Tutumlu olmak

Bende kafamı duvardan duvara vuruyorum birikim yapmadgm için. Çünkü elime geçen kıyafet kozmetige gidiyor. Şimdi kumbara aldım kocaman 1 tanesi 1 bucuk ayda doldu 500 lira olmuş bankaya yatrdm yine aldım kumbara yine başladım biriktrmeye. Yanlız açılmayan kırılması gereken kumbaralardan alıyorum metal ve açacak yeri yok attgm içinde kalıyor. Valla iyide birikiyor bence

Herşeye zam gelmiş
Tutumlu olmak ne mümkün

Eskiden 2 çıkıyorsa cebimizden artık 4

Günaydın,

Ogretmen1981 ben uzun süredir bu konuda kafa yoruyor ve gözlem yapıyorum ama fiili olarak 2 yıldır tasarruflu yaşamaya çalışıyorum. İçim daha rahat :)

Bence de arkadaşların söylediği gibi tasarrufun ilk basamağı birikim, az ya da çok demeden yaptığın/yapacağın tasarruftan birikim yapmak öncelikli olarak motivasyon kaynağı, bir de acil durumlarda daha da açılmanı engelleyerek güvende olmanı sağlıyor bence.

Ben de borç ödüyorum, birikim yapmak zor oluyor seni çok iyi anlıyorum.

Kendimce aldığım tasarruf önlemlerine gelince;

- elektrik (benim başlangıç noktam oldu): tv, bilgisayar, su ısıtıcısı gibi aletleri fişte bırakmamak. yalnızca bulaşık makinesi, kombi, buzdolabı ve dondurucu fişte duruyor bizim evimizde. Gece lambası kullanmıyorum. Sık kullandığımız odalardaki ampulleri tasarruflular ile değiştirdik. benim elektrik saatim puantaj usulü 23.00'den sonra sabah 06.00'ya kadar indirimli olduğu için, ütü ve hamur işlerini mümkün olduğunca bu saatler arası yapıyorum. Telefon, tabletleri bu saatler arasında şarj ediyorum.

-su: bebek olduğundan beri bu kalemde masrafımız arttı ama yine de duşta su ısınana kadar olan suyu çiçeklere ve paspas kovasına kullanıyorum. ikisine de ihtiyaç yoksa 5ltlik şişelere dolduruyorum. Onun dışında bir önlemim yok maalesef

- mutfak:
  • paketli gıda mecbur kalmadıkça (!) almıyorum, evde kek kurabiye yapıyorum.
  • kışlık hazırlıkları mutlaka yapıyorum. (konserve domates, dondurucuya fasulye, vişne, vb. gibi)
  • bir bakliyat aldıysam haşlayıp buzluğa porsiyonlar halinde koyuyorum.
  • soğan yemeğe fazla mı geldi artanını yemeklik doğrayıp buzluğa atıyorum, aynı şekilde kahvaltıda domates mi kaldı onu da.

- alışveriş:
  • ben de "ihtiyaç mı yoksa istek mi?" kuralını uyguluyorum. Ev alışverişlerinde mutlaka kampanya takip ediyorum ve artık stok yapıyorum. yağ, un, şeker, deterjan gibi ihtiyaçları uygun buldukça stokluyorum. @sempatik_kiz bir defasında "mesela stoktan kullandığım yağ o an piyasada 30 lira diyelim ben 24 liraya almış oluyorum" demişti, bence bu süper bir mantık :),
  • kıyafet alışverişini de işe başladığım için yalnızca işte giyeceğim kıyafetlerle sınırladım, günlüğe hiçbir kıyafet almıyorum. iş için de yalnızca üst alıyorum çünkü alt için ihtiyacım yok gibi.

- kişisel bakım: yapabildiğim tüm bakımlarımı evde yapıyorum. örneğin yıllardır sir ağdamı ve manikürümü kendim yaparım, kaşlarımı aldırmıyorum gibi. bir yıl süreyle saçlarımı boyatmama kararı aldım :)

-dışarıda yemek yemek: Yalnızca ayda 1 defa ve özel günlerde çıkıyoruz artık. Bu çok çok farkettiren bir kalem. Bir yere gideceksek evde yiyip gitmek inanılmaz farkettiriyor.

Dikkat etmeye başladığımdan beri avm'ye yalnızca ihtiyaç için gidiyorum, uzun kalamıyorum artık çok yoruyor beni. Kızıma avm kültürü vermemeye çalışıyorum, bu konuda ciddi bir savaş veriyorum çünkü çevremizde inanılmaz bir avm sevgisi var :) Hava iyi de olsa kötü de olsa imkanlar çerçevesinde açık havaya çıkarıyorum. Şimdilik dirtenebiliyorum, bakalım nereye kadar gidecek.

Aklıma geldikçe ve yeni alışkanlıklar kazandıkça yazacağım, sizlerin katkılarını da merakla bekliyorum.

Sevgiler

Harika tavsiyeler.bugun avniye gittim arkadaşla baya dolaştık.uzun süredir ilk defa birşey almadan döndüm.sadece birşeyler yedik ama malesef.aslinda birşey almadan dönmek benim için büyük birşey.hatta 5 liraya bir küpe vardı.dusunmeden alıyordum onu almazsam ne olur ki diye düşündüm asl8nda burda yazanların etkisiyle .onu bile almadim.sizin yazdığınız bazı şeyler benim için baya zor aslında.suya falan o kadar tasarruf yapamayabilirim.aslinda biz hergün bir parça ütüleyen ,ekmegi ya da herhangibirseyi ısıtmak için günlük fırın açabilen bir aileyiz.bunkari en azından bırakmaya calisiyorum

Aylık giderleri bir not defterine yazın elk su dog tlfon faturasi market alisveris ve sizin hasliginizi geri kalanı mutlaka altin yapip bi kenara koyun damlaya damlaya göl olur boyle yapmassanuz gider sizin gibi ogretmen arkadasm var benmde cok savuran birisiydi ben geldm gittim nasihat verdm simdi beni dinledi altn alip atior kenara ev almayu dusunuyor siz de oyle yapin cunku ne kadar olursa okadar harcaniyor kismak lazm

Biz iki cocukla altin yapmistik 10 ay boyinca.tek esim maasi 2800 kira yok.altin cikinca bozduk 10 bin yapti arti kurban da aldik cok sukur.altin yapon dicem ama cok yuksek biz araba alicaz insallah birikime devam.bsnkada 20 bin daha var bence bankaya hesap actirin yoksa kurus birikmez..

zaten öyle oluyor başlangıçta, bu sürecin doğası. tebrik ederim süper irade göstermişsiniz :)

zaten harika bir şekilde yapabilecek olsaydık hiçbirimiz burada olmazdık ki, hepimiz ilerleme kaydediyoruz.

günlük ekmek ısıtma olayını ben de çok yapardım, severim de ama şimdi minik tavada ısıtıyorum mesela, eğer acelem vars ya da haftasonunuysa fırını açıyorum.

ütü konusunda benim de yeni hedefim buharlı ütü almak, toplu ütüler için ama baya pahalılar bakınıyorum. günlük ütü yapmak çalışırken zorunlu oluyor ama ben öyle durumlarda varsa 1-2 parça daha ütüler oldum örneğin :) alışkanlık yaptı

siz öğretmensiniz...
en az 7-8 bin maaş geliyordur..
bunun üzerinde hesaplama yaparsaniz rahat birikm yaparsin..
GeyikliGece doğudayken öğretmenlerin o kadar maaş almasi normaldir herade ben hiç 12-15 bin maaş öğretmen duymadim.
memurun maaş 10 bin demişsin galiba önceki yorumdan biliyorum. müdürlerin maaşi o

en çok market alışverişinden kâr yaparsınız.
alıcaklarınızın fiyatlarına bakıp uygun olan yerden aldıgınızda indirim günlerinde deterjan sebze meyve aldıgınızda para birikimi kolay oluyor.
giyim kozmetik gb eşyalarda firmalar bayram h.sonu diyip indirim yapıyor ozamanlar da alın
her ay belli bir miktar parayı hesapda bırakıp yok sayın..
bu fikirlerden sonra sizde oluşacak yöntemler size yol gösterecektir

Yok ben hic mudur de olsa 10 bin alan da gormedim. Tabii vardir da ben bilmiyorum :)
Sey demistim;
Insanlardaki su memurluk askini gorunce ben memurlar en az 10 bin falan alir saniyordum gecen yillarda. Atanamayinca intihar etme durumlari falan var ya, haberlerde goruyorum. Baya baya para aldiklarini saniyordum. 3 4 bin aldiklarini duyunca sok olmustum. Bu kadar stres bunun icin mi diye :) Sanirim onu hatirladiniz. Akrabalarimdan veya arkadaslarimdan hic memur yok. Olmak isteyen de yok :)

aynen bende öyleyim ve daha tutumlu olmaya calisiyorum bu aralar. kiyafet konusunda belirli bir miktar ayir aylik, onun disina cikarsan ceza olarak 50 tl at kumbaraya.

memur olmak isteyen istemeyen kendi kararidir:)
kimse bu meslege gir çalış diyemez zorlayamaz zorlarsa insan mutlu olamaz insan gönlünden ne geliyorsa onu yapmali. .

bence giyim konusunu ele almalısınız öncelikle.

kışlık mont bot gibi ihtiyaçlarınız yoksa, sezon sonunu bekleyin.
giyim tarzınız o sene ne modaysa onu giymekse sezonda alışveriş yapmak istiyor olabilirsiniz.
ben tarz olarak sadeliği severim desenleri şal vb aksesuarda kullanmayı severim.
fazla detaylı, asimetrik kesimli, çok aksesuarlı giysilerden hoşlanmam.
kilom da aşağı yukarı bellidir, kilo alınca 38 bedeni zorlarım verince hafif bol gelir filan en çok en çok.
bu sebeple de, sezon sonu bir sonraki sene için rahatlıkla alışveriş yapabilirim.
yazlık kıyafetlerim azdır, sonuçta sezonu kısa.
mesela, öyle bir sürü sandalete ihtiyacım yok, zaten işe pek giyemiyorum.
yaz tatili kıyafetlerime deli paralar dökmem.
yazın en çok en çok birer haftadan ancak iki kere tatil yapabiliyorsam, işi abartmaya gerek yok.

bir de market alışverişi önemli.
kredi kartıyla ihtiyaç olan olmayan ne varsa alıyoruz bazen.
abur cubur almayın.
haftalık yemeklerinizi planlayın.
bir gün bakliyat, iki gün sebze, bir gün etli kıymalı bir yemek, bir gün tavuk ya da pratik tarifler gibi..
alışverişinizi de buna göre yapın.
sebze meyve çürütmeyin, hafta içi dışarıdan yemek söylemeyin.

önce bir plan yapın.
ne kadar sosyalleşiyorsunuz mesela?
sinema, konser vb etkinliğe gitme sıklığınız nedir?
dışarıda nerelerde yemek yersiniz?
bonkör müsünüz?
yanındakilerin elini cebine attırmayanlardan mısınız? :)

Ben maaşımı alınca borçlarımı düşüyorum içinden, harçlık vs gerekli tutarı ayırıp kalanını direkt birikime atıyorum. Harcamalarım için de belli limit koyarım kendime, bazen aştığım oluyor ama sorun olacak kadar değil.

Alışveriş yaparken de akılcı düşünmek lazım. Neyi nerden alacağını bilmen lazım. Aynı ürüne 5 tl diyen de var 10 tl de. Ya da gereksiz ürün almayacaksın. Bizde reçel yenmez mesela, ama h. sonu halama gittim 10 çeşit reçel almış tanesi 15 liradan 150 tl sırf reçele vermiş peşin para. Şaka gibi. 6 çeşit meyvesi vardı, biz 1-2 çeşit alır bitirir gene alırız. 2 kişiyiz, dışarda da yemek yiyoruz ama çok değil, genelde et yeriz. İstesem daha da çok biriktiririm ama kendimi kasmıyorum çünkü gençliğim çocukluğum hep borç içinde geçti hiç harcayamadım şimdi sınırı aşmadan harcıyorum.

Önce maaştan birikim sonra evde ekonomi:

Arkadaşlar bahsetmiş altın hesapları çok güzel bir birikim aracı ayrıca bes de öyle

Evde düzenli gitmek, semt pazarını kullanmak, kışlık hazırlıklar, dışarıda yemek yememek, az kimyasal kullanmak evet deterjanlardan bahsediyorum. Evde turşu, reçel, yoğurt, ekmek yapmak bunlar hem sağlıklı hem de masrafları düşüren işler. Biraz vücut yorgunluğu oluyor ama gençsiniz idare edilir o kadar yorgunluk :)

Evet buna bonkörlük mu denir başka birşey mi bonköruz diyelim.ozellikle de eşim.

tabi ya evde yapmak tasarrufu da gectim saglikli bir de.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…