Vajinusmus nedir, tedavi yöntemleri nelerdir?

S

SENACE

Ziyaretçi
10 kadından 1’i vajinusmus

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD)’ın yaptığı ve Türkiye’de ilk kez ‘vajinusmus’un sorulduğu araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Batı toplumlarında görülme sıklığı yüzde 1 olan vajinusmus, Türkiye’de her on kadından birinin sorunu.

Türkiye’de cinsellikle ilgili bir araştırmada ilk kez ‘vajinusmus’ sorusunun sorulduğunu belirten CETAD üyeleri, çıkan rakamın şaşırtıcı olduğu görüşünde birleşti. İlk cinsel birleşmede batı toplumlarında yüzde 1, İskandinav ülkelerinde yüzde 5 olan vajinusmus görülme oranı, Türkiye’de yüzde 54. Araştırmada,’ilk cinsel birleşmeniz ya da birleşmeyi denemeniz sırasında korku, kasılma, acı hissi ya da kaçınma davranışınız nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşmediği oldu mu?’ sorusuna her 100 kadından 54’ü ‘Evet’ yanıtını verdi.


VAJİNUSMUS İLK DEFA SORULDU
Vajinusmusu, cinsel birleşmeye engel olacak şekilde vajina kaslarının kasılması olarak tanımlayan ‘Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Ulusal ve Yerel Medya Yoluyla Savunuculuk Projesi’nin’ direktörü Psikiyatr Doç. Dr. Cem İncesu, araştırmanın kadınların önemli bir sorununa parmak basması açısından dikkat çekici olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Cem İncesu, "Vajinusmusun görülme oranı eğitimsiz kadınlarda yüzde 68, üniversite mezunlarında ise yüzde 35."

İncesu, “Türkiye’de bir araştırmada vajinusmus sorusu ilk defa açık ve net bir şekilde soruldu. İkinci olarak da kadınlara, bu sorunun devam edip etmediği sorusu yöneltildi ve bu yüzde 54’ün yüzde 17’si sorunun devam ettiğini söyledi. Bu da çok önemli bir rakamdır ve aktif cinsel yaşamı olan kadın popülasyonunun onda biridir”dedi.

CİNSELLİK ERKEĞE HİZMET OLARAK GÖRÜLÜYOR
İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Şahin, 750’si kadın toplam 1500 kişinin katılımıyla yapılan araştırmada rakamların bu denli yüksek çıkmasında kültürel faktörlerin etkili olduğunu ifade etti:
“Vajinusmusun toplumumuzda çok sık görülmesinin en önemli nedeni otoriter baba ve çekingen anneden oluşan aile modelidir. Anneler genellikle cinsellikten zevk almayan ve cinsellikle ilgili olumsuz konuşan modellerdir. Kadının cinsellikten uzak tutulması ile ilgili ve kızlık zarının kutsallığı ve mutlaka korunmasıyla ilgili çok fazla mesaj veriliyor. Biz buna ‘iyi kız’ olma sendromu diyoruz. Cinsellik kadınların zevk alacağı bir şey değil de eşini memnun etme ve ona karşı görevlerini yerine getirme aracı olarak öğretiliyor. Yani yemek yapmak, ütü yapmak gibi hizmetlerden biri olarak veriliyor.”

İYİ KIZ OLMA SENDROMU
Şahin, ‘iyi kız olma’ sendromunun Türk kadınının cinsel sağlığını olumsuz etkilediğinin altını çizerek,”Bu durum cinsel soğukluk, üreme bozukluğu, istek bozukluğu ve orgazm bozukluğu gibi sorunlara neden olabilir” dedi.

KADINLAR BEDENLERİNİ TANIMALI
CETAD Yönetim Kurulu Başkanı Psikiyatrist Doktor Nesrin Yetkin de kadınlardaki cinsel sorunların aşılması için eğitimin önemine dikkat çekti. Yetkin, “vajinusmusun en önemli nedenleri cinsel bilgisizlik, cinselliğe geleneksel bakış ile bekaret zarına verilen anlamsız ve abartılı önemdir. Namus adı altında cinayetlerin işlendiği ülkemizde bu sorunu aşabilmek için sihirli bir formül yoktur. Eğitim düzeyi yükselip doğru bilgilenme oranı arttıkça sorunun düzeleceğini umuyorum. Kadınlara cinselliklerini ve bedenlerini tanımalarını, cinsel konuda bilgi alabilecekleri yerlere başvurmalarını öneriyorum” dedi.

20 YILLIK EVLİ BAKİRELER
20 yıllık evli kadınların bile vajinusmus sorunu yaşayabildiğini, bu nedenle zaman zaman medyada ’20 yıllık evli bakire’ haberlerine rastlandığını belirten Doç. Dr. Doğan Şahin, çiftlerin tedaviye genellikle çocuk isteği ağır bastığı zaman baş vurduklarını söyledi:
“15- 20 yıllık evli ve hiç cinsel ilişkisi olmamış kadınlar bile var. Halbuki vajinusmusun tedavisi çok kolay ve ucuzdur. Vajinusmus yüzde 95 oranında ve 8 hastada psikoterapi ile başarıyla tedavi edilebilen bir sorundur. Bu sorun kaslara yönelik gevşeme ve kasma egzersizleri ile ve herhangi bir ilaca gerek kalmadan tedavi ediliyor.”

KADIN DUYGUSAL, ERKEK CİNSEL ALDATMAYI AFFETMİYOR
Türk halkının cinsel mitleri ve aldatılmanın cinsel sağlığa etkileri de araştırmada ön plana çıkan diğer başlıklar oldu. Doç. Dr. Cem İncesu, aldatılma konusunda kadın ve erkek farklılığına değinerek “Kadınlarda duygusal ilişki temelindeki aldatılma, erkeklerde ise cinsel yönden aldatılmanın çok derin bir öfkeye neden olduğunu görüyoruz. Kadınların duygusal aldatmayı, erkeklerin ise cinsel aldatmayı zorlukla affettiğini söyleyebilirim” dedi.
 
VAJİNİSMUS NEDİR

Vajinismus şu şekilde tanımlanabilir;

Vajina girişini çevreleyen kasların istemdışı olarak kasılarak cinsel birleşmenin acılı olması ya da birleşmenin gerçekleşememesidir.
Vajina girişini çevereleyen baskın kas grubu ";Pubik Kaslar";olarak adlandırılır, bunlar düz kas grubudur ve refleks olarak çalışırlar. Vajinismusda yaşanan kasılma istem dışıdır ve asla kadının kendi kontrolünde değildir.
Eğer kişi kasların kasılmasından ötürü acısız cinsel birleşme yaşayamıyorsa bu durum vajinismus olarak nitelendirilir.

Vajinismus Ne Zaman Açığa Çıkar?
Vajinismus, ilk cinsel ilişki girişimi sırasında, jinekolojik muayene sırasında ya da tampon kullanma girişimi sırasında ortaya çıkabilmektedir. Pubik kaslar kasılarak vajinanın açılmasını engeller ve cinsel birleşmenin gerçekleşememesine neden olurlar. Kasılma oluşursa cinsel birleşme ya imkansız hale gelir ya da şiddetli acı oluşur. Genellikle vajinal bölgeye müdahale sona erdiğinde kaslar rahatlar ve normale döner.

Pubik kasların kasılması kişinin isteği dışında gerçekleşmektedir, kişi her ne kadar uyanıkta olsa durum bilinç dışı meydana gelir.

Bu istem dışı kasılmaların bir çok nedeni olabilmektedir, genellikle fiziksel ve duygusal faktörlerin birleşmesi sonucu oluşmaktadır.

Bu kasılmalar aslında vücüdün kendini korumaya yönelik bir savunmasıdır.

Vajinismusun nedenlerini, sonuçlarını ve nasıl tedavi edileceğini bilmemek çiftlerin hayal kırıklıkları yaşamalarına neden olur ve her iki tarafıda psikolojik ve fiziksel olarak yıpratır.

Vajinismus hastası çoğu kadın illişkiye girememekten ötürü yoğun utanç duygusu hisseder ve sıkıntılarını paylaşmak istemezler. Durumu başkalarına anlatmak onları rahatsız edebilmektedir.

Vajinismus yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır ve kadından kadına farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı kadınlar jinekolojik muayeneyi tamamlayabilmekteya da tampon kullanabilmekte iken cinsel ilişkiyi tamamlayamamaktadır. Bazı kadınlarda ise ilişki gerçekleşmekte fakat aşırı miktarda acı oluşmaktadır. Diğer bir grupta ise hiçbir vajinal müdahale gerçekleşememektedir.

Vajinismus Nedenleri

Vajinismusun nedenlerinden en yaygın olan bir tanesi; yetişme çağındaki kızlara seksin pis ve kötü olduğunu öğreten yanlış ve katı eğitim tarzıdır.

Yıllarca, cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olarak yetişen bir genç kız, bu ilişkiyi yaşayacağı sırada bilinçaltına yerleşmiş bu yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlayacak, ilişkiye girmekten rahatsızlık duyacak ve kasılacaktır.

Vajinusmusu olan kadınlar bilinçli olarak cinsel ilişkiye girmek istemeyebilir ama bilinç dışı olarak penisin vücuduna girmesini engellemek isterler.

Vajina ilişki sırasında penisin büyüklüğü yada küçüklüğüne göre kendini hazırlar. Cinsel birleşmenin durumuna bağlı olarak dışa en yakın kısmı oldukça gevşeyebilir. Bazen vajinal giriş öyle gergin ve sert bir hale gelir ki penisin girmesi olanaksızlaşır. Bu tür vajinal kasılmalara vajinismus diyoruz. Bu durumda erkeğin penisinin girmesi son derece zor, hatta olanaksızdır.

Çok seyrek olarak yaralanmalar yada kadın dış cinsel organlarının hastalığı ile cinsel ilişki arasında acı oluşur ve kadın istemeyerek kendini kasabilir.

Böyle bir durumda, fiziksel nedenlerin tedavi edilmesi gerekir.
Esas olarak; vajinal kasılmanın (vajinismus), nedenleri tamamıyla psikolojiktir


Vajinismusun nedenlerinden en yaygın olan bir tanesi; yetişme çağındaki kızlara seksin pis ve kötü olduğunu öğreten yanlış ve katı eğitim tarzıdır.

Yıllarca, cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olarak yetişen bir genç kız, bu ilişkiyi yaşayacağı sırada bilinçaltına yerleşmiş bu yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlayacak, ilişkiye girmekten rahatsızlık duyacak ve kasılacaktır.











Bir başka sorun olan kızlık zarının korunması fikri de, genç kızlarımızı evleninceye kadar yaşayacakları veya yaşadıkları cinsel yaklaşımlarda tek fikir olan "aman zarıma bir şey olmasın" dürtüsüyle yaşadıkları ve şartlandıkları gerginlik yine ilişki kuracakları zaman önlerine çıkacak ve yılların şartlanması işlevini devam ettirecektir.

Bunların yanı sıra filmlerde ve romanlarda veya insanların kulaktan dolma yanlış olarak edindikleri cinsel bilgilerle ilk ilişki sırasında ve kızlık zarının yırtılması sırasında korkunç bir acı duyacakları fikri, onları ilişkiden uzaklaştırmakta, soğutmakta ve kasılmalarına sebep olmaktadır.

Bir diğer faktör de; cinsel tacize veya tecavüze uğramış bayanlarda cinselliğin bu olayı hatırlatmasına bağlı olarak kasılmalar olabilir.

Nedeni ne olursa olsun eğer çiftler işbirliğine istekliyse vajinismus her zaman tedavi edilebilir. Önemli olan tedaviyi istemek bunun için seksüel terapi merkezlerine baş vurmaktır.

***********************************************
Bu tip sorunu bir çok hanım yaşamaktadır, burada problem olan şey bu sıkıntıyı yaşayan kişinin bu problemin yalnızca

kendisinde var olan garip bir sorun olduğunu düşünüp hekime başvuramamasıdır.Oysaki bu problemle karşı karşıya olan

kadın sayısı hem ülkemizde hem de yurt dışında oldukça fazladır.5 yada 10 yıl evli kalıp ilişkiye giremeyip boşanan insan

sayısı da küçümsenmeyecek kadar sık görülmektedir.
************************************************
Unutmayınız ki kadınla erkek arasındaki tek fark seksüel farklılıktır ve dolayısıyla beraberlikte veya evlilikte en önemli olaylardan bir tanesi

sekstir,sağlıklı bir cinsel yaşantı kötü olaylara karşı toleransınızı arttıracak,birbirinizi daha çok sevmenize ve anlamanıza neden olacaktır.
**************************************************
Vajinismus Belirtileri

Genel Tanımlama: ; Aşağıdaki açıklamalardan her hangi biri sizin durumunuzu tanımlıyor mu? ;

·“Birleşme sağlanıyor ancak hareket etmek canımı acıtıyor ve durmak zorunda kalıyoruz.”;

·“Benim de çabalamama rağmen hiç kimseyle tam olarak birleşme gerçekleşmedi.”;

·“Bugüne kadar hiç acısız cinsel birleşme gerçekleştirmedim”;

·“İlişkiye girmeye teşebbüs ettikten sonra yanıcı tarzda bir acı hissediyorum.”;

·“Partnerim içime girmeyi denediğinde duvara çarpmış gibi oluyor.”;

·“Cinsel ilişkiyi tamamlayamıyorum.”;

·“Kolay olmamasına rağmen tam olarak birleşme sağlanması için zorluyoruz.”;

·“Gerçekten cinsel ilişkiye girmek istesem bile vajinamı sıkıyor gibi görünüyorum.”;

·“Bir çok defa cinsel ilişkiye girmeyi denemiş olmama rağmen hala bakireyim.”;

·“Tampon kullanamıyorum çünkü tamponu vajina içine yerleştirmek çok zor.”;

·“Bugüne kadar jinekolojik muayeneyi tamamlayamadım”;

VAJİNİSMUS GÜNCEL YAKLAŞIM VE TEDAVİLER

Hasta ve eş için oldukça sıkıntılı bir durum olan vajinismus vakalarında rahatsızlık, ; eşin duyarlı ve paylaşımcı yaklaşımı ile aile içerisinde yıllarca saklı kalabilmekte ve ;çiftin bir süre sonra cinselliğe duyarsızlaşmasına yönelerek cinsel soğukluk ve duyarsızlık çıkmazına doğru. İlerleyen komplike problemlere de zemin hazırlamaktadır.

Vajinismus : Vajinismus cinsel ilişkiye girmeye müsaade etmeyecek şekilde vajinal kasların dış 1/3 ünde gözlenen istem dışı oluşan şiddetli kasılmalarla ; kendini gösteren bir rahatsızlıktır.Vajinismusta oluşan kasılmalar o derece şiddetli olabilir ki genellikle, ilişkiyi imkansız hale getirmektedir.

Vajinismus gibi ağrılı cinsel ilişkiye neden olan rahatsızlıklarda öncelikle temel kural jinekolojik muayene yapılarak ilişkinin oluşumuna engel olan organik bir bozukluğun olup olmadığının kesin olarak belirlenmesidir.

Bu tür rahatsızlıklarda belirgin bir fiziksel patoloji tespit edildiğinde etkene yönelik cerrahi uygulamalara nadiren gerek duyulabilinmektedir. Ancak yanlış bir kanı olarak genellikle eski bir yöntem olarak uygulanan hymenotomi adı verilen kızlık zarının kesilerek açılması konunun yeterince anlaşılamamasından kaynaklanmakta idi. Bu gün ise bu yöntemin ;sorunun çözümünde hiçbir değerinin olmadığı bilinmektedir.

Soruna ; neden olan etkenler çoğunlukla ; genç kızlık yıllarından itibaren cinsellik ve kızlık zarı hakkında bilinç altına yerleşmiş yanlış bilgiler, cinsel eğitim eksikliği, yaşanmış kötü cinsel tecrübeler toplumsal baskılar gibi oldukça geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Bu tür rahatsızlıklarda belirgin bir fiziksel patoloji tespit edildiğinde etkene yönelik cerrahi uygulamalara nadiren gerek uyulabilinmektedir. Ancak yanlış bir kanı olarak genellikle eski bir yöntem olarak uygulanan hymenotomi adı verilen kızlık zarının kesilerek açılması konunun yeterince anlaşılamamasından kaynaklanmakta idi. Bu gün ise bu yöntemin sorunun çözümünde hiçbir değerinin olmadığı bilinmektedir.
************************************************

Vajinismus ;sorununa sahip çiftlerde tedavi için yönelim, çoğu zaman artık aileye yeni bir bireyin eklenmesi gerektiği dönemlerde artmaktadır.

Genellikle hanımlar bu olayın yakın arkadaş ve aileleri tarafından duyulmaması için büyük bir çaba içerisinde girmektedirler. Yaşanan tüm bu kısır

döngüler tedavi ile rahatsızlığın çözüm sürecinde gecikmelere neden olabilmektedir.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE UYGULANAN YÖNTEMLER
Vajinismus tedavi sürecine girecek birimin öncelikle bu konuda deneyim ve tecrübe birikiminin olması önerilir. Neden ise sorunun başlanan terapi sürecinde çözümü gerekliliğidir. Çünkü bu hastalar zaten sorunu genellikle kronik yani uzun süredir varolan ve tedavi olma imkanının olmadığı varsayımını geliştirmiş kişilerdir.

Vajinismus tedavisi nasıl uygulanmaktadır

Vajinismus tedavisi protokolleri uygulayacak ekibin vajinismus konusunda kesinlikle eğitimli ve deneyim olması için koşuldur. Vajinismus Tedavisi'nde başarı sağlanamaması eşlerin güveninin kırılmasına ve tedavi olma isteğinin ortadan kalkmasına neden olabilir ve cinsel yaşamının evlilik içi sonlanmasına , cinselliği reddi sonucuna götürebilir.


Vajinismus tedavi sürecine girecek birimin öncelikle bu konuda deneyim ve tecrübe birikiminin olması önerilir. Neden ise sorunun başlanan terapi sürecinde çözümü gerekliliğidir.Çünkü bu hastalar zaten sorunu genellikle kronik yani uzun süredir varolan ve tedavi olma imkanının olmadığı varsayımını geliştirmiş kişilerdir.

Bu nedenle tedavide başarı sağlanamaması hastanın güveninin kırılmasına ve tedavi olma isteğinin ortadan kalkmasına neden olabilir ve cinsel yaşamının evlilik içi sonlanmasına , cinselliği reddi sonucuna götürebilir.Vajinismus tedavi protokolleri uyguluyacak ekibin cinsel işlev bozuklukları konusunda kesinlikle eğitimli ve deneyim sahibi olması gerekir.

Hastanın detaylı olarak psikolojik özgeçmisi değerlendirilerek sorunun çözümü aşamasında neler yapılacağına dair bilgi verilmesi gerekir. Tamamen hasta ile açık ve samimi bir uyum ortamının oluşturulması olumlu bir gelişme olacaktır. Tedavi aşamalarında hasta ile irtibat koparılmamalı hastanın size herzaman çekinmeden ulaşmasını ve hatta seanslar arasında sorunu olmasa bile sizle bağlantı sağlamasını sağlamanız hastanın güvenini ve terapiye uyumunu arttıracaktır.

Egzersiz ve diğer aşamalarda biz doğal olmayan herkangi bir aracı kişisel tecrübelerimize dayanarak önermiyoruz uygulanan bu tür yöntemler veya, benzeri materyaller hastada olumsuz çağrışımlara neden olarak tedavi aşamalarını reddine neden olabilmektedir. Hastaya uygun planlanan cinsel terapi metodları ile kesin tedavi sağlanması abartılı bir durum olmamaktadır.
 
Kadınların korkulu rüyası vajinismus, dünyada ilk defa Memorial Hastanesinde uygulanmaya başlanan biofeedback tedavisiyle son buluyor. Hastaların yüzde 95inde kesin tedavi metodu olan biofeedback, en etkin, ağrısız ve yan etkisiz 20 seansta hastaları sağlığına kavuşturuyor.
Toplumun yüzde 10unda görülen Vajinismus ve tedavi yöntemleri hakkında merak edilen soruları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzm. Dr. Rıza Nejat yanıtladı.



Vajinusmus nedir?



Vajina girişi çevresindeki kasların istem dışı kasılması sonucu cinsel ilişkinin ağrılı veya imkansız hale gelmesine verilen addır. Bu istem dışı vajina refleksi, cinsel ilişki esnasında, tamponla, doktor muayenesi ve kendi parmağı ile bile tetiklenebilir. Oluşan spazm, vajina girişini kapatarak cinsel ilişkiyi imkansız hale getirir. Devam edilmesi halinde ağrıya neden olur. Ayrıca vücudun diğer kas guruplarında da spazmlar oluşarak bazen soluk almada dahi zorluk oluşabilir. Olayın bitmesiyle ile birlikte kaslar gevşeyerek eski normal duruma geri döner.

Kadınlarda vajinismus değişik formlarda görülebilir. Bazıları sadece cinsel ilişki esnasında oluşur; ancak doktor muayenesi ve tampon koyma esnasında sorun yaşamazlar. Bazıları hiçbir nesnenin girişine izin vermezler. Bazılarında ise kısmen penis girişine izin verir; ancak ilişki ağrılı olur.



Vajinusmus ne sıklıkta görülüyor?



Görünme sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte yüzde 10 olduğu tahmin ediliyor. Çeşitli raporlar da bu konuda değişik istatistiklere yer verilmektedir. Bunun nedeni çiftlerin vajinusmustan utanç duyarak gizli tutmalarıdır. Bu da tıbbı yardım almalarını geciktiriyor ve zorlaştırıyor. Dünya üzerindeki bütün toplumlarda yüz binlerce kadında vajinismusun bir formu görülmektedir.



Vajinismusun tiplerine biraz açıklık getirebilir miyiz?



Daha önce cinsel ilişkisi olmuş veya olmamış her kadın vaginismus olabilir. Kas kasılması nedeniyle daha önce hiçbir şekilde ağrısız cinsel ilişkisi olmaya tiplere primer vaginismus diyoruz. Bu, birincil tip cinsel ilişki veya ilk jinekolojik muayene ortaya çıkar. Sekonder vaginismus denilen tip ise, daha önce normal ağrısız cinsel ilişkisi olup vajinismusun daha sonra ortaya çıktığı durumları tanımlar. Bazen travma ve cerrahi işlem sonrası primer sorunlar tamamıyla ortadan kalksa dahi cinsel ilişkiye giremezler.



Nedenlerin çok çeşitli olabileceğini söylemek mümkün mü ?



Çoğu kadın için vajina kaslarının istem dışı, bilinçsizce kasılması bir sürpriz olur. Kadın cinsel istek duyduğu halde ilişki gerçekleşmez. Bu reaksiyonun temelinde değişik, yanlış ve sağlıksız cinsel mesajlar bilinçaltına yerleşerek, vajina çevresindeki kaslarının refleks olarak kasılmasını sağlar. Bu mesajların kaynağı ağrı korkusu, hamilelik korkusu, cinsel kötü kullanım (abuse), tıbbi veya fiziksel durumlar olduğu gibi aşırı heyecan, yetersiz seks eğitimi, aşırı tutucu veya dengesiz eğitim, evdeki şiddet ortamı, aile korkusu ya da güvensizlik gibi çok çeşitli nedenler de olabilir.



Tanıda ve tedavide önemli olan nedir?



Uygun tedavinin planlanması için, ağrılı ilişkiye neden olan diğer tıbbi ve fiziksel durumların ekarte edilmesi gerekir. Ağrılı cinsel birleşmeye neden olan bazı durumlar şöyle sıralanabilir: Vulvodiniya/vestibulodiniya, Pelvis iltihabı hastalıkları (PID), over kisti, mesane veya idrar yolları enfeksiyonları, vajina atrofisi, vajina kuruluğu, vajina prolapsusu, rijit veya kalın himen, doğum travması, vulva kanseri, vajina enfeksiyonları, derideki hastalıklar (lichen skleroz, ekzema, sedef ), eklemleri tutan ve eklem hareketlerini kısıtlayan romatizma hastalıkları...



Memorial Hastanesinde uygulanan vajinismus tedavi yöntemleri nelerdir?



* Himenin alınması: Çoğu vajinismulu kadınlar, kızlık zarlarını almakla sorunun üstesinden geleceklerini sanıyor veya yönlendiriliyorlar. Ancak kızlık zarının alınması ile sorun daha da artabilir. Çoğu zaman zarın alınması nedbe dokusu oluşmasına ve dolayısıyla daha çok ağrıya neden olur. Çok ender durumlarda rijit ve kalın himen varsa cerrahi olarak alınabilir. Ancak bu işlemde vajinismusun iyileşeceği anlamına gelmez.



* Psikoterapi: Gevşeme öğrenilmesi gereken bir beceridir. Gevşemeyi bilmeyen birine bunu söylemekle gevşeyemez. Bu nedenle psikoterapi tek başına etkin tedavi metodu değildir. Gevşemeyi bilmeyen birinde başaramama korkusu ankisiyeteye neden olur. Dolayısıyla kalp atışları artar, kaslar gerilir, soluma yüzeyselleşir ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Vajinismus, pelvik tabanı kaslarının istem dışı kasılması sonucu oluştuğu için tedavide bu kasların gevşemesine yönelik olmalıdır.



Egzersizler :



· Kegel egzersizleri: Pelvik tabanı (pubococcygeus) kaslarını güçlendirme ve kontrol etmeye yönelik egzersizlerdir.

· Solunum egzersizleri: Solunumu kontrol etmeye yönelik egzersizlerdir.

· Gevşeme egzersizleri: Tüm vücut kaslarında gevşemeyi öğrenmeye yönelik egzersizlerdir.

· Botoks uygulanması: Chlostridium Botolinum adlı bakteriden elde edilen toksin olup enjekte edilen kaslarda kısmı felç oluşturarak gevşemeye neden olur. Botoks etkisini kas-sinir bileşkelerindeki kas kasılmasını sağlayan Asetilkolin maddesi üzerinden sağlar. Vajinismuslu kadınlarda genel anestezi altında yapılır. Etki süresi 2-6 aydır. Yan etki olarak idrar veya gaita kaçırması görülebilir. Etkisi ortadan kalktıktan sonra vajinismus tekrar oluşabilir

· Vajinal Dilatatörler: Çeşitli ölçülerde vajinal dilatatörler kullanılarak kendi kendine eğitim ve gevşeme yöntemidir.



Biofeedback tedavisi Nasıl Bir Yöntem?



Elektrik stimulason-biofeedback, vajinismusta en etkin ağrısız, yan etkisi olmayan tedavi metodudur. Hastaların yüzde 95i 10-20 seans biofeedback tedavisi ile iyileşiyor. Diğer tedavi metotları veya ev egzersiz programları ile kombine edildiğinde tedavi süresi daha da azalıyor. Üstelik başarı oranı daha da artabiliyor. Bu metot ile gevşeme daha kısa sürede hastaya öğretilir. Elektrik stimülasyonu ile kaslar güçlendirilebilir. Ayrıca kullanılan diğer fizik tedavi aletleri ile kas spazmları çözülür ve ağrı kesici akımlarla oluşan ağrı giderilebilir. Tedavi seanslarında hasta, pelvik tabanı kasların nasıl kasılıp, nasıl gevşediğini monitörde görebilir veya kasılma sesini işitebilir. Böylece feedback yaparak kasılıp gevşeme kısa sürede öğrenilmektedir. Ayrıca tedavi seansları ilerledikçe gevşemede ne kadar başarılı olduklarını da fark edebilirler.



Peki Ürojinekolojik fizyoterapi nasıl Bir Yöntem?



Fizik tedavinin son zamanlarda gelişmekte olan dallarından biridir. Bu dalda pelvik tabanı kaslarının gevşekliği sonucu oluşan idrar kaçırmalarına (inkontinans), pelvik iltihabı hastalıkları, hamilelik öncesi ve sonrası oluşan kas güçsüzlükleri, vücut deformasyonlarını önleme-düzeltme ve oluşan ağrıları azaltmaya yönelik egzersiz ve fizik tedavi uygulamaları, doğum kusmalarını (Hiperemezis gravidarum) önleme, doğum esnasında ağrıları azaltmaya yönelik fizik tedavi yöntemleridir.
 
Vajinismus, fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi ya da verememesi olarak tanımlanıyor. Toplumumuzda, cinsellikle ilgili sorunlar çok sık yaşanmakla birlikte, büyük bölümü geleneksel kaygılar yüzünden doktora yansıtılmıyor. Bu da sorunu giderek büyüterek, çiftlerin boşanmalarına kadar varabiliyor. Bu konuda sözü; 5,5 yıl boyunca eşiyle cinsel ilişkiye giremeyen ve bu yüzden zor günler geçiren YT’ye bırakıyoruz. O sonradan tedaviyle mutluluğu yakalamayı başardı.



YT’NİN 5,5 YILLIK KABUSU



YT, evlilik hayatı boşunca yaşadığı acıyı, sıkıntıyı ve onu neredeyse canından bezdiren vajinismus işkencesini şu sözleriyle aktarıyor:
“29 yaşımdayım. Yaklaşık 6 yıl önce evlendiğimde yakın zamana kadar sürecek bir kâbusa dönüşeceğini tahmin edemezdim. Eşimi seviyordum ve mutluydum. Ya da ben böyle sanıyordum. Ancak eşimle cinsel ilişki kurmayı bir türlü başaramadık. İlk başlarda bunu acemilik olarak değerlendirdik. İlişkiye girme konusunda yaşadığım korkunun, sadece bu konudaki cahilliğimden kaynaklandığını düşünüyordum. Milyonlarca insan bunu yapabiliyordu o zaman bende yapabilirdim, yapmalıydım. Ama mümkün olmadı. Her deneme sonunda yaşadığım hayal kırıklığı, kızgınlık, üzüntü, aşağılanma giderek artıyordu. Neden olduğunu anlamaya çalışıyordum. Evlenmeden önce gittiğim doktor, fiziksel olarak bir problem olmadığını söylemişti. O zaman sebep neydi? Eşimi mi sevmiyordum? Kendimi mi sevmiyordum? Bilmiyordum. Bütün bunları sürekli düşünmeye başlamıştım. Bu zamanlarda eşimden gördüğüm destek olmasaydı, belki çoktan ayrılmış olacaktık. Hissettiklerimi tarif etmek o kadar zor ki. Çok üzülüyordum, zaman zaman oturup saatlerce ağlıyordum, hayal kırıklığım büyüktü, kendime kızgındım, kendimi eksik hissediyordum, eşime de kızıyordum sanki her şeyin sorumlusu o imiş gibi. Çoğu zaman kendimden nefret ediyordum. Çevreye karşı, her şey yolunda bir ilişkim varmış gibi davranıp, gerçekte olmayan bir hayatı yaşıyordum. Bu iki yüzlülükten de nefret ediyordum. Çıkar yol bulmaya çalışıp bulamıyordum. Sebep bulmaya çalışıp bulamıyordum. Bir ara lezbiyen olduğumu bile düşündüm. Düşüncesi bile korkunçtu. Bir kısır döngüydü, sürekli kafamda idi, başka bir şey düşünmez duruma gelmiştim. İşte, yolda sürekli bunu düşünüyordum. Bir gün, gazetede vajinismus hastaları ile ilgili bir haber okudum. Böylece problemimin adını öğrenmiş oldum. Orada benim durumumda olan kişilerden bahsediliyordu. Yalnız olmadığımı bilmek beni oldukça rahatlattı. Ama jinekoloji uzmanına gitmekten korkuyordum. Daha çok, aşağılayıcı ve utanç verici geliyordu. Bugün yarın diye erteleyerek, 5,5 yıl geçirdik. Eşimle ilişki kurmak istemiyordum, denemek istemiyordum, sürekli kavga çıkarır olmuştum. Eşim biraz kötü bir insan olsa boşanıp kurtulmak istiyordum. Çevreden çocuk baskısı gelmeye başlamıştı. Bazen avazım çıktığı kadar bağırıp, ‘Ne çocuğu, ben daha birlikte olmayı bile başarabilmiş değilim’ demek geliyordu. Kendimi bir kadın olarak göremiyordum. Sinirli, gergin bir insan olmuştum. Sonunda, kaybedecek bir şeyim olmadığını düşündüm ve doktora gitmeye karar verdim. Eşim her zamanki desteğini gösterdi. Ve başvurmaya karar verdik. Eğer başarısız olsaydım, doktoruma güvenmeseydim sanırım bir daha denemezdim. İnternette okuduklarıma inanmak istiyor ama açıkçası kuşku duyuyordum. Doktordan deli gibi korkuyordum. Zaten randevu aldıktan sonra gelinceye kadar her gece kâbus gördüm. Sinirlerim gergindi. Nasıl söyleyeceğimin provasını yapmaya çalışmıştım ama daha ilk dakikadan ağlayacağımdan emindim. Ama iyi ki gitmişim. Tedavi süresince, özellikle ilk başlarda kafam çok karışıktı. Utanç, üzüntü, kendime karşı öfke, çaresizlik, kendime güvensizlik hissettiklerimdi. Tedavi ilerledikçe, daha iyi hissetmeye başladım. Bazı şeyleri yapabildiğimi görmek güzeldi, hayret vericiydi. İlerlediğimi hissettim, kadın olduğumu hissettim ama hep sonuç korkusu vardı. Ve bugün. Bugün hissettiklerimi anlatmak pek kolay değil aslında. Tek bilidğim; yaklaşık 6 yıldan beri süren o korkunç kabus bitti. Artık sağlıklı bir kadınım. Artık korkmuyorum. Eşimle birlikte olabildiğim için, başarabildiğim için ve kendim için mutluyum. Keşke daha önce tedavi olsaydım diye düşünüyorum. Bu kadar yıl hayatı boşu boşuna kendime ve eşime zehir etmişim. Kötü günler geride kaldı. Artık çok mutluyuz. Artık düzenli bir cinsel hayatımız var. Yakında çocuk sahibi olmayı planlıyoruz. Eşimi şimdi daha çok seviyorum. O’na ve doktoruma binlerce teşekkür borçluyum.”




VAJİNA ADETA KİLİTLENİYOR!



Vajinismus sorunu yaşayan çiftler, birbirlerine dokunuyor, öpüşüyor, sevişiyor, hatta boşalıyorlar. Ancak o an, yani birleşme sırası geldiğinde kadının vajinası kilitleniyor. Penisin girişine izin vermiyor. Çeyrek asırdır evli oldukları halde hiç cinsel birleşme yaşamayan çiftler bulunduğunu belirten uzmanlar, vajinismusun tamamlanmamış evliliklere yol açtığını savunuyorlar. Sorun yaşayan kadınlar ‘evli bakireler’, evlilikler ise ‘kurulamamış bağ’ şeklinde nitelendiriliyor. Vajinismus, cinsel terapi merkezlerine başvuranlar arasında en sık rastlanan şikayetlerden biri. Türkiye’de bu konuda yapılan üç ayrı araştırmaya göre, ilgili kliniklere başvuran kadınların yüzde 56-73’ünü vajinusmuslular oluşturuyor. Bundan 2 yıl önce İstanbul’da düzenlenen 'Cinsellik ve Cinsel Tedaviler 5’inci Ulusal Kongresi'nin oturumlarından biri de vajinismus üzerineydi. Toplantıda verilen bilgilere göre, vajinismus Türkiye’de henüz evlilikleri sarsıcı boyutta sorunlara neden olmuyor. Vajinismus problemi yaşayan kadınların yüzde 80’i ve onların eşlerinin yüzde 90’ı evliliklerinden yeterince doyum aldıklarını belirtiyorlar. Kadınların yüzde 57’si kocalarını bu konuda düşünceli ve kendilerine yardımcı, yüzde 15’i öfkeli ve saldırgan, yüzde 28’i tepkisiz olarak değerlendiriyor.



VAJİNİSMUSLU KADINLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ


Vajinismus sorunu yaşayan kadınların psikolojik portreleri, yoğun kaygı, çocuksu duygusallık, anneye bağımlılık, yetişkinliği ve evliliği kabul etmede güçlük olarak çıkıyor. Hepsi geleneksel ailelerin çocukları. Cinsel tutuculuk, yanlış bilgilenme, kızlık zarına aşırı önem verme ortak özellikleri. İlk ilişkide acı yaşama korkusu, gebe kalma korkusu, cinsel organın yerini bilmeme, vajinanın çok küçük, penisin ise tam tersi çok büyük algılanması... Ailenin cinsellik karşısındaki tutumu, kız çocuklarının ruh haline yönelik ‘Bacaklarını kapa, eteğini ört’ uyarıları, cinsel mitler, baskıcı, otoriter baba, zayıf, güçsüz ya da baskın anne, pasif, bağımlı aşırı anlayışlı koca da diğer bazı önemli etkenler. Psikoterapi, vajinanın plastik kanüller veya parmaklarla genişletilmesi, yapay kayganlaştırıcı kullanılması, eşten gelen ruhsal destek, ön sevişmenin uzun tutulması ve kadının iyice uyarılması, gevşeme teknikleri ve vajina girişindeki kasların çalıştırılarak gelişmesini sağlayan kegel egzersizleri ve ilaç tedavisi bu sorunu tedavide kullanılan yöntemler.



ÜÇ FARKLI TİPİ VAR




Vajinismus sorunu yaşayan kadınlar, uzmanlar tarafından 3 tipte inceleniyor. Bunlar sırasıyla: Uyuyan güzel: Kocalarıyla kardeş gibi yaşayan, çocuksu kadınlar. Ailelerine bağımlı ve ebedi öğrenci olurlar. Savaşçı: Seksi karşı cinsler arası mücadele gibi görür. Kadınlığın zayıflık ve pasiflik olarak algılanışı acı verir. Kraliçe arı: Cinselliği reddeder. Erkeği yalnız soyun devamı için ister. Cinsellik kirli ve aşağılayıcıdır.



DOKTORA BAŞVURMA ORANI ÇOK DÜŞÜK



Cinsel yaşamı bu kadar problemli hale gelebilmesine rağmen birçok kadın ve birçok erkek bu konuyu doktora danışma konusunda isteksiz davranıyor. Bu da tedavisi mümkün olan problemlerle ömür boyu yaşamak anlamına geliyor. adında cinsel işlev bozukluğu Kadında en sık görülen cinsel işlev bozuklukları cinsel isteğin azalması ya da kaybolması, eşin cinsel ilişki arzusuyla kadının arzusu arasında zamansal uyuşmazlık, orgazm bozuklukları, vajinismus, disparoni (ilişkide ağrı) ve erkeğin "cinsel davranışlarından memnun olmama" şeklinde olanlardır. Cinsel işlev bozukluklarını daha iyi anlayabilmek için bu bozuklukları cinselliğin evrelerine göre ayrı ayrı incelemekte fayda vardır:

1. Cinsel arzuyla ilgili bozukluklar: Cinsel istek duymama (frijidite) ya da isteğin azalması
2. Cinsel uyarılma ve orgazmla ilgili bozukluklar
3. Cinsel ilişkide ağrı (vajinismus ve disparoni)

Bu hastalıklardan her biri için birincil (baştan beri varolan) veya ikincil (sonradan ortaya çıkan) ve genel (her zaman varolan) ve özel (partnerle ilişkide ortaya çıkan) ayrımları yapılabilir. Siz siz olun eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız şunu sakın unutmayın: Vajinismus kadının ve erkeğin ortak sorunu olup, hiç bir taraf diğerini suçlamamalı veya anlayışsız olmamalı. Çok seyrek olarak yaralanmalar yada kadın dış veya iç cinsel organlarının hastalığı ile cinsel ilişki arasında acı oluşur ve kadın istemeyerek kendini kasabilir. Böyle bir durumda, fiziksel nedenlerin tedavi edilmesi gerekir. Bunun dışında, vajinismus, hekim kontrolünde aşılması gereken psikolojik bir hastalıktır.




TEDAVİ SEÇENEKLERİ



Vajinismus tedavisinde ortak hedef, istemsiz olarak ortaya çıkan kasılmaların engellenmesine çalışmaktan geçiyor. Kadının genital anatomiyle ilgili temel bilgileri edinmesi için eğitim vermek, vajinal cinsel birleşme öncesi öncesi gevşemesi için bazı teknikler öğretmek mümkün. Kegel egzersizleri bunlardın başında geliyor. Kegel, vajinanın girişinde yeralan kasların çalıştırılarak geliştirilmesi için uygulanan egzersizler toplamına verilen ortak isim. Bu egzersizler, idrar kaçırma sorunu olan bayanlar içinde birebir. Bunun nasıl yapıldığını öğrenmek için iki parmağınızı vajinaya yerleştirerek parmağınızın dışarıya çıkmasını engelleyecek şekilde vajina kaslarınızı sıkın. Eğer, bunu yapamıyorsanız idrarınızı yaparken işlemi yarıda kesmeye çalışın. Her iki durumda da kasılan kaslar vajina girişindeki kaslar ve işte vajinismusun temel nedeni de, bu kasların istemsiz olarak kasılması. Bu egzersizin nasıl yapıldığını öğrendikten sonra günde en az 5-6 kez tekrarlayın. Eğer 4-6 hafta arasında netice alamazsanız, doktora başvurmanız gerekiyor.
Diğer bir yöntem de vajinanın parmaklarla ya da özel aletler kullanılarak genişletilmeye çalışılması ki bu yöntem, doktor tavsiyesiyle uygulanmalı. Başarı oranı en yüksek olan tedavi yöntemi budur. Vajinismusun oluş nedenleri kişilere göre farklılık gösteriyor. Kadın için, ”Benim vajinam çok küçük olabilir veya çok dar bu yüzden ilişkiye giremiyorum” diye bir kavram hiç de gerçekçi kabul edilmiyor. Çünkü vajina esnek ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilme özelliğine sahip. Yani vajina, doğum sırasında, normalden 10 misli daha genişleyebiliyor. Korku ile kadının vücudunda ve vajen bölgesinde kasılmalar ve kilitlenmeler oluşursa, bu kasılmalar kontrol dışı bir şekilde, vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta bir kasılma , endişe, korku ve panik haline yol açıyor. İşte binlerce çiftin cinsel yaşamını kabusa dönüştüren vajinismusun başladığı yer tam burası.
Vajinusmus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu muayene olmaya yanaşmıyorlar. Tıpkı ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya kapılan kadın, muayene sırasında da bacaklarını kapatarak ağlama krizine girebiliyor. Bazen de sorunun ilaçlarla veya genel anestezi altında ilişkiye girmekle çözüleceğine inanılarak, uyutularak kaslarda gevşeme sağlanabiliyor. Hatta son derece yanlış bir yöntem ile, vajinusmuslu kadınların genel anestezi ile uyutulup partnerleri ile cinsel ilişkiye girmeleri sağlanır ama bu sorunu çözeceğine daha da büyütüyor ne yazık ki. Kadın uyanık olduğunda cinsel ilişkiden korkmaya devam ettiği gibi, eşi ise daha evvel anestezi altında ilişki kurduğu karısına karşı zorlayıcı bir tutum izleyebiliyor. Bu durum korkuyu ve panik halini daha çok artırıyor. Bu tip sıkıntılı kişilere sakinleştirici ilaç, antidepresan ilaç vermekle bu sorun çözülmüyor. Aksine bu tip ilaçların bazılarının cinsel isteği azaltıcı etkisi var. Böylece sorun çözülmediği gibi başka bir sorun olan cinsel isteksizlikte başlayabiliyor. Kas gevşeticiler veya alkol alarak, cinsel ilişkiye girme çabaları da hep hüzün ile sonuçlanıyor. Çok kolay tedavi edilebilen bir sorun olan vajinismus bu tip yanlış bilgi ve denemelerle içinden çıkılmaz bir sorun haline getiriliyor.




CİNSEL İLİŞKİYE GİREMEME NEDENLERİ



1- Hiç ilişkiye girememişler Gerçek anlamda bedensel sorunu olanlar: Yüzde 1’lik bölüm Kalın kızlık zarı, vajen darlığı, anormalliği, vajen girişinde acı veren yara Vajina yokluğu
2- Bir zamanlar bedensel bir sorunu olup bunu tedavi ettirip bunun korkusunu üzerinden atamayıp ilişkiye giremeyenler :
Yüzde 1 – 0.5’lik bölüm
3-Psikolojik kökenli korkular yüzünden ilişkiye giremeyenler : Yüzde 99’luk bölüm




DR. HAYDAR DÜMEN “DAHA ÇOK TÜRKİYE’NİN SORUNU”



Türk insanının cinselliği konusunda tam 40 yıldan beri söz sahibi olan otoritelerin başında gelen Dr. Haydar Dümen, vajinismus konusunda da önemli bilgilere sahip. Hastalarının arasında çok sayıda vajinismuszede olduğunu vurgulayan Dr. Dümen, hastalığın terapiyle tedavi edileceğini savunuyor. Bu konuda önemli bir tedavi bulduğunu da ısrarla söyleyen Dr. Dümen ile vajinismus kabusu hakkında konuştuk. Dünyada çok az görülen bu hastalığın Türkiye’de yüksek oranda kadının ve dolayısıyla evliliklerinin baş düşmanı olduğunu söyleyen Dr. Dümen, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bu konuda rakamlar yalnızca tahmin edilebilir. Saklananlar herhalde tedavi olanların çok üzerindedir. Türkiye’nin her köşesinde görülüyor. İzmir birinci planda geliyor, Bursa ile Mersin yarışıyor. İstanbul kozmopolit olduğundan bir sayı vermek zor. Kadının vajinası midemiz, bağırsaklarımız ve idrar yollarımızda olduğu gibi düz kaslardan oluşmuştur. Düz kasların çalışması ya da çalışmaması insan istemine bağlı değildir. Hiç kimse midesinin bağırsaklarının hareketine hükmedemediği gibi vajinanın kapısını kapatmışsa açmaya iradesiyle hakim olamaz. Türk toplumunun yapısında kızlık zarının kendisiyle ilgili ürküntüler var. Kızlık zarıyla ilgili yırtılma, kanama, patlama gibi kelimeler kullanılır. Kızlık zarına aile şerefinin korunmasıyla ilgili bir misyon yüklenmiştir. İlk birleşmenin çok acılı, kanlı olacağını sanmaları vajinismus olgusuna götüren yolun kaldırım taşları olarak karşımıza çıkmaktadır. Vajina eğer kadının iradesiyle kapanabilseydi tecavüz olayları gerçekleşmezdi. Vajina kendisini kilitlediğinde refleks olarak da bacak ve karın kaslarının kasılmasıyla olgular pozisyona dahi geçemiyorlar. Burada önyargıları kırmak lazım. Ailelere ulaşmak lazım. Vajinismus tedavisinde dünyada henüz bir ilerleme kaydedilemedi. Tam 6 yıl önce, hastalarımda son derece başarılı olan bir yöntem buldum. Fakat henüz bu konuda yapılması gereken şeyler var. Bu özellikle Türk toplumunun ve türk kadınının sorunu ne yazık ki.”




DR. CENK KİPER “PSİKOLOJİK BİR HASTALIK VE TEDAVİSİ VAR”



Vajinismusun nedenlerinden en yaygın olan bir tanesi; yetişme çağındaki kızlara seksin pis ve kötü olduğunu öğreten yanlış ve katı eğitim tarzı. Yıllar boyu, cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olarak yetişen bir genç kız, evlendikten sonra, bu yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlayarak, ilişkiye girmekten kaçınabiliyor. Bu konuda ne tür önlemler almak lazım? Vajinismus tedavisinde söz sahibi olan iki tıp branşından biri psikoloji, diğeriyse jinekoloji.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cenk Kiper’e göre, kızlık zarının korunması fikri genç kızları, evleninceye kadar olan süreçte bir hayli tedirgin kılıp, baskı altında tutuyor. “Aman zarıma bir şey olmasın” dürtüsüyle yaşadıkları ve şartlandıkları gerginlik, yılların şartlanması ile önlerine çıkabiliyor. Dr. Kiper, filmlerde ve romanlarda veya insanların kulaktan dolma edindikleri cinsel bilgilerle ilk ilişki sırasında ve kızlık zarının yırtılması sırasında korkunç bir acı duyulacağı yönündeki yanlış bilgilenmelerin vajinismus için bir altyapı oluşturduğuna dikkat çekerek, şunları söylüyor:

“Bir diğer faktör ise; cinsel tacize veya tecavüze uğramış bayanlarda cinselliğin bu olayı hatırlatmasına bağlı olarak kasılmalar olabilir. Nedeni ne olursa olsun eğer çiftler işbirliğine istekliyse vajinismus her zaman tedavi edilebilir. Önemli olan tedaviyi istemek ve bunun için seksüel terapi merkezlerine baş vurmaktır. Bu tip sorunu bir çok hanım yaşamaktadır, burada problem olan şey bu sıkıntıyı yaşayan kişinin bu problemin yalnızca kendisinde var olan garip bir sorun olduğunu düşünüp hekime başvuramamasıdır. Oysaki bu problemle karşı karşıya olan kadın sayısı hem ülkemizde hem de yurt dışında oldukça fazladır. 5 yada 10 yıl evli kalıp ilişkiye giremeyip boşanan insan sayısı da küçümsenmeyecek kadar sık görülmektedir. Bu tip sıkıntısı olan hanımlarımıza tekrar ediyorum sizin gibi binlerce insan var ve bu ayıp değil, sizde hekiminize başvurmaktan utanmayıp en kısa sürede tedavi olup sağlıklı bir cinsel yaşantıya kavuşabilirsiniz. Bu tip sıkıntılardan basit düzeyde olanları 1-2 seansta, ileri derecede olanlarını ise en fazla 4-5 seansta çözülmektedir. Önemli olan karar vermeniz ve tedavi olmayı istemenizdir.”




VAJİNİSMUSA YOL AÇAN ÖNYARGILAR


- Erkekler potansiyel tehdit kaynağıdır, güvenilmez.
- Kadınlar zayıf ve çaresiz, erkekler baskındır.
- Erkeklerin gereksinimi, kadınların ise zorunluluğu olan cinsel ilişki kötü ve acı vericidir.
- Vücuda giren bir şey zarar verebilir, şiddet içerir.
- Korku ve öfke daima bastırılmalı, asla dışa vurulmamalıdır.
- İlk birleşme her zaman acı verir.
- Kızlık zarına ve bekârete karşı beslenen korku ve korunma güdüsü.Altı yıllık evli 29 yaşındaki YT'nin anlattıkları zaman zaman tüyler ürpertici, zaman zaman da bir ibret belgesi niteliğinde. YT, "Eşimle tam 5,5 yıl ilişkiye giremedim. Artık bu korkunç kâbus bitti. Çünkü tedavi oldum.” diyor ve bu noktaya nasıl geldiğini sadece GazetePort okurları için anlatıyor.
 
VAJİNİSMUS'A SEBEB OLAN ETMENLER

Daha önce hiç vajinismus problemi olmayanlarda da yaşanmış kötü tecrübeler sonucunda ,doğum,düşük, kürtaj, vb. vajinismus gelişebilir.

Daha önce belirtildiği gibi, çoğu zaman bilinçaltında cinselliğe ve cinsel ilişkiye yönelik kaygılar, korkular yatmaktadır ve vajen kasının kasılması kadını bu korktuğu durumdan koruyan bir savunma sistemi gibidir. ç ok seyrek olarak yaralanmalar ya da kadın dış cinsel organlarının hastalığı ile cinsel ilişki arasında acı oluşur ve kadın istemeyerek kendini kasabilir. Böyle bir durumda, fiziksel nedenlerin tedavi edilmesi gerekir. Esas olarak vajinal kasılmanın nedenleri tamamıyla psikolojiktir ve tedavi edilebilir.

10 kadından 1’i vajinusmus
Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) ‘;ın yaptığı ve Türkiye’;de ik kez vajinusmusun sorulduğu araştırma sonuçlarına göre batı toplumlarında görülme sıklığı yüzde 1 olan vajinismus, Türkiye’de her on kadından birinin sorunu.

Vajinismus sıklıkla psikolojik kaygı ve endişelerden yıllar içerisinde genellikle kronik bir zeminde gelişim göstermektedir.

Vajinismusun nedenleri
Vajinusmus sıklıkla psikolojik kaygı ve endişelerden yıllar içerisinde genellikle kronik bir zeminde gelişim göstermektedir.

Psikolojik nedenler arasında :
- Cinsellikle ilgili yanlış inanışlar

- Cinsel organlarla ilgili eksik ve hatalı bilgiler

- Çocukluktan kalma korkular,

- Aşırı katı bir toplum düzeni içinde yaşama,

- Katı ahlak kuralları ve tabular,

- Suçluluk, ayıp, günah gibi kavramların bilinç altına yerleşmesi,

- Cinsellik konusunda yerleşmiş yanlış ön yargılar,

- Bilinç altında penisin vücuda girişine karşı bir korkunun olması
- Tecavüz gibi cinsel travma, cinsel şiddet
- İlk cinsel ilişki sırasında ağrı veya ağrı beklentisi.

- Cinsel ilişkiyi günah olarak değerlendiren katı dini eğitim ve sonrasında suçluluk, ayıp,günah kavramlarının bilinçaltına yerleşmesi.

- Zihinde aşırı büyüttüğü penis yüzünden çok acı çekme, parçalanma korkuları.

- Baskıcı oteaiter baba

- Baba kız ilişkisindeki güçlükler

- Zayıf güçsüz anne

- Cinselliği değersizleştiren ve aşağılayan aile

- Kızlık zarı yitimi korkusu

- Cinsellik ve ilk cinsel deneyim ile ilgili yanlış bilgiler, inanışlar


- Gebe kalma korkusu


gibi psikolojik nedenler vardır. Yalnız bunlar temel etkenler olmakla birlikte psikolojik tablo incelendikçe altta yatan nedenler ve pataoloji daha geniş bir içerik sergilemektedir.


Kızlık zarı hakkında öğretilen toplumsal baskı vakalarımızın birkısmında karşımıza çıkan esas etkenler arasında ilk sıraları koruduğunu görmekteyiz.

Ayrıca çocukluk döneminde yaşanan kötü tecrübe ve anılar da (taciz, tecavüzler) de vajinismusa yol açabilmekte ve hastalarımız da sorunun nedeni olarak psikolojik değerlendirme başamaklarında ortaya çıkabilmektedir.

Bunun yanısıra sağlıklı bir cinsel yaşam sürecinde ve hiç vajinismus problemi olmayanlarda yaşanmış kötü tecrübeler sonucunda (doğum, düşük, kürtaj, hastada kötü deneyimlere neden olan jinekolojik muayene ve operasyonlar gibi) vajinismus gelişebilir.
Bazan de çiftlerin cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri de beraberinde korku ve paniği getirerek vajinismusa yol açabilir.

Yine bazen, önceden tedavi olmuş olan kişilerde nüksler (problemin tekrarlaması) de oluşabilir

Cinsel organ korkusu - yetersiz cinsel eğitim vajinismus nedeni olabilir mi ?
Cinsek organın büyüklüğü veya küçüklüğüne yönelik cinsel kaygılar,aile veya arkadaş çevresinden alınan yanlış bilgiler hastanın bu endişesinin artmasına ve vajinismus gelişimine kolaylıkla zemin hazırlamaktadır. Yurtdışında vajinismus vakalarına oldukça az rastlanmasının temel nedenlerinden birisi cinsel eğitimin bu ülkelerde çocuk ve erişkin gelişimine paralel olarak bilimsel olarak verilmesi gerçeğidir.Genç kızlarımıza kesinlikle evllilik öncesi veya gelişim aşamasında cinsel sağlık ve eğitim verilmesi bu türü bu tür sorunların daha az sıklıkla oluşumunu sağlıyacaktır.
 
Tabular nedeniyle yaşadıkları korkular ve ayıp duygusu nedeniyle cinselliği hayatından tamamen çıkarmış ve vajinismustan mustarip olan kadınların sayısı, uzmanlara göre tahmin edilenden çok daha fazla. İşte merak edilenler... • Vajinismus nedir? Vajinismus cinsel birleşme sırasında kadının vajen kaslarını, istemsiz bir şekilde kasarak cinsel birleşme olanağı vermemesidir. Bu kasılmalar kadının tamamen kontrolü dışında oluşur. Vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku ve panik hali olur ve kadın ilişkiyi reddederek bacaklarını sıkıca kapatır.
• Vajinismusun nedenleri neler?

Psikolojik nedenler arasında çocukluktan kalma korkular, aşırı katı bir toplum düzeni içinde yaşama, katı ahlak kuralları ve tabular, suçluluk, ayıp, günah gibi kavramların bilinçaltına yerleşmesi, cinsellik konusunda yerleşmiş yanlış ön yargılar, bilinçaltında penisin vücuda girişine karşı bir korkunun olması gibi psikolojik nedenler var. Genç kızlara küçüklüklerinden beri öğretilen "kızlık zarının çok değerli ve korunması gereken bir yapı olduğu" düşüncesi ile bu konuda takınılan katı tutumlara maruz kalan kadınlarda problemin ortaya çıkması daha olası.

• Çocukluk döneminde yaşanan kötü tecrübeler vajinismusa neden olur mu?

Çocukluk döneminde yaşanan kötü tecrübe ve anılar da vajinismusa yol açabilir. Daha önce hiç vajinismus problemi olmayanlarda doğum, düşük, kürtaj gibi yaşanmış tecrübeler sonucunda vajinismus gelişebilir. Bazen de çiftlerin cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri de beraberinde korku ve paniği getirerek vajinismusa yol açabilir.

• Erkek ve kadınların cinselliği bilmemeleri de vajinismusa neden olabilir mi?

Ülkemizde erkekler kadınları çok iyi tanımadığı için, kadınların kendilerini tanımaları biraz zor oluyor. Tabii bu, bizim kırk fırın ekmek yememiz gereken bir konu. Bu konuda çok fazla uzman da yok, bilgi de yok, bilgilendirme de yok. Bize çok sık gelen bir şikayet bu. Genellikle hastalarla sohbette tesadüfen bunu öğreniyoruz. Hastalarımızın büyük bölümünde cinsellik konusunda olumlu yanıt alamıyorum.

• Vajinismus riski altındaki bireyler kimler?

Özellikle çocuksu, aileye bağımlı ve ruhsal organizasyonunu sağlıklı bir biçimde tamamlamamış kadınlar risk grubunu oluşturur. Bu gruptan özellikle yüksek sosyo-ekonomik düzeye sahip kişilerde vajinismus probleminin ortaya çıkma olasılığı da artıyor. Çocukluk çağından kalma korkuları yaşayan bireylerde bu rahatsızlığın oluşması kolaylaşır. Korkular, en çok kadının simgesel olarak zihninde aşırı büyüttüğü bir penis yüzünden çok acı çekme, parçalanma korkuları. Ayrıca gebe kalma korkuları da probleme sebebiyet verebilir. Cinselliğe bakışın tutucu olduğu çevreler de risk faktörleridir.

• Erkeğin ya da kadının genital organlarının anatomik yapısındaki değişiklikler vajinismusa neden olur mu?

Bu konuyla ilgili bireylerin yanlış önyargıları ve oluşturulmuş geçersiz tabuları bu durumu tetikleyebilir. Vajinismus, genital organların anatomik yapısından ilişkisiz bir şekilde ortaya çıkar. "Benim vajinam çok küçük veya çok dar olabilir, bu yüzden ilişkiye giremiyorum" diye bir kavram genelde yoktur, çünkü vajina oldukça esnek bir yapıdadır ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir.

• Bu şekilde çocuk sahibi olmak için size gelen çiftlere ne yapıyorsunuz?

Sperm alıp, vajinaya anestezi anında bırakıyoruz. Basit bir işlem. Pek çok insan böyle gebe kalıyor. Bakire olup da tüp bebek tedavisi gören hastalarımız bile var. "Hangi sıklıkta cinsel ilişkide bulunuyorsunuz ya da eşinizle en son ne zaman cinsel münasebetiniz oldu?" sorusuna "20 gün önce", "45 gün önce" gibi cevaplar veren hastalarımız var. Farklı sebeplerle, hayatından cinselliği çıkarmış pek çok çift var. Ayrı odalar, ayrı yataklar. Bunu da bir sorun olarak görmüyorlar.

• Cinsel soğukluk ile vajinismus arasında fark var mı?

Cinsel soğuklukta da ayıp ve günah duygusunun öneminin olmasına karşın, temel sorun cinsel ilişkiden zevk almamak biçiminde kendini gösterir. Oysa ki vajinismusta başlangıçta cinsel ilişkiye girmede isteksizlik yoktur, ancak ilişki sırasında zarar görme duygusu ön plandadır. Vajinismustan şikayetçi olan bir kadında; cinsel arzu ve vajende ıslanma mevcuttur, ancak istense de ilişki başarılamaz. Vajinismuslu kadınların çoğu hiçbir zaman ilişkiye girememiştir, yani halen bakiredir. Bununla birlikte bazı kadınlarda da daha önce cinsel ilişki başarılmışken sonradan olan bir ilişkiye girememe durumu söz konusu olabilir
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Tabular nedeniyle yaşadıkları korkular ve ayıp duygusu nedeniyle cinselliği hayatından tamamen çıkarmış ve vajinismustan mustarip olan kadınların sayısı, uzmanlara göre tahmin edilenden çok daha fazla. İşte merak edilenler... • Vajinismus nedir? Vajinismus cinsel birleşme sırasında kadının vajen kaslarını, istemsiz bir şekilde kasarak cinsel birleşme olanağı vermemesidir. Bu kasılmalar kadının tamamen kontrolü dışında oluşur. Vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku ve

panik hali olur ve kadın ilişkiyi reddederek bacaklarını sıkıca kapatır.
• Vajinismusun nedenleri neler?

Psikolojik nedenler arasında çocukluktan kalma korkular, aşırı katı bir toplum düzeni içinde yaşama, katı ahlak kuralları ve tabular, suçluluk, ayıp, günah gibi kavramların bilinçaltına yerleşmesi, cinsellik konusunda yerleşmiş yanlış ön yargılar, bilinçaltında penisin vücuda girişine karşı bir korkunun olması gibi psikolojik nedenler var. Genç kızlara küçüklüklerinden beri öğretilen "kızlık zarının çok değerli ve korunması gereken bir yapı olduğu" düşüncesi ile bu konuda takınılan katı tutumlara maruz kalan kadınlarda problemin ortaya çıkması daha olası.

• Çocukluk döneminde yaşanan kötü tecrübeler vajinismusa neden olur mu?

Çocukluk döneminde yaşanan kötü tecrübe ve anılar da vajinismusa yol açabilir. Daha önce hiç vajinismus problemi olmayanlarda doğum, düşük, kürtaj gibi yaşanmış tecrübeler sonucunda vajinismus gelişebilir. Bazen de çiftlerin cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri de beraberinde korku ve paniği getirerek vajinismusa yol açabilir.

• Erkek ve kadınların cinselliği bilmemeleri de vajinismusa neden olabilir mi?

Ülkemizde erkekler kadınları çok iyi tanımadığı için, kadınların kendilerini tanımaları biraz zor oluyor. Tabii bu, bizim kırk fırın ekmek yememiz gereken bir konu. Bu konuda çok fazla uzman da yok, bilgi de yok, bilgilendirme de yok. Bize çok sık gelen bir şikayet bu. Genellikle hastalarla sohbette tesadüfen bunu öğreniyoruz. Hastalarımızın büyük bölümünde cinsellik konusunda olumlu yanıt alamıyorum.

• Vajinismus riski altındaki bireyler kimler?

Özellikle çocuksu, aileye bağımlı ve ruhsal organizasyonunu sağlıklı bir biçimde tamamlamamış kadınlar risk grubunu oluşturur. Bu gruptan özellikle yüksek sosyo-ekonomik düzeye sahip kişilerde vajinismus probleminin ortaya çıkma olasılığı da artıyor. Çocukluk çağından kalma korkuları yaşayan bireylerde bu rahatsızlığın oluşması kolaylaşır. Korkular, en çok kadının simgesel olarak zihninde aşırı büyüttüğü bir penis yüzünden çok acı çekme, parçalanma korkuları. Ayrıca gebe kalma korkuları da probleme sebebiyet verebilir. Cinselliğe bakışın tutucu olduğu çevreler de risk faktörleridir.

• Erkeğin ya da kadının genital organlarının anatomik yapısındaki değişiklikler vajinismusa neden olur mu?

Bu konuyla ilgili bireylerin yanlış önyargıları ve oluşturulmuş geçersiz tabuları bu durumu tetikleyebilir. Vajinismus, genital organların anatomik yapısından ilişkisiz bir şekilde ortaya çıkar. "Benim vajinam çok küçük veya çok dar olabilir, bu yüzden ilişkiye giremiyorum" diye bir kavram genelde yoktur, çünkü vajina oldukça esnek bir yapıdadır ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir.

• Bu şekilde çocuk sahibi olmak için size gelen çiftlere ne yapıyorsunuz?

Sperm alıp, vajinaya anestezi anında bırakıyoruz. Basit bir işlem. Pek çok insan böyle gebe kalıyor. Bakire olup da tüp bebek tedavisi gören hastalarımız bile var. "Hangi sıklıkta cinsel ilişkide bulunuyorsunuz ya da eşinizle en son ne zaman cinsel münasebetiniz oldu?" sorusuna "20 gün önce", "45 gün önce" gibi cevaplar veren hastalarımız var. Farklı sebeplerle, hayatından cinselliği çıkarmış pek çok çift var. Ayrı odalar, ayrı yataklar. Bunu da bir sorun olarak görmüyorlar.

• Cinsel soğukluk ile vajinismus arasında fark var mı?

Cinsel soğuklukta da ayıp ve günah duygusunun öneminin olmasına karşın, temel sorun cinsel ilişkiden zevk almamak biçiminde kendini gösterir. Oysa ki vajinismusta başlangıçta cinsel ilişkiye girmede isteksizlik yoktur, ancak ilişki sırasında zarar görme duygusu ön plandadır. Vajinismustan şikayetçi olan bir kadında; cinsel arzu ve vajende ıslanma mevcuttur, ancak istense de ilişki başarılamaz. Vajinismuslu kadınların çoğu hiçbir zaman ilişkiye girememiştir, yani halen bakiredir. Bununla birlikte bazı kadınlarda da daha önce cinsel ilişki başarılmışken sonradan olan bir ilişkiye girememe durumu söz konusu olabilir
 
Gönderim Zamanı: 29-Haziran-2007 Saat 21:07
Vajinismus Tedavisinde Parmak Egzersizleri
Cinsel terapide danışan çiftin ve terapistin birlikte aşması gereken üç önemli tabu vardır. Bunlar:
1-Vajene bir şey girmesi tabusu, ( Kişinin kendi parmağını vajene sokması )
2-Vajene bir başkasının bir şeyinin girmesi tabusu ve ( Eşin parmağının vajene sokulması )
3-Vajene penis girmesi tabusu.

Cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan panik atağın küçük çaplı bir benzerini yaşatmak ve bununla başa çıkmayı öğretmek için öncelikle hasta kendi parmaklarıyla egzersizlere başlar, daha sonra eşinin parmağı ile egzersize devam edilir. Parmak egzersizlerinde amaç; vajinanın genişleyebilir bir organ olduğunun kişiye gösterilmesidir. Parmak egzersizleri sıcak yumurtayı elde tutmaya benzer. Sıcak yumurta önceleri elde tutulamaz ve elden ele alınarak soğutulmaya çalışılır. Zamanla yumurta soğur ve ellerde yumurtanın sıcaklığına alışır. Yumurta soğudukça kişi rahatlar ve elini yanmaz. Sonunda yumurta soğur, kabuğu kırılır ve afiyetle yenir. Parmak egzersizleri de yumurtanın soğuması gibidir, kişi zamanla panik haline alışır ve yüzleştiği olumsuz duygularla baş etmeyi öğrenir. Sonunda yumurtanın afiyetle yenmesi gibi cinsel ilişki de gerçekleşir.
Egzersizler sırasında yapay kayganlaştırıcıların kullanılabilir. Parmak egzersizlerine geçmeden önce vajinanın nasıl bir organ olduğunun görülmesi için bir ayna karşısında incelemesini içeren ayna tutma egzersizleri yapılır. Daha sonra cinsel terapist tarafından çifte vajinanın çok küçük olduğu konusundaki korkunun hayal ürünü olup gerçeklere dayanmadığı, vajina duvarlarının son derece esnek olduğu, buradan doğum sırasında bir bebeğin kafasının çıkabildiğine göre penisinizin de kolayca geçebileceği izah edildikten sonra, “egzersiz sırasında herhangi bir aşamada rahatsızlık hissederseniz bir sonraki aşamaya geçmeyin ve neyin rahatsızlık verdiğini anlamaya çalışın”, “vajinal kasların sıkıştığını hissettiğinde biraz ara verin” önerilerinden sonra aşağıdaki “parmak egzersiz programı” uygulanır. Bu program kendi parmaklarıyla bireysel ve eşinin parmaklarıyla eşli egzersizi şeklinde iki aşamadan oluşur. Bireysel Parmak Egzersizi kadın için en zor olanıdır, fakat bunu bir kez başarırsa, diğer aşmalar daha kolay gelişecektir.

Bireysel Parmak Egzersizleri
1-Parmak egzersizi öncesi gevşeme egzersizi yapın. Egzersiz boyunca da gevşek olmaya ve gevşekliği korumaya çalışın.
2-Öncelikle bebek yağını elinize ve vajinanıza sürün. Bir elinizle klitorisinizi bulun, belli bir ritimde ve basınçta okşayın. Diğer elinizle göğüslerinizi veya hoşunuza gidecek bir başka bölgenizi okşayın.
3-Uyarıldığınızı düşündüğünüzde vajeninize deliğine dokunun. Parmaklarınızı vajen deliğinin etrafında daire hareketleri yaparak uyarıya devam edin.
4-Sulanma olduğunda iyice kayganlaştırılmış serçe parmağınızın ucunu ilk boğuma kadar sulanmış vajeninize sokun. Kendinizi rahat ve gevşemiş hissedene kadar orada tutun ve bekleyin. Daha sonra daire hareketi yapın.
5-Rahatsanız ikinci boğuma kadar sokun. Yine bir süre bekleyin ve daire hareketi yapın.
6-Hala rahatsanız tamamını sokun, bekleyin ve daire hareketi yapın. Hiç rahatsızlık duymayana kadar egzersize devam edin.
7-Aynı egzersizi daha kalın bir parmak olan orta parmakla tekrarlayın.
8-Aynı egzersizi işaret ve orta parmaklarınızı birleştirerek iki parmakla tekrarlayın. Daha sonra eşli egzersize geçin.

Eşli Parmak Egzersizleri
1-Egzersiz öncesi eşinizle birlikte gevşeme egzersizi yapın.
2-Eşinizle sevişin. Onun sulanmasını sağlayın.
3-Bebek yağını elinize ve eşinizin vajinasına sürün. Bir elinizle klitorisini bulun, belli bir ritimde ve basınçta okşayın. Diğer elinizle eşinizin göğüslerini veya hoşuna gidecek bir başka bölgesini okşayın.
4-Uyarıldığını düşündüğünüzde vajen deliğine dokunun, parmaklarınızı vajen deliğinin etrafında daire hareketleri yaparak uyarıya devam edin.
5-Sulanma arttığında işaret parmağınızı ilk boğuma kadar eşinizin vajenine sokun. Eşiniz kendini rahat ve gevşemiş hissedene kadar orada tutun ve bekleyin. Daha sonra daire hareketi yapın.
6-Eşiniz rahatsa ikinci boğuma kadar sokun. Yine bir süre bekleyin ve daire hareketi yapın.
7-Hala rahatsa tamamını sokun, bekleyin ve daire hareketi yapın.
8-Eşinizden gevşemesini ve vajinasını çevreleyen kasları sıkıp gevşetmesini isteyin. Parmağınızın sıkıldığını hissedin. Eşinizin de parmağınızı sıktığında içinde hissetmesini isteyin.
9-Sonra parmağınızı çok yavaşça ileri geri hareket ettirin ve hızınızı eşinizi rahatsız etmeyecek kadar arttırın.
10-Daha sonra aynı egzersizi işaret ve orta parmaklarınızı birleştirerek iki parmakla tekrarlayın. Daha sonra penis egzersize geçin.

Birkaç hafta yapılan parmak egzersizlerinden sonra sınırlı penis girişi egzersizine geçilir. Sınırlı penis girişi egzersizinde kadının tamamen uyarılmış olmasından ve ekstra kayganlaştırıcı kullanıldıktan sonra, onun istediği kadar yavaş ve nazik olarak hareket etmesine imkan veren kadının üstte olduğu pozisyon seçilir. Başlangıçta fazla sert girmeyip penisin vajinasında bulunmasından kaynaklanan duygulara alışması sağlanır. Bu amaçla önce penis başı vajenin içine yerleştirilir.

Sınırlı Penis Girişi Egzersizleri
1-Egzersiz öncesi eşinizle birlikte gevşeme egzersizi yapın.
2-Eşinizle sevişin. Onun sulanmasını sağlayın.
3-Bebek yağını elinize ve eşinizin vajinasına sürün. Bir elinizle klitorisini bulun, belli bir ritimde ve basınçta okşayın. Diğer elinizle eşinizin göğüslerini veya hoşuna gidecek bir başka bölgesini okşayın.
4-Uyarıldığını düşündüğünüzde vajen deliğine dokunun, parmaklarınızı vajen deliğinin etrafında daire hareketleri yaparak uyarıya devam edin.
5-Sulanma arttığında sırt üstü yatın. Eşiniz üste dizleri bedeninizin her iki tarafında olmak üzere diz çökmesini sağlayın.
6-Eşiniz rahatsa penis başını biraz aşağı doğru indirerek vajenin girişine yerleştirin.
7-Hala rahatsa tamamını penis başını vajene sokun, bekleyin.
8-Herşey yolundaysa eşinizden kalçasını ileri doğru hareket ettirerek penisinizi tamamen içine almasını isteyin ve yine bekleyin.
9-Eşinizden gevşemesini ve vajinasını çevreleyen kasları sıkıp gevşetmesini isteyin. Penisinizin sıkıldığını hissedin. Eşinizin de penisinizi sıktığında içinde hissetmesini isteyin.
10-Sonra eşinizden kalça hareketleri ile çok yavaşça ileri geri hareket etmesini isteyin ve eşinize hızını kendini rahatsız etmeyecek kadar arttırması yönünde telkinde bulunun.
11-Daha sonra aynı egzersizi her gün tekrar edin.
 
Neden: Basit; Korkuya bagli Vajen kaslarindaki kasilma
Sonuç: Agir; Cinsel iliskiye girememe (Tedavi edilmezse ömür boyu sürebilir)
Tedavi: Çogu zaman kolay

Vajinusmus cinsel iliski esnasinda kadin cinsel organinin (vajen) etrafindaki kaslarin kasilmasina bagli olarak cinsel iliskinin gerçeklestirilememesi durumudur. Burada kasilmalar cinsel iliskiden korkunun bir sonucu olarak istemsiz yani kadinin kontrolü disinda olmaktadir. Vajen etrafindaki kaslarin istemsiz kasilmasi yaninda genellikle tüm vücutta da bir gerginlik ve kasilma olur. Korku duygusunun eslik ettigi bu kasilmalar esnasinda kadin genellikle bacaklarini da sikica kapatir. Birçok aile trajedilerine yol açan bu sorun ülkemizde oldukça yaygindir.

Vajinusmus evliligin baslangicinda ilk cinsel girisim esnasinda ortaya çikar.ilk girisimdeki basarisizliktan sonra her iki çiftte genellikle sorunun geçici oldugunu ve çözülecegini düsünür. Daha sonraki girisimlerde de iliski gerçeklesmeyince kadinda sikinti, gerginlik , kadinliginda eksiklik oldugu düsüncesi ve suçluluk duygulari ortaya çikmaya baslar. Erkek ise yanlis olarak esi tarafindan istenmedigi, reddedildigi duygularina kapilmaya baslar. Erkegin duygulari siklikla öfke ve kirilganlik arasinda gidip gelir. Bazen de baslangiçta hiçbir sorun olmamasina karsin erkekte zamanla sertlesme yetersizligi ortaya çikmaktadir.

Sorun birincil olarak kadindan kaynaklandigi halde erkegin duygularindan bu kadar bahsediyor olmamizin önemli bir nedeni var. Vajinusmus her ne kadar kadindan kaynaklaniyor olsa da sonuçta çiftin sorunudur. Hem sorunu degerlendirme hem de tedavi asamasinda mutlaka erkegin de katilimi gerekir.

Ülkemizde vajinusmusun taninmasi ve tedavisiyle ilgili sorunlar Vajinusmus bizim toplumumuzda batili toplumlara göre daha yaygin bir sorundur. Bunun nedenleri cinsel egitimsizlik, kadinlarin evlilik öncesi cinsel iliskiyle ilgili yanlis bilgilendirilmeleri ve korkutulmalari ve diger kültürel etkenlerdir. Ama bizce ülkemizdeki asil sorun vajinusmusun yayginligindan çok bu çiftlerin gerekli danismanligi alamamalari ve tedavi edilememeleridir. Birçok psikolojik sorunda oldugu gibi vajinusmusda da çiftler bu sorunun yalnizca kendi baslarina geldigi gibi bir zanna kapilirlar. Bu durum bu tür sorunlarin baskalariyla paylasilmamasi ve sonuçta da bilinmemesinden kaynaklanmaktadir. Çiftler bu sorunlarin yaygin ve tedavi edilebilir oldugunu ögrendiklerinde rahatlamaktadirlar. Ama maalesef giderek yayginlasmakla beraber ülkemizde bu tür sorunlar için danismanlik ya da tedavi alinabilecek uzman kisiler ve merkezler yetersizdir. Bu sorunla karsilasan çiftler genellikle önce bir süre beklemekte, sorunun çözülmeyecegini kabul ettikten sonra da çare aramaya baslamaktadirlar. Bir kisim çiftler öncelikle tip disi alanlarda çare aramakta sonuç da beklendigi gibi basarisiz olmaktadir.

Çiftlerin büyük bölümü ise bir kadin dogum hekimine basvurmaktadir. Ne yazikki kadin dogum hekimlerinin aldiklari uzmanlik egitimi bu tür psikosomatik hastaliklarin anlasilmasi ve tedavisi açisindan yetersizdir. Dolayisiyla eger kadin dogum hekimi bu konuyla özel olarak ilgilenip kendini yetistirmemisse, girisimler sorunun çözümünden çok daha da pekismesine müzminlesmesine yol açmaktadir. Vajinusmus sorunu olan kadinlarin çogunda jinekolojik muayene ya hiç yapilamaz ya da çok güçlükle yapilabilir. Vaginal muayene girisiminde de de tipki cinsel iliski girisiminde oldugu gibi kadin korkuya kapilir ve vagina etrafindaki kaslar istemsiz olarak kasilir. Halk arasinda böyle bir soruna kizlik zarinin kalin olmasinin yol açtigi seklinde yanlis bir inanç vardir. Çiftlerinde talebiyle bazen kadin dogum uzmanlari bu hastalara hymenektomi uygulamaktadirlar. Ama hymenektomi, asil sorun korkuya bagli kas kasilmalari oldugundan sorunu çözmez hatta sorunu daha da pekistirir. Hiçbir ilaç ya da tibbi müdahale (genel anaestezi disinda) soruna yol açan vajen kaslarindaki kasilmayi çözmez. Genel anestezi altinda ise tüm vücut kaslarindaki gevsemeyle beraber vajen kaslarindaki kasilma da çözülür.

Bazi vajinusmuslu kadinlarin genel anestezi ile uyutularak esleri ile cinsel iliskiye girmeleri saglanmaktadir ki bu da sorunu çözücü bir girisim degildir. Çünkü kadin uyanik oldugu zaman cinsel iliskiden yine korkmakta ve girisimlere kasilarak tepki vermektedir. Daha da ötesi bilinci yerinde degilken kendisiyle cinsel iliskide bulunulmasi kadinlarin psikolojik durumlarini daha da bozabilmektedir. Sorunu daha iyi anlasilmasi için söyle bir örnek verebiliriz. Bazi insanlarda yükseklik korkusu vardir ve belli bir yükseklige mesela bir binanin besinci katina çikamazlar. Böyle bir kisiyi genel anestezi ile uyutarak besinci kata çikarmak bu kisinin yükseklik korkusunu gidermez. Yalnizca bilinci yerinde degilken besinci kata çikartilmis olur. Vajinusmusun tedavisinde de korkuyla ilgili diger sorunlarda oldugu gibi bilissel ve davranisçi bir yöntem izlemek gerekir. Bu konu tedavi kisminda ayrintili olarak ele alinacaktir. Vajinusmuslu kadinlar küçük bir ihtimal de olsa bazen gebe kalabilirler. Ama bu kadinlar sorun tedavi edilmedigi için genellikle normal dogum yapamazlar ve dogumlari sezeryanla gerçeklestirilir. Vajinusmus sorunu olan çiftler bazen ilk olarak çogu zaman da basarisiz tedavi girisimlerinden sora bir psikyatri uzmani ya da psikologa basvurur. Daha önce de degindigimiz gibi basarili bir tedavi için psikiyatr ya da psikologun da bu konuyla ilgili ve deneyimli olmasi gerekir. Yoksa bu hastalara sakinlestirici ya da sikinti giderici (antidepresan) ilaçlarin verilmesiyle sorun hallolmaz. Daha da ötesi bu tür ilaçlarin genellikle cinsel islevler bozan yan etkileri vardir ve vajinusmusu tedavi etmek bir yana yeni cinsel sorunlarin (uyarilma sorunlari isteksizlik gibi) eklenmesine yol açilmis olur. Vajinusmus kolay tedavi edilebilecek bir sorunken bu tür basarisiz tedavi girisimleri sonunda hastalar ümitsizlik ve yilginliga düserler. Bu hastalarin tedavi motivasyonlari da oldukça azalmistir. Vaginusmusun nedenleri nelerdir. Vaginusmusu tek bir nedene baglamak mümkün degildir. Ana neden basitçe bir utanma ve cinsel duygulardaki baskilanma olabilecegi gibi daha karmasik içsel çatismalar da olabilir. Bazen de neden özellikle çocukluk dönemindeki travmatik bir yasanti olabilir. Bazi durumlarda da vaginusmus esler arasindaki soruna bagli olarak gelisebilmektedir. Ama vaginusmusu genel olarak cinsel iliskiye karsi gelismis fobik bir kaçinma olarak degerlendirebiliriz. insanin korktugu bir durum ya da nesneye karsi verdigi en temel tepki kaçma ya da kaçinmadir. Bunun gibi vaginusmusda da cinsel iliskiden korkan kadin korktugu duruma kaçarak tepki vermektedir. Vaginal kaslardaki kasilma ya da bacaklarini sikica kapatmasi bu kaçma davranisinin parçalaridir. Çogu zaman kisi korktugu nesne ya da durum karsisinda verdigi tepkinin asiri oldugunun farkindadir. Ama korkuya karsi verdigi tepkinin asiri oldugunu mantiken bilmesi ve kabul etmesi korkusunun üstesinden gelmeye yetmemektedir. Bizim gözlemlerimiz vajinusmus sorunu olan kadinlarin korkularinin büyük oranda cinsel konulardaki bilgisizlige ve sosyokültürel etkenlere bagli oldugu yönündedir. Bu kadinlar çogunlukla evlenmeden önce cinsel iliski konusunda yanlis bilgilendirilmis ve korkuya sartlandirilmislardir. Cinsel iliskinin çok zor, agrili ve aci vereci olduguna iyice inanmis bir kadinin ilk cinsel iliskisinde sorun yasamamasi mümkün müdür? Toplumumuzda kadinlar evliliklerinin ilk gecesi su veya bu oranda sorun yasamakta korkusu iyice pekismis olanlarda da sorun vajinusmus seklinde ortaya çikmaktadir. Böyle bir sorunu olan kadinlarin eslerinin tutumu da son derece önemlidir. Eger erkek esinin korkusunu anlamaya çalisip ona destek olma yerine bir an önce cinsel iliskiyi gerçeklestirip hem kendisine hem esine hem de çevresine karsi erkekligini ispatlama güdüsü içinde hareket ediyorsa sorun daha da büyüyecektir. Özellikle ülkemizin belli yörelerinde aile yakinlari esler arasidaki sorunlara müdahil olabilmektedir. Esler sabahleyin ilk gece olup bitenler konusunda yakinlarina adeta hesap vermektedirler. Bu toplumumuzdaki gerçekten de kötü bir adettir. Aile yakinlarinin bu tür beklentileri vajinusmusda oldugu gibi özellikle erkeklerin sertlesme yetersizliklerinde de sorunu çok büyütmekte ve karmasiklastirmaktadir.

Prof. Dr. Hayrettin Kara
 
Doç. Dr. Nusret Kaya, 'vaginismus' problemi ile kendisine başvuran kadından, rüyalarını yazmasını istemiş. Analizlerini yaparak sorununu çözmüş. Hastanın gördüğü rüya ve yorumları:
1) Çiçek dikmek için ikisi büyük, biri küçük üç saksı alıyorum. Çiçeği küçük saksıya dikmek istiyorum.
• Hamilelik korkusunu yenme çabası. Saksılarlarla vagina mukayesesi yapıyor, kendi vaginasını birleşme ve doğum için çok küçük görüyor.
2) Bir kız arkadaşım yeşil araba kullanıyordu.
• Araba cinsel enerji ve mastürbasyon sembolü. Kadın etkili cinsel kimlik karmaşası.
3) Komşumun evindeyim. Yatak odasını banyo olarak gördüm.
• Oda ve banyo karıştırılıyor. Seks içgüdüsü suçluluğu.
4) Siparişle doğuran hamile kadınlar görüyorum.
• Hamilelik korkusu ve içgüdüsünün ikilemiyle başkalarına doğurtuyor.
5) Okulda spor salonunun soyunma odasındayım, ablam var. Eski bir eşofman giyip, utanıyorum. Koridor çamurlu.
• Çocukken ablası ve yatılı okulda kız arkadaşlarıyla aynı yatakta uyumuya bağlı cinsel kimlik karmaşası ve suçluluk.
6) Fırındayım, biri büyük biri küçük iki yuvarlak ekmek var. Fırıncı pahalı olan büyük ekmeği alıp arkadaşımla paylaşmamı istiyor. Ben normal boyda iki yuvarlak ekmek alıyorum. Uzun ekmekten almadığıma pişmanım.
• Büyük yuvarlak ekmek ana rahmi paylaşılamaz, normal ekmek vagina paylaşılabilir. Uzun ekmek penis yani erkek etkisine hazır olma isteğini simgeliyor.
7) Perdesiz bir banyoya giriyorum. Küvette delik ve bir tarafı kalın diğer tarafı ince bir tıpa var. Kalın tarafı kullanınca su akıyor, ince tarafını sokunca delik kapanıyor.
• Perde olmaması, çıplaklığa karşı utanç ve direnç. Tıpanın uçlarıyla penis karşılaştırması yapılıyor. Kalın ucu yani kalın penis işe yaramıyor, korkutuyor.

fisfisfis
 
Kızlar en sonunde bende başardım...18.10.2008 benim zaferimdir:)))Allah'a şükürler olsun kabus dolu 3 ay geride kaldı inşallah..Psikolojim altüst olmuştu..Ama geçti çok şükür kızlar..Kimbilir belki bende önümüzde ay bebek haberi veririm size:))Bu sorunu yaşayanlar Allah yardımcısı olsun gerçekten çok zor,insan kendine olan güvenini yitiriyor ama başarmak zor değilmiş.Eşinizin desteği ve anlayışı çok önemli sizinde çabanız...Hala zaman zaman zorlansamda alışacağım ve ilerleyen zamanlarda daha kolay olacağı kanısındayım..Araya zaman sokmayın..Başardığınızda sürkli tekrarlayın..Zaman girince yine zor olabiliyor...
 
Arkadaşlar meraba
ben normal doğum yaptim 3 ay oldu doğum sonrasi da vajinusmus olunurmu yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?
 
Bu forumun dolup taşması lazımmış gıbı gelmıstı halbukı bana..Ne kadar az yorum yazılmıs
 
insanlar utanıo sanırm ya daaaaaaaaaaa ne yazsınlarki boşuboşuna vainusmus olanın derdi başından aşkın zaten
 
ya ben bu sorunu yasamıstım cok fena allah kımseye vermesn
buyuk bır sok yasadım ve suan bır sorunla ugrasıyorum bu benı cınsellıkten bıraz soguttu
yenı bır ılıskım oldugunda cınsellık yasamaya basladgmda yıne olacak dıye korkuyorum acıkcası
Ne yapmam lazım acaba..
Ilk vajınısmus vakamda erkek arkadasm buna dayanamamstı , aramızda cok buyuk sorunlar olmustu, bunun hastalık oldgnu anlamıyordu.. onun bana dokunmasından hoslanmadgımı sanıyordu bu yuzden kendımı kılıtledgmı sanıyordu .. baska sorunlarımzda vardı gercı ayrılmıstık..

Sonradan ben duzeldım fakat dedgm gıbı yasadgm bır sorun nedenıyle yenıden olucak dıye cok korkuorum
 
Bu forumun dolup taşması lazımmış gıbı gelmıstı halbukı bana..Ne kadar az yorum yazılmıs

bence bu konuda insanlar yaşadıklarını paylaşmaktan çekiniyorlar... madem öyle ben kendi yaşadıklarımdan örnek verip bi girizgah yapayım a.s ilk beraberliğimi yaşadığımda daha doğrusu girişiminde bulunduğumda bu problemle karşılaştım::)) şimdi tabii böyle rahat anlatıyorum geçip gittiği ve tarih olduğu için bu kötü anıları ama o dönemlerde bayağı bi bunalıma sokmuştu beni.... çok değer verdiğim bir insanla istediğim bir birlikteliği ya yaşayamıyor ya da yaşamakta sıkıntı çekiyordum... ilk birkaç denememizde ya zar zor acılı oluyordu ya da tamamen kilitleniyordum... esasen ben cinselliğe çok doğal bakan bir kızdım... o nedenle genelde vajinismusun temel sebeplerinden sayılan "cinsellikten korkma, ilk birlikteliğin çok acılı olacağnı düşünme, tabu sayma, çok kapalı bir ailede/kültürde yetişme, cinselliği zevk değil de yalnızca üreme vasıtası görme vb vb vb " gibi nedenlerden hiçbiri bana uymuyordu ve bu nedenle de kafam çok karışıktı... yaaa niye ben böyle bişi yaşıyorum diyirodum... neyse, sonunda bi jinekoloğa gittim.. muayene sırasında kızlık zarımın çok kalın ama esnek olduğunu ve buna bağlı kılcal damarların (ya da herneyse geçmiş zaman şimdi çok net hatırlamıyorum doktorun söylediklerini::)) zarla fiziki bağının bir şekilde çok sağlam olduğunu ve bu nedenle ilk ilişkide bir yandan da heyecan vb gibi sebeplerle çok uyarılmadığım için indirekt olarak bu durumun vajinada kasılma yarattığını söyledi.... "eeeee" dedim "ne olacak yani çözüm nedir" ... "ya zamana bırakacaksın" dedi "kendiliğinden olacak" ya "doğumda yırtılacak" ya da "kızlık zarını minik bi operasyonla keseceğim" dedi... "o zaman bağlı olduğu kılcal damarlar (ya da herneyse) bi şekilde serbest kalacağı için ilişki sırasında kasılma yaratmayacak" .... ben de "ne çekeceğim ya bu sıkıntıyı" deyip operasyonla kestirdim kurtuldum::)) ondan sonra da herşey yoluna girdi... yaniii... bunu bööle niye anlattım uzun uzun... bunun nedeni işte böyle çok istisnai ve akla kolay gelmeyecek bi sebep de olabiliyor... bu sıkıntıyı yaşayan ve bu topiğe bi göz atan hemcinslerimden en az bir tanesine bu sinri bozucu problemden kurtulma yönünde kendimden vermiş olduğum bu deneyimle bir fikir verip çare olabilirsem ne mutlu bana... çeken bilir... herkese sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam diliyorum... sağlıcakla kalın
 
Son düzenleme:
ya ben bu sorunu yasamıstım cok fena allah kımseye vermesn
buyuk bır sok yasadım ve suan bır sorunla ugrasıyorum bu benı cınsellıkten bıraz soguttu
yenı bır ılıskım oldugunda cınsellık yasamaya basladgmda yıne olacak dıye korkuyorum acıkcası
Ne yapmam lazım acaba..
Ilk vajınısmus vakamda erkek arkadasm buna dayanamamstı , aramızda cok buyuk sorunlar olmustu, bunun hastalık oldgnu anlamıyordu.. onun bana dokunmasından hoslanmadgımı sanıyordu bu yuzden kendımı kılıtledgmı sanıyordu .. baska sorunlarımzda vardı gercı ayrılmıstık..

Sonradan ben duzeldım fakat dedgm gıbı yasadgm bır sorun nedenıyle yenıden olucak dıye cok korkuorum

hiç gerilip merilip kafana takma... taktıkça gerilirsin gerildikçe kilitlenirsin... pis bir kısırdöngüye dönüşürür.... partnerinin de anlayışı ve sabırlı olması gerek... oturup sohbet edin ... illaki kafaya takıp cinsel ilişki hedefli olmayan fiziki yakınlaşmalarda bulunun.... daha olmazsa böyle bir ilişki olma ihtimali olan gün o saatlere yakın yatıştırıcı birşeyler de alabilirsin.... çünkü olay kafada bitiyor... sakinleştirici hafif çok da sarsmayan birşeyler olabilir... "illaki bu defa olacak/olmalı" düşüncesini kafandan uzak tut ...
 
merhaba bayanlar,

foruma yeni üye oldum ama epey süredir girip okumaya çalışıyorum kendi sorunumla alakalı.

o kadar çok konu var ki hangi birine ne yazacağımı şaşırdım. yeni konu açmaktan da çekindim (illaki vardır ikinci bi başlık olmasın die ama aramalarda bulamadım)

1,5 senedir evliyim cinsel hayatım kabus gibi :KK43: yakın zamanda eşime de açıkladım o da çok kötü oldu tabi, bende vajinismustan daha çok isteksizlik var. hiç istemiyorum inanın bir gıdım bile, eskiden ön sevişmede gene biraz kıpırdamalar oluyordu artık o da yok, orgazm zaten hiç yook..

kafayı yiyeceğim bu gidişle, doktora gitmeye kararlıyım ama tecrübelerinizden faydalanıp doğru adımlar atmak için buraya yazıyorum. beni bilgilendirirseniz sevininirm...
 
merhaba bayanlar,

foruma yeni üye oldum ama epey süredir girip okumaya çalışıyorum kendi sorunumla alakalı.

o kadar çok konu var ki hangi birine ne yazacağımı şaşırdım. yeni konu açmaktan da çekindim (illaki vardır ikinci bi başlık olmasın die ama aramalarda bulamadım)

1,5 senedir evliyim cinsel hayatım kabus gibi :KK43: yakın zamanda eşime de açıkladım o da çok kötü oldu tabi, bende vajinismustan daha çok isteksizlik var. hiç istemiyorum inanın bir gıdım bile, eskiden ön sevişmede gene biraz kıpırdamalar oluyordu artık o da yok, orgazm zaten hiç yook..

kafayı yiyeceğim bu gidişle, doktora gitmeye kararlıyım ama tecrübelerinizden faydalanıp doğru adımlar atmak için buraya yazıyorum. beni bilgilendirirseniz sevininirm...

arkadaşım bu konuda yalnız değilsin hiç merak atme... ama daha fazla da vakit kaybetme... eşinle konuşup bulunduğunuz şehirde bi aile terapisti ve onunla paralel çalışabilecek bir kadındoğumcu bulup danışmanlık hizmeti alın... kolay gelsin
 
X