• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

üniversite

melekgibikiz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
22 Haziran 2012
444
180
123
Eskişehir
ablalarım sizce herkes üniversite okumalı mı? Yarın münazaram var ve herkes üniversite okumalı görüşünü savunucam hoca seçti. Ben tersi düşüncede oldugum icin aklıma bi seyler gelmıyor. Sızın goruslerınız benım ıcın cok onemlı

eğitim heryer de kendini belli eder,
bunun üniversite olması şart değil, üniversiteyi insanların beyinlerinde saklı enstütüleri keşfederek de okumaları mümkündür düşüncesini savunabilirsin, evet üniversite şart ama illa bir üniversiteye her dönem harç yatırmak şart değil... diploma açısından sadece farklarını açıklayarak konuyu bağlarsın.

Son düzenleme:
Gelecekte nasıl bir iş yapmak istediğinize göre değişir.

Bazı meslekler üniversitede okumadan yapılmayacak, yapılmaması gereken meslekler... Mühendislikler, öğretmenlikler, tıp, hukuk, fen bilimleri, sosyal bilimler... Bunların hiçbirini üniversite okumadan yapamazsınız. O yüzden evet, ileride öğretmen olmak istiyorsanız üniversite olmazsa olmaz...

Ama meslek seçiminiz zanaat ise, veya yetenek gerektiren ama okulunu okumak istemediğiniz bir şey ise üniversite okumadan da o işi yapabilirsiniz.

Bana sorarsanız evet üniversite şart. Sadece eğitim olarak değil, insana kattıkları için de. Ama maalesef ülke şartlarında pek geçerli olamıyor bu.

eğitim heryer de kendini belli eder,
bunun üniversite olması şart değil, üniversiteyi insanların beyinlerinde saklı enstütüleri keşfederek de okumaları mümkündür düşüncesini savunabilirsin, evet üniversite şart ama illa bir üniversiteye her dönem harç yatırmak şart değil... diploma açısından sadece farklarını açıklayarak konuyu bağlarsın.

lisede ortaokulda munazaralarda "universite okunmalı"nın savunulmasını ve kazanmasını desteklerim
fakat gercek hayatta boyle bir sart yok.

universite ile neler kazanıldıgını once sıralayabilmelisin ki bunların dısardan da kazanılabilinecegini savunasın.

arkadas, paylasım, kendi ayakları uzerinde durmak genelde liseden sonra yuvadan ucmak uzere itilen kuslar gibi oldugumuzdan dolayı universitede yasayabiliyoruz. ama yurt dısında bu yas daha kucuk olmuyor mu...? onların lise-ortaokul donemlerine denk geliyor.
hatta genclik kampına katılmıstım, ebeveynler cocuklarının her turlu deneyimi yasaması icin buraya yolluyorlar. biz turkler olarak tırsmıs basımıza bir iş gelir diye cadırdan cıkmamıstık gece.

eger uni. kulturel gelisim saglıyorsa -ki dogru- bunu sadece okumaya ilgili olan insan kazanıyor.
yoksa uni.ye ot gibi gelen giden kisi cok var tanıdıgım.
hatta meslekleriyle ilgili bir soru sorsan bile bos bos bakanı var. 4yıl ne okudu bu cocuk dersin.
onemli olan insanın her yasta her donemde okuması arastırması bir seyler uretmek icin cabalaması.

uni.ler meslek kazanmamazı saglıyorsa -ki bu da dogru- meslek okulları ne ise yarıyor dersin :34:
onemli olan, hangi egitim seviyesinde olunursa olunsun insanın calıstıgı alanda en iyiyi yapabilmesi dersin.

gecmis yuzyıllardan ornek vererek tıp icin işin ehlinin yanında yetisildigini,
mimarlıkta usta cırak iliskisi ile ilerlendigini vs soyleyebilirsin.
bir cok zanaatkarın okulsuz oldugunu fakat hayatlarında ve islerinde gosterdikleri azimlerinden sabırla verdigi emekten dolayı yukseldiklerini soylersin.
fakat su bir gercek ki bulundugumuz yuzyılda teknik bir insan olacak isen, bilim adamı olmak istiyorsan bunun egitimini ancak uni. de alabilirsin.

sana su an yasadıgımız gunden bir tarihci ornegi vereyim turkiyeden, adam kutuphanede basit bir memur. bir cok sanat tarihi veya normal tarih ogrencisinden daha meraklı ve her gun bir kitap okuyor... memuriyetten emekli olunca su an profların seviyesinde arastırma kitapları var ve buyuk kürsülerde bu adam konuk olarak agırlanıyor kabul goruyor.
bende kitabı yok o yuzden adını da hatırlamıyorum. ama int.ten bulabilirsem yazarım.
demem o ki sosyal bilimlerde uretmek icin sadece yazılı kaynaga ihtiyac duydugundan uni. okumak hala sart degil...

hele ki sanatsal alanlarda... bunlar zaten kisinin kendisini gelistirmesi ve yaratcılıgına kaldıgından ötürü uni.den verilen egitimin katkısı olsa dahi okuman gerekmiyor.
mesela yine turkiyeden bir ornek, adam tıp ogretimi gormus ama dunyanın en iyi tanbur ve ney sanatcısı.
bunu da kucuk yastan beri evde kendisi calarak gelistirmis biri.
su an doktorlugu bıraktı, yurticinde bile konserleri sayılı, surekli yurtdısında konser veriyor.

Son düzenleme:
Aynen ben de sana katılıyorum üniversite okumayanlar insan yerine koyulmuyor. doktor, öğretmen, avukat çıkaran iyi bir liseden mezun oldum bin pişmanım herkes yüksekokulu bile küçümsüyor bana kalsa terzilik kuaförlük gibi zanaatler bile daha sevimli geliyor ama toplumun baskısına karşı koyamıyorum bana uyan meslek asla yok hiç bir bölüme ısınamadım ama beklenti büyük keşke meslek lisesine gitseydim. Üniversitenin ü'sünü duymak istemiyorum hayat çok acımasız yaa. Kşke sana yardımcı olabilsem gerçekten zor bir ödev canım.

Münazaralarda en zoru da karsi tarafta olmak istedigin halde hocanin savunmadigin bir görüsü savunmaya calismani istemesidir. Ama en güzelidir. Bizim hocamiz, kim bu görüste olmak ister, kim digerinde olmak ister diye sorup, o zaman tam tersini savunuyorsunuz haydi bakalim, demisti. :)

Önce kizmistim ama bu sayede karsit görüs olusturabilmeyi ögreniyorsun. Bir de karsi tarafin neler diyebilecegini bildigin icin, onlara yanit da ariyorsun.

Herkes üniversite okumali fikrini savunacaksan eger öncelikle karsi grubun üniversite okumamis ama cok iyi yerlere gelmis insanlar örneklerine cevabin olmali. Buraya cevabin, biraz internette arastirma yapip, aslinda bu tarz insanlarin sayilarinin bir hayli az oldugunu ifade etmen olabilir. Bunun aksine üniversite mezunu olmadigi icin artik is bulamayan lise mezunlarindan bahsedebilirsin.

Günümüzde üniversite diplomasi olmadan is bulmanin zorluklarindan bahsedebilirsin. Gerci bu tez dolayli yollardan cürütülebilir, üniversitelerin anlamsizlastigi ve aslinda bu sebepten kimsenin is bulamadigina konu cekilebilir. Hatta üniversite mezunlarinin bu yüzden lise mezunlarinin islerini yaptigi, dolayisiyla üniversite okumanin cok bir anlami kalmadigi vs.

Burada senin grubunun karsi atagi söyle olabilir, bu durumu devletlerin basarisiz ekonomi politikalarina, istihdam politikalarina baglayabilirsin, bir de üretim ve tüketim dengelerindeki degisikliklere. Ya da üniversitelerin tek tiplesmesi, ya da yeterli derecede egitim verilmedigi konusu üzerine, senin diyecegin, basarisiz egitim politikalari yüzünden üniversitelerin gereksiz oldugu yargisina varilamayacagidir. Egitimin kalitesi ayri bir seydir, üniversiteye herkesin gitmesi gerekliligi farkli bir konu.

Bunlar tahminlerim yani konu karsi grubun basarisina göre cok farkli alanlara sapabilir.

Bir de su denebilir; herkes üniversiteye gitmemeli, teknik meslek liseler varligini sürdürüp bazi isler icin, direk eleman yetistirilmelidir. Aslinda benim savundugum bir düsünce olmasina ragmen, burada da üniversitenin kisisel katkilarina girebilirsin. Lise ortami ile üniversite ortaminin farkliliklari, bireyin daha özgürlestigi, kendi ayaklari üzerinde durabildigi, sadece bir bölgenin lisesinin aksine üniversitede degisik insanlarla tanisildigi, hatta ne bileyim yurtdisindan ögrencilerin de degisim programlariyla geldigi, daha kültürel daha doyurucu bir ortamin olustugu vs. genisletilebilir böyle.

Tabi ben kolaylik olsun diye karsit görüs ne der üzerinden gittim ama sen önce kendi fikirlerini olusturmali, belki hatta kagida yazmalisin. Sonra karsi grup ne der, nasil cevap verir diye düsünüp, zaman kazanmak acisindan bir kac cevabi not etmelisin.

Kolay gelsin :)

Son düzenleme:
maalesef ulkenin suan ki durumuna gore universite bile az.
bende okusam nolurduki diye dusunuyordum uni.ye baslamadan once cunku universiteyi kazanamamaktan calisip kendi parami kazanamamaktan korkuyordum Allah'a cok sukur okuyorum Allah'in izniyle calisip insanlara yardimci olucam.

tabi ki üniversite gerekli.

hem meslek edinmek için hem kendini her alanda geliştirmek için.

günümüzde üniversite mezunu olmak bile iş için yeterli değilken, üniversite bitirmeden iş bulmak zordur.

iyi yerlere gelebilme ihtimali için üniversite şarttır.

çok şansı yaver gitmediği sürece geçmişteki örnekleri unutalım artık lise mezunlarının iyi yerlere gelmesi mümkün değil.

hayat için kariyer için güzel bir yaşam hayata geniş bakış açısı için üniversite şart.

ve her liseye giden genç bunun bilincinde olup istediği bölüm için çalışmalı.

bu mühendislik tıp da olur. güzel sanatlar spor akademisi de. herkese uygun geleceğini güzelleştirecek bir bölüm vardır.

aslında kişinin şansına göre değişir bu, kimisi var liseyi bile bitirememiş ama güzel bi işi var falan. Ama genel anlamda bakarsak şuanda işverenler (birçok kariyer,iş bulma sitesine dayanarak söylüyorum bunu) hep üniversite mezunu istiyor. Lise mezunu tercihen üniversite mezunu şeklinde belirtenlerde mevcut. sırf bu sebepten bile açıköğretimde olsa lisenin üstüne okunmalı gibi duruyo.

ama işte şans faktörüde önemli.

tabi ki üniversite gerekli.

hem meslek edinmek için hem kendini her alanda geliştirmek için.

günümüzde üniversite mezunu olmak bile iş için yeterli değilken, üniversite bitirmeden iş bulmak zordur.

iyi yerlere gelebilme ihtimali için üniversite şarttır.

çok şansı yaver gitmediği sürece geçmişteki örnekleri unutalım artık lise mezunlarının iyi yerlere gelmesi mümkün değil.

hayat için kariyer için güzel bir yaşam hayata geniş bakış açısı için üniversite şart.

ve her liseye giden genç bunun bilincinde olup istediği bölüm için çalışmalı.

bu mühendislik tıp da olur. güzel sanatlar spor akademisi de. herkese uygun geleceğini güzelleştirecek bir bölüm vardır.

Limonlu_Cheescake aslinda iyi yerlere gelebilmek icin üniversiteden ziyade tanidik sart. :9::9::9::9:
Bir de üniversiteye giden arkadaslarin cogu özellikle is bulamadigi icin bir de üzerine yüksek lisans yapanlar, degisik islere atilma hayalleriyle dolu oluyorlar, mesela bir kafe acmak, butik otel acmak vs. gibi. :9:
Bir de ögrencilerin istedikleri bölümlerden cok puanlarinin yettigi, popüler olan ya da ailelerinin istedigi bölümlere itildigini düsününce durum daha da vahimlesiyor. :43:

Bu arada konu sahibine de karsit fikirlere cevap yetistirme sansi doguyor böylece ama keske konu sahibi ortadan kaybolmasaydi. :) Bu yazdiklarimizi yarina okuyabilecek mi o bile belli degil. :26:

lambrusco,
son yorumunda lafı agzımdan almıssın :)

sınav sistemi, torpil, egitim kurumlarının nicel ve nitel yetersizligi oldugu surece bir cacık olmuyor,
kutuphaneler desen... ya bos atıl yerler ya da istedigin kaynaga ulasmak icin bir takla atmadıgın kalıyor.

Dün bu konuyu görseydim sana bir kaç argüman sunabilirdim.Tüh geç gördüm:(

Mesela en azından Türkiye'de;

-Üniversite veya lise olsun eğitim genellikle yaratıcı düşünceyi öldüren şekilde.Ezberlemen gereken gerçekleri önüne koyuyorlar, al bunları hatmet ne kadar iyi hatmedip hazmedersen başarıyla geçersin,kabul etmiyorsan kendi gerçeklerin varsa sana güle güle sistemi var okullarda.İnsanların kendilerine özgü orijinal fikirlerine ve onları geliştirmelerine yer yok.

-Bireyleri tektipleştirmek üzerine kurulu üniversiteler.Mezun olan herkes aynı fabrikadan çıkmış gibi ve (iş alabilmek için) kendini satması gereken bir fabrika ürünü sistemin gözünde...Bu fabrikada işlenmez de özgür iradeli,ve boyun eğmeyecek karakterde olursan dünyada sana yer yok,dışlandın...

-Gençliğin en verimli zamanları belki de mezun olunca işini bile yapmacağın bir bölümün dersleri için yıllarca,saatlerce okul sıralarında sadece hocayı dinleyerek geçiyor.Bir şeyler ortaya koymaya,kendini gerçekleştirmeye vaktin bile yok.Düşünmeye ve şimdiki zamanı görebilmeye zamanın yok.Gençliğin dinçliğinde yapılacak hayatın güzel şeyleri yerine uyuşuk bir eğitim sistemi içinde harcanıyorsun.

Burası Türkiye. Okumayan bin türlü insan var dayısının amcasının selamıyla bir yerlere gelen
Okuyan kısım daha çok ama her işi yapanda onlar oldu şimdi
Git bir markete yarısı üniversiteli, abartmıyorum...
Adalet bakanlığının açtığı sınavlara bak lise % 85 üniversite % 15 belkide değil..

okudum hepsını guzel goruslerınız ıcın cok teskrler her kelımnız benm ıcın cok degerlı. Ikı saat sonra olacak munazara notlarımı aldım heycanlanbeklıyorum

lambrusco,
son yorumunda lafı agzımdan almıssın :)

sınav sistemi, torpil, egitim kurumlarının nicel ve nitel yetersizligi oldugu surece bir cacık olmuyor,
kutuphaneler desen... ya bos atıl yerler ya da istedigin kaynaga ulasmak icin bir takla atmadıgın kalıyor.

:1::1: Aynen öyle, kütüphaneler beter ya, zaten kütüphane kalmayacak yakinda, herkes bilgisayar basindan "online" kaynaklari
tarayacak. Üniversite egitim sistemini anlatsak roman olur valla. :) 300 kisiyle ayni sinifa girip not alip cikmanin, acik ögretimden ne farki var diye düsündügüm de cok olmustu mesela. :) Ezberle ezberle sinavlara gir, sinavlarda senin kendi yorumunu katman beklenmesin. Yine sinirlendim bak. :1:

Herkes okumalı mı ; okumamalı mı bu genel bir kavram ve açıklarken bir sürü şeyle desteklemek ya da örneklemek lazım. Yoksa etiket sevdalısı olmaktan ileri gitmez.
Sadece diyebileceğim şu; üniversitede bir kampüs atmosferi vardır ve bu kültürü bir tek orada alırsın.. başka bir yerde alman mümkün değildir. Ve bu havayı soluyan solumayan çok belli ediyor kendini. Şahsen ben bu çerçeveden bakınca okumalı derim.

:1::1: Aynen öyle, kütüphaneler beter ya, zaten kütüphane kalmayacak yakinda, herkes bilgisayar basindan "online" kaynaklari
tarayacak. Üniversite egitim sistemini anlatsak roman olur valla. :) 300 kisiyle ayni sinifa girip not alip cikmanin, acik ögretimden ne farki var diye düsündügüm de cok olmustu mesela. :) Ezberle ezberle sinavlara gir, sinavlarda senin kendi yorumunu katman beklenmesin. Yine sinirlendim bak. :1:

Anılarımız diye bir topik mi açsak.. nostaljik olur

Herkes okumalı mı ; okumamalı mı bu genel bir kavram ve açıklarken bir sürü şeyle desteklemek ya da örneklemek lazım. Yoksa etiket sevdalısı olmaktan ileri gitmez.
Sadece diyebileceğim şu; üniversitede bir kampüs atmosferi vardır ve bu kültürü bir tek orada alırsın.. başka bir yerde alman mümkün değildir. Ve bu havayı soluyan solumayan çok belli ediyor kendini. Şahsen ben bu çerçeveden bakınca okumalı derim.

Ipek bir de Almanya`da gruplasip mahallesinden disari cikmayan, entegre olmayan Türkler gibi, kampüse gelip o havayi solumayanlar da var tabi. :) Hatta o havayi tehlikeli bulanlar. :1::1::1::1:

Bu arada konu sahibi arkadas, kimin kazandigina dair bizi haber et mutlaka :)

Anılarımız diye bir topik mi açsak.. nostaljik olur

Back
X