ortada matematiksel veriler var artık açıp bakın. Ben yurtdışına taşınmak istemem taşınmam ama at gözlükleriyle bakmamak lazım artık. Kıyaslanamayacak durumdayız sovyet artığı çöl ülkeleri bile daha iyi durumda

Son düzenleme:

Valla kanka bölgeden bölgeye değişir. Ben Westafaryada yaşamıştım mesela, herkesin ultra kibar olduğu bir bölge, ırkçılıkla hiç karşılaşmadım. Genel olarak Almanlar kibar, etliye sütlüye pek karışmayan insanlar, günlük hayatta da ırkçılıkla karşılaşan pek Türk tanımıyorum, gerçekten. Sadece bazı yerler ırkçı, Doğu Almanya mesela kaçının, Almanların bile kaçtığı bir yer:) Münih ve etrafı da bana ultra egolu, tepeden bakan garip bir kültür gibi gelmişti orda yabancı olmak istemezdim. Onun dışında artık nerdeyse her bölgede, her eşhirde çok sayıda yabancı var bence sorun yaşamazsınız. Etraf kasabalarda yaşamak fikrini de yapan çok kişi tanıyorum, özellikle aile varsa büyük şehirlerde fiyatlar tavannnnnnnnnnn

Aynı şekilde beni de görmezden geldi arkadaş. Sanki kötüleyenler memleketin dağından denizinden şikayet ediyor. Ortalık bu kaşar yangın yeriyken nerden tutsan elinde kalırken sanki başka yerde hiç sorun yok mu diyenleri kötü niyetli görüyorum asıl. Kendince az biraz refahı var diye bu memleketin çocuklarına reva görülenleri göz ardı edenler vatan sevgisinden bahsetmesin

Münih için bende aynı şeyi düşünmüştüm
İşte biz doğu Almanya’dayız beni de en çok o kısmı düşündürüyor. Yaşadığımız yerde hiçbir olumsuz deneyimim olmadı hatta çok da mutluyum ama kiraya her ay verdiğimiz rakamlar dehşet. Ev alalım desek hem seçenekler çok kısıtlı hem de fiyatlar yine uçmuş durumda bakalım artık hakkımızda hayırlısı. Bana haritada yeni yerler açıldı artık Neyse ben konuyu daha çok dağıtmayayım.
Çok teşekkür ederim

Valla benim kayınailem malum partiye oy veriyorlar. Sebebine milliyetçilik diyorlar Karadenizliler. Bize vatan düşmanı olarak bakıyorlar. Benim iki dedem de kurtuluş savaşı şehidi. Annemin dedesi 4 yaşında bebeğini bırakıp tekrar cepheye dönmüş. Eşimin babası ise benim dedem kaçmış dağa diye geyiğini yapar. Katılmamışlar bile. Sorsan bizden dana Türkler daha memlekçiler.
Ondan ben böyle ölürüm Türkiyem triplerini yemem

Avrupa’da küçük bir yerde yaşam sizce nasıl?
Sıkıcı bence, eşim evden çalışıyor, büyük bahçeli ev olsun istedi, doğanın içinde vs ama ben büyük şehire alışmışım özellikle kışın kasvetli geliyor burası bana. Çok güzel bir manzara resminin içinde yaşıyorum ben, ama büyük şehirden gelene çok zor. Hareketsiz kısaca.

Bana da çocuk, ev, iş güç koşturmaktan o büyük şehrin hareketliliğini aramazmışım gibi geliyordu ama aranıyor demek ki
Hoş benim sıpa çok küçük olduğu için belki de ben bu tempoya alışmadım daha onu da bilmiyorum ama teşekkür ederim

Valla eskiden hep şöyle derdim, benim çocuğumun 3 montu olacağına 2 montu olsun ama okula montsuz giden çocuk olmasın. Sosyal adalet bunu gerektirir. Hep vicdanen bir rahatsızlık duyardım. Artık hiç bir rahatsızlık duymadan yaşıyorum. Bu ülkedeki cahil cühela insanlar bu şekilde yaşamayı istediler. Ben niye rahatsızlık duyayım ki diye düşünüyorum.

Eşim de ben de sol görüşlü insanlarız. Biz üniversitedeyken malum parti iktidara geldi. Bizim hiçbirlerimiz yokken şu an evimiz, arabamız, kirada evlerimiz, organik sebze meyve yetiştirdiğimiz bahçelerimiz var. Hepsini bu iktidar döneminde edindik. Buna rağmen ekonomik uçurumlar, yoksulluk, gelir adaletsizliği bizi rahatsız ediyor ve değişim istiyoruz ancak asıl mağdur olanlar halinden memnun

Orda kalın. İmkanım olsa giderdim. Ülkemi seviyorum evet ama her gün bir kaosun içindeyiz. Herşeyden endişe ediyorum. Gelecek kaygısı aldı başını gidiyor.
Ne kadar olursa olsun avrupanın durumu burası kadar kötü olamaz diye düşünüyorum.

sakaryada bir yaşayın da görün içkili dansözlü hikayeler atanlar adamlar mini etek giyen kıbrısta kumar storyleri atan son derece rahat yaşayan kızlar öyle bir hale geliyor neeeeeeee oluyorum birden terörist ve dinsiz oluyorsun şak diye onların gözünde

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…