Urfalı gelin

Doğuda ev kızlarının çeyizini yapmaları için süt parası alınıyor, bu gelenek gibi bir şey olmuş doğru mu değil tabi ki ama sadece kuzeninizin başına gelen bir şey değil bu. Tanımadan etmeden sırf evlenmek için evlenir üstüne bir de çocuk gelin alırsan bin ton bahane üretir kendini boşanmak için haklı da göstermeye çalışırsın. Bana kuzeniniz çok sinsi geldi, bakımlı değil güzel değil baktı milletin karısı giyinip kuşanıp geziyor benim karım neden böyle değil diye kurmuş kendince, sonra da ben bunu nasıl anlatır da mağduru oynarım mantığıyla hüngür foşur ağlıyor. Yol ver gitsin. Sinir oldum çok pis herife
+1000
Sanki akrabalar haklısın dur biz sana helal süt emmis bir adriana bulalim diyecekler

Insanları sınıflandırmak istemem ama 2 urfalı gelin tanıyorum ikisinde de bu tür sorunlar var.

Arkadaşlar herkese merhaba öncelikle bu konuyu eşimin kuzeni için açiyorum fikirlerinizi önerilerinizi varsa sizin yaşadıklarınızdan dinlemek istiyoruz biz işin içinden çıkamadık.Eşimin kuzeni 5 ay önce evlilik yaptı.Biz ozamanlar görüşmediğimiz için hiçbir bilgimiz yoktu bu evlilikle alakalı.Sadece dügüne çagırıldık öylece haberimiz oldu.Eşim kuzeniyle 4 5 senedir görüşmüyordu aileleri küstü eşim ve kuzenide hayat mücadelesi veriyordu ikisininde ailesi yanında olmadı.Eşimin kuzeni urfalı bir kızla tanişmiş telefondan arkadaş aracılığıyla urfalı diye belirtme sebebim biz iç anadoluluyuz ilk defa gelin aldık uzaktan.Herneyse kız ile 4 5 kez telefonda konuşmak dışında buluşma görüşme vs olmamış.Direk istemeye gitmişler istediklerinde 25 bin süt parası istemişler resmen pazarlikla 20 bine düşmüşler tabi vermişler parayı.Biz ozamanlar görüsmedigimiz için uyaramadık yada en azindan destek olamadık.Bu zamamda başlik parasi süt parasimi kaldi herneyse kizida alip Ankarada düğün yaptılar şuan kiz 6 7 aylık hamile istendikten sonra bazı seyler erkenmi gelişmiş yoksa e.kuzeninin mi çocuk bilmiyor ondan şüphe ediyor sevdiğine emin değil kandırıldıgını düşünüyor .Birtürlü düzen tutturamadılar e.kuzeni kendi ailesiyle barışınca yanında oturdular olmadı ayri eve çıktılar olmadı.Kız yemek yapmıyormuş hergün dısarı cıkalım diyormuş sürekli olay çıkartıp ailesine gitmek istiyormuş en sonunda olmuşta ailesinin yanina gitmiş tabi kuzende direk yanına kızın babasi ya ev alir esya dizersin yeniden kizimada yada kalirlar burada demiş.Çok süpheli hareketleri var kızın tanıştık belki yapısı odur ama kuzeni döndü eşimin eşimle dertleşirken yanlarindaydım.Bugunde tvde seda sayanın programinda urfali 2 kiz 2 aileyi dolandirmiş görünce aklimiza daha fenalari geldi.Yani boyle bişey yaşamıs olan varmi yada bize obfektif yaklaşacak biri biz kuzenini savunuyor yada destekliyor olabiliriz belki bunlar normaldir mii bilmiyoruz .
Öncelikle kuzeniniz dolandirilmadi onlarda adet başlık parasıyla satin alınır kız umarım aşiret falan degillerdir zira boşanma olmaz onlarda kuzeninizin başı belaya girer diğer türlü ailesine sıkıntı çıkarması hergun disariya çıkmak istemesine hicbisi diyemem tamamıyle aile meselesi bana sorarsan sikimtimi evet sıkıntı hayırlısı olsun

:) :) Yok cnm ya seninki erkek pipisi var biliosun pipi çok kıymetli bı organ o kız parayla satın aliyon malın oluyo istediğin gibi kullanabiliyon artik
Sen de haklisin , yatakta kole , evde hizmetci lazim insanliktan nasibini alamamis olanlara
Allah cocuklqrimizi korusun bu zihniyetten

Sen de haklisin , yatakta kole , evde hizmetci lazim insanliktan nasibini alamamis olanlara
Allah cocuklqrimizi korusun bu zihniyetten
Maalesef öyle kız çocukları doğuda zerre değer gormuyor kadınlar bu şekilde yetiştiriyorlar erkek çok kıymetli herşeyi yapabilir pipisi var çok kıymetli organı var amin bu arada

Şimdi eşimi aramış kuzeni kizi getiriyim sizde kalalim bisüre diyee aslaaa . Bu sefer belamı getiriyolar bilemiyorum ama kizin ailesi yollamam demiş kizi gerimi kaçırıyo anlamadım ama arada ben kayniycam

Öncelikle kuzeniniz dolandirilmadi onlarda adet başlık parasıyla satin alınır kız umarım aşiret falan degillerdir zira boşanma olmaz onlarda kuzeninizin başı belaya girer diğer türlü ailesine sıkıntı çıkarması hergun disariya çıkmak istemesine hicbisi diyemem tamamıyle aile meselesi bana sorarsan sikimtimi evet sıkıntı hayırlısı olsun

Kiz konuşmasında benim ailemde terörstler var işte bizde şu var bu var diye konuşmuştu valla ben uzak durayimda ikiside ne hali varsa görsün benim ilgilenmem gereken çocugum eşim evim var cok bile başımı agrıttım

Kiz konuşmasında benim ailemde terörstler var işte bizde şu var bu var diye konuşmuştu valla ben uzak durayimda ikiside ne hali varsa görsün benim ilgilenmem gereken çocugum eşim evim var cok bile başımı agrıttım
Ben konuları okudumda bence kuzeniniz cokta sağlam bı papuc değil ayrıca terör meror gerçekten olsalardi kızlarını asla dışarıya heleki bı Türk'e vermezlerdi biraz sallamis kız ayrıca asiretlerde dışarıya kız vermiyolar genellikle herneyse bencede siz bulasmayin çünkü suçlu taraf kuzeniniz gibi gorunuyor sizin başınıza agrimasin

Ay ne sinir oldum ya kuzene sen git kizi iste, basliga razi gel, evlenmedn iliskiye gir, sonracigima filan gibi guzel degil yok yemek yapmiyor, yok dolandirildim mi, yok bebek benim mi:sinirli:
Bende urfaliyim evet süt parasi bu yorede yaygin ama asiri degil genelde aşiret ailelerde oluyor.
Ben ne sut parasi ne baslik almadm. Aksine altinimida kendim yaptim ceyizimide.
Ama gorumcemden 5 bin baslik istendi yani herkez ayni degil.
Ben kiza acidim ya yazik canm benm sen bu yasta yabanci diyara gelin git, hemen hamile kal bisey bilmedn, üstüne üstlük adam milletin icinde x gibi bakimli ol diyo.
Simdide bebekden supheleniyo:kızgın:
Kuzene söyleyin bu laflari kiz tarafi duymasin sayet duyarsa oglani linç ederler.. :işsiz:

Bence istemelisin. 30 ay guzel para. Oglunu evlendirip bi kac sene tatil yapabilirsin. Ben istemeyi dusunuyorum. 7 ay ama olsun kar kardir. Oglumu isteyen kesenin agzini acacak. Cesareti olmayan gelmesin efendim. Her ne kadar okumus etmis olsa da, bi doctor, bi lawyer bi enciniir olsa da o kesenin agzi acilacak
:KK70: :KK70: :KK70:
Bakın hanımefendi siz niye beni alay konusu olarak sectiniz anlamıyorum... Ben de herkes gibi yorum da bulundum... Kendi fikrimi söyledim sadece ki beni bu fikre iten de hemcinsim olan ve Aydınlı olan görümcem... Ben eşimin babası emekli eşim de yeni ise başlamıştı diye böyle bişey istememiştim... Zaten yapım gereği parayı çok seven bı insan da değilim... Ama görümcem benim hakkımda ileri geri konuşunca bu fikiri edindim... Benim o dönem yaşadığım psikolojik problemleri bilmeden dalga geçiyorsunuz... Eğer bı adet varsa o zaman uygulanmalı... Uygulanmaması durumunda yaşadıklarımı gördüm diye bu kanıya vardım... Burda hiç bı kız değersiz değil... Ve emin olun çoğunun o paraya ihtiyacı bile yok... Her yörede olan firsatcilar gibi firsatcilari cikardigimda hemen hemen alan herkes paraya ve altına dokunmadan kızına veriyor... Yani o para ve altin yine erkeğin evine giriyor... Gelin musade ederse ev ya da araba gibi yatırımlarda çift kullanıyor... Yani ortada kızını satma olayı felan yok... Ve dediğim gibi ben de çok karşıydım ama değersiz bı insanın sizin hakkınızda ileri geri konuşması sizin de çok zorunuza gider ve yasadiklariniz fikirlerinizi etkiler... Onun için demem odur ki biseyi dalga mevzusu olarak seçmeden önce biraz düşünün karşıdaki ne yaşamış... Emin olun ne siz ne de başka bir kadın benim yaşadıklarımı yasasin istemem... Dalga geçtiğiniz benim dugunumu ailem yaptı çünkü eşimin batılı ailesi iki kuruş için onu evlatlıktan reddetti... Ve sevgimize kiyamadi ailem... Tanımadığınız insanları yargılamadan düşünün derim ...

Tanimadigini insanla evleniyorsa ne cikarsa bahtima demistir. Ne ciktiysa kabul etsin simdi.

Bu kadar dertlenmeyin. Bu konudan size ne ki?

Agrida da hala baslik parasi var ama kimseyi kandirmiyolar herseyi baslik parasina yormayın kizin huyu kotu olabilir ama bu illa dolandiriliyo fikri olmasin bizim oralarda başlık parasi vardir.

Nedeni ise cok cocuk yaptiklari icin hepsine esya ceyiz falan alamiyolar.
baslik parasi alip kiza ceyiz aliyolar yani cogu aldigi paranin fazlasını bile harciyo he baslik parasini yiyen yokmu var tabi oda onlarin vicdanlarina kalmis.

Neden var hala diye soranlara; adettir gelenek goreneklerimiz oyle deyip devam ediyolar gerci o zihniyetten başlık parasi almak mustahak cunku almayan ailelere de kizlarini zorla bize veriyolarlar diyip kizlarin basina kakiyolar.

Neyse insallah baslik parasi ve sacma sapan dusunceler, bu zihniyet biran once kalkar

ben aslen urfaliyim. bizde oyle sut parasi cart parasi diye bi sey yok. bu onun memleketi degil aile yapisiyla alakaliymis. oncelikle bunu bilmeni isterim. asiretlerde belki oluyodur bilemiyorum. ya da cok geri kalmis bi aile. sonucta siz bi urfali gelin tarafindan degil de bi acgozlu tarafindan sikinti yasamissiniz. yoksa urfalilar kendi adima degil de toplumum adina soyluyorum fazlasiyla insancil ve kendi hallerindedir

Bunun Urfalı olup olmamak ile ilgisi yok. Ben Muğlalıyım diye daha ahlaklı olmuyorum baskasi da Urfalı Mardinli diye dolandırıcı olmuyor. Bu ayrıştırıcı, ötekilestiren bir söylem.

Bence sorun, bu devirde bu tarz evlilik yapan akrabanızda. Bu dönemde böyle birşey mi kaldı. İnsan ömür boyu yaşamayı düşündüğü biriyle böyle mi evlenir. Böyle bir mantığın üzerine aile mi kurulur. Kusura bakmayın size değil bu tarz zihniyette ki insanlar için söylüyorum. Bu cehalettir başka birşey değil.

Urfa'da böyle bir gelenek yok.
Kuzen kendi düzenini kurmadan evlenmeseymiş iyiymiş. Evlendi korunsaymış.
Klasik erkek martavalı neyi yemek yapmıyor. Ee o erkek ev yapamazsa, kızı ordan oraya sürüklerse kızda yemek yapmaz.
Ayrıca belki para vermedi iftira atıyor boşanma sürecinde oarayı geri istemek için. Kız nasıl bilmem ama oğlan fazla geçersiz not alan birisi.

Adam bu kadar saftı madem birden nasıl gözünü açtı üstelik eşi hamileyken ?
Siz düşüncelerinizle adamı da etki altına almış olmayasınız?

Evlenir evlenmez hamile kaldıgı için -hamilelikte de insanın tavrı hareketleri ister istemez biraz değişiyor-
Hareketlerini yadırgıyor olabilir

Evlenir evlenmez hamile kaldıgı için -hamilelikte de insanın tavrı hareketleri ister istemez biraz değişiyor-

Biz hiç karışmadık evlenirken kendin karar verdin şmdide kendin karar ver dedik aman ya geri birlesme karari almışlar

Back
X