Üniversite okunmalı mı sizce

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben de üniversite okuyup kendini bir şey zanneden, "ben boşa mı 4 yıl okudum" diyip baba parasına mahkûm olan, yıllarca sınavlara hazırlanıp torpili yok diye elenen insanları gördüm. Sizin gibi idealistlerdi, hep çabaladılar ama bir türlü amaçlarına ulaşamadılar. İntihar edenler oldu bu yüzden. Tabii onlar size göre başarısız değil mi? Atanamadıysa bir insan, okuduğu bölümde çalışmıyorsa başarısızdır, işe yaramazdır. Şikayetçidir. Çabalamıyordur. Hazıra konmak istiyordur.

Her neyse. Hayat sizin gördüğünüz gibi toz pembe değil. Sizin hayatınız gibi "başarı" hikayeleri münferit olaylardan ibaret.

Polemik çıkarmak değil derdim. Çok tekdüze bakıyorsunuz hayata.

Zaten çalışıyorsanız, işinizden de memnunsanız devam edin. Açıköğretim fakültesinde bir sürü bölüm var onlardan ilginizi çeken bir bölüme veya ilerde işinize yarayabilecek bir bölüme yazılın.

Bu arada tabiki herkes üniversite okumak zorunda değil. Ama pek fazla seçeneğimiz yok. Ya elimizde bir sermaye olacak ki ticaret yapalım, ya aile işi olacak kurulu okumayalım orda çalışalım, ya aileden zengin olacağız paraya ihtiyacımız olmayacak. Veya lise mezunu seviyesinde çok iyi bir işimiz olacak ki bunların hepsi zor denk gelen şeyler. O yüzden okuyup en azından alternatif üretmiş oluyoruz.

Eğitime bakış açınız çok sıkıntılı.
Üniversite, gel seni en iyi şekilde yetiştirelim sana sonrasında da güzelce bir iş de ayarlayalım demiyor ki. Diyor ki "Gel bak böyle şeyler de var başka yaklaşımları da gör, anla, üstüne de sen kat bir şeyler."
Önüne bir pencere koyuyor camı aralamak, ufkunu genişletmek, vizyon kazanmak da sana düşüyor. Yani sana gereken bilgiyi verir gerisini sana bırakır, olay bu. Ister oku ister okuma ama eğitimin ne olduğunu gerçekten bildiğinizi sanmıyorum (yorumlarınızdan hareketle).
Eğer tatmin olmuyorsanız o zaman geriye brain drain kalıyor (hoş bunun için de highly trained or qualified people kategorisinde olmaniz lazım).

Güzel bir bölüm yok açıkçası. Her bölümün önü ben bu sene başlayıp mezun olana kadar kapanacak ki buna Tıp Fakültesi de dahil. Ne yapacağımı hiç bilmiyorum gelecekten çok umutsuzum.
Tip fakültesinin onu mu kapanacak?suz iyimisiniz?

Hayat gerçekten çok pahalı doğum yaptım şuan ücretsiz izindeyim birikim yapmamış olsam paşa paşa iş başı yapacaktım bu ayın sonunda. Ben konu sahibinin yaşlarındayken sabah ezanında kalkıp ders çalışan,gözlerini okumaktan bozacak kadar inek biriydimAnnemin babama baktığı için aldığı bakım parası ve devlet bursu ile zor şartlarda okudum.Annemin tek derdi onun yaşadığı hayatı yaşamamamdı bana söz ver hep çalışacaksın seni bu yüzden okuttum hakkımı helal etmem demisti. Kadınlar bu yüzden okumalı ve kendi ayaklarının üzerinde durmalı...

Siz yazdıklarımı çarpıtıyorsunuz amacınızın üzüm yemek değil de bağcıyı dövmek olduğu bu yazınızdan belli, çok cabalayip değişik sebeplerden elde edememek başka oturup boş boş şikayet edip ona buna sallamak başka. Etrafımda yeterince insan tanıdım merak etmeyin. İdealist bir insan da değilim olsam olsam realistim. Ne yapıp ne yapamayacağımı, kişisel sınırlarımı biliyorum. Taa bilmem kaç mesaj olmuş zaten çalıştığınızı, paranızı kazandığınızı yeni yazmışsınız. Sayfalarca daha üniversite sınavına yeni girecek bir liseli gibi cevaplar vermişsiniz. Hiç samimi değilsiniz sırf derdiniz etrafa atarlanmak. Madem çalışıyorsunuz işinizle ilgili diploma almaya çalışın madem. Neden okumak, eğitim fuzuli bir uğraş olsun ki? Eskide kaldi sanıyordum alaylı - okullu tartışması

Aslında çalıştığımı yeni yazmam size bir şey anlatmalı. İnsanların ne kadar önyargılı olabildiğini görmüş olmalısınız. "Okumuyorsa çalışmıyordur, üniversite mezunu değilse bir işe yaramaz" bakış açısı nasıl hakim, fark ettiniz değil mi? İşte benim itirazım bu bakış açısına. O yüzden, bilinçli bir şekilde geç yazdım çalıştığımı. "Koca parası yersin, baba parası yersin" diyip kestirip atmak çok kolaymış.

Bu bakış açısını anlayabilirim işte. Doğrudur yanlıştır tartışılır ama, en azından rasyonel. Ama işte okuyanlar üniversiteyi sizin gibi "alternatif" olarak değil, "iş kapısı" olarak gördükleri için, mezun olduklarında dımdızlak ortada kalıyorlar, hayatın gerçek yüzüyle karşı karşıya kalıp ciddi sıkıntı çekiyorlar.

Ne Türkiye'deki üniversiteler bu zihniyette, ne de üniversite okuyanlar ufuk genişletmek, vizyon kazanmak derdinde. Okuyanların hepsi tam da sizin dediğiniz gibi "çıkar çıkmaz işim hazır, mesleğim olacak" kafasıyla okuyor.

Çalışıyorsunuz da nerde çalışıyorsunuz sizi tatmin ediyor mu? Çalıştığı işten memnun olan kişi çevreyi bu kadar takıp bir de gelip buraya konu açıp üstüne cevap verenlere önyargılı der mi? Ki bir sürü kişi okumak istemiyorsan okuma ama başka alanlar araştır demiş iken. Sadece düşüncenize zıt giden yorumları ele almanız da bir garip. Ee okumanızı gerektirecek bir şey yok. Vizyonlu kişiler(!) ile de tanışamıyorsunuz okumuş ya da okumamış. Burda mı arıyorsunuz:)
Hala ne istediğiniz hakkında kendinizin en ufak fikri yokken burda yazdığınız on satır ile insanların sizin ne istediğinizi anlamanızı mı bekliyorsunuz?

Kötü bir üniversite de istemediğim/iş bulamayacağım ( her bölümde kriz var ama bazı bölümlerde olanak neredeyse sıfır) kendimi geliştiremeyeceğim bir şey okuyacağıma ya sınava tekrar hazırlanır ya da üniversiteye gitmez başka bir şey yapardım. Şu an kendimizi mesleki anlamda geliştirmenin tek yolu üniversite değil. Kuaförlük gibi zanaatler öğrenebilirsiniz mesela. Ya da yazılım Web tasarım gibi alanlarda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Daha üniversite ortamını ve sonrasıni görmeden neye dayanarak böyle bir istatistik bilgisi veriyorsunuz? Başka bir üyeyi önyargılı olmakla suçlayıp aynı şeyi kendinizin yapması!
Sizi ikna etmek gibi bir derdim yok. Görüyorum ki çabaya değmez.

Üniversite ortamını gördüğüm için böyle konuşuyorum zaten, önyargı değil bunlar. Okuyanların hemen hepsi üniversiteyi adeta hayatlarını değiştirecek bir sihirli değnek zannediyor.

Evet, okumamı gerektirecek bir şey yokmuş. Belki vardır, belki başka insanlar bana bakamadığım bir düşünce sunar diye başlığı açtım ama, maalesef.

Tamam okuma ama 2.bir planın var mı? Okumak vakit kaybı olabilir diyorsun boş boş durmakta vakit kaynı olacak.

Üniversite ortamını gördüğüm için böyle konuşuyorum zaten, önyargı değil bunlar. Okuyanların hemen hepsi üniversiteyi adeta hayatlarını değiştirecek bir sihirli değnek zannediyor.
E zannetsinler siz niye buna takılıyorsunuz?
Evet benim hayatımı değiştirdi iyi ki de okudum hatta iki üniversite okudum. Yakından tanıdığım insanların akademik çalışmaları literatürde yer alıyor, onlar değiştiriyor hayatı sihirli bir değnek gibi. Bilim, teknoloji vs nasıl ilerliyor zannediyorsunuz? Gidipte okulu bitireyim bir de işim olsun yeter kafasıyla değil.
Yüksek lisans, doktora ne için yapılıyor? Bu insanların tek derdi maaşım olsun mu? Nerede idealler?

Ohoo siz özellikle bu şekilde yönlendirdiniz. Bazı nereden bilelim kişilik özelliklerinizi. Hem önyargılar yaşanmışlıklardan ortaya çıkan çıkarımlardır. Genç bir liseliye aklını peynir ekmekle yememiş hiç kimse okuma elbet bir iş bulursun demez. Kul hakkı ya. Her işin bir okulu var önlisans lisans vs. En kötü sertifika almaya yönlendirilir artık yeteneği neyse. Hiç okumak istemiyorsa evet baba parası, koca parası yemek istiyor çıkarımı doğrudur. Ayrıca işinizi gerçekten çok merak ettim. Üniversite eğitimini bu kadar hakir gördüğünüze göre kendinizi çok iyi yetiştirmiş, ortalamanın üzerinde bir kazanca sahip olmalısınız.

Akademik çalışmalar literatürde yer alıyor demek. Hangi literatür pardon? Uluslararası hakemli bir dergide akademik çalışması yayınlanan Türk akademisyenlerin sayısı iki elin parmağını geçmez, gerisi de boş kusura bakmayın. Kimsenin takmadığı ulusal dergilerde makale olmasının hiçbir faydası yok, anca prim kasarlar kendilerince.

Her üniversite yapan akademik kariyer yapmıyor ayrıca. Çoğunluk üniversite bitirip KPSS kovalıyor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…