Yalancı ergen kardeşim

Ben galiba ergenlik dönemini atlamışım bu dediklerinizin hiçbirini yapmadım. Yapmak şöyle dursun aklima bile gelmezdi. Ben mi acayip bir tipim acaba.

Çok sade bir cocuktum. Dizimde etegim.siyah çorabım.arkadan toplanmiş saçlarim ve siyah okul çantamla liseyi bitirdim.
Sadelikten ölüyormuşum. Şu anda fark ettim.
Ayy ben de böyleydim. Öyle dümdüz. Formam da hep tam olurdu. Başka birşey giymezdim. Tek ve en büyük derdim o gün olan dersin, ödevi yapılmış defterini evde unutmakti. :olamaz:
Bu da mı bir anormallik bilemedim şimdi.

Ben çok büyütülecek birşey görmedim. Arkadaşlarına hava atmak istemiş biraz. Bunu daha küçük çocuklarda yetişkinlerde zaman zaman yapıyor. Yalancılıkla itham edilecek kadar büyük birşey yok.

Bir de bence abla dediğin anne gibi peşinde dolanmayacak çocuğun. Çocuğu terbiye etmek, kontrol etmek anne-babanın işi. Ablanın görevi kardeşine örnek olmak. Benim de ablamlarla aramda çok yaş farkı var. Ben ilkokulu bitirmeden onlar üniversiteyi bitirip çalışmaya başlamışlardı. Bir gün olsun hesaplarımı karıştırdıklarını, beni anneme şikayet ettiklerini ya da nasihat verdiklerini bilmem. Ama yine de hayata bakış açımız, yaşam tarzımız vs. Çok benzer çünkü küçüklüğümden beri beni arkadaş ortamlarına dahil ettiler, hayatlarıyla ilgili benimle konuşmaktan çekinmediler. O yüzden küçüklüğümde özendiğim yetişkin hayatı hep onlarınki oldu. İster istemez onları örnek aldım.

aklima annemin gunluklerimi okudugu geldi nasil sinir olmustum buda kotu bir huyki kadin 55 yasinda gecen kizim icin tuttugum gunlugu okurken yakaladim kardesiniz bir uzman yardimiyla duzeltilebilir belki ama sizde su ozeli karistirma huyunuzdan vazgecin bence buda kotu bir huy zaten kardesinizinde yaptigi yeregore sigdirilamayacak bir sey degil ozentilik var sadece bence

bu cok normal bence hangimiz ergenken boyle kucuk yalanlar soylemedik ki.ve ayrica sorun sizde ne demek intagrami incelemek tabi herseyini siler.benimde bi suru ergen ogrencilerim var bazen oyle seyler anlatiyorlar donup kalirsiniz.ben asla kizmiyorum yoksa anlatmazlar.sizin kardesinizin yerinde olsam bende anlatmazdim size

Canim benim kardesim kardesim degil ama 10yasinda oglum var hep ne olursa olsun dogru soyle kotu bile olsa yalan cikmasin agzindan diye tembihleriz Allaha sukur yalani falan yok bencede pedagoga goturun ama oncelik sunuda soylemek istiyorum mesela oglumun her istedigini yapariz yani iki oglum icinde bu boyle bu yaslarda cok ozenti olduklarini bende gordum diyelim evde kahvalti yapmak istemiyo bakariz olabilecek gibiyse gotururum,sinema ister gotururuz,ne isterse yani yapariz ama o anki maddi duruma gore bunu bilir yoksa yapamayacagimizi tabi bunuda hop diye ogrenmedi saburla her seferinde anlatarak ogrettik simdi mesela 2 senedir bilgisayar istiyor 4 sinifin 2 donemindede takdir alip gecersen alacagiz dedik ve suan onun icin cabaliyor alacak ins.takdiri :) yani surekli istedigi olmasin bi cizgi koyun bunlar onemli seyler .bu aralar bi arkadasi ne alsa onu istemeye baslamisti hatta gecen dogum gununde su ustune ayakta binilip giden seyler varya adi aklima gelmiyor annesi onu almis ve diger cocuklarin yaninda hediye etmis ne kadar canim sıkiĺdi geldiler her cocuk aksam bende istiyorum diye aglamis annesine tabi bizimkide oyle ama ciddi ciddi konustuk 1000 tl den asagi degil fiyati oglum soz vermiyoruz hatta babsi param olsada onu almam oglum dedi heleki suan kesinlikle cope atacak paramiz yok adam yerine koyup konusunca anliyolar.ayni arkadasinin iste susu var busu var alalimmi ?hatta anne biz fakirmiyiz ?hayir oglum dedim ne istedinde yapabilecekken olmadi dusundu hic bisey ozaman fakir miyiz ? Yada diyelimki fakiriz ne olmus ? Yani demek istedigim bu yaslarda ozentileri cok olur ama konusarak tabiki sabir ve ozveriyle herseyi cozebilirsiniz.yalanada devam etmemesi icin once gozleyin konustuktan sonra tabi eger devam ediyosa mutlaka pedagog yada ergen psikiyatrisi goturun.Allah yardimciniz olsun.

Bunun bir nedeni olamaz tabi temizleyip verecek ben telefonumu kimsenin eline vermem bu eşim dahi olsa özelim bırak kç hesabıma izin vereceğim iyi temizliyor madem gizli yapayım demek normal değil baskıcı aile gibi görünüyorsunuz ayrıca sonraki gün yollardı diyorsunuz ya en baştan gitmek istiyor musun diye de sorardı bu da bir seçenek neden tercih etmediniz aranızda çok iyi bir bağ olsaydı bu denli yalan söyleyeceğine inanmıyorum söylese bile çocuğa ulaşmak nedenini öğrenmek kolaydır yakın olacaksınız büyük gibi değil onu anlayarak yaklaşacaksınız

Sonra cocuklarin basina bisey gelince aileler telefonlari, bilgisayari cocuklarin onune veriyor ilgilenmiyor diyorsunuz, diyorlar.
9 yasinda cocukla kendinizi kiyasliyorsunuz. Gizli de olsa cocuk bu takip edilecek elbette. Yanlis, tehlikeli birsey olmadigi surece de mudahale edilmez zaten .
Ben cocugumla konusuyorum ona ulastim, asla yalan soylemez yapmaz benim cocugum kafasi cok yanlis.

Kucuk kuzenim bebek giydirme oyunu oynuyordu max 8-9 yaslarinda cocuklarin oynacagi turden bir online bir oyundu ben onu bile kontrol ediyordum. Orada bile gelen mesajlara akliniz şaşardi. Kapattirmistim.

Aranizda cok mu yas farki var. Kontrolcu degil arkadas gibi olursaniz sizinle bircok seyini paylasir. Boylece siz onu yonlendirme sansi eldr edersiniz diger turlu sizi zit alir yakinda cunku ergenlik cagina giriyor ve arkadaslari onlarin dusundukleri onun icin daha onemli olacak. Arkadasca yaklasin ve iyi bir arkadas cevresi olmasi icin destek olun.

Bence özenmesi arkadaşlarına normal gibi .
Benim de özendiğim zamanlar olmuştu.
Ama yalan söylemesi bence de normal değil.

Çok çok normal geldi bana anlattıkları. İsteseniz de istemeseniz de ergenlikte çocuklar her şeyini aileleri paylaşmazlar. Ve çok azı aileleriyle gurur duyar. Çünkü; geneli hep kendi olmayanla kıyaslar hayatını, buda ailelerinden bazen utanmalarına, onları farklı kişiler gibi göstermeye, hayali bi dünya kurmaya iter. Normal midir, bence normal. Sadece onu izleyen bakışları farketmemesi gerekiyor. Siz denetiminizi yapın yine.

Merhaba ben birçok arkadaşımızın aksine o yaşta bir çocuğun sosyal medya hesaplarını gizleme temizleme gibi davranışları doğru bulamadım yaşadığımız ortam belli pedofili son derece artmisken sanal ortamlarda miniklerimiz tamamen savunmasız...Ben bu konuda takipte kalmanızı doğru buldum açıkçası ama diğer yandan kardesinizi yalancı olarak fislemeniz hosuma gitmedi çünkü o daha ergenlige bile henüz erismemis bir çocuk çevresine kendini farklı şekilde tanıtıyor belki de olmasını istediği şeyleri olmuş gibi anlatıyor ve onların dikkatini çekmeye çalışıyor gibi geldi tabi ki psikolojik bir destek alın artık çocuklar çok doyumsuz ve sürekli istedikleri olsun istiyorlar ama kardesinizi otekilestirmeyin psikoloğa gitme konusunda ise burada çocuk gelişimi açısından uzman olan uyelr var farklı bir konu açarak onlardan ikna konusunda tavsiye alabilirsiniz

İş tehlikeli boyutlara gelmemişse ben de karışmazdım.

Sonra cocuklarin basina bisey gelince aileler telefonlari, bilgisayari cocuklarin onune veriyor ilgilenmiyor diyorsunuz, diyorlar.
9 yasinda cocukla kendinizi kiyasliyorsunuz. Gizli de olsa cocuk bu takip edilecek elbette. Yanlis, tehlikeli birsey olmadigi surece de mudahale edilmez zaten .
Ben cocugumla konusuyorum ona ulastim, asla yalan soylemez yapmaz benim cocugum kafasi cok yanlis.

Kucuk kuzenim bebek giydirme oyunu oynuyordu max 8-9 yaslarinda cocuklarin oynacagi turden bir online bir oyundu ben onu bile kontrol ediyordum. Orada bile gelen mesajlara akliniz şaşardi. Kapattirmistim.
Tahmin edebiliyorum ama ver bakayım bir kontrol edeyim dediği zaman tabi temizler verir bunu anlatmaya çalışıyorum ben de aile korumalı internet kullanabilir arkadaş olarak yaklaşıp yakın takipte olabilir ama kızın söylediği yalanlar abartılacak şeyler değil her ergenlik çağında insanın yaptığı şeyler ve aile bana baskıcı geldi bu yüzden çocuk normal geliyor ilk okuyunca

O yaştaki çocuk kimlerle arkadaşlık kuruyor ne yapıyor bilmek hakkınız. Sonuçta sosyal medyada çocuklar için büyük tehlikeler var bu konuda bir şey diyemem size. Acaba ailesinin baskıcı olduğunu düsünüp de mi yalan söylüyor desem e arkadaşına da diyormuş.
Acaba onunla sakin bir dile oturup niye böyle davrandığını konuşsanız olur mu? Belki kendini size daha iyi ifade eder

Ben galiba ergenlik dönemini atlamışım bu dediklerinizin hiçbirini yapmadım. Yapmak şöyle dursun aklima bile gelmezdi. Ben mi acayip bir tipim acaba.

Çok sade bir cocuktum. Dizimde etegim.siyah çorabım.arkadan toplanmiş saçlarim ve siyah okul çantamla liseyi bitirdim.
Sadelikten ölüyormuşum. Şu anda fark ettim.
Siz yapmadiysaniz da odada yapayalnız büyümediyseniz azıcık gözlem yapmışsınızdır etrafinizdaki ergenlerden ya, yok muydu hayali sevgilisini anlatan arkadasiniz?
:)
Ben çok normal buluyorum böyle şeyleri. Zaten konu sahibinin kardeşi 11 yaşında. Evcilik çağından yeni çıkmış(cikmamiş bile). Bu söyledikleri şeyler yalan değil,bir nevi role girme.
Belki gozunu kapattığında kendini dans pistinde,hoşlandığı kız onu izlerken hayal ediyordur. Belki böyle havalı olacağını ve arkadaşlar arasında popüler olacağını düşünüyordur. Bu yalan değil ki, masum bir rol yapma bicimi.
Sakın böyle basit durumlar için çocuğa: yalan çok yanliş birşey,bir daha sakin söyleme, gibi nutuklar atmayın
Bu çocukta şöyle bir yer eder: bana yalan çok kötüdür dediler. Ama benim dans ettigimi söylemem kötü birşey değil ki. Kimseye zararı da yok. Hem o an beni mutlu etti. Demek ki yanılıyorlar. Yalan çok da kötü birşey değildir.

Bu arada ailelerin 'hakimiyet bizde. En azından bizim yanımızda girsin diye hesap actik' cümleleri falan beni hep güldürüyor.
Şeye benziyor, bir arkadasim sigarayı bırakmasını isteyen kız arkadaşına; "azaltayim o zaman, paketi sana vereyim. Sadece günde birkaç tane ver bana" demişti. Kız arkadaşı da 'en azından dışarıda içeceğine benim yanımda içer,dışarıda içmez' diye düşünüp kabul etmis.
Sonuç?
Kız , çocuk sigarayı azalttı/kontrol bende diye mutlu
Cocuk, hem normal hayatında sigara içiyor hem de artık kız arkadaşınin dirdilarini çekmeden onun yanında da sigara icebiliyor.
Demek istediğimi anlatabildim mi bu örnekle?
Ben konu sahibinin kardeşinin yerinde bir ergen olsam ve ailem beni çok sıkan-instagramimi telefonumu didikleyip beni azarlayan insanlar olsalar hiç geçmişi silmekle falan uğraşmaz,yeni bir (isim soyisim icermeyen) Instagram adresi alır,tüm goygoyu orada döndürürdüm. Akrabalarımin icinde olduğu Instagram grubuna da ara ara aile fotoğrafları atardım. O saatten sonra gönüllerince karistirsinlar telefonu:KK76:
Ben üniversitedeyken Facebook çok popülerdi. Ve (ev arkadaşım dahil) pek çok kızın isim soyisim yerine nicklerle açtığı -profilinde yüzleri gözükmeyen fotoğraflarınin oldugu bir gerçek hesapları olurdu. Oraya rahat rahat sevgililerini, sevgilileriyle gittiği tatilleri, siyasi görüşünü, içki masalarını, kıyafetlerini falan paylaşırlardi. Böylece didikleyen ve hesap soran aileleri gerçek Facebook'larini didikleyer ama sakıncalı birşey bulamazlardi.
Bunun önüne nasıl geçilir?
Geçilemez.
Didiklemekten vazgeçip sizden birşey saklamak istemeyeceği bir ebeveyn olmak dışında bu durumları önleyecek hicbirsey yok. Didikle, gördüklerinden hesap sor, hatta birşeyleri yasakla.
Eee, ne değişecek?
Yine aynı yoldan devam edecek ama bu sefer izi bulunmasın diye daha profesyonel olacak.
Böyle baskıcı ve didikleyici ebeveynlik sadece profesyonel yalancı çocuk yetiştirmeye yarar
Bkz : Cem Abi'nin söylediği gibi (2.40dan sonrasi)

Back
X