Üniversiteyi bitirdikten sonra ne yaptınız

Okulu yeni bitiren herkes asgari ücret alıyor

Okulu bitirince ne yaptım ?

İlk bir sene falan işsiz kaldım
Sonra asgari ücretle bir işe başladım ve zamanla yükseldim.

Üniversite neden okunur? Ne acayip bir soru. Bitirip çalışmaya başladık hepimiz. Hatta inanır mısın daha okulunu bitirmeden işini ayarlayanlar oldu, bedava dahi olsa sırf tecrübeliyim demek için yazları ücretsiz çalışanlar oldu. İnsanın üniversite okumaktaki maksadı meslek sahibi olmak ve ardından çalışmaktır. Tabi şimdi birçok bölüm sırf okuyorum demek için okunduğu için mezun olunca da böyle e nolacak şimdi moduna geçiliyor.

Devlet memuru olmayı çok istiyorum hem garanti, hem de rahat çalışma saatleri belli maaşı en iyi. Kpss çalışmayı düşünüyorum bende inşallah olur çünkü özel sektör gerçekten istemiyorum açıkçası.

Turizm gibi bir sektörde devlet memurluğu intihar olur. Başlangıç maaşınız asgari ücret ile esinlenmek üzere, emeklilik şartları çok kötü maaş ve tazminat hayal.
Turizm çok keyiflidir, bir yerden başlayın zevkle calisiyor hale geleceksiniz, kazanç kapısı çoktur maaş olarak düşünmeyin eşim pandemi öncesi asgari ücretin en az 3 katı ek gelir elde ediyordu
Su an asgari ücretin 5kati geliri olan yerler biliyorum, ama tabi kurdu olmanız lazım zaman lazım
Su anki işimi yapmasam çalışmak isteyeceğim tek sektördür alan geniş ve kazanç imkanı çoktur. Maaş ztn ek gelirler bilindiği için oralarda gezer

Benim arkadaşım var yetiştirme yurdunda büyüdü liseden mezun oldu hemen memur olarak atandı keşke bende orada büyüseydim ya. Biz ailemizin yanında büyüdük diye suçlu mu olduk onlar ne güzel atanıyor valla. Yıllarca kpss çalışmak zorundayız biz memur olabilmek için.

Ay daha neler ne konuştuğunuza dikkat edin o aileyi birden kaybeder tek başınıza kalırsınız

Ya açıkçası benim istediğim masa başı düz memurluk çünkü görüyorum internette polis intiharlarını mobbing çok varmış polislikte gündüzü gecesi yok bayramı seyranı yok düz memurlar çok rahat bak 9 gün tatil oldu onlara inşallah olurum.
Size de iş beğendirmek oldukça zor,insanlar pat diye hemen biryerlere gelmiyorlar.Önce bir çabalayın bakalım,gerisi gelir.

Devlet memuru olmayı çok istiyorum hem garanti, hem de rahat çalışma saatleri belli maaşı en iyi. Kpss çalışmayı düşünüyorum bende inşallah olur çünkü özel sektör gerçekten istemiyorum açıkçası.
Sizi üzmek istemem ama yanlış bölüm seçmişsiniz sanki. Turizm çok dinamik saati belli olmayan bir alan. Ben turizm rehberliğini kazanıp kayıt yaptırmamıştım bana göre değildi saati belli değil gibi şeyleri ben de söyledim.
Alanınız belli iş başvurusu yapın hepimiz hemen iş bulmadık elbette ve asgari ücrete de çalışabilirsiniz. Potansiyelinize göre maaş artar.

İş seçen bir insansanız eğer üni tercihi yaparken ataması yüksek bölümler yazabilirdiniz. Kpss çalışma sürecide çok güllük gülistanlık değil. Sonunda atanamama durumu var. Zaten farklı şehirde okumuşsunuz keşke orada tutunmaya çalışsaydınız. Turizm aşçılık okuyan arkadaşlarım hemen okudukları şehirde kalıp ordaki otellere girdiler. Onlarda çok mutlu olmayabilirler ama bu bölümleri onlar seçtiler. Birde yeni mezuna kimse gel seni yüksek maaşla işe başlatalım demez. Çoğu arkadaşım asgari ücretin altında başladı işe. Ama ben sizin yerinizde olsam okuduğum şehirde kalıp iş bulurdum kendime ama siz geç bile kalmışsınız

4 yıllık üniversite hayatımın sonuna gelmişken mezuniyet sonrası hayat ile ilgili bu konuda tecrübeli kişilerden tavsiye almaya çok ihtiyacım var şu anda. Kendimi ortada kalmış ve işe yaramaz biri gibi hissediyorum, şu an her şey o kadar çok gözümde büyüyor ki. Daha önce hiç çalışmadım, çalışma hayatı çok korkutucu geliyor bana hele asgari ücretle çalışmak. Ailemin yanına döneceğim ama çalışmadan da nereye kadar ne yapacağım evde durup. Ne olur bana akıl verin siz bu süreci nasıl atlattınız hayata nasıl tutundunuz?
Yeni mezunsunuz henüz tecrübeniz yok. Önce asgari ücretle başlamak gayet makul değil mi? Tecrübe kazandıkça ücretiniz ve seçme şansınız artacak. Size yıllarını o işe vermiş insanlarla aynı maaşı mı versinler?
O asgari ücretin yanında tecrübe, iş öğrenme, ve referans da alırsınız.
Yeni mezun gençleri anlamıyorum ben de , iş hayatı okuldan bambaşkadır. Mezun olunca hemen olunmuyor yani

Ne güzel erkenden atanmışsınız. Ne mezunuydunuz ne iş yapıyorsunuz?
Öğretmenim. Sınıf öğretmeni. Evet çok şükür üniversitesiye giriş sınavında 3 yıl kaybim olmuştu. 5. Girişte kazanabilmistim ama o girdiğim 5 sınavın bana getirisi kpss sınavında oldu. 🤲 Sınavı yöneten atanacakti. O yıl sorular ales e kaymıştı ve ben o girdiğim beş sınav sayesinde yüksek puanı alabilmiştim. İnşallah seninde her şey gönlünce olur.

Üniversite eğitimi memur yetiştirmeyi hedeflemez.
Bakış açınız çok ama çok yanlış.
Memur kadrosu lisans mezunları için daha zordur çünkü lisans eğitimi almış kişiler bu sınava girer. Ekonomik durumu uygun olmayan birçok lisans öğrencisi de ortaöğretim kpss ye girerek şansını artırır. Olay sınavın zorluğunda.
Turizm mezunusunuz. İki üç diliniz var ise, stajlarınızı iyi yerlerde yaptıysanız, bilgisayar becerileriniz iyi İse, otellerde kullanılan programlara hakimseniz kolay yükselirsiniz. Bunlar yok ise bir işveren size niye yüksek maaş verip işe alsın?
Otellerin çalışma şartları belli sonuçta. Nasıl doktorun polisin nöbeti varsa ve zorsa sizin de kendi mesleğinizin zorlukları var. Bir mağaza çalışanı bayramda seyranda daha yoğun çalışır geç çıkar. Şimdi kimse çalışmasın mı?

Benim sınava hazırlanmak ve staj yapmakla geçmişti. Sınavları kazanıp gitmediğim de oldu istediğim yerden elendiğim de oldu. Üniversitedeyken karın tokluğuna (gerçek anlamda sadece öğle yemeği ve yol veriliyordu) çalıştığım yer de oldu.
Mühim olan işi öğrenmek ne bileyim 20li yaşların başında hiç parasına bakmadım mühim olan iş öğrenmek ortamı görmek diye düşündüm.
Şimdi sizin için de öyle bir durum asgari ücret demişsiniz kpss demişsiniz... Turizm okumuşsunuz yaz dönemi mutlaka çalışın, sezon bitince işte devamlılık sağlanmazsa kpss'ye çalışırsınız sizin kpss 2024 olacak muhtemelen ( düz memurluk için) iki sene asgari ücreti beğenmem deyip aile yanına giderseniz bu sefer hepten strese girersiniz, sınav stresi bir yandan aile yanında olmanın getirdiği baskılar diğer yandan...

Çalıştım ücretli öğretmenlik yaptım baya düşük ücrete evimden uzaktaydı kiramı karşılamıyordu babam kiramı veriyordu😬
Şimdi bakınca kiramı karşılamayan işi neden yaptım kira faturalar babamdan ben çalışıyordum e çünkü çok seviyordum mesleğimi sonra yine atanamadım kendi bölümüme artık yüksek puanımla atanamayınca düz memurluğa başvuru yaptım kazandım sonra bu işimi de çok sevdim burda da sınavlarla yükseldim yani hayatın bize ne getireceğini hiç bilemiyoruz yeterki içinizde umut olsun istek olsun bir yerlerden bir şeyler yapmaya başlayın emin olun çalışma hayatı size çok iyi gelecek.

Aileniz tarafından fazla korumacı ve baskı altında mı büyüdünüz? Kaygılı ebeveynlere mi sahipsiniz?
Özgüvensizliğiniz ve "tek başıma oralara gitmekten korkuyorum" demeniz bana bunu düşündürdü.

Tek çare korkularınızın üzerine gitmek. Şu devirde kimse kimsenin kaşına gözüne aşık değil. Ağlamayana meme yok. Aile desteği alıyorsanız o da bir yere kadar. Parazit gibi yaşamaktansa bir an önce iş hayatına atılıp,pişmeniz en isabetli seçim olur sizin için...

Evlenirim,kocam bana bakar mantığındaysanız hiç tavsiye etmem. Erkek milletinin aşkına,sevgisine güven olmaz. Yarın öbür gün mutsuz olursanız,en azından kapıyı çarpıp çıkabileceğiniz bir güvenceniz olur elinizde,eğer çalışırsanız...

Ben ne mi yaptım? Üni.sonrası hiç görmemiş gibi nişanlandım,ardından evlendim,çocuk yaptım.( İyi ki oldular her şeye rağmen) Mutsuzluktan hasta oldum,dip gördüm. Sonra ani bi kararla silkelenip,35 yaşımda eşşek gibi kpss çalışıp,atandım. Benim gibi olun istemem. Söke söke atandım ama ne zorluklarla Allah biliyor. Gençsiniz. Çalışın,yiyin,için,gezin. Bunun için de adım atmaktan başka çareniz yok.

Aklınızı bir an önce başınıza devşirmeniz dileğimle...

Benim arkadaşım var yetiştirme yurdunda büyüdü liseden mezun oldu hemen memur olarak atandı keşke bende orada büyüseydim ya. Biz ailemizin yanında büyüdük diye suçlu mu olduk onlar ne güzel atanıyor valla. Yıllarca kpss çalışmak zorundayız biz memur olabilmek için.
Neden herkes bu mesajı eksiliyor anlamadım. Ben onlara kötü bir şey söylemedim ki, atansınlar hakları zaten ama ne yalan söyleyim ailemin yanında büyümek bana bir şey katmadı, ondan böyle yazdım. Neyini eleştiriyorsunuz bunun anlamadım ben.

Valla turizm öyle mıymıy insan sevmez, iş fırsatlarını yakalayabilmen için uyanık ve enerjik olman lazım. Ona hayır buna hayır dersen hiç iş yapamazsın. Bak şu an turistik bölgelerde boş yer yok neden acaba sırf bunu bile düşünsen sorularına cevap bulabilirsin. Mevsimlerin çok etkisi var biliyorsun, yaz turizmi mi kış turizmi mi neye öncelik vereceksen diğeri de B planın olsun. Sadece birkaç ay para kazanmakla geçmez ömür. Yerinde olsam bekarken yazın yaz turizmi, kışın kış turizmi için uğraşırdım. Yılın yarısı başka bölgede, diğer yarısı başka bölgede olurdum. Başka türlü para kazanamazsın yoksa.

İşte ben hiç çalışmadım, iş hayatı korkutucu geliyor bana sürekli çalışma başında emir veren birileri falan. Bir de asgari ücret kesinlikle emeğin karşılığı değil çalışıp boşa çalışacakmış gibi hissediyorum.
Staj da mı yapmadınız, çalışma deneyimi olmuştur

Temmuz zammından önce ogretmen maaşıyla asgari ücret arasında sadece bin TL oynuyordu. Yani memur olunca asgari ücretin 10 katini vermiyorlar.
Daha yeni mezunsun ücretsiz de olsa bu yaz çalışmalısın. Zaten yazin calsmasan oturup ders mi çalışacaksın yine zamanin bos bos geçecek. Herseyden korkarak olmaz ki diyerek yasama. Ufakta olsa bir sahayı gor. Memurda olsan idaren veya amirin gıcık insanlardan oluşuyorsa bir zulme dönüşebiliyor ortamın.

Kusura bakmayın da takmışsınız bir asgari ücrete. Asgari ücret hiç ücret almamaktan iyidir. Zamanla yükselin asgari ücret almayın.

Bir başlayın once, oturup bütün secenekleri o olmaz bu kötü diye eleyerek olmaz bu iş.

İs hayati evet zor , insanlar evet zor, kimse kolay demiyor, ama diger secenek ne? Aileden bir güvenceniz yoksa mecbursunuz bir yerden başlamaya.
İlk işe girdiğimde asgari ücretten 300 TL kadar fazla kazanıyordum. Köpek gibi çalıştım mühendis olmama mavi yaka gibi çalışırdım üstüm başım mahvolurdu.Şimdi ise 2 katından biraz fazla kazanıyorum. Yan haklarımla durum daha iyi.
Ki iş bulmak şuanki kadar zor değildi. Durum ortada maalesef. Asgari ücret dahi olsa çalışmak zorundasın. Bir de okumuş olmak İçin bölüm okuyup, geleceği öngörmeyen insanlar var maalesef ki bu da çok üzücü. Eğitim sistemi baştan aşağı yanlış. Ama hal böyleyken biz de hayatımız için bazı fedakarlıklar yapmalıyız. Öncelik para değil iş olmalı, para başarıyla gelir zaten

Lojmanlı otellere başvurdum ama hiç dönüş olmadı, açıkçası hiç bilmediğim yerlere gidip çalışıp kalmaktan çok korkuyorum otel lojmanları hakkında hiç iyi şeyler duymadım çünkü zaten oteller de çalışanlarına hiç değer vermiyor asgari ücretin dahi altında çalıştırıyorlar. Gerçekten çok korkutucu geliyor her şey.
Hiç öyle deme. Bu devirde nerdeyse asgari ücretle başlamayan kalmadı. Bu düşünceler sadece sana vakit kaybettirir.

Üniversite diplomam olsun, ileride devlet memuru olmak için avantaj olur diye düşündüm zaten lise mezunu olarak memur olmak imkansız oldu artık o yüzden
Bu niyetle okuduysanız yanlış bölümü okumuşsunuz o zaman.

Back
X