Ben galiba ergenlik dönemini atlamışım bu dediklerinizin hiçbirini yapmadım. Yapmak şöyle dursun aklima bile gelmezdi. Ben mi acayip bir tipim acaba.
Çok sade bir cocuktum. Dizimde etegim.siyah çorabım.arkadan toplanmiş saçlarim ve siyah okul çantamla liseyi bitirdim.
Sadelikten ölüyormuşum. Şu anda fark ettim.
Siz yapmadiysaniz da odada yapayalnız büyümediyseniz azıcık gözlem yapmışsınızdır etrafinizdaki ergenlerden ya, yok muydu hayali sevgilisini anlatan arkadasiniz?
:)
Ben çok normal buluyorum böyle şeyleri. Zaten konu sahibinin kardeşi 11 yaşında. Evcilik çağından yeni çıkmış(cikmamiş bile). Bu söyledikleri şeyler yalan değil,bir nevi role girme.
Belki gozunu kapattığında kendini dans pistinde,hoşlandığı kız onu izlerken hayal ediyordur. Belki böyle havalı olacağını ve arkadaşlar arasında popüler olacağını düşünüyordur. Bu yalan değil ki, masum bir rol yapma bicimi.
Sakın böyle basit durumlar için çocuğa: yalan çok yanliş birşey,bir daha sakin söyleme, gibi nutuklar atmayın
Bu çocukta şöyle bir yer eder: bana yalan çok kötüdür dediler. Ama benim dans ettigimi söylemem kötü birşey değil ki. Kimseye zararı da yok. Hem o an beni mutlu etti. Demek ki yanılıyorlar. Yalan çok da kötü birşey değildir.
Bu arada ailelerin 'hakimiyet bizde. En azından bizim yanımızda girsin diye hesap actik' cümleleri falan beni hep güldürüyor.
Şeye benziyor, bir arkadasim sigarayı bırakmasını isteyen kız arkadaşına; "azaltayim o zaman, paketi sana vereyim. Sadece günde birkaç tane ver bana" demişti. Kız arkadaşı da 'en azından dışarıda içeceğine benim yanımda içer,dışarıda içmez' diye düşünüp kabul etmis.
Sonuç?
Kız , çocuk sigarayı azalttı/kontrol bende diye mutlu
Cocuk, hem normal hayatında sigara içiyor hem de artık kız arkadaşınin dirdilarini çekmeden onun yanında da sigara icebiliyor.
Demek istediğimi anlatabildim mi bu örnekle?
Ben konu sahibinin kardeşinin yerinde bir ergen olsam ve ailem beni çok sıkan-instagramimi telefonumu didikleyip beni azarlayan insanlar olsalar hiç geçmişi silmekle falan uğraşmaz,yeni bir (isim soyisim icermeyen) Instagram adresi alır,tüm goygoyu orada döndürürdüm. Akrabalarımin icinde olduğu Instagram grubuna da ara ara aile fotoğrafları atardım. O saatten sonra gönüllerince karistirsinlar telefonu

Ben üniversitedeyken Facebook çok popülerdi. Ve (ev arkadaşım dahil) pek çok kızın isim soyisim yerine nicklerle açtığı -profilinde yüzleri gözükmeyen fotoğraflarınin oldugu bir gerçek hesapları olurdu. Oraya rahat rahat sevgililerini, sevgilileriyle gittiği tatilleri, siyasi görüşünü, içki masalarını, kıyafetlerini falan paylaşırlardi. Böylece didikleyen ve hesap soran aileleri gerçek Facebook'larini didikleyer ama sakıncalı birşey bulamazlardi.
Bunun önüne nasıl geçilir?
Geçilemez.
Didiklemekten vazgeçip sizden birşey saklamak istemeyeceği bir ebeveyn olmak dışında bu durumları önleyecek hicbirsey yok. Didikle, gördüklerinden hesap sor, hatta birşeyleri yasakla.
Eee, ne değişecek?
Yine aynı yoldan devam edecek ama bu sefer izi bulunmasın diye daha profesyonel olacak.
Böyle baskıcı ve didikleyici ebeveynlik sadece profesyonel yalancı çocuk yetiştirmeye yarar
Bkz : Cem Abi'nin söylediği gibi (2.40dan sonrasi)