uyku eğitimi

Ben 12 haftalikken basladim hemde bi merkeze gidip gunu birligine butun taktikleri alip uyguladim. Cok sukur kziim cok yaramaz olmasina ragmen uyku konusunda hic beni uzmedi. 4 ayliktan beri gece uyanmadan uyuyor tabiki dis zamani filan uyaniyor. Simdi 18 aylik aksam yatma saatinde yatagina yatiyor ve kendisi uyuyor hic bir sekilde bebekliginden beri ne kucakta nede ayagimizda salladik. Erken olmasi daha iyi dediler bana uyku merkezinde.

Uyku egitimi diye birsey yoktur, lutfen bebeginize uyumayi ogretiyorum derken eziyet etmeyin, caresizligi ogretmeyin.
Uyku ogretilen birsey degil ki dogamizda var zaten, neyin egitimi bu?
Gunumuz anneleri icin bebek ber halti kendi basina yapsin anne de rahat etsin amaciyla cikarilmis safsatalar.
Bebek kendi kendine uyur mu ya, bebek bu adi ustunde bebek!!! Sefkate, annenin kokusuna, sutune, ritmine ihtiyaci var. Neden mahrum birakalim?
Hic bilmedigi bir dunyaya gelmis, urkek, korkak, minicik bir yurek... Hadi bakalim sen bu odada bu yatakta tek basina uyu, aglasan da gelemem yanina... Neden? Uykuyu ogrenmen lazim...
"Uykuyu ogrenirim anne ama sensizlik cok korkunc" diyemiyor o yavrucuk...
Unutmamak lazim; onemli olan bebegin uykuya dalmasi ve uyumasi degil, onemli olan bebegin daha mutlu ve daha az korkarak uyumasidir.
Ve yine, bebeklerin uyutulmaya degil, uyumak icin ebeveynlerinin ilgisine ihtiyaci vardir.
Birakin kokunuzla, sevginizle, sicakliginizla, huzurla uyusun ama sallanarak ama emerek ama yaninizda kokunuzu duyarak...
Geciyor o boluk porcuk uyunan geceler, 2 yasina gelip ozgurlesmeye basliyorlar zaten ama cocukta kalan hasarlar gecmeyebilir.
Yoruluyoruz elbet ama anne olmak biraz da fedakarlik barindirmiyor mu icinde?
Guzel anne cok yoruluyorsun biliyorum ama miniginin sana guvenle baglanmasi icin degmez mi bir sure yorgunluga?[/qQUOTE]

aglasanda gelemem diye bi durum yok ki agladikca kucagma alp sakinlestrp geri birakiyorum zaten hep yanindasin. Öyle ygeceleri sk uyanan bi bebekte degil kendim için degil bebegim icin istyrm bunu uyumadan once min. 1 saat ağlıyor sallanmak istemiyor emziriyorm doymadigi yerde mama takviyesi yapiyorm ee doyunca memeedede durmuyor sora al kanguruya gezdir. bence caresizlikten degil zaten uykulari oldugu icb uyuyorlar.

Ben 12 haftalikken basladim hemde bi merkeze gidip gunu birligine butun taktikleri alip uyguladim. Cok sukur kziim cok yaramaz olmasina ragmen uyku konusunda hic beni uzmedi. 4 ayliktan beri gece uyanmadan uyuyor tabiki dis zamani filan uyaniyor. Simdi 18 aylik aksam yatma saatinde yatagina yatiyor ve kendisi uyuyor hic bir sekilde bebekliginden beri ne kucakta nede ayagimizda salladik. Erken olmasi daha iyi dediler bana uyku merkezinde.

Nelerr yaptin paylasirmisn ?

Maşallah size : ) emzik almiyor maalesef oglum. Bizim rutin banyo beslenme uyku seklinde bide yatagindan cikarmadigim oyuncagi var . Doydugundan pek emin olamiyorum onuda yeni yeni dusene sokmaya calisiyorm cok duzensizdi beslenmesi. Ben zorlanirsam msj atayim o zaman size :KK70:
Yardımcı olmaya çalışırım..
Büyük rahatlık, hem anne hem bebek için.
Evet bizde de var, yataktan çıkmayan yumuşak bir uyku arkadaşı, başta ilgilenmiyorlardı ama zamanla dikkatlerini çekti.

Aglatiyorsun demedim ki sana, genel olarak uyku egitimlerinin dogasinda bu var onu anlarmaya calistim guzel anne:KK66:
Benim bebisim de omzumuza yatar, evde gezinirdik oyle uyurdu. Omzum kollarim kopardi bazen ama simdi ay bi kere omzumda uyusun bu sefer diye bekliyorum ama ciks uyumuyor artik:oops:
Yani herseyin bir zamani var, senin bebeginin suan kucak, anne koynu zamani, lutfen bu zamanlari kacirma. O da tadini cikarsin sen de.

Ayrica demissin ya caresizlikten degil uykusu geldigi icin uyuyor diye. Tabi ki uykusu geldigi icin uyuyor, olay da bu zaten diyorum ya dogamizda var. Uykusu gelicek uyuyacak ama nasil uyudugu onemli. Uykusu gelip daldiginda caresiz ve yalniz hissederek mi yoksa annesinin kokusuyla guven duyarak mi uyuyacak:KK66:

10 gundur nerdeyse ne zaman ne yedi ne zamn uyudu yazıyorum aksam 8 le 9 araso uyumus olurdu genelde iki gundr 9 buçuk oldu ama aslinda 7 de basliyor mizirdamaya ama nasil uykuya gecircem orda tikaniyorm ne yapsamda aglamadan uyusa diye uyku egitmi iyi olack kararli olmam lazm.
Bebek uykusu geldiğini bi şekilde belli eder.
3 kere esnedi mi yatakta olması lazımmış, eskiler derler, bir kitapta da okumuştum.
Biz onu bile sayardık, 3. Esnemede doğru yatağa :)
Not etmek çok güzel, devam et.
Az çok bir saat belirlediğinde koy yatağına..
40 dakikadan fazla sürerse al yataktan bir 15 dk daha oyala, tekrar götür.

Beslenme işini hallet, neyle besliyosun kaçırdım orayı. Tok yatır. Uyku eğitiminde gece beslemeyi keserler genelde ama ben kesmedim. Onlar uyanmadığı halde kalkıp besledim, küçük doğmuşlardı da..

Eğer sırf alışkanlıktan dolayı emmek için uyanır ağlarsa besleme, pışpışla uyumasını sağla.gerçekten açlık için ağlıyorsa beslersin. Ortalama 3 4 saatten az olmaz sanırım.

Aglatiyorsun demedim ki sana, genel olarak uyku egitimlerinin dogasinda bu var onu anlarmaya calistim guzel anne:KK66:
Benim bebisim de omzumuza yatar, evde gezinirdik oyle uyurdu. Omzum kollarim kopardi bazen ama simdi ay bi kere omzumda uyusun bu sefer diye bekliyorum ama ciks uyumuyor artik:oops:
Yani herseyin bir zamani var, senin bebeginin suan kucak, anne koynu zamani, lutfen bu zamanlari kacirma. O da tadini cikarsin sen de.

Ayrica demissin ya caresizlikten degil uykusu geldigi icin uyuyor diye. Tabi ki uykusu geldigi icin uyuyor, olay da bu zaten diyorum ya dogamizda var. Uykusu gelicek uyuyacak ama nasil uyudugu onemli. Uykusu gelip daldiginda caresiz ve yalniz hissederek mi yoksa annesinin kokusuyla guven duyarak mi uyuyacak:KK66:

Evet düşününce sizinde soyledikleriniz dogru ama bilemiyorum

Bebek uykusu geldiğini bi şekilde belli eder.
3 kere esnedi mi yatakta olması lazımmış, eskiler derler, bir kitapta da okumuştum.
Biz onu bile sayardık, 3. Esnemede doğru yatağa :)
Not etmek çok güzel, devam et.
Az çok bir saat belirlediğinde koy yatağına..
40 dakikadan fazla sürerse al yataktan bir 15 dk daha oyala, tekrar götür.

Beslenme işini hallet, neyle besliyosun kaçırdım orayı. Tok yatır. Uyku eğitiminde gece beslemeyi keserler genelde ama ben kesmedim. Onlar uyanmadığı halde kalkıp besledim, küçük doğmuşlardı da..

Eğer sırf alışkanlıktan dolayı emmek için uyanır ağlarsa besleme, pışpışla uyumasını sağla.gerçekten açlık için ağlıyorsa beslersin. Ortalama 3 4 saatten az olmaz sanırım.

Anne sutu mama karışık beslniyor. Uykusu gelince gozlerini yüzünü kasiyor : ) evet gece bide emmeden uyumuyor saat basi kalktigi zamanlarda oldu nadiren onda bile.

Evet düşününce sizinde soyledikleriniz dogru ama bilemiyorum
Bunlar sadece benim dusuncelerim degil canim, bircok uzman var bu sekilde dusunen, onlarin kitaplarindan, yazilarindan okuduklarimin bir ozeti aslinda bahsettiklerim.
William Sears in Dogal Ebeveynlik kitabini tavsiye ederim. Anne ve bebek icin cok guzel bir rehber.
Suan bebeginin uykuyu ogrenmekten ziyade sana guvenli baglanmaya ihtiyaci var unutma. Simdi yasadigin yorgunluk ve uykusuzluklarin karsiligini ilerde sana guvenli baglanmis, huzurlu bir cocuk olarak almayi dusun:)
Bu arada yine bebegin cok kucuk, gece beslenmelerine mutlaka ihtiyac duyar hem maddi hem manevi anlamda. Ihtiyac duymadigi zamanlar gelicek ama suan cok kucuk.

Uyku egitimi diye birsey yoktur, lutfen bebeginize uyumayi ogretiyorum derken eziyet etmeyin, caresizligi ogretmeyin.
Uyku ogretilen birsey degil ki dogamizda var zaten, neyin egitimi bu?
Gunumuz anneleri icin bebek ber halti kendi basina yapsin anne de rahat etsin amaciyla cikarilmis safsatalar.
Bebek kendi kendine uyur mu ya, bebek bu adi ustunde bebek!!! Sefkate, annenin kokusuna, sutune, ritmine ihtiyaci var. Neden mahrum birakalim?
Hic bilmedigi bir dunyaya gelmis, urkek, korkak, minicik bir yurek... Hadi bakalim sen bu odada bu yatakta tek basina uyu, aglasan da gelemem yanina... Neden? Uykuyu ogrenmen lazim...
"Uykuyu ogrenirim anne ama sensizlik cok korkunc" diyemiyor o yavrucuk...
Unutmamak lazim; onemli olan bebegin uykuya dalmasi ve uyumasi degil, onemli olan bebegin daha mutlu ve daha az korkarak uyumasidir.
Ve yine, bebeklerin uyutulmaya degil, uyumak icin ebeveynlerinin ilgisine ihtiyaci vardir.
Birakin kokunuzla, sevginizle, sicakliginizla, huzurla uyusun ama sallanarak ama emerek ama yaninizda kokunuzu duyarak...
Geciyor o boluk porcuk uyunan geceler, 2 yasina gelip ozgurlesmeye basliyorlar zaten ama cocukta kalan hasarlar gecmeyebilir.
Yoruluyoruz elbet ama anne olmak biraz da fedakarlik barindirmiyor mu icinde?
Guzel anne cok yoruluyorsun biliyorum ama miniginin sana guvenle baglanmasi icin degmez mi bir sure yorgunluga?
Düşünceleriniz doğru..
Ama bir de şu yönden bakın.
Bebekler uyku arasında uyandığında, nasıl uykuya dalmışsa yine o pozisyonu arıyor.

Emerek uyuduysa emmek, sallanmak vs onu istiyor. Gece defalarca bunu yapmak anneyi de yıpratır, sürekli uykusu bölünen bebeği de.
Haliyle gece uyumamış bir anne gündüz depresif, verimsiz olur bu bebeğe de yansır, başlar bir kısır döngü..

Anneyiz.. Elbette uykusuz kalıcaz, fedakarlık edicez,cennet kolay kazanılmıyor :) ilk aylar zaten zor ama sonrasında birşeyler değişmesin mi...
Ben ikiz büyütüyorum, çok uykusuz kaldım, bebekleri karıştırdım, halüsinasyonlar gördüm, neler neler..
Ama hiç sallamadım,emerek uyuttum, pışpışladım omzumda.. Derken uyku eğitimi olayına girdik.
Kendimi onlardan mahrum etmediğimi düşünüyorum. Evdeki düzeni, kendi bakımları konusundaki düzeni sağlamak buna bağlıydı.bir uyku şekli bulmalıydık.
Hâlâ onlarla birlikte uzanır konuşur şarkı söylerim, sarılırız gıdıklarız, yatabiliyoruz birlikte de..
Bağlılıkla ilgili bir sorun yaşamadık, yaşamıyoruz.
Doğduklarından beri de konuşurum.anlasın,anlamasın her yaptığımı söylerdim onlara. "Şimdi altını açıyorum,birazdan uyku vakti gelecek vs"
O yüzden midir bilmem iletişime açıklar, çabuk konuştular.

Demem o ki, siz de haklısınız ama ben de :)
Biz onları kısa süre ağlattık ama onlara kendi kendilerine uyumayı öğrettik, gece uyansa da dönüp tekrar uyuyabilme becerisi kazandırdık bu anlamda mutluyum.

Ama sizi de eleştirmem asla, herkesin tercihi farklı elbette ;)

Düşünceleriniz doğru..
Ama bir de şu yönden bakın.
Bebekler uyku arasında uyandığında, nasıl uykuya dalmışsa yine o pozisyonu arıyor.

Emerek uyuduysa emmek, sallanmak vs onu istiyor. Gece defalarca bunu yapmak anneyi de yıpratır, sürekli uykusu bölünen bebeği de.
Haliyle gece uyumamış bir anne gündüz depresif, verimsiz olur bu bebeğe de yansır, başlar bir kısır döngü..

Anneyiz.. Elbette uykusuz kalıcaz, fedakarlık edicez,cennet kolay kazanılmıyor :) ilk aylar zaten zor ama sonrasında birşeyler değişmesin mi...
Ben ikiz büyütüyorum, çok uykusuz kaldım, bebekleri karıştırdım, halüsinasyonlar gördüm, neler neler..
Ama hiç sallamadım,emerek uyuttum, pışpışladım omzumda.. Derken uyku eğitimi olayına girdik.
Kendimi onlardan mahrum etmediğimi düşünüyorum. Evdeki düzeni, kendi bakımları konusundaki düzeni sağlamak buna bağlıydı.bir uyku şekli bulmalıydık.
Hâlâ onlarla birlikte uzanır konuşur şarkı söylerim, sarılırız gıdıklarız, yatabiliyoruz birlikte de..
Bağlılıkla ilgili bir sorun yaşamadık, yaşamıyoruz.
Doğduklarından beri de konuşurum.anlasın,anlamasın her yaptığımı söylerdim onlara. "Şimdi altını açıyorum,birazdan uyku vakti gelecek vs"
O yüzden midir bilmem iletişime açıklar, çabuk konuştular.

Demem o ki, siz de haklısınız ama ben de :)
Biz onları kısa süre ağlattık ama onlara kendi kendilerine uyumayı öğrettik, gece uyansa da dönüp tekrar uyuyabilme becerisi kazandırdık bu anlamda mutluyum.

Ama sizi de eleştirmem asla, herkesin tercihi farklı elbette :KK66:
Tabi ki herkes kendi bebegine ya da bebeklerine gore bir duzen kuruyor:) aslinda benim anlatmak istedigim "uyku egitimi" diye kasip bebeklere de kendimize de eziyet etmemek yani kilit nokta aglatmamak, caresiz hissettirmemek, mahrum birakmamak. Siz bunlari yapmadan basarabilmissiniz ne mutlu:)

Isin ozu su bence; bebekleri uyutmak icin her yol denenebilir ancak aglatmak asla!!!

Ikiz buyutmussunuz siz de ne kadar zorlandiginiz anlar olmustur kim bilir:) ama simdi hepsi bir gulumseme olarak kaldi degil mi:)))

Tabi ki herkes kendi bebegine ya da bebeklerine gore bir duzen kuruyor:) aslinda benim anlatmak istedigim "uyku egitimi" diye kasip bebeklere de kendimize de eziyet etmemek yani kilit nokta aglatmamak, caresiz hissettirmemek, mahrum birakmamak. Siz bunlari yapmadan basarabilmissiniz ne mutlu:)

Isin ozu su bence; bebekleri uyutmak icin her yol denenebilir ancak aglatmak asla!!!

Ikiz buyutmussunuz siz de ne kadar zorlandiginiz anlar olmustur kim bilir:) ama simdi hepsi bir gulumseme olarak kaldi degil mi:)))
Ah aynen, gülümseyerek hatırlıyorum ilk zamanlarımızı. Kaldı ki henüz 2 yaşındalar, büyüttüm sayılmaz :)

Ben çaresizliği değil de
"yalnızsın ama güvendesin, ne zaman ihtiyacın olursa, kapının arkasındayım, gelirim" diye öğrettiğimizi düşünüyorum.
Terkedilmişlik yaşatmadık asla.

Bir de yatırıp tamamen çıkan, ağlaya ağlaya uyutanlar var, onu göze alamazdım, ona vicdan yaptım işte :)

Güle güle büyüsün hepsi, güzel şeyler bunlar, zor da olsa:KK68:

Ah aynen, gülümseyerek hatırlıyorum ilk zamanlarımızı. Kaldı ki henüz 2 yaşındalar, büyüttüm sayılmaz :)

Ben çaresizliği değil de
"yalnızsın ama güvendesin, ne zaman ihtiyacın olursa, kapının arkasındayım, gelirim" diye öğrettiğimizi düşünüyorum.
Terkedilmişlik yaşatmadık asla.

Bir de yatırıp tamamen çıkan, ağlaya ağlaya uyutanlar var, onu göze alamazdım, ona vicdan yaptım işte :)

Güle güle büyüsün hepsi, güzel şeyler bunlar, zor da olsa:KK68:
Evet onlarin gulusu icin ugrasiyoruz hep. Hep derim slogan su olmasi "mutlu anne=mutlu bebek" :anne::KK19:

Ben 12 haftalikken basladim uyku egitimine. 6 aylik agir bi kolik suresi gecirdik soyle soyleyeyim sabah uyandigi andan aksama kadar yemek haric hep aglardi bebegim. Hic biyere cikmadik o 6 ay suresince. Bari uykusu duzgun olsun dedim ve goturdum hicte pisman degilim. Gunun 12 saati zaten benim kokumla kucagimdaydi susturmam icin. Egitimi verirkende aglamamasina ozen gosterdik egitimcilerde ayni sekil onerdi. Minimum aglamayla gece ve gunduz uykulari duzene girdi.

Egitimi vermek istemek kimseyi kotu anne yapmiyor. Herkesin hayati maalesef ayni olmuyor. Kizim simdi 18 aylik o bana yapisik nazli halleri hala ayni ikinciye hamileyim kizimi gobegimin ustune tasiyorum resmen. Uykusunuda beraber uyursam ikinci dogunca ne yapicam. Ve ayni zamanda calisiyorum ve lisansimi tamamliyorum. Bence dogru yontemlerle her turlu egitim verilebilir. Biz simdi bile aglatarak uyutmuyoruz kaldiki 3 aylikken asla yapmayiz. Herkes kendi dogrusunu yapsa sorun olmaz bence. He ayrica kizim yalniz bizden mahrumda uyumadi besigi hala bizim odamizda fakat kendi alanini yatagini gayet iyi biliyor.

Ben 12 haftalikken basladim uyku egitimine. 6 aylik agir bi kolik suresi gecirdik soyle soyleyeyim sabah uyandigi andan aksama kadar yemek haric hep aglardi bebegim. Hic biyere cikmadik o 6 ay suresince. Bari uykusu duzgun olsun dedim ve goturdum hicte pisman degilim. Gunun 12 saati zaten benim kokumla kucagimdaydi susturmam icin. Egitimi verirkende aglamamasina ozen gosterdik egitimcilerde ayni sekil onerdi. Minimum aglamayla gece ve gunduz uykulari duzene girdi.

Egitimi vermek istemek kimseyi kotu anne yapmiyor. Herkesin hayati maalesef ayni olmuyor. Kizim simdi 18 aylik o bana yapisik nazli halleri hala ayni ikinciye hamileyim kizimi gobegimin ustune tasiyorum resmen. Uykusunuda beraber uyursam ikinci dogunca ne yapicam. Ve ayni zamanda calisiyorum ve lisansimi tamamliyorum. Bence dogru yontemlerle her turlu egitim verilebilir. Biz simdi bile aglatarak uyutmuyoruz kaldiki 3 aylikken asla yapmayiz. Herkes kendi dogrusunu yapsa sorun olmaz bence. He ayrica kizim yalniz bizden mahrumda uyumadi besigi hala bizim odamizda fakat kendi alanini yatagini gayet iyi biliyor.
Egitimi vermek isteyenlerin kotu anne oldugunu soylemedim zaten hicbir mesajimda ki boyle birsey soylemek haddim de degil. Genel olarak cocugu aglatarak, odasinda/besiginde yalniz birakarak, kokumuzdan mahrum ederek yapilan seylerin yanlis oldugunu dusundugumu, uykunun dogamizda var oldugunu, egitimine gerek olmadigini dusundugumu soyledim. Bebekler ozellikle ilk 2 yil cok hizli bir degisim ve gelisim surecinde olduklari icin de bir duzen oturtmaya calismanin anne veya bebegi belli noktalarda zorlamak oldugunu dusunuyorum. Bebeklerin duzeni belli bir vakte kadar duzensizlik oluyor sonucta.
Siz bebeginizi yormadan, aglatmadan, mahrum birakmadan birseyleri basarabildiyseniz ne mutlu. Bununla ilgili soylenebilecek birsey olabilir mi? Her bebek, her aile farkli dinamiklere sahip nihayetinde.

fırsatım olsa var ya ilan vericem sayfa sayfa. uyku eğitimi, yemek eğitimi, oyun eğitimi, tırıvırı eğitimi.... bunlar anneye baskı, çocuğa sıkıntıdan başka bir şey değil. yok şu saatte şu kadar uyutun, yok önce poposuna pış pışlayın, üç kere pış, üç kere toş yapın...
çocuğunuzu üzmeyin, yormayın. uyur da, yer de, oynar da. ben düzinelerce kitap okuyup, bu kitapların hepsini kütüphanemin en üst rafına kaldırmış bir anneyim. Allah a şükür ki yanımda annem vardı. hep sakinleştirdi beni. her gelen bir şey dedi. e her çocuk bir olur mu? bizim gibi koca koca insanların bile uykuya geçişi farklıdır. bu dünyaya yeni gelmiş yavrulara baskı yapmayın. benim kızım da zor uyurdu geceleri. şimdi 36 aylık saati gelince yanıma gelip "uykum geldi" diyor tuvalete gidiyor, ben de peşinden. kitap, masal, küt uyku. ve size şunu çok kesin söylerim. benim kızım böyle uyuyorsa çoğu bebek çok rahat uyur.
nasıl geldik bu sürece derseniz? memede de uyuttum, ayağımda da salladım, koynumda da yatırdım, salonda da yattık, yerde de yattık, tv karşısında da yattık. olabilir sıkıntılıdır onu oyalamanız gerekir.
diyeceğim o ki sakin olun, hiçbir şeye geç kalmadınız. tabi ki bir düzen olacak, gece-gündüz öğrenilecek, açlık-tokluk öğrenilecek ama zamanla. siz bir düzen belirleyin kendinize ve bebeğinize göre. kulaklarınızı kapatın ve sakince uygulayın. inanın onlar zaten sizi yönlendiriyor.
Bu yoruma Kesinlikle katılıyorum

Back
X