Canım dert varsa çaresi de var.
Sosyal fobi çözümü olan ama iyileşmesi zaman alan ve zor olan bir sorun diye biliyorum.Bilinç altında çok derinde yerleşmiş korkular maalesef hemen geçmeyebilir.Bu konuda ilaç tedavisine başlaman bir rahatlama sağlar ama ilaç hem kimyasal zehir hemde kalıcı çözüm için terapiyi düşünebilirsin bence.
Aşağıda sosyal fobi rahatsızlığı olan birine Muhammed Bozdağ'ın yazdığı bir yazıyı yapıştırıyorum.Geçmiş Olsun.Bu rahatsızlığı yaşayan ve iyileşen çok kişi var unutma emi...
"Çözülemeyecek bir sorunu çözmenin çaresi onu sevmektir. Çözülebilecek sorunu çözmenin çaresi de onu küçümsemek, alaya almak, onunla gülüşüp eğlenmektir. Çekingenliğinizle savaşmak yerine onunla oynaşın,dalga geçin, gülün yüzüne... Çekingensem çekingenim. Zamanında saldırıdan koruduğu için lazımdı. Şimdi artık yeterince geliştim ve meydana çıkbilirim diyorsanız, bu eski ve artık gereksizleşen kabuğu atacağım düşüncesiyle işe başlayın.
Neden çekinirsiniz? Şuar altınıza yerleşen, ayıplanmak, eleştirilmek, hata yapmak, küçük düşmek, takdir görmemek endişeleri geçmişteki telkinlerinizden varlığınıza yapışmış.
İkinci adım olarak işe bu endişeleri tamirle başlayın. Ayıplansanız, küçük düşseniz bedeli ne olacak. Emin misiniz? Ne kadar olacak ve neden kaldıramayacaksınız? Tandıkça, korktuğunuz riskin önemsizilğini fark edeceksiniz ve fark ettikçe de, riske cesaretiniz güçlenecek...
Üçüncü adım, küçük cesaret girişimlerini başlatın... Ziyaretlernizi arttırın. Selamlarınızı arttırın. Yürüyüşünüzü değiştirin, omuzlarnıızı kaldırın ve hızlanın, gülümseyerek ve çevreyi görerek yürüyün. Almasanız da alış verişe çıkın... Böylece hayat size kendinizi ifade edebileceğiniz daha büyük ortam ve fırsatlar verecektir. İlk anda heyecanınız kaldırılabilir olacak ve sonra da azalacaktır.Muhammed Bozdağ.(www.yetenek.com)"