Ankara'ya hoş geldiniz.merhaba elacda hanım ben diksiyon derslerine başlamak istiyorum ama kurs almadan youtubedan önereceğiniz bir kanal var mı nasıl başlamalıyım uzun zamandır erteliyorum bende ankarada oturuyorum öveçlerdeyim bende 3 ay oldu ankaraya taşınalı
teşekkür ederimAnkara'ya hoş geldiniz.
Youtube'da Reyhan Çınar'ın İstanbul Türkçesi kanalını takip ediyorum. Ayrıca intagram'da Jülide Sönmez'in (konusma.iletisim.diksiyon) paylaşımlarını çok faydalı buluyorum.
Evet haklısınız psikolojik gücüm var demeye bin şahit ister ama ilerde de korkuyorum pişman olmaktan tek bi başına kalmasından benden sonra tutunacak bi dalı olsun diye mi çocuk yapılmalı ondan da enin değilim işte fikirleriniz için teşekkür ederimMerhaba,
Ben 2. çocuk konusunda -meli, -malı ile kurulan cümleler olmaması gerektiğini düşünüyorum. Geç ya da erken diye değerlendirmek te doğru değil. Neye ya da kime göre erken ya da geç olabilir ki? Bu karar şartlar ve tercihler açısından değerlendirilmeli.
Ben ikinci çocuk kararını çok zor aldım ve büyütürken de gerçekten çok zorlandım. Şu an daha rahat bir süreçte olmakla birlikte, iki çocuk ile hayatı yönetmek gerçekten çok zorlayıcı olabiliyor. Önemli olan sizin ne istediğiniz, aynı şeyleri tekrar yaşamaya fiziksel ve psikolojik olarak gücünüz var mı, ileride tek çocuk için pişman olma ihtimaliniz nedir, bunları düşünmeniz lazım.
Bu tek başına kalmasın durumu bir olasılık aslında. Farklı şehirlerde veya ülkelerde hayat kurabilir kardeşler, aralarında problem olabilir gibi bir sürü olasılık var. Bence dikkate almanız gereken tek konu sizin ve eşinizin bu süreci tekrar yaşayıp yaşamak istemediğiniz. İkinci çocuk kararı ilk çocuktan daha zor. İlkince süreci bilmeden ikincisinde ise bilerek karar vermek gerekiyor. Bilerek karar vermek daha zor.Evet haklısınız psikolojik gücüm var demeye bin şahit ister ama ilerde de korkuyorum pişman olmaktan tek bi başına kalmasından benden sonra tutunacak bi dalı olsun diye mi çocuk yapılmalı ondan da enin değilim işte fikirleriniz için teşekkür ederim
Öncelikle kolaylıklar diliyorum. Hayatınızın zor bir dönemindesiniz. Ancak hayattaki her zorluk, bir gelişim fırsatıdır aynı zamanda.Merhaba arkadaşlar,
Bende uzun süredir bu topiği takip ediyorum
37 yaşındayım 8 yaşında bir oğlum 3 yaşında bir kızım var eşimden 1 yıl önce ayrıldım kendisinin işi dolayısıyla psikolojisi çok bozulmuştu alkol almaya başladı ve bunu hergün yapıyordu 1 Hafta içinde aileme haber vermeden ayrıldım aslında gerçekten dünya iyisi birisiydi yaşadıkları aağır geldi tabiki bunu yapması çözüm değil o içmeyi tercih etti ben destek alması için çok ısrar ettim oda işinden dolayı özel yerlere gitti bulunduğumuz yer küçük olduğu için bir doktor vardı oda eşimin psikolojisini iyice alt üst etti ve iyice çaresiz bıraktı artık kurtulamayacağını düşündü. O ayrıldığımız şehirde kaldı bende Ankaraya taşındım.
Eski eşim 10 gün önce işinden herşeyden vazgeçip silahını teslim edip tedaviye başladı çok fazla sıkıntılı süreçler geçirdim bunlara rağmen kendimi ayakta tutmaya çalışıyorum iki çocuğum var verimli rutin oluşturmak istiyorum ama çok zorlanıyorum Ankaraya ablamın olduğu apartmana taşındım hem çok iyi hemde kötü oldu benim için onunda üç çocuğu var okadar yıl herkesten uzak bir hayat yaşadıktan sonra bu kadar kalabalık olmak bana ağır geldi evlerimiz ayrı ama apartman bir olunca karşı komşum bazen çocuklardan dolayı çıldırıyorum neyse ki çalışıyorum da çalışma yerim resmen Bunca yıl O kadar boş yaşadığımı düşünüyorum ki ben 11 yıldır devlet memuruyum borçtan başka birşeyim yok iki çocuk ev kira ve nafakada almıyorum kendisinin durumuda iyi değil olunca gönderiyor. Şimdi 10 liramın hesabını yapıyorum başkalarına kefil olduğum için birde kredi çekitğim için onların borcunu ödemekten kendi ve çocuğumun ihtiyaçlarını bile doğru düzgün karşılayamıyorum.
Herşeye Rağmen hayat devam ediyor geçmiş geçmişte kladı diyorum ve kendime yeni bir sayfa açtım bunların hepsi benim için kötü bir tecrübe oldu ama aklım başıma geldi.elecda hanımın yüklemiş oldğu monay uygulamasını indridim gelir giderlerimi kontrol ediyorum dikkatli davranıyorum sonra Multi notes ve yapılacaklar listesini indirdim bu uygulamalar çok işime yaradı günlük işler ve yapılacaklarla ilgili.
Günlük yapmak istediklerim
Bunları 6:00-07:30 saatleri arasında yapmam gerekiyor sonra oğlumun okulu için beslenme hazırlamam ve iş için hazırlanmam gerekiyor
- 6:00 da uyanmak
- Nefes egzersizleri yapmak
- meditasyon yapmak
- Sabah Namazına başlamak
- şükür defterini yazmak
- yüz yogası yapmak
- Diksiyon çalışmak (müdürlük sınavına gireceğim çok fazla şehir değiştirdiğim için konuşmam çok bozuldu)
Bugün 6:30 ta kalktım
nefes çalışması yaptım, su içtim, dışarıyı seyrettim, meditasyon yaptım tam oadaklanamdım, şükür defterimi de yazdım
ilk gün tam yapamadım herşeyi ama benim için adım atmak bile önemliydi çok şükür başlayabildim.
Burası İlham oluyor benim için
Ne aldın, görselini paylaşabilir misin? Bizim için de fikir olur.yeni yıl için masa ajandası siparişimi verdim:)
ajanda alcak arkadaşlara hatırlatma yapayım:))
Ben masa ajandası dışında planlayıcıları düzenli kullanamıyorum o yüzden almıyorum artık
Ne aldın, görselini paylaşabilir misin? Bizim için de fikir olur.
çok basit bir ajanda. Yıllar içinde en çok bundan verim aldım.Ne aldın, görselini paylaşabilir misin? Bizim için de fikir olur.
Bu düzene de devam ediyorum, en zor yer yatak odası ve çocuk odası olduğu için orda eksikler mevcut.Merhaba kızlar, yılbaşı gelmeden haftalık bir odaya odaklanıp düzenlenmek istiyorum, zira çok dağıldım.
İlk hafta hedefim en zor yer olan: Yatak odasından başlıyorum. Havalar soğudu, kışlıkları da çıkarmam lazım. Yırtık çoraplar ayrılacak; dikilecek olanlar dikilecek, kalanlar atılacak. Atlet ve kilotlat elden geçecek. Kışlık dolabım elden geçecek. Eksikler belirlenecek. Fazlalıklar elden çıkarılacak.
1. Hafta: Yatak odası
2. Hafta: Çocuk odası
3. Hafta: Banyo-tuvalet,Oturma odası
4. Hafta: Salon,kiler
5. Hafta: Mutfak
6. Hafta: Eksik kalan yerler
Zamanınız kalıyor mu bunları yapmaya, henüz 6-7 aydır evliyim ve ben kendi evimde düzen oturtmakta zorlanıyorum sanırsam.. Ee malum günün neredeyse bütünü iş yerinde de geçince. Sabah erken uyanıp temizlik yapabilirim diye düşünüyorum ama malum apartman dairesi sıkıntısı. Bakalım bir şekilde rutinlerimi oluşturacağım. Yapmaktan keyif aldığım şeyleri bir kenara bırakmadan tabi.. acilen 1 gün 40 saat olabilir mi teşekkürler..Bu düzene de devam ediyorum, en zor yer yatak odası ve çocuk odası olduğu için orda eksikler mevcut.
Pazar gününe kadar banyoları bitirip, oturma odasında duran kolilenmiş küçülen kıyafet, oynanmayan oyuncakları elden çıkarma hedefim olsun.
Sonraki hafta mutfağı düzenleyip en son salon-kilere girmek hedefim
Kesinlikle evet ikinci çocuk kararı çok zor gerçekten rabbim inşallah hakkımda hayırlısını verir çünkü düşünmek istemiyorum her gün her gün olsa mı olmasa mı diyeBu tek başına kalmasın durumu bir olasılık aslında. Farklı şehirlerde veya ülkelerde hayat kurabilir kardeşler, aralarında problem olabilir gibi bir sürü olasılık var. Bence dikkate almanız gereken tek konu sizin ve eşinizin bu süreci tekrar yaşayıp yaşamak istemediğiniz. İkinci çocuk kararı ilk çocuktan daha zor. İlkince süreci bilmeden ikincisinde ise bilerek karar vermek gerekiyor. Bilerek karar vermek daha zor.
teşekkür ederimÖncelikle kolaylıklar diliyorum. Hayatınızın zor bir dönemindesiniz. Ancak hayattaki her zorluk, bir gelişim fırsatıdır aynı zamanda.
Sabah rutini adımları için hepsini birden yapmaya çalışmak yerine adım adım ilerlemenizi tavsiye ederim. Öncelikle saat 06:00'da kalkmak için alarmı 05:55'e kurun ve ilk alarmdan sonra ertelemeden kalkmayı deneyin. Bunun oturması zaman alıyor.
Kaktıktan hemen sonra meditasyon iyi gelecektir. Bunun için de herhangi bir uygulama satın almadan, bir koltuğa dik bir şekilde oturup, kafanızı koltuğa dayamadan, 10 dakika kadar gözleriniz kapalı bir şekilde oturmanızı tavsiye ederim. Alarm kurun ve süre dolana kadar bu şekilde kalın. Nefesinize veya bir mantraya zihninizi odaklamaya çalışın. Düşünceler gelecektir ve gelmesi normaldir. Düşünmemeye çalışmak yerine, düşünceler geldiğinde dikkati tekrar nefese ya da mantraya yönlendirerek devam edin.
Gelen yardımcı ne gibi işler yapıyor acabaEv Düzeni Rutini
Evimin sade ve düzenli olması benim için önemli. Evde dağınıklık veya kargaşa olduğunda, bu durum zihnimi çok yoruyor. Bu nedenle günlük ve haftalık bazı rutinler takip ediyorum.
Çamaşır: Evde 3 bölmeli bir kirli sepeti var. Çocuklar ve biz renklerine göre çamaşırları ayırıp atıyoruz. Çocuklar çarşamba ve pazar günü yıkanıyorlar. Pijama ve ev kıyafeti değişiyor. Bu nedenle pazartesi ve perşembe günleri bizim evde çamaşır yıkama günü. Ayrıca günlük olarak okul formalarını eve gelince kirliye atıyorlar. Pazartesi ve perşembe günleri, siyah, beyaz ve renkliler olmak üzere, 3'er makine çamaşır yıkanıyor. Ayrıca Pazartesi, bizim evin nevresim değişim günü. Çamaşırların haricinde nevresimler de yıkanıyor.
Ütü: Okul formaları ve eşimin gömlekleri ütüleniyor, kalanlar katlanıp kaldırılıyor. Nevresim ütülemiyoruz.
Bulaşık: Akşam yemeği ve çay faslından sonra mutfağı toplayıp, bulaşık makinesini çalıştırıyoruz. Sabah işe gitmeden önce eşim bulaşık makinesini boşaltıyor. Her akşam bulaşık makinesi yarım da olsa çalışır.
Çöp: Kızların odalarında kendilerine ait çöp kutuları var. Mutfakta da biri genel biri geri dönüşüm olmak üzere iki çöp kutumuz var. Kızlar akşam odalarını toplamaya çanta hazırlığı ile başlıyor. Çantaların tamamen boşaltılmasını ve içlerindeki kağıt çöplerinin geri dönüşüme atılmasını sağlıyorum. Bizim sitede çöpler sabah toplandığı için, sabahları eşim banyolarda dahil olmak üzere tüm çöpleri toplayıp, kapı önüne bırakıyor. Site içinde geri dönüşüm çöpleri için ayrı alan var. Geri dönüşüm çöpünü belediye gelip siteden alıyor.
Temizlik: Haftada iki gün yardımcı abla geliyor. Diğer günler ben evden çıkmadan önce mutfak, koridor ve banyoda robot süpürge çalıştırıyorum. Kızlar akşam yatmadan masalarını temizlemek ve odalarını toparlamak ile sorumlu.
Giden Kutusu: Portmantoda duran derin bir kutu var. Küçülen, artık giyilmeyen veya terziye gitmesi gereken kıyafetleri, artık oynanmayan oyuncakları, aslında verilecek tüm eşyaları bu kutuda topluyoruz. Kutu dolduğunda ayırma yapıp, en kısa sürede içindekileri elden çıkarıyorum.
Gelen Kutusu: Kapı önündeki çekmecenin içinde küçük bir kutu var. Bu kutuya okuldan veya site yönetiminden gelen yazılar, bir işlem yapılması gereken tüm kağıtları koyuyoruz. Haftalık olarak eve gelen evraklar ile ilgili işleri halledip, işi biten evrakları geri dönüşüme gönderiyor veya evdeki dosyalara yerleştiriyorum.
Çocukların Etkinlikleri: Her iki kızıma da salonda birer çekmece verdim. Saklamak istedikleri görsel sanatlar etkinliklerini burada muhafaza ediyorlar. Küçük kızımın alanı genellikle karışıyor. Mesela bugün çekmecenin tamamını sabah boşalttım, akşam okuldan gelince kalacaklar ve atılacaklar şeklinde ayırmasını ve atılacakları geri dönüşüm çöpüne koymasını istedim.
Anı Kutusu: Benim ve büyük kızımın birer anı kutumuz var. Anı olarak saklamak istediklerimizi bu kutular içerisinde muhafaza ediyoruz.
Koltuk ve yatak yıkama: Her yıl Mayıs ayında eve ekip çağırıp, evdeki tüm yatak, koltuk ve sandalyeleri yıkatıyorum. Bu tarz işleri aklımda tutabilmek için resmi tatiller ile eşleştirme yapıyorum. 1 Mayıs haftası benim için koltuk ve yatak yıkamayı çağırmam gereken hafta oluyor.
Mutfak: Haftalık yemek planı hazırlayıp, cumartesi sabah, eksik listesini çiftliğe gönderiyorum. Öğlen saatlerinde getirmiş oluyorlar. Cuma akşamları buzdolabında kalan sebzeleri fırında pişirip, buzdolabı kaplarını boşaltıp, dolabı sirkeli su ile siliyorum. Ertesi güne hazır oluyor. Cumartesi sipariş geldikten sonra eşim ile sebzeleri yıkayıp, cam kaplar ile dolaba yerleştiriyoruz. Pazar günü ise 3 çeşit yemek ve bir çorba pişiriyorum. Haftalık yemek planım şu şekilde ilerliyor:
Pazar-pazartesi: Kıymalı bir yemek-makarna
Salı: Baklagil-pilav
Çarşamba: Çorba-Sebze Yemeği
Perşembe: Kahvaltı
Cuma: Köfte-patates-fırın sebze
Cumartesi: Et yemeği-erişte / kuskus / şehriye pilavı
Bazen cumartesi günleri dışarıda yiyoruz. Ayda iki seferi geçmemesine özen gösteriyorum. Tavuk yemiyoruz, kokusundan kaynaklı evde balık pişirmiyorum.
Çok ayrıntılı yapmıyorum açıkçacı. Ayrıntıya takılınca hiçbir şekilde ilerleyemiyorum. Aynı zamanda iki küçük çocuğum var ve çalışıyorum. Enerjim olursa haftaiçi akşam maksimum15-20 dk şeklinde veya haftasonu ne kadar vaktim olursa yapmaya çalışıyorum. Bir de bu sürekli yaptığım bir rutin değil senede 2 kere falan yapıyorum geçecek az kaldı diye kendimi teselli ediyorumZamanınız kalıyor mu bunları yapmaya, henüz 6-7 aydır evliyim ve ben kendi evimde düzen oturtmakta zorlanıyorum sanırsam.. Ee malum günün neredeyse bütünü iş yerinde de geçince. Sabah erken uyanıp temizlik yapabilirim diye düşünüyorum ama malum apartman dairesi sıkıntısı. Bakalım bir şekilde rutinlerimi oluşturacağım. Yapmaktan keyif aldığım şeyleri bir kenara bırakmadan tabi.. acilen 1 gün 40 saat olabilir mi teşekkürler..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?