• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkiyeye kesin dönüş

Doğru diyorsunuz burda kazanılan parayı türkiyede harcamak gerçekten güzel ama orda ayda 3000 tl kazansam burda 3000 euro kazanmış gibi oluyor.

Sizce her ay 3000 tl gelirim olsa ve 1000tl kira ödesem rahat yaşamama yeterli olur mu?

Olmaz. 3000 euro gibi olmayacak, patatesin kilosu 5 tl'ydi dün markette. Kuru soğan da 4.25'ti. En ucuz olması gereken şeyler bunlar. Bunun dışında kültürel aktiviteler Türk halkı için uzun süredir lüks niteliğinde. İnsanlar önce tiyatrosundan, konserinden kıstı, sonra tatilinden kıstı, sonra gezmesinden, sonra dışarıda yediği yemekten, sonra kuaföründen, kozmetiğinden kıstı. Çoğu insan senelerdir boğazından da kısıyor. Et alabilen az. Balık sezonunda balık kırmızı etle aynı fiyata satılıyor. Tavuk bile pahalı. Bir patates yiyordu millet o da zamlandı. Yani burada yaşam zor. Gerçek survivor bu topraklarda.

Nasıl baskı altında ?
Almanya'dan bahsediyorsunuz değil mi ? Orada neden Türklerle bulunuyorsunuz ki o zaman ?

Burda türkler hep birbirlerini tanır ve birbirlerini baskı altına sokar. Antalya veya izmirde kimse akşam arkadaşlarınla çıktığın için yan yan bakıp dedikodunu yapmaz kimse ama burda öyle değil. Burda bayanların denize havuza girmesi hoş karşılanmaz bir çok kişi t
Merhaba,
Sende biraz kendimi buldum. Bende yurtdışında yaşıyorum Türkiye'de yaşama fikri beni de çok mutlu ediyor. 10-11 yaşıma kadar Türkiye'deydim. Almanya'da doğup büyüyen arkadaşlarım var ama durum aynı sevmeyen sevmiyor, alışamıyor. 29 yaşında insansın o yüzden kararına çok saygı duyuyorum. Tabiki mutlu olduğun yer neresiyse orada yaşamak hakkın. Yabancı dil özellikle Almanca bilmen çok büyük bir artı, iş bulma konusunda sıkıntı yaşamayacağını düşünüyorum, mesleğin de var ne güzel. Fakat şunu söyleyebilirim tek maaşla Türkiye'de geçinmek konusunda zorlanabilirsin. Yerinde olsam birkaç sene dişimi sıkar en azından bir ev parası biriktirip giderdim. Kira sıkıntısı çekmedikten sonra gerisi kolay, çokta güzel idare edersin ama dediğim gibi birikimin olsun. Orda yaşıyor olman büyük avantaj birikim yapma konusunda, o yüzden işini garantiye al öyle git derim :)

Cevabınız için çok teşekkür ederim, çok yardımcı oldunuz. Aslında şöyle bi seçenek daha var. Ben burda bi sene boyunca dişimi sıksam ve türkiyeye gelmeden burdaki eşyalarımı satsam 100.000 tl kadar bi para biriktirebilirim. Bu parayı kenara koyup sırf kiramı karşılasam ve bi iş bulsam o parayla da diğer giderlerimi karşılasam baya uzun bi süre geçinebilirim. Bu arada bizim türkiye de bi yazlığımız var. Oraya babanem bu aralar daha gidip geliyor ama o da artık yaşlandı ve o yüzden bi kaç sene sonra orayı satıp Antalyadan bir ev alacağız. Ben orda temeli kalmayı düşünüyorum ablamda ailsesiyle yazdan yaza gelecek. Ama ben artık okadar uzun süre beklemek istiyorum. Dediğim gibi seneye kadar para biriktirsem ve türkiyeye gidip kiraya bi daireye yerleşsem ve yazlık satıldığında aldığımız eve geçsem -sizce böyle olur mu?

Valla yurtdışında yaşayan biri olarak ben de Türkiye'ye tatile gelmekten mutluluk duyuyorum, çünkü dolar kazanıp, dolar bozdurup tatilde yiyorum. Doların yükselmesiyle Türkiyede kendimi çok zengin hissediyorum zaten. 1.5 ay sonra yine gidecem, hayat bana güzel olacak. Ama orada sürekli yaşasam öyle mi olurdu? Hayır. Etin, peynirin gramını hesap ettiğim, faturalara yetişmeye çalıştığım, tatilin lüks olduğu bir hayatım olurdu belki, bilmiyorum. Yani Türkiye tatile gelmeye güzel, yaşamaya zor. Sanıyorsunuz ki tatildeki kafa rahatlığınız olacak sürekli yaşamda da...

Bahsettiğiniz yabancı kelimelerden anlamadım. Resmen hemşire misiniz? Eğitim durumunuz ne? Ben yüksek lisans sahibi hemşireyim. ABD'de okudum. Arkadaşımın özel üniversitesine arkadaşımın sınavları için gitmiştim de, hemşirelik hocası burada çalış diye 2 saat dil dökmüştü Türkiye'de. O zamanlar kesin dönüş düşünüyordum tabii... Hatrı sayılır eğitim durumunuz varsa önü açık bir meslek Türkiye'de sanıyorum.

Burdan farklilarsa kesin severim :)
Yalnız baskının en yüksek mertebesi şuan Türkiye de. Hiç ülke gündemini takip etmiyor musunuz ?

Ozaman size bol şans dilerim. Akşamları arkadaşlarınızla dışarı çıktığınızda hele ki diyelim bi bira içtiğinizde size ters ters bakılmasından, laf edilmesinden mutluluk duyacaksanız ne ala.

Havuza/Denize girmek isteyince duyacağınız sözlerden ve bakışlardan hiç bahsetmek bile istemiyorum. Bu tabiki almanyanın her bi tarafında böyle değildir. Ben türklerin çok olduğu ama pek modern olmadığı bi şehirde yaşıyorum ve kendimi Antalya olsun İzmirde olsun daha rahat hissediyorum.

Ozaman size bol şans dilerim. Akşamları arkadaşlarınızla dışarı çıktığınızda hele ki diyelim bi bira içtiğinizde size ters ters bakılmasından, laf edilmesinden mutluluk duyacaksanız ne ala.

Havuza/Denize girmek isteyince duyacağınız sözlerden ve bakışlardan hiç bahsetmek bile istemiyorum. Bu tabiki almanyanın her bi tarafında böyle değildir. Ben türklerin çok olduğu ama pek modern olmadığı bi şehirde yaşıyorum ve kendimi Antalya olsun İzmirde olsun daha rahat hissediyorum.

O dediğiniz insanların olduğu bir ülke burası .
Son yıllarda türkiye tahmin edemeyeceğiniz ölçüde muhafazarlasti .

Ek olarak siz bakışlardan rahatsi oluyorsunuz biz burda gece çıkınca tecavüz tacizden korkuyoruz .
Neden almanya içinde başka bir yere gitmeyi düşünmüyorsunuz?

Siz nerde yaşıyorsunuz bilmiyorum ama ben izmire veya Antalya ya gittiğimde çok rahat yaşayabiliyorum. İstediğim gibi gezebiliyorum, denize havuza girebiliyorum.
Ya ben tek mi böyle degil diyorum :) izmirde sadce tatil için değil yaşamak için yıllarca bulundum. Düşündüğünüz gibi değil .
Kışın o yaz geceleri kalmıyor . Turkiyenin hic bir yeri bir kadın için güvenli değil artık.
Hiç mi haber bakmıyorsunuz ? Gundemi takip etmiyorsunuz ?
Kadın cinayetlerinden korkmuyorsunuz
Kaç tane konu açıldı burda insanlar çocuklarını nasi koruyacaklarını bilmiyorlar .
Anlam veremiyorum dediklerinize. Aynı ülke olduğunda ondan emin olamadım.

Doğru diyorsunuz burda kazanılan parayı türkiyede harcamak gerçekten güzel ama orda ayda 3000 tl kazansam burda 3000 euro kazanmış gibi oluyor.

Sizce her ay 3000 tl gelirim olsa ve 1000tl kira ödesem rahat yaşamama yeterli olur mu?

Bu bile Türkiye hakkinda birsey bilmediginizi gösterir. En basit, hangi sekilde 3000 tl kazanmayi düsünüyorsunuz? Sirf dil biliyorsunuz insanlar sizi acik kollar ile beklemez. Sonucta en iyi üniversiteleri bitirmis, yurtdisi tecrübesi olan Tùrkiyede büyüyen gencler bile issiz.

Callcenterde calisacaksaniz asgari maasi alirsiniz. Ki o'da öyle kolay degil. Tüm gün dil dök millet birsey satin alsin diye. Genelde Türkiyede calisma saatleride cok fazla. Hafta 6 gün, 12 saat calisanlar var.

Bunun üstüne hersey cok pahali. O 3000 lira ile 3000 euro'nun denkligi eskidendi. Etin kilosu 60 lira. Almanyada etin kilosunun 60 euro oldugunu düsünebiliyormusun? Muzun kilosu bile 10 lira. Elektrik, gaz cok pahali. Araba almak istesen, Almanyada 20bin euroya aldigin araba, Türkiyede 200bin lira.

Yani bence gitmen mantiksiz. Yine ille gitmek istersen cok para biriktir ve önce is bul öyle git.

İyi de sizin baskının sorunu Almanlar veya Almanya değil ki... Deseniz ki ayrımcılık, ırkçılık görüyorum, yine anlayacağım. Avrupadaki çoğu Türk ortaçağ kafasında yaşıyor bildiğim kadarıyla. Gidip bunların içinde yaşarsanız baskı da görürsünüz, laf da duyarsınız, taciz de görürsünüz. Avrupayı kirleten kafalar o tipler. Şu an Türkiyedeki baskı da hiç az değil, insanlar kutuplara ayrıldı, herkes kendi gibi olmayana düşman. Hiç mi haberiniz yok Türkiye'den? Almanya'daki Türk baskısından kaçmak için Türkiye'ye geleceğinize, Almanların yoğun olduğu bölgelere gidin daha iyi.

Sizi cok iyi anlıyorum bende almanyada doğup büyüdüm türkiyeyi cok seviyorum benimde düşüncem en kıza zamanda dönmek inşhaAllah bence az sabır edip bir ev bir araba aldıktan sonra dönün derim en azından arkadaşlara katılıyorum izinde herşey güzel geliyor hep öyle olucak sanıyor insan ama temeli dönüp orda yaşamak cok başka birşey benim arkadaşım daha yeni dönüş yaptı ve pişman gibi ve birikimi vardı giderken ona rağmen zorlanıyor türkiyede

İş konusu İstanbul iyi bence memlekete gel sizin gibi İnsanlara ihtiyaç var memlekette iyi eğitim görmüş
Sağlık sektörü seni işe alır. Epey özel hastaneler var
BEn bardağa dolu tarafından bakan insanım
Telefonuna kariyer. Net indir oradan iş bak

İş konusu İstanbul iyi bence memlekete gel sizin gibi İnsanlara ihtiyaç var memlekette iyi eğitim görmüş
Sağlık sektörü seni işe alır. Epey özel hastaneler var
BEn bardağa dolu tarafından bakan insanım
Telefonuna kariyer. Net indir oradan iş bak

Cevabınız için çok teşekkür ederim, çok yardımcı oldunuz. Aslında şöyle bi seçenek daha var. Ben burda bi sene boyunca dişimi sıksam ve türkiyeye gelmeden burdaki eşyalarımı satsam 100.000 tl kadar bi para biriktirebilirim. Bu parayı kenara koyup sırf kiramı karşılasam ve bi iş bulsam o parayla da diğer giderlerimi karşılasam baya uzun bi süre geçinebilirim. Bu arada bizim türkiye de bi yazlığımız var. Oraya babanem bu aralar daha gidip geliyor ama o da artık yaşlandı ve o yüzden bi kaç sene sonra orayı satıp Antalyadan bir ev alacağız. Ben orda temeli kalmayı düşünüyorum ablamda ailsesiyle yazdan yaza gelecek. Ama ben artık okadar uzun süre beklemek istiyorum. Dediğim gibi seneye kadar para biriktirsem ve türkiyeye gidip kiraya bi daireye yerleşsem ve yazlık satıldığında aldığımız eve geçsem -sizce böyle olur mu?

Rica ederim :) 100.000 TL eşyaları sattıktan sonra eline geçecekse o parayı kira için harcama boşu boşuna. Üzerine en az bir 30.000-40.000 TL daha koysan mis gibi evini alırsın. Kiraya haybeden gider paran bence hiç kıyma o paraya, ev satın almak için dursun o para bir kenarda. O zaman hem yazlığınız da satıldığında 2 eviniz olur, çok güzel bir birikim olur. Ben olsam 1 sene daha dişimi sıkarım. O parayı 1 senede rahatlıkla, fazla fazla bile kazanırsın. Bir de ben geçen sene Türkiye'de kaldım 1 sene Erasmus yaptım orda (hayatımın en güzel senesiydi) 11-12 yıl sonra ilk defa bütün bir yılı orda geçirdim. :KK68: Çok miktarda para harcadım bir de kira falan versem nasıl işin içinden çıkardım bilmiyorum. 100.000 TL yeter de artar o ayrı mesele ama mantıken üstüne biraz daha koyup kendi evini alsan çok daha kârlı bir yatırım olur senin adına. Kiralar ateş pahası, parana yazık olur. Geç olsun güzel olsun bence biraz daha beklemelisin :)

Son düzenleme:
Rica ederim :) 100.000 TL eşyaları sattıktan sonra eline geçecekse o parayı kira için harcama boşu boşuna. Üzerine bir 30.000-40.000 TL daha koysan mis gibi evini alırsın. Kiraya haybeden gider paran bence hiç kıyma o paraya, ev satın almak için dursun o para bir kenarda. O zaman hem yazlığınız da satıldığında 2 eviniz olur, çok güzel bir birikim olur. Ben olsam 1 sene daha dişimi sıkarım. O 30.000-40.000 lirayı 1 senede rahatlıkla, fazla fazla bile kazanırsın. Bir de ben geçen sene Türkiye'de kaldım 1 sene Erasmus yaptım orda mesela (hayatımın en güzel senesiydi) 11-12 yıl sonra ilk defa bütün bir yılı orda geçirdim. :KK68: Çok miktarda para harcadım bir de kira falan versem nasıl işin içinden çıkardım bilmiyorum. 100.000 TL yeter de artar o ayrı mesele ama mantıken üstüne biraz daha koyup kendi evini alsan çok daha kârlı bir yatırım olur senin adına. Kiralar ateş pahası, parana yazık olur. Geç olsun güzel olsun bence biraz daha beklemelisin :)
130 140 bine hangi izmir ve antalya da ev alınıyor acaba ? Turkiyedekinde olmadığı kesinde .

İyi de sizin baskının sorunu Al ankar veya Almanya değil ki... Deseniz ki ayrımcılık, ırkçılık görüyorum, yine anlayacağım. Avrupadaki çoğu Türk ortaçağ kafasında yaşıyor bildiğim kadarıyla. Gidip bunların içinde yaşarsanız baskı da görürsünüz, laf da duyarsınız, taciz de görürsünüz. Avrupayı kirleten kafalar o tipler. Şu an Türkiyedeki baskı da hiç az değil, inaanlar kutuplara ayrıldı, herkes ke di gibi olmayana düşman. Hiç mi haberiniz yok Türkiye'den? Almanya'daki Türk baskısında kaçmak için Türkiye'ye geleceğinize, Almanların yoğun olduğu bölgelere gidin daha iyi.

Çünkü burda türklerden baskı, almanlardan da ırkcılık görüyoruz. Irkcılık yüzünden almanların yoğun olduğu bi şehirden, türklerin çok olduğu bi şehire taşındım ama burda da her iki taraftan baskı görülüyor. Almanlar için hala pis bi türküm ama türkler için almanlaşmış birisiyim. Kendimi pek ifade edemiyorum kusura bakmayın ama çektiğimi bi ben biliyorum. Türklerin çoğu hep iç içe olduğu için, hiç almanların arasına girmediği için ve dediğiniz gibi ortaçağ kafasında yaşadıkları için rahatlar ama ben ve benim gibiler inanın burda olmaktan çok mutsuz. Almanya da çoğu şehirde akrabalarım var ve heryerde aynı muamele.

Back
X