Vajinal Siğil rahatsızlığı olan var mı? (Genital Siğiller,HPV, Human Papilloma virus)

merhaba arkadaslar daha sonrasında fark ettım kucuk kucuk siğiller cıktı o bolgemde dr gıttım yaktırdım gecmedı bellı dure kayboluyor ama yıne cıkıyor bagısıklık sistemmini zayıflatıyormus yaklasık bır senedr yaktıryodum ama gerı cıkıyordu en sonunda kurtuldum bitkisel besin tuketerek ozel karısımı var onu sabahları ac karna ıcıyorum suan cok ıyıyım

Nedir o bitkisel besin

Andsmero, nedir o bitkisel karışım ? Ben de son 1 haftadır çörekotu bal karışımını günde bir kaşık yiyorum bağışıklık güçlendirmesi için.. haftada birkaç kere de
bi diş sarımsağı bikaç parçaya bölüp yutuyorum. Çünkü o da doğal bir antibiyotik, vücuda giren virüslerle savaşıyor. Onun dışında olmazsa eczanelerde satılan
immuneks gibi bağışıklık güçlendirici tozlar vs var ama fiyatlar 25-35 tl arası.
Doktorum miyomu ve siğili gördükten sonra 3 ay sonra gidip miyomu kapalı ameliyatla alacağını, bu arada genel anestezi vermişken yine hiç hissetmeden siğilleri
alacağını söyledi. Çünkü miyomu da artık geciktirmek istemiyorum 3.5 cm iken 4.5-5.5 cm olmuş bir yılda. 7 cmden sonra kapalı ameliyat şansı da olmuyormuş.. Ama
o zamana kadar siğiller çıkmaya devam eder gibime geliyor.. Elma sirkesi hakkında fikri olan var mı ? Nasıl yapılır , acaba bi zararı var mıdır ? Ya daha beter yayılmasına sebep olursa ? :2:
Kadın olmak zor zanaat vesselam :1:

Andsmero, nedir o bitkisel karışım ? Ben de son 1 haftadır çörekotu bal karışımını günde bir kaşık yiyorum bağışıklık güçlendirmesi için.. haftada birkaç kere de
bi diş sarımsağı bikaç parçaya bölüp yutuyorum. Çünkü o da doğal bir antibiyotik, vücuda giren virüslerle savaşıyor. Onun dışında olmazsa eczanelerde satılan
immuneks gibi bağışıklık güçlendirici tozlar vs var ama fiyatlar 25-35 tl arası.
Doktorum miyomu ve siğili gördükten sonra 3 ay sonra gidip miyomu kapalı ameliyatla alacağını, bu arada genel anestezi vermişken yine hiç hissetmeden siğilleri
alacağını söyledi. Çünkü miyomu da artık geciktirmek istemiyorum 3.5 cm iken 4.5-5.5 cm olmuş bir yılda. 7 cmden sonra kapalı ameliyat şansı da olmuyormuş.. Ama
o zamana kadar siğiller çıkmaya devam eder gibime geliyor.. Elma sirkesi hakkında fikri olan var mı ? Nasıl yapılır , acaba bi zararı var mıdır ? Ya daha beter yayılmasına sebep olursa ? :2:
Kadın olmak zor zanaat vesselam :1:

Imuneks sıtede kulannan arkadaslar var ve bı sure sonra bırakan ben pek onermıyorum yan etkısı oldunu dusunuyorum
Bıtkısel karısım propolıs hucre yenılıyıcı polen tozu ballla karıstırıp yıorum her gun sabah aksam

Bende kıst var 4cm ufffff agrıo ole
Mayıs ayında bende 2008 de 10 sıgıl vardı 3 ayyda 7 doktor degıstırdım bırı asıt bırı solısyon bırı amelyat bırı oleceksın burı koter dedı 3 ay sonra koter oldum ama artık sıgıller 45 50 arası olmustu koterını ol zaten 10 15 dk suruyokı bolgesel uyustutarak alabılır. Sacmaaaaaa bekleme arkadasım

Ardından asımı oldum
Elma sırkesını sabah oleee aksamm pamuga sırke dok bır ıkı dk beklet beyazlasıyor bır haftadaaa. Dokuluyor ben 4 yıldır genıtal bolgemı sırkeyle yıkayıp suyla temızlıyorm sıgıl olan ol ayan yerlere sur dene bısı kaybetmessın doktorum onerdı bna dogal asıt dıye

Agda yapma jılet tek kullanımlık eldıvenle cek yada

peki runya bakire olan ve genital siğili olanlar ne yapacak? ben de tipini öğrenmeyi çok istiyorum ama smear aldırmak gerekli bunun için. kimse de bana smear alırken kızlık zarın bozulmaz diye bir garanti vermiyor...[
allah aşkına bu hastalığı hiçmi araştırmıyosunuz yada burada yazılanları hiçmi okumuyosunuz.tipleme testi alınan siğilden yapılıyo arkadaşım...smear danda dna pcr yapılıyo fakat sadece negatifmi pozitifmi bu anlaşılıyo.ayrıca smear testi rahim ağzında problem varmı diye yapılıyo...üniv. hasta.lerine gidin tüm ilerlemiş testler orada ücretsiz en iyi şekilde yapılıyo.özellerde paranızı ziyan etmeyin.eğer aktif siğilin varsa yaktırıken tipleme testinide iste (pcr) sağlıcakla kal

peki runya bakire olan ve genital siğili olanlar ne yapacak? ben de tipini öğrenmeyi çok istiyorum ama smear aldırmak gerekli bunun için. kimse de bana smear alırken kızlık zarın bozulmaz diye bir garanti vermiyor...

allah aşkına bu hastalığı hiçmi araştırmıyosunuz yada burada yazılanları hiçmi okumuyosunuz.tipleme testi alınan siğilden yapılıyo arkadaşım...smear danda dna pcr yapılıyo fakat sadece negatifmi pozitifmi bu anlaşılıyo.ayrıca smear testi rahim ağzında problem varmı diye yapılıyo...üniv. hasta.lerine gidin tüm ilerlemiş testler orada ücretsiz en iyi şekilde yapılıyo.özellerde paranızı ziyan etmeyin.eğer aktif siğilin varsa yaktırıken tipleme testinide iste (pcr) sağlıcakla kal

Runya 7272 yanlis biliyorsun bazilarini arkadas sigilini aldirmis suan sigili yoksa hpv dna pcr testi smaer seklinde alinir bir sivinin icine konur bu alinan suruntu burdan hpv pozitif mi negatif mi diye bakilir pozitifse tip arastirmasi yapilir ve ayni suruntuden tip tayini yapilir ve tekrar smaer aldirmaya gerek yok cunku bu alinan suruntuden ayni sekilde rahim agzinda sorun var mi yok mu belli oluyor yani kisacasi hpv dna pcr testi = smaer+hpv pozit negatif+ hpv tipe bakilir cunku bu test en guvenilir bir test smaerden daha guvenilir Cunku dna ya bakiliyor

Runya 7272 yanlis biliyorsun bazilarini arkadas sigilini aldirmis suan sigili yoksa hpv dna pcr testi smaer seklinde alinir bir sivinin icine konur bu alinan suruntu burdan hpv pozitif mi negatif mi diye bakilir pozitifse tip arastirmasi yapilir ve ayni suruntuden tip tayini yapilir ve tekrar smaer aldirmaya gerek yok cunku bu alinan suruntuden ayni sekilde rahim agzinda sorun var mi yok mu belli oluyor yani kisacasi hpv dna pcr testi = smaer+hpv pozit negatif+ hpv tipe bakilir cunku bu test en guvenilir bir test smaerden daha guvenilir Cunku dna ya bakiliyor

dila duygularıma tercüman olmuşsun, smear örneğinden hpv pozitif negatif ve pozitifse tip tayini yapılıyor. dr.um özellikle bunun için smear almak istiyor fakat ben bakire olduğum için aldırmaktan çekiniyorum. tüm sorun bu

Canim buna karari sen vereceksin ama bana sorsan hic gerek yok cunku sen cinsel iliskiye girmemissin cinsel iliskiye girmemis kisinin rahim agzina hpv bulasmaz dr un bunu yapmak istemesinin nedeni sende ki sigiln tipini ogrenmek rahim agzinda sorun var mi yok mu degil eger bir daha cikarsa sigil onu aldir tipine baktir bak simdi sigil ciktiysa dusuk risklidir ama yuksek riskli bir virus bulasmis isede bunu ancak hpv dna pcr ile anlasilir burda yuksek riskli tipler dna ya yerlesir ama sende rahim agzinda sorun yaratmaz yaratirsa eger yuksek riskli var ise vulvada yaratir anladin mi rahim agzin icin korkma bakireysen dr vulva icin istemis onu senden hem bekarsin 2-3 sene kimse olmaz hayatinda olsada surtunme dahol cinsellik olmaz sende bunu atlatirsin kendine iyi bakarak korkma o kadar

Tanım
HPV, genital bölge ve mukoza enfeksiyonları yapan, "condyloma acuminatum" adı verilen siğil şeklinde lezyonların oluşumuna neden olan ve servikal kanserle ilişkili olduğu kesin olarak saptanmış bir virüstür. Yaklaşık 100 farklı genotipi bulunan bu virüs vücuda girdiğinde hücre içine yerleşmekte ve immün sistemin zayıfladığı dönemlerde ortaya çıkmaktadır.

HPV Moleküler Genetiği
Papovavirüs ailesinden olan HPV, 72 kapsomerli, 45-50 nm boyutlarında, ikosahedral simetri gösteren zarfsız bir virüstür. 6.500-8.000 baz çiftinden oluşan çift sarmal sirküler DNA içeren bir genom taşımaktadır (Şekil 1).1

E grubu ve L grubu olmak üzere 8 açık okuma çerçevesi (open reading frame) içermektedir. E grubu (E1, E2, E4, E5, E6, E7) erken (early) dönem, L grubu (L1 ve L2) ise geç (late) dönem fonksiyonlarını yansıtmaktadır (Tablo 1). Kanser gelişim sürecinde viral DNA konak hücre DNA'sına entegre olmaktadır.

Tablo 1. HPV Protein Fonksiyonları

Protein Fonksiyon
L1 Major kapsid proteini
L2 DNA'ya bağlanır
E6 p53 inhibisyonu
E7 Rb inaktivasyonu
LCR HPV gen regülasyonu
HPV Genotipleri
ACS (American Cancer Society) 100'den fazla HPV tipi bulunduğunu bildirmektedir. 40'dan fazla HPV tipi genital bölge enfeksiyonlarına yol açmaktadır. Düşük riskli HPV tipleri (özellikle tip 6 ve 11) genital siğillere, yüksek riskli HPV tipleri ise (16, 18) servikal kansere sebep olmaktadır (Tablo 2).

Tablo 2. HPV Genotipleri

HPV Genotipleri Risk Sınıflaması
Yüksek Risk 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82
Olası Yüksek Risk 26, 53, 66
Düşük Risk 6, 11, 40, 42, 44, 54, 61, 70, 72, 81
Prevelans
Özellikle gelişmiş ülkelerde son derece yaygın bir virüs olan HPV ile tüm dünyada 630 milyon kişinin enfekte olduğu bildirilmektedir.

Ülkemizde yapılan ve 2009 yılında yayınlanan 507 kadın gönüllünün tarandığı bir çalışmada katılımcıların %23'ünde HPV virüsü saptanmıştır. Yine aynı çalışmada servikal sitolojileri normal olarak tespit edilen katılımcıların %20'sinde HPV DNA pozitifliği belirlenmiştir.2

Kontaminasyon
HPV cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte kontamine eşyalardan, genel tuvalet, duş gibi hijyenik olmayan ortamlardan bulaşabildiği ve doğum sırasında anneden bebeğe geçebildiği bildirilmektedir.3

Enfeksiyon Dönemleri
a. Latent Dönem: Hastalığın sitolojik, kolposkopik ya da morfolojik hiçbir bulgusu bulunmamaktadır. Lezyonların ortaya çıkması için gerekli süre birkaç hafta ile aylar arasında değişebilmektedir. Bu dönemde sadece PCR teknikleri ile HPV DNA'sı saptanabilmektedir.4,5

b. Subklinik Dönem: HPV'ye bağlı mikroskobik hücresel değişikliklerin ya da kolposkopi gibi büyütme yöntemleri uygulanarak görülebilen lezyonların saptandığı dönemdir.4,5

c. Klinik Dönem: Genital kondilom, invaziv kanser gibi gözle görülen lezyonların olduğu dönemdir.4,5

Tanı
Patolojik Yöntemler

Pap Smear: Temel amacı serviks kanseri öncü lezyonlarını yakalamak olan bir tarama testidir. Materyal, patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında incelenerek tanı konmaktadır (Şekil 2).

Kolposkopi: Rahim ağzının kolposkop adı verilen bir alet yardımı ile gözlenmesi ve incelenmesidir. Kolposkop, normal jinekolojik muayene sırasında çıplak gözle izlenen serviksin daha büyük, net ve detaylı şekilde görülmesini sağlamaktadır (Şekil 3).

Moleküler Yöntemler

HPV DNA PCR: Virüs genetik materyalinin (latent dönem dahil) saptanması temeline dayanan bir analizdir. Yüksek riskli HPV varlığının CIN2/3+ tanısında sitolojiden daha duyarlı olduğu kabul edilmektedir.

HPV DNA Genotipleme: HPV pozitif vakalarda virüs genotipinin belirlenmesine yönelik yapılan analizdir. Yapılan çalışmalarda servikal kanserlerin %97'sinde yüksek riskli HPV tipleri tespit edilmiştir. Bu nedenle HPV (+) vakalarda genotipin mutlaka saptanması gerekmektedir.6

Condyloma Akuminatum
Genital bölge ve anüs etrafında saptanan, düşük virülanslı HPV genotiplerinin (6,11...) sebep olduğu karnıbahar görünümlü olabilen siğillerdir. Genellikle asemptomatik olarak seyreden siğiller çeşitli metotlarla fiziksel olarak yok edilebilmekte fakat vücutta virüs varlığı devam ettiği sürece immün sistemin zayıfladığı dönemlerde siğillerin tekrar etmesi engellenememektedir (Şekil 4).

Serviks Kanseri
Serviks kanseri tüm dünyada kadınlarda en sık görülen 2. kanser kaynaklı ölüm nedeni olarak kabul edilmektedir. Erken tanı yöntemlerinin (tarama testleri) geliştirilmesi ve kullanılması ile başlangıç aşamasında tanımlanabilen ve etkili bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalık haline gelmiştir. Erken teşhis ile prekanseröz lezyonlara gerekli müdahaleler yapılabilmekte ve invaziv kanser (CIN2/CIN3) gelişimi önlenebilmektedir.

HPV ile oluşan persistan enfeksiyonlar sonrasında serviks kanseri gelişme riski, kanser epidemiyolojisinde şimdiye kadar belirlenmiş olan en güçlü nedensel ilişkidir. Dünya çapında yapılan klinik çalışmalarda, serviks kanseri olgularının neredeyse tümünün (%99.7) HPV'nin onkojen tiplerinden kaynaklandığı gösterilmiştir.7,8 HPV enfeksiyonları virüsün genotipine bağlı olarak rahim ağzını döşeyen skuamoz hücrelerde displaziye ve uzun dönemde serviks kanserine neden olabilmektedir (Şekil 5).

Serviks kanseri; özellikle tarama testlerinin yaygın olarak kullanılamadığı ülkelerde halen önemini korumaktadır. Genellikle 40 yaş ve üstü kişilerde görülen bir hastalık olarak kabul edilmesine rağmen her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Erken cinsel aktivite (<20 yaşından önce), çok eşli yaşam tarzı ve sigara kullanımı hastalığın gelişimi açısından en önemli risk faktörleri olarak öngörülmektedir.8,9

Rahim ağzında HPV kaynaklı lezyon saptanan hastaların bir kısmında 2 yıl içinde belirtilerin ortadan kalktığı bildirilmektedir. HPV klirensinin sağlanamadığı ve enfeksiyonun süreklilik kazandığı vakalar ise serviks kanseri açısından riskli grubu oluşturmaktadır.10

Pap Smear-HPV DNA PCR Karşılaştırılması
Sitoloji bazlı tekniklerde duyarlılığın sınırlı oluşu servikal kanser taramalarında önemli bir problem oluşturmaktadır. Pap Smear analizi HPV varlığını kanıtlamakta yetersiz kalmaktadır. HPV-DNA PCR tekniği uygulandığında ise düşük düzey HPV pozitiflikleri de yakalanabilmekte ve latent enfeksiyonlar dahi saptanabilmektedir.11,12

Servikal smear testinin değerlendirilmesindeki teknik zorluklar nedeniyle optimal şartlarda bile tekrarlanabilirlik problemi bulunduğu bildirilmektedir. Amerika'da National Cancer Institute (NCI) ve üniversitelerde görevli sitoloji uzmanlarının katıldığı bir çalışmada tanısı kesinleşmiş çok sayıda Pap Smear preperatı değerlendirilmiş ve tekrarlanabilirlik sonuçları tablo 3'te belirtildiği gibi bulunmuştur (American Collage of Obstrecians and Gynecologists- ACOG Practice of Bulletin, 2005).10,13

Tablo 3. ASC, LSIL, HSIL Sonuçları

PAP Smear Örnek Sayısı Tekrarlanabilirlik
ASC 1473 %43
LSIL 1335 %68
HSIL 433 %47
2003 yılında FDA (American Food and Drug Administration) 30 yaş üstü kadınlarda yapılan kanser taramalarında HPV-DNA analizinin Pap Smear ile birlikte eş zamanlı kullanımını onaylamıştır. Ancak literatürde serviks kanseri araştırmasında primer tarama testi olarak kullanılmasının daha doğru olduğu ve zaman içerisinde tek tarama testi olarak kullanılacağı yönünde makaleler yayınlanmaya başlamıştır.13

Servikal kanser tarama testlerinde anormal sitoloji tespit edilen hastaların mutlaka HPV DNA testi ve genotiplemesi ile konfirme edilmeleri hastalığın kesin tanısı, prognozu ve tedavisi hakkında yol göstermektedir. Bu yaklaşımla hastalara gereksiz invazif girişimler önlenerek tanı ve tedavi maliyeti azaltılmış olacaktır.14

Gelecekte servikal kanser önleme programları dahilinde yalnızca HPV-DNA PCR testinin kullanılacağı ve servikal sitoloji tekniklerinin yüksek riskli HPV varlığı (+) saptanmış hastalarda kanserleşme sürecini takip etme amacıyla kullanılacağı ileri sürülmektedir.15

HPV ile ilgili son gelişmeler
FDA 2006 Haziran ayında, genital siğil, prekanseröz lezyon ve servikal kanser oluşumunu engellediği belirtilen ilk aşı için onay vermiştir. Öncelikle 9-26 yaşları arasındaki kadınlarda uygulanabilen aşı sadece tip 6, 11, 16 ve 18'e karşı koruyabilmekte, daha önce HPV'nin bu tipleri ile enfekte olmuş kadınlarda ve diğer HPV tiplerine karşı koruma sağlayamamaktadır. Bu nedenle tarama testlerinin yapılması önerilmektedir (Şekil 7). 16

SIK SORULAN SORULAR
1. HPV bulaşması ile kanserleşme süresi arasında nasıl bir ilişki vardır?
- HPV bulaşması sonrasında aylar içerisinde CIN ortaya çıkabilmektedir.
- CIN3'ün invazif kansere dönüşümü ortalama 10 yıl (8.1- 12.6) sürmektedir.
- Normale dönme, CIN1 vakalarının %60'ında, CIN2'lerin ise %40'ında görülmektedir.

2. HPV-DNA testi hangi durumlarda yapılmalıdır?
- Pap Smear'de ASCUS/LSIL saptanması sonrasında kolposkopi endikasyonunun belirlenmesinde,
- Tedavi sonrasında HPV pozitifliğinin takibinde,
- Aktif cinsel yaşamın başlangıcından sonraki üçüncü yıldan itibaren tarama amaçlı olarak yapılmalı ve her üç yılda bir kez tekrarlanmalıdır (American Cancer Society, 2004).

3. HPV materyali (sürüntü) nasıl alınmalıdır?
Smear fırçası servikse yerleştirilir ve saat yönünde 5-6 kez çevrilerek sürüntü alınır. Mümkün olduğunca fazla döküntü almaya çalışılmalıdır. Daha sonra smear çubuğunun fırçası özel solüsyonu içine bırakılmalı ve en kısa zamanda ilgili moleküler tanı merkezine gönderilmelidir.

4. HPV DNA testinin (-) prediktif değerinin % 99 olması ne anlam ifade eder?
HPV DNA test sonucunun negatif (-) olması CIN2/CIN3 olasılığını %99 olasılıkla dışlamaktadır. Prekanseröz lezyon mevcudiyetinin değerlendirilmesinde ve kolposkopi endikasyonunun belirlenmesinde hekime önemli bilgiler sağlamaktadır. Sonucun negatif bulunması ya da düşük riskli tiplerin tespit edilmiş olması gereksiz pek çok işlem olasılığını ortadan kaldırmaktadır.

5. Pap Smear ve HPV-DNA testi negatif (-) olan kişi bir daha ne zaman tarama yaptırmalıdır?
ACS (American Cancer Society) ve ASCCP (American Society for Colposcopy and Cervical Pathology)'nin ortak kararına göre 3 yılda bir Pap Smear ve HPV-DNA testinin tekrarlanması gerekli görülmektedir.

6. Pap Smear negatif (-) HPV DNA pozitif (+) ise ne yapılmalıdır?
ACS ve ASCCP'ye göre 6 ay sonra Pap Smear ve HPV DNA testi tekrar edilmelidir.

7. Altı ay sonra yapılan HPV DNA testi tekrar pozitif (+) çıkarsa ne yapılmalıdır?
ACS ve ASCCP'ye göre Pap Smear sonucunun negatif (-) olmasına rağmen HPV-DNA testinin pozitif (+) olması nedeniyle kolposkopiye gidilmelidir.

8. Pap Smear pozitif (+) ve HPV-DNA pozitif (+) ise ne yapılmalıdır?
ACS ve ASCCP' ye göre direkt kolposkopi önerilmelidir.

9. HPV virüsünün diğer kanserlerle de ilişkisi var mıdır?
HPV 16 yüksek riskli genotipinin anüs, vulva, vagina ve penis gibi diğer anogenital kanserlerle de ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca respiratuar ve gastrointestinal sistemlerde de HPV ile ilişkili bazı kanserler saptanmıştır.

10. Neden tarama testleri yaptırılmalıdır?
Kanser kaynaklı kadın ölümlerinde 2. sırada bulunan serviks kanseri moleküler tanı metodları kullanılarak erken safhada yakalanabilmekdedir. DNA tabanlı testlerin kullanımı ile tarama testlerinde ciddi mesafeler alınmış durumdadır. Çok kolay uygulanabilen bu tekniklerin kullanımıyla düşük maliyetlerle ciddi koruyucu hekimlik hizmeti verilebilmekte ve erken teşhis hasta, hekim ve sağlık sistemi açısından önemli avantajlar sağlamaktadır.

11. Aşı hayat boyu koruma sağlar mı?
Aşı uygulaması yapılmış kadınlarda da servikal kanser tarama programlarının hayat boyu devam ettirilmesi önerilmektedir.17

Referanslar
1. Berek J. Novak's Gynecology, 14th ed. Philedelphia, 2002: 16; 475-496
2. Polat Dursun, Süheyla S Senger, Hande Arslan, Esra Kuşçu and Ali Ayhan Human papillomavirus (HPV) prevalence and types among Turkish women at a gynecology outpatient unit. BMC Infectious Diseases 2009, 9:191
3. Cunningham G.F, William's Obstetrics 22nd ed. USA, 2005: 59; 1317-1319
4. The New England Journal of Medicine 2007 Oct 18;357(16):1650
5. The New England Journal of Medicine 2008 Feb 7;358(6):641
6. HPV Test is a Beter Long-Term Predictor of Cervikal Cell Abnormalities than Pap-Smear American Association for Cancer Research - AACR (American Association for Cancer Research)
7. World Health Organization. Initative for Vaccine Research. Human papillomavirus. Daha fazla bilgi için: WHO | Viral Cancers. Accessed March 21,2006
8. Munoz N, Bosch FX, Sanjose S, et al. Epidemiologic classification of human papillomavirus type associated with cervical cancer. N Engl J Med 2003;348:518-27.
9. Pekin T. Servikal Epitelyumyal Lezyonların Tanı ve Tedavilerinde Pap-Smear ile HPV Testlerinin Kombinasyonunun Önemi. J. Gynocol Obst. 2002; 12: 203-207
10. American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Practice Bulletin. Management of abnormal cervical cytology and histology. VOL. 106, NO. 3, SEPTEMBER 2005
11. Lagand R, Gray A, Wolstenholme J, Moss S. Lifetime Effects, Costs Effectiveness of Testing for HPV to Manage Low-Grade Cytological Abnormalites: Results of the NHS Pilot Studies. BMJ 2006; 14; 332 (7533): 79-85
12. Novaes LC, Novaes MR, Simoes A. Diagnosis of HPV PCR in Cases of divergence between Results of Hybrid Capture and Pap Cytology, Brazil J. Infec. Disease; 2006: 10 (3): 169-72
13. Wright TC. Cervikal Cancer Screening in the 21st Century; Is It Time to Retire the Pap Smear?, Clin. Obst. Gynecol. 2007; 50 (2): 313-23
14. Kim JJ, Wright TC, Goldie SJ. Cost-effectiveness of alternative triage strategies for atypical squamous cells of undetermined significance. JAMA 2002; 287: 2382-90
15. Speich N., Schmitt C., Bollmann R., Bollmann M. Human Papillomavirus (HPV) study of 2916 cytological samples by PCR and DNA sequencing: genotype spectrum of patients from the west German area. J Med Microbiol 2004;53(2):125-8
16. Macit Arvas, Altay Gezer, Onur Güralp, Genital HPV infeksiyonu ve koruyucu HPV aşıları, Türk Ped. Arş. 2008, 43:1-8.
17. HPV vaccine:new drug cervical cancer prevention: high hopes. Prescirire Int. 2007; 16 (89): 91-4

HPV Bültenin Pdf Formatı için Tıklayınız :
[ HPV Nedir - HPV Moleküler Genetiği - HPV Genotipleri - Prevelans - Kontaminasyon - Enfeksiyon Dönemleri - HPV Tanısı - Condyloma Akuminatum - Serviks Kanseri - Pap Smear -HPV DNA PCR Testi - HPV Aşısı ]

Umarim burda anlatilanlar yeterlidir referanslarla birlikte hpv dna pcr testi ve guvenirligi

arkadaşım yukarıda paylaştığın bilgilerin içinde smeardan tipleme testi yaplır diye tek bir cümle yok.burada insanları yanlış bilgilendirmeyin...bu hastalıkla 2 yıldır uğraşıyorum.çok araştırıyorum ve ilk başlarda doktorum nevra topalismailoğlu idi.bu konuda karı koca çok iyiler.tipleme testinin alınan siğilden yapıldığını söylemişlerdi.smeardan sadece negatifmi pozitifmi anlaşılır demişti.ben daha sonra üniv. hast.yaptırdım pcr testini çünkü dışarıda çok pahallı.
eğer hpv problemi yaşıyorsanız ve hpv pozitifseniz,smear testiniz anormal geliyosa bunun sebebi hpv dir diye duruma ışık tutar test.
yineliyorum.....HPV TİPLEME TESTİ SMEARDAN DEĞİL ALINAN SİĞİLDEN YAPILIR.....bunu istediğiniz doktora sorun..ve netten iyice araştırın....

Sen cok yanlis biliyorsun bak benim gorunurde sigilim yok ve ben hpv dna pcr yaptirdim ve negatiflik pozitiflik disinda birde tipe baktilar ben kendim yaptirdim bizzat yanlis birseyi asla soylemem ben bence sen bi git sor dr smaer seklinde alinir diyorum alinan suruntu smaer gibi bir cam uzerine yayilmaz ici sivi dolu bir siseye konur ve iste bu sivi bazli smaer denir diger adi hpv dna pcr testidir. Bu testten pozitiflik negatiflik ve uzerinde genotipleme yapilarak tipler belirlenir bu kadar basit ve ayni zamanda betaa sistemidir bu bu testte ayni zamanda cinsel yolla bulasan gonere vajinit gibi akinti sebepleride aratirilir yani bu test cok kapsamli smaerden daha iyi pahali olldugu icin yapilmiyir Ve ayrica yukarida paylastigimi iyi oku cunku orda nasil alindigi sivinin icine kondugu tip belirlendigi yaziyor arkadasim

Ve ayrica alinan sigil patolojiye gonderlir ve ustunde sigil tipi calisilir ama benim dedigim hpv dna pcr testi ise suruntu seklinde alinir ayni smaer gibi ve bu sivinin icine konur ve bu sividan sen hpv pozitif ve negatifligine bakarsin ve eger pozitif ise birde tiplemesine bakarsin hepsi bu smaer gibi alinan suruntuden bakiliyir ve adi hpv dna pcr testi smaer bir siviya konmaz ve smaer bir cam uzerine alinan suruntu yayilir ama bu sivinin icine konur alinan suruntude hucreler olur ve bu hucrelerden dna ya bakilir anlatabilmisimdir umarim. Bende biliyorum smaer testinde tipleme yapilmadigini hem smaerden pozitif negatiflik anlasilmiyor rahim agzinda hucre bozulmasi var mi yok mu belli oluyor . 3. HPV materyali (sürüntü) nasıl alınmalıdır?
Smear fırçası servikse yerleştirilir ve saat yönünde 5-6 kez çevrilerek sürüntü alınır. Mümkün olduğunca fazla döküntü almaya çalışılmalıdır. Daha sonra smear çubuğunun fırçası özel solüsyonu içine bırakılmalı ve en kısa zamanda ilgili moleküler tanı merkezine gönderilmelidir.bu yazilan benim dedigim iste ozel solusyona konur bu hpv dna pcr senin 2 yildir bu hastalikla ugrasman cok sey bildigini gostermez ve ayrica srnin dedigin hakan beyle yani nevra hanimin esi ile gecen gun telde konustum ki bu foruma bak yazdimda konustugumu bende sigil olmadigini soyledim dogumu nasil yapmam gerektigini dediki hpv dna pcr yaptir yaptirdim dedim bskilan tipleri soyledim ve bunlar yok bende dedim eger gorunurde sigil yoksa dogum kanslindada yoksa normal dogum yapilir dedi ve bu vucuttan atiliyor dedi. Senin dedigin dr dedi bunlari

Ve ayrica alinan sigil patolojiye gonderlir ve ustunde sigil tipi calisilir ama benim dedigim hpv dna pcr testi ise suruntu seklinde alinir ayni smaer gibi ve bu sivinin icine konur ve bu sividan sen hpv pozitif ve negatifligine bakarsin ve eger pozitif ise birde tiplemesine bakarsin hepsi bu smaer gibi alinan suruntuden bakiliyir ve adi hpv dna pcr testi smaer bir siviya konmaz ve smaer bir cam uzerine alinan suruntu yayilir ama bu sivinin icine konur alinan suruntude hucreler olur ve bu hucrelerden dna ya bakilir anlatabilmisimdir umarim. Bende biliyorum smaer testinde tipleme yapilmadigini hem smaerden pozitif negatiflik anlasilmiyor rahim agzinda hucre bozulmasi var mi yok mu belli oluyor . 3. HPV materyali (sürüntü) nasıl alınmalıdır?
Smear fırçası servikse yerleştirilir ve saat yönünde 5-6 kez çevrilerek sürüntü alınır. Mümkün olduğunca fazla döküntü almaya çalışılmalıdır. Daha sonra smear çubuğunun fırçası özel solüsyonu içine bırakılmalı ve en kısa zamanda ilgili moleküler tanı merkezine gönderilmelidir.bu yazilan benim dedigim iste ozel solusyona konur bu hpv dna pcr senin 2 yildir bu hastalikla ugrasman cok sey bildigini gostermez ve ayrica srnin dedigin hakan beyle yani nevra hanimin esi ile gecen gun telde konustum ki bu foruma bak yazdimda konustugumu bende sigil olmadigini soyledim dogumu nasil yapmam gerektigini dediki hpv dna pcr yaptir yaptirdim dedim bskilan tipleri soyledim ve bunlar yok bende dedim eger gorunurde sigil yoksa dogum kanslindada yoksa normal dogum yapilir dedi ve bu vucuttan atiliyor dedi. Senin dedigin dr dedi bunlari

peki hangi tip yaşıyosun....

Bende bakilan tipler 16-18-31-33-45-59-52-67-3 tip daha var ama hatirlamiyorum bende bunlar yok tabi hepsine bakilmamis genital bolgeyi etkileyen 30 kadar tip var bebek dogduktan sonra tekrar yaptiracagim hepsini yapan bir yer bulabilirsem yaptiracagim ama dr um dedigine gore bunlar yoksa gerisi onemli degil dedi ama smaerlerimde temiz cikti hamikeligime kadar bakalim dogumdan sonra hayirlisi benim esimde cikti ilk ben de dr dr gezdim esim bir sefer yaktirdi subat 7 de 1 yil olacak cikmiyor diyor tabi bende bakip kontrol etmiyorum ona guveniyorum ama bir arada tekrar urolojiye gidecek dedim yinede bi git dr bide dr baksin gidince yazacagim yine ben basimdan gecen herseyi konustugum dr lari hep yaziyirum cunku bilgi bilgidir ve yardimi olur herkese cok onceleri yazanlar hatta bu kinuyu ilk acan kisi hala foruma girip yaziyor ama birde actigi bu konuya gelip yazsa ve neler yasamis atlatmis mi birde bebegi olacakmis cunku o kisi 2007 yilinda yasamis bu olayi ve en eskilerden biri yaklasik 5-6 yil olmus ve yine moonrose ile gorustum o da o zamanlarda yazan biri ve bir kez yaktirmis esinle kendisi ve bidaha cikmamis oyle dedi bana

Bende bakilan tipler 16-18-31-33-45-59-52-67-3 tip daha var ama hatirlamiyorum bende bunlar yok tabi hepsine bakilmamis genital bolgeyi etkileyen 30 kadar tip var bebek dogduktan sonra tekrar yaptiracagim hepsini yapan bir yer bulabilirsem yaptiracagim ama dr um dedigine gore bunlar yoksa gerisi onemli degil dedi ama smaerlerimde temiz cikti hamikeligime kadar bakalim dogumdan sonra hayirlisi benim esimde cikti ilk ben de dr dr gezdim esim bir sefer yaktirdi subat 7 de 1 yil olacak cikmiyor diyor tabi bende bakip kontrol etmiyorum ona guveniyorum ama bir arada tekrar urolojiye gidecek dedim yinede bi git dr bide dr baksin gidince yazacagim yine ben basimdan gecen herseyi konustugum dr lari hep yaziyirum cunku bilgi bilgidir ve yardimi olur herkese cok onceleri yazanlar hatta bu kinuyu ilk acan kisi hala foruma girip yaziyor ama birde actigi bu konuya gelip yazsa ve neler yasamis atlatmis mi birde bebegi olacakmis cunku o kisi 2007 yilinda yasamis bu olayi ve en eskilerden biri yaklasik 5-6 yil olmus ve yine moonrose ile gorustum o da o zamanlarda yazan biri ve bir kez yaktirmis esinle kendisi ve bidaha cikmamis oyle dedi bana

siğilden doğruca hangi tipleri taşıdığını öğreniyosun...bunda bi tezatlık var ama neyse....bu sitede yada araştırdığım onca şeyin içinde ve hiç bir doktordan sürüntüden hpv dana pcr testi yapıldığını hiç görmedim....peki sen bu testi nerede ve nekadara yaptırdın...

İzmirde ozelde 400 tl verdim nisan ayinda yaptirdim daha dogrusu31 martta. Bak boyle birsey var mesela sen simdi gidip bu testi yaptir bence sende 16 -11-6 var demistin git bence. bu testi yaptir ve vucudunda hala bu tipler var mi yani hucrelerinde var mi yok mu ogrenirsin belki de vucudun bunu atmistir bence yaptir ve kafandaki butun sorular gider vulvada kasinti var diyirdun belki tip 16 artik vucudunda yoktur ve kasintinin sebebi bu degildir. Sana bunu bulacagim bu testi anlatan az once buldum kopualamadim ama var bu test ben yaptirdim bak ayni testi nazarboncuk ta yaptirdi ve sonuc bekliyor

.
.Ana Sayfa. |. Dr. Süleyman Eserdağ. |. Kliniğimizdeki Uygulamalar. |. Randevu. |. Yasal Uyarı. |. İletişim

.Site İçi Arama
.

Gebelik (Obstetri)
Genel Jinekoloji
Aile Planlaması
İnfertilite (Kısırlık)
Tüp Bebek (İVF)
Menopoz
Onkoloji (Kanser)
Meme Hastalıkları
Cinsel Problemler
Cinsel Hastalıklar
Jinekolog Arama

Vajinismus Nedir?
Basında Biz

Genital Estetik

HPV Nedir?

Kızlık Zarı Diktirme

Botoks
Deri Dolguları
Mezoterapi
Kimyasal Peeling
Karboksiterapi
Lazer - IPL

Dermatoloji

Psikolog Hizmetleri

Vajinismus
Vajina Estetiği
Kızlık Zarı
4 Boyutlu Ultrason
Genital Siğil
HPV Enfeksiyon ve Aşıları
Hafta Hafta Gebelik
İdrar Kaçırma Problemleri

HPV (Human Papilloma Virus)

HPV nedir?
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar son senelerde ülkemizde ve dünyada hızla artmaktadır.

Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler, sosyal değişimler, ekonomik dengelerdeki farklılıklar kişilerin tüm sosyal hayatlarına etkilemekte ve bunun doğal bir sonucu olarak da cinsel hastalıkların artmasına neden olmaktadır.

HPV son yıllarda en hızla yayılan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasındadır.

Bu bölümde HPV enfeksiyonları, HPV-.kanser ilişkisi, genital siğiller, rahim ağzı kanseri ve anogenital siğillere karşı geliştirilen aşılar ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. .

Mikroorganizma Kanser İlişkisi
20, yüzyılın son çeyreğinde, bazı mikroorganizmaların kansere yol açtığı yönünde bazı güçlü bilimsel veriler ortaya çıkartılmıştır.

Mikroorganizma-Kanser ilişkisinde.en sık gösterilmiş olanlar;
-.HBV (Hepatit B Virus) ile karaciğer kanseri (hepatosellüler kanser)
- Henüz şüpheli de olsa Helicobacter Pylorides bakterisi ile mide kanseri
- HPV (Human Papilloma Virus) ile serviks (cervix, rahim ağzı) kanseri arasındaki ilişkilerdir.

Günümüzde HPV (Human Papilloma Virus) bir kanser türü.ile en kuvvetle ilişkilendirilen virüstür..HPV ile rahim ağzı kanseri. (servikal kanser) arasında direkt bir ilişki bulunmaktadır.

Bazı yazarlar HPV kısaltması yerine kısmen Türkçe'leştirilmiş şekliyle İPV (İnsan Papilloma Virus) 'yi kullanmaktadırlar.

Serviks kanseri ile ilgili genel bilgiler
Amerika Birleşik Devletleri'nde seksüel (doğurgan) çağdaki yaklaşık olarak.her 4 kadının 3'ünde Human Papillom Virusü (HPV).bulunmaktadır..

Servikal kanserler HPV bulaşmış kadınların pek azında gelişmekle birlikte, serviks kanserli kadınların tamamına yakınında HPV enfeksiyonlarının kanser yapıcı (kanserojen) türleri bulunmaktadır.

Serviks kanserleri; rahim ağzı kanseri, servikal kanser, cervix kanseri ve cervix Ca gibi değişik terminolojilerle ifade edilmektedir. HPV de İPV olarak geçebilmektedir.

Servikal kanser.bütün dünyada görülen kanserlerin % 5'dir. (NCI verisi)

Yine, kansere bağlı ölümlerin kadınlardaki en sık ikinci nedeni serviks kanseridir ve vakaların %78’i gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Ülkemizde ise, 1995 Sağlık Bakanlığı verilerine göre, serviks kanseri tüm kadın kanserlerinin %3.8’ini oluşturmakta ve sekizinci sırada yer almaktadır.

Gelişmiş ülkelerde serviks karsinomu, 1970’li yıllara kadar genital maligniteler (habis kanserler) arasında ilk sırada iken günümüzde smear testi,. kolposkopi.gibi etkili taramaların sonucu olarak ikinci sıraya inmiştir.

2010 verilerine göre Amerika Birleşik Devletlerinde yıllık 12.000 yeni serviks kanseri olgusu saptanmış ve bu.olguların 4000'i serviks kanserine bağlı.ölümle sonuçlanmıştır. (NCI verileri)

Yine dünyada her yıl ortalama 500 bin kişi cerviks kanserine yakalanmakta ve maalesef bu kişilerin yarısı kaybedilmektedir.

Cerviks kanserinin ortalama görülme yaşı 52 olup; kadın yaşamında 35-39 ve 60-64 yaşları arası en sık görülme aralığıdır..

Gelişmiş ülkelerde hastalığın insidansı (görülme sıklığı) ve mortalitesindeki (ölüm oranı) azalmanın en büyük nedeni bir sitolojik test olan Pap smear testi kabul edilmekte ve bu nedenle “serviks kanseri önlenebilir kanserler kategorisinde” kabul edilmektedir..

1988’de sitolojik tanılardaki değişkenliği ve iyi açıklanamayan problemleri ortadan kaldırmak için yeni bir terminoloji olan "Bethesda raporlama sistemi" tanımlanmıştır...
.
Bir DNA virusu olan HPV ile serviks kanseri arasındaki direkt ilişki kesindir. Yardımcı diğer faktörlerin etkileri ve mekanizmaları ise tam açık değildir.

Serviks kanserinde indirekt etkili olabilecek diğer risk faktörleri:
.Sigara kullanımı
.HIV (AİDS),. Herpes simpleks (HSV).tip-2 enfeksiyon varlığı
.Klamidya enfeksiyonları (Klamidyoz).gibi cinsel yolla bulaşan diğer ajanlar
.Kötü beslenme (Vitamin C, beta karoten ve folat’tan eksik beslenme)
.Doğum Kontrol Hapları kullanımı.(Oral kontraseptifler)
.Sosyoekonomik düzeyin düşüklüğü
.Siyah ırktan olmak
.Erken yaşlarda ilk cinsel birleşme (koitus)
.HPV ile bulaşma ile birlikte çok çocuk doğurma
.Çok eşlilik (poligami)
.Kocası çok partnerli kadınlar
.Kötü hijyen koşulları
.Hiç smear testinin yapılmamış olmasıdır

Gelişmiş ülkelerde kadınların % 85’i yaşamları boyunca en az bir kez Pap smear yaptırmış iken az gelişmiş ülkelerde bu oran sadece % 5’ dir.

Mevcut veriler, cinsel yönden aktif yetişkinlerin % 50’sinden fazlasının bir insan papilloma virus (HPV) tipiyle enfekte olduğunu göstermektedir. Cinsel yolla geçen diğer hastalıklarda olduğu gibi genital HPV enfeksiyonları da en sık 15-25 yaş arasındaki kadınlarda görülür..

Serviks kanseri ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız...>>>

Human Papilloma Virusu (HPV) Hakkında
Human papilloma virus (HPV) cildin çok katlı yassı epitelini ve müköz membranları enfekte eden viral bir ajandır.

Papilloma virüsler, "papovaviridae" familyasının üyeleridir ve doğada yaygındırlar. Bu virusler insan haricinde kuş, köpek, sığır, tavşan, maymun gibi hayvan türlerini de enfekte edebilirler.

(Yandaki resim- İnsan papilloma virüs Tip 16. Yani en tehlikeli tipi, adeta güzel bir demet.çiçek gibi !!.)

HPV, 50-55 nm boyutunda dairesel çift zincirli DNA içeren zarfsız bir virustur ve “kapsid” isimli proteinleri vardır. Her viruste en az iki kapsid proteini vardır.. Papilloma viruslar henüz kültür ortamında üretilememişlerdir..

Günümüze dek 150'den fazla HPV tipi bulunmuştur; klinikte HPV ile ilişkili lezyonlar ve tipleri aşağıda gösterilmiştir.. HPV Tiplerinden 40'dan fazlası cinsel yolla bulaşmaktadır.

HPV ile ilişkili lezyonlar ve tipleri
Deri.
...Derin plantar siğil.HPV-Tip1
...Yaygın rastlanan siğil.HPV-Tip 2, 4
...Düz siğil.HPV-Tip 3, 10
Mukoza.
...Genital siğiller.HPV-Tip 6, 11 (warts, anojenital siğiller, kondiloma)
...Servikal kanser.
...Yüksek risk.HPV-Tip 16, 18, 31,45
...Orta risk.HPV-Tip 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59,68
...Düşük risk.HPV-Tip 6, 11, 42, 43, 44
Vulva (kadın dış genital).kanseri.HPV-Tip 16
Penis kanseri.HPV-Tip 16
Orofarinks (ağız-yutak).kanseri.HPV-Tip 16
Respiratuar (solunum yollarına ait).papillomlar.HPV-Tip 6, 11

En sıklıkla genital siğil.veya "Condyloma Accumulata (kondilom)" olarak karşımıza çıkan İnsan Papilom virüsleri (İPV), kanser oluşturma göre üç gruba ayrılır:

1. Düşük onkojenik (kanser oluşturma) riskli grup
HPV tip 6, 11, 42, 43, 44’ü içerir. Kondilomlarda ve düşük dereceli CIN lezyonlarında bulunurlar...Kanser oluşturma riskleri son derece azdır.

HPV Tip 6 ve 11 genital wart (anogenital siğillerin) büyük bir kısmından (% 90'ından) sorumludur. Anogenital siğiller "condyloma acuminata" (kondilom) olarak da bilinmektedir.

Genital Siğiller ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.. >>>

2. Orta riskli onkojenik grup
En sık görülen HPV tipleri 33, 35, 51 ve 52’dir. Düşük ve yüksek dereceli CIN lezyonlarında, nadirende invaziv karsinomlarda bulunurlar.

3. Yüksek riskli onkojenik grup
En yüksek oranda kanser yapma riski taşır.

Yüksek kanser riskli HPV Tipleri:.HPV tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82’den oluşur. Yaklaşık 15 ayrı HPV tipi yüksek kanserojen risk grubundadır.

Serviks kanserlerinin % 54’ünden Tip 16, % 15’inden ise Tip 18 sorumludur. Yani yalnızca Tip 16 ve 18 tüm rahim ağzı kanserlerinin % 80'inden sorumludur.

İşin kötü yanı, serviks kanserine neden olan HPV tiplerinin kıtalararasında farklılıklar göstermesidir..

HPV tip 16.kadınlarda serviks kanseri yanı sıra vulva (dış genital organ) kanserine de neden olabilmektedir.

Düşük kanserojen risk grubundaki HPV tipleri de rahim ağzında anormal hücre büyümesi.oluşturmasına rağmen, yalnızca yüksek riskli grupla bulaştan sonra kansere dönüşüm olmaktadır.

Genel bir kural olarak anormal hücre.değişimleri ne kadar fazla ise kanser gelişme riski de o kadar fazladır.

SORULAR ile HPV
HPV nasıl tespit edilir?
HPV kapıldıktan sonra ortaya rahim ağzında anormal hücre değişimleri çıkmadan önce.HPV teşhisi yapılabilir.

HPV'nin hangi tipte olduğunu tespit eden teste "HPV DNA Testi" adı verilir...

HPV DNA Testi özellikle smear testinde ASCUS gibi kesin tanı konulamamış olgularda bir gereksinim haline gelmiştir.

HPV DNA testi ayrıca 30 yaşın üzerindeki bayanlarda rahim ağzı kanser tarama programlarında smear testine ilave olarak da yapılabilmektedir.

Erkeklerde HPV ne tür hastalıklar yapar?
HPV tip 16 erkeklerde de penis kanseri ve orofarinks (ağız ve yutak bölgesi) kanserine sebep olabilmektedir.

Penis kanseri çok nadir görülmesine rağmen sonuçları çok kötü olan bir kanser türüdür.

Erkeklerde HPV DNA testi yapılabilir mi?
HPV DNA testi her hangi bir lezyonu olmayan erkeklerde yapılmamaktadır.

Eğer ki erkekde genital siğil gibi bir lezyon var ise bu lezyon çıkarılarak HPV testine tabi tutulabilir. Ancak zaten genital siğillerin de çok büyük oranı düşük kanser risk oranına sahip Tip 6 ve 11 'dir.

HPV tiplemesi nasıl yapılır?
HPV tiplemesi bazı epidemiyolojik araştırmalarda, özellikle ASCUS olarak anılan anormal pap smear sonuçlarında ve kişilerin meraklarının giderilmesinde, serviksten alınan sürüntünün PCR denilen bir yöntem ile laboratuarda analiz edilmesi ile yapılmaktadır.

HPV virüsü nasıl kanser oluşturuyor?
Yüksek risk tipli HPV’lerin E6 ve E7 genleri hücre çoğalmasında anahtar kontrol mekanizmalarının düzenini bozan onkoproteinleri üretirler. İnsanda bulunan ve normalde kanserli hücre oluşumunu baskılayan Rb ve p53 proteinleri, HPV’nin E6 ve E7 genleri. tarafından pasifize edilerek kanser oluşumu başlatılmaktadır.

Ancak belirtmekte fayda vardır ki, bir çok kişi HPV taşıyıcısı olmasına rağmen kanser oluşmamaktadır. Kanser HPV ile enfekte kişilerin pek azında gelişmektedir. Çünkü kişilerin immün sistem direnci kanser yapmasını engellemektedir.

HPV ile bulaştıktan sonra ne olmaktadır?
Kişi riskli tipli HPV ile bulaştan sonra birkaç durum ortaya çıkabilir:
.Birinci olasılık.kişi bu virüsü immün sistemi sayesinde yenebilir ve bir kaç ay içinde vücudundan tamamen atabilir. Bu durumda başkasına geçirme riski de ortadan kalkmaktadır..Bu en sık olarak rastlanılan durumdur.
.İkinci olasılık;.kişinin uzun süreli bu mikrobu taşımasına ve cinsel yolla yaymasına rağmen kendisinde hiç bir problem oluşmayabilir.
.En kötü.-ama en nadir- olasılık ise kişinin serviksinde öncelikle premalign (kanser öncesi durumlar), daha sonra da malign (kanseröz) değişimler gelişmesidir.. Buna "persistent (süregen) HPV enfeksiyonu" adı verilir.

Persistent HPV enfeksiyonları başta serviks (rahim ağzı) kanseri olmak üzere, anus, vajina, vulva (dış genital bölge) ve orofarinks (ağız- yutak) kanserlerine de yol açabilir.

HPV kapıldıktan sonra kansere giden süreç çok uzundur...
Çoğu kişi HPV'yi kaptıktan sonra normal bir şekilde hayatına devam etmekte, çok az kişi ileriki yıllarda kanser riski ile karşı karşıya kalmaktadır.

Riskli gruptan HPV.ile enfekte olan bir kişide serviks kanserinin gelişmesi arasında.15-20 yıla kadar uzun bir süreç olabilir..Bu yüzden kanserleşme başlamadan ara dönemde hastalığı yakalamak hayati önem taşımaktadır.

Rahim ağzı kanseri gelişmeden ara dönemde (prekanseröz dönemde) yakalamak için yapılan.serviks değerlendirmeleri (Pap smear testi.ve gerekirse kolposkopi) çok önemlidir.

HPV'nin yayılmasını arttıran faktörler
Kişinin bu virüse yenilmesini bir kaç durum hızlandırabilir. Bunların en sıkları:
- Yetersiz immunite (bağışıklık sistemi),
- Stres
- Uykusuzluk, yorgunluk
- Uzun süre ile steroid türü ilaçların kullanımı,.
- Gebelik dönemi
- Tekrarlayan genital enfeksiyonlar,
- Travmalar,
- Sigara içilmesi ile oluşan. karsinojenlerin HPV ile enfekte epiteli etkilemesi,
- Folat ve beta karotenden eksik beslenmedir.

HPV taşıyıcısı bir anne adayı bebeğini sezaryenle mi doğurmalıdır?
Hayır.. Eğer kişi aktif olarak HPV enfeksiyonu geçirmiyorsa, servikste HPV enfeksiyonu ile ilgili siğil benzeri lezyonlar yoksa. kişi normal yolla. yani vajinal olarak doğurabilir.

Ancak aktif enfeksiyon geçirenlerde bebeğin vajinal kanaldan geçerken HPV ile bulaşması nedeni ile “laringeal papillomatosis” adı verilen gırtlak kısmında bir takım lezyonlar çıkabilme olasılığına karşı sezaryenle doğum tercih edilebilir..Bu durum son derece nadirdir.

HPV kesin tedavisi var mıdır?
Maalesef günümüzde HPV kesin tedavisi.bulunmamaktadır. Tedavi edici aşı çalışmaları henüz tamamlanmamıştır.

Tüm viral hastalıklarda olduğu gibi vucud ancak kendi başına antikor üretimi sağlayarak HPV enfeksiyonunu yenebilir. Bu da bağışıklık sistemi güçlü olanlarda mümkün olabilmektedir. Bu yüzden HPV bulaşan kadın ve erkeklerin immun (bağışıklık) sistemini güçlü tutmaları önerilir.

Genital siğil tedavisi gördüm.. Artık başkasına siğil bulaştırma riskim varmı?
Maalesef evet.. Her ne kadar genital siğiller yakma, dondurma veya cerrahi tedaviler ile ortadan kaldırılsa bile HPV virüsünü başkasına bulaştırma olasılığınız devam etmektedir.

Çünkü tedavi edilen HPV değil, genital siğildir. HPV cilt altında kalıcı olduğu sürece dökelerek, cildin cilde teması ile başkasına bulaşabilmektedir.

Genital siğil tedavisi sonrası partnerimi nasıl koruyabilirim?
Genital siğil tedavisi gördüyseniz ve yeni bir ilişkiniz olacak ise partnerinizi bu konuda uyarmanızda fayda olacaktır.

Dörtlü HPV aşısı "Gardasil" erkeklere de yapılabilmekte ve bu sayede erkeklerde de genital siğile karşı önlem olabilmektedir.

Back
X