Günaydın,
Ogretmen1981
ben uzun süredir bu konuda kafa yoruyor ve gözlem yapıyorum ama fiili olarak 2 yıldır tasarruflu yaşamaya çalışıyorum. İçim daha rahat :)
Bence de arkadaşların söylediği gibi tasarrufun ilk basamağı birikim, az ya da çok demeden yaptığın/yapacağın tasarruftan birikim yapmak öncelikli olarak motivasyon kaynağı, bir de acil durumlarda daha da açılmanı engelleyerek güvende olmanı sağlıyor bence.
Ben de borç ödüyorum, birikim yapmak zor oluyor seni çok iyi anlıyorum.
Kendimce aldığım tasarruf önlemlerine gelince;
- elektrik (benim başlangıç noktam oldu): tv, bilgisayar, su ısıtıcısı gibi aletleri fişte bırakmamak. yalnızca bulaşık makinesi, kombi, buzdolabı ve dondurucu fişte duruyor bizim evimizde. Gece lambası kullanmıyorum. Sık kullandığımız odalardaki ampulleri tasarruflular ile değiştirdik. benim elektrik saatim puantaj usulü 23.00'den sonra sabah 06.00'ya kadar indirimli olduğu için, ütü ve hamur işlerini mümkün olduğunca bu saatler arası yapıyorum. Telefon, tabletleri bu saatler arasında şarj ediyorum.
-su: bebek olduğundan beri bu kalemde masrafımız arttı ama yine de duşta su ısınana kadar olan suyu çiçeklere ve paspas kovasına kullanıyorum. ikisine de ihtiyaç yoksa 5ltlik şişelere dolduruyorum. Onun dışında bir önlemim yok maalesef
- mutfak:
- paketli gıda mecbur kalmadıkça (!) almıyorum, evde kek kurabiye yapıyorum.
- kışlık hazırlıkları mutlaka yapıyorum. (konserve domates, dondurucuya fasulye, vişne, vb. gibi)
- bir bakliyat aldıysam haşlayıp buzluğa porsiyonlar halinde koyuyorum.
- soğan yemeğe fazla mı geldi artanını yemeklik doğrayıp buzluğa atıyorum, aynı şekilde kahvaltıda domates mi kaldı onu da.
- alışveriş:
- ben de "ihtiyaç mı yoksa istek mi?" kuralını uyguluyorum. Ev alışverişlerinde mutlaka kampanya takip ediyorum ve artık stok yapıyorum. yağ, un, şeker, deterjan gibi ihtiyaçları uygun buldukça stokluyorum. @sempatik_kiz bir defasında "mesela stoktan kullandığım yağ o an piyasada 30 lira diyelim ben 24 liraya almış oluyorum" demişti, bence bu süper bir mantık :),
- kıyafet alışverişini de işe başladığım için yalnızca işte giyeceğim kıyafetlerle sınırladım, günlüğe hiçbir kıyafet almıyorum. iş için de yalnızca üst alıyorum çünkü alt için ihtiyacım yok gibi.
- kişisel bakım: yapabildiğim tüm bakımlarımı evde yapıyorum. örneğin yıllardır sir ağdamı ve manikürümü kendim yaparım, kaşlarımı aldırmıyorum gibi. bir yıl süreyle saçlarımı boyatmama kararı aldım :)
-dışarıda yemek yemek: Yalnızca ayda 1 defa ve özel günlerde çıkıyoruz artık. Bu çok çok farkettiren bir kalem. Bir yere gideceksek evde yiyip gitmek inanılmaz farkettiriyor.
Dikkat etmeye başladığımdan beri avm'ye yalnızca ihtiyaç için gidiyorum, uzun kalamıyorum artık çok yoruyor beni. Kızıma avm kültürü vermemeye çalışıyorum, bu konuda ciddi bir savaş veriyorum çünkü çevremizde inanılmaz bir avm sevgisi var :) Hava iyi de olsa kötü de olsa imkanlar çerçevesinde açık havaya çıkarıyorum. Şimdilik dirtenebiliyorum, bakalım nereye kadar gidecek.
Aklıma geldikçe ve yeni alışkanlıklar kazandıkça yazacağım, sizlerin katkılarını da merakla bekliyorum.
Sevgiler