yanlış mı yapıyorum

Ben bunun aksini düşünüyorum. Cekmecelerin evin alanı olduğunu, istediği zaman açıp dokemeyecegini bilmesi gerekir.

Siz açınca içinde ne olduğunu görüyor zaten.

Asıl tehlike dolap çekmece içindedir zaten.

Benim eve gelen çoğu çocuk " annelerin keşfetme ogretisinden dolayı " dolap çekmece acıyor.

Sormak , kendi alanı dışına çıkınca izin almayı öğretmek gerekiyor.

bu arada siz oyle diyince aklıma geldi, ben de çok rahatsizim bu durumdan.
bebeğim yeni doğduğu zaman beşiği yatak odamda olduğu için bebeği görmeye gelenler yanına uğruyordu yatak odama.
normalde sokmam tabi ki kimseyi ama o zaman bir sey diyemiyorsunuz tabi ki.

gelen misafirlerden birinin keşfetme meraklisi çocuğu ben odadan ciktigimda yatağın basucundaki çekmecede bulunan iç çamaşırlarımı ortaya dökmüştü. düşünün yani rezaleti. :KK70:
fazla özgür bırakmamak lazim cocuklari.

paylaşma konusunda her mudahale ettigimde tam olarak bunu dusunuyorum ama kendim paylasmayi seven bir insan oldugum icin sanki oda paylasmak zorundaymis gibi hissediyorum
diger cocuklar paylasmiyor diye de kendimce icimden hallerine uzuluyorum birde bir dahaki sefere mudahale etmeyecegim bu konuda teşekkür ederim
Yargilamak icin soylemiyorum
Ama lutfen bebeginizin aylik gelisimleriyle ilgili bilgi edinin
İnternette tonlarca sayfa var , en basitinden prima.com da bile aylik gelisim bilgileri var
20 aylik bir bebek paylasmayi bilmez , anlamaz
Belki buyuyunce o da paylasmayi seven bir insan olur ama ona bunu 20 aylikken ogretemezsiniz
Daha zamani var ogrenmesi icin

Aylik gelisimini takip ederseniz zaten neyr nasil mudahale etmeniz gerektigini , bebeginizin neleri anlayip anlayamayacagini da bilirsiniz

İlk mudahaleniz de dogru olan , 3 aylik bile olsa baska birine bilincsizce bile zarar veremez buna musade etmemelisiniz

Saygıyı ve özel alanı öğretin tabi ama paylaşım için zorlamayın ,
Güzel şeyleri aşılayabilirsiniz mesela sıkak hayvanlarına yem vermek gibi

yani kendi evini kesfetmesi ile baskasinin evini karıştırması arasında fark var tabi ki :)
benim mudahalem orada baslar iste...

dikkatini dağıtıp farklı yere yonlendiririm o zaman da ne yapalım :)

:)

Size de eziyet. Dışarıda kuşu böceği toprağı kesfetsin.

Dolaptan hiçbir şey öğrenmez emin olun.

Benimkilerden hiçbiri açmaz dolapları.

bu arada siz oyle diyince aklıma geldi, ben de çok rahatsizim bu durumdan.
bebeğim yeni doğduğu zaman beşiği yatak odamda olduğu için bebeği görmeye gelenler yanına uğruyordu yatak odama.
normalde sokmam tabi ki kimseyi ama o zaman bir sey diyemiyorsunuz tabi ki.

gelen misafirlerden birinin keşfetme meraklisi çocuğu ben odadan ciktigimda yatağın basucundaki çekmecede bulunan iç çamaşırlarımı ortaya dökmüştü. düşünün yani rezaleti. :KK70:
fazla özgür bırakmamak lazim cocuklari.

:)) Daha özel eşyalar var ve çocukların ellerinde bayrak oluyor aynen :)

Her zaman sınırdan yanayım.

Minikken dolaptan tencere alması , çekmeceleri yere dökmesi sevimli gelebilir ya da idealist anne kavramını karşılayabilir ancak büyüdükçe çekilmez bir hal alıyor bu sınır tanımaz yönler.

Yargilamak icin soylemiyorum
Ama lutfen bebeginizin aylik gelisimleriyle ilgili bilgi edinin
İnternette tonlarca sayfa var , en basitinden prima.com da bile aylik gelisim bilgileri var
20 aylik bir bebek paylasmayi bilmez , anlamaz
Belki buyuyunce o da paylasmayi seven bir insan olur ama ona bunu 20 aylikken ogretemezsiniz
Daha zamani var ogrenmesi icin

Aylik gelisimini takip ederseniz zaten neyr nasil mudahale etmeniz gerektigini , bebeginizin neleri anlayip anlayamayacagini da bilirsiniz

İlk mudahaleniz de dogru olan , 3 aylik bile olsa baska birine bilincsizce bile zarar veremez buna musade etmemelisiniz
aylik gelisimlerini surekli takip eder ona gore oyunlar oynar ona gore davranirim ama bu benim kişisel bir problemimmiş buradaki yorumlardan onu anladim hani kucukken kirmizi elma deriz yesil top deriz biseyleri eline verirken falan paylaşmasini beklemiyorum ama tipki anne baba elma gibi kelimeleri ogrettigim gibi paylasmayida ogretmeye calisma cabasi yani ama sacma bir cabaymis 😊

Saygıyı ve özel alanı öğretin tabi ama paylaşım için zorlamayın ,
Güzel şeyleri aşılayabilirsiniz mesela sıkak hayvanlarına yem vermek gibi
bunu yapiyorum karincalari surekli izliyor mesela ekmek kraker falan atiyo
her ne kadar yakalayamasakta kedi kovaliyorux kelebekleri arilari sinekleri herseyi gosteriyorum mumkun oldugunca izlemesine izin veriyorum anlatiyorum anlatiyorum hangi hayvanin ne icin var oldugunu bildigim kadarini ama bazen baskici olabiliyorum demekki

Başka bir çocuğa zarar vermesi söz konusuysa, elbette müdahale etmelisiniz. Attığı kum çocuğun gözüne gelebilir. Zarar verecek bir şey olmasa bile, insanlara istemedikleri şeyleri yapmaya devam etmek tacizdir. Çocuklarımızın bunları öğrenmesi gerekiyor ki yarın da biri onlara aynı şeyi yaptığında, bunun doğru olmadığını, nasıl karşı koymaları gerektiğini öğrensinler. Bundan başka bir örnek; mesela salıncak sırası vardır ama çocuğum sırada öne geçmeye çalışıyordur, müdahale ederim, sıra beklemek zorunda olduğunu anlatırım. Bu da birlikte yaşamayla ilgili kuralları ve adil olmayı öğrenmesi için gerekli. Ama oyuncaklarını paylaşması yönünde müdahale etmem, ikna etmeye çalışmam, baskı yapmam. Paylaşmanın güzel olduğunu, böylece arkadaşlarımızla daha çok eğleneceğimizi söylerim ama hadi git, oyuncağını ver demek çocukta ters tepecek bir şey bence. Ve bir de düşünün, siz kendiniz için çok değerli şeyleri sokaktaki herhangi bir insanla paylaşır mısınız? Aslında parktaki çocuklar da çocuklarımız için yabancı ve oyuncakları da kendileri için hazine değerinde. O yüzden paylaşmak istememelerini de ben çoğunlukla normal görüyorum.

merhabalar herkese konum kızımla ilgili
kizim 20 aylik bugün dışarı çıktık parkta oynamasi için
orda kendinden yaşca biraz buyuk bir cocukla kumda oynarken bilincsizce yaptigini biliyorum ama cocugun uzerine kum doktu bir kaç kez çocuk rahatsiz oldugunu belirtti ancak kizim yapmaya devam etti haliyle bence anlamadi
devam ettigini farkedince ben mudahale edip arkadasinin uzerine kum dokmemesini bundan rahatsiz oldugunu ve hoş bir sey olmadigini anlattim ama sonradan icimde bir pismanlik oldu mudahale ettigim icin yanlismi yaptim acaba
baska konularda da boyle mudahaleci oldugumu farkettim
mesela arkadaslarida esyalarini onunla paylasmiyorken ben kizim paylasmak istemeyince paylasmasi icin israrci olup anlatiyorum defalarca cocuklarin pesinden kosup göremeyeceğim bir alana dogru gidince alip yanima getiriyorum sanki hayata alışması icin gerekli olan bazi seylere mudahale edip ona mani oluyormuşum gibi hissediyorum kendimi
sizlerde boylemisiniz veya ben hataliysam nasil davranmaliyim guzel fikirlerinize ihtiyacim var
Bence yanlış yapmıyorsunuz ikisinde de ayrıca çocuklar paylaşımcı olmak zorunda diye düşünenlerdenim diğer türlü çok bencil ve hep kendini düşünen bir nesil yetişiyor..

Bence yanlış yapmıyorsunuz ikisinde de ayrıca çocuklar paylaşımcı olmak zorunda diye düşünenlerdenim diğer türlü çok bencil ve hep kendini düşünen bir nesil yetişiyor..
bende paylaşımcı bir insan olsun istiyorum ama zorlamak karakterine mudahale ediyorum demekki
belkide eşyaları onun için önemli ve ben paylaşmayı ogretmek icin onun icin önemli olan bir şeyi önemsiz görüyorum ve bunu parkta bir tek ben yapiyorum diğerlerinin anneleri falan çocugu paylaşmak istemeyince ağzini açip illa paylaşmalisin demiyor

Başka bir çocuğa zarar vermesi söz konusuysa, elbette müdahale etmelisiniz. Attığı kum çocuğun gözüne gelebilir. Zarar verecek bir şey olmasa bile, insanlara istemedikleri şeyleri yapmaya devam etmek tacizdir. Çocuklarımızın bunları öğrenmesi gerekiyor ki yarın da biri onlara aynı şeyi yaptığında, bunun doğru olmadığını, nasıl karşı koymaları gerektiğini öğrensinler. Bundan başka bir örnek; mesela salıncak sırası vardır ama çocuğum sırada öne geçmeye çalışıyordur, müdahale ederim, sıra beklemek zorunda olduğunu anlatırım. Bu da birlikte yaşamayla ilgili kuralları ve adil olmayı öğrenmesi için gerekli. Ama oyuncaklarını paylaşması yönünde müdahale etmem, ikna etmeye çalışmam, baskı yapmam. Paylaşmanın güzel olduğunu, böylece arkadaşlarımızla daha çok eğleneceğimizi söylerim ama hadi git, oyuncağını ver demek çocukta ters tepecek bir şey bence. Ve bir de düşünün, siz kendiniz için çok değerli şeyleri sokaktaki herhangi bir insanla paylaşır mısınız? Aslında parktaki çocuklar da çocuklarımız için yabancı ve oyuncakları da kendileri için hazine değerinde. O yüzden paylaşmak istememelerini de ben çoğunlukla normal görüyorum.
git oyuncagini ver vereceksin mecbursun gibi cumleler kullanmiyorum aslinda birlikte oynayin annecim sen kurekle oynuyosan arkadasinda tirmikla oynasin diyorum elinden alip illa arkadasina vermiyorum ama kendisi paylassin diye ugrasiyorum

bende paylaşımcı bir insan olsun istiyorum ama zorlamak karakterine mudahale ediyorum demekki
belkide eşyaları onun için önemli ve ben paylaşmayı ogretmek icin onun icin önemli olan bir şeyi önemsiz görüyorum ve bunu parkta bir tek ben yapiyorum diğerlerinin anneleri falan çocugu paylaşmak istemeyince ağzini açip illa paylaşmalisin demiyor
Tabi ki baskı yaparak değil paylaşmanın güzel bisey olduğunu anlatarak yapmalısınız.Cocuguma verdiğim bir meyveyi getirip arkadaşlarının yanında tek başına yemesi beni aşırı derecede rahatsız eder

İlk durumda doğru hareket etmişsiniz ancak arkadaşların da dediği gibi 20 aylık bir çocuk bizim gibi bir paylaşım hissiyatını henüz geliştirmemiştir. Biz yetişkinler için en özel eşyalarımız ne ise, çocuklar için de oyuncaklar o. Bizim için en önemli iş ne ise onlar için de oyun o. Ve çocuk önce kendini savunmayı, malını sahiplenmeyi, haklarını müdafaa etmeyi öğrenir. Kendiliğinden paylaşma isteği genelde 4 yaşlarında gelişmiş olur. Tabiki de yönlendirip paylaşmaya teşvik edebilirsiniz ama kararı ona bırakmalısınız. Müdahale etmek çocuğun çok verici, ya da ters teperek hiç bir şey paylaşmayan biri olmasına sebebiyet verebilir.

Tabi ki baskı yaparak değil paylaşmanın güzel bisey olduğunu anlatarak yapmalısınız.Cocuguma verdiğim bir meyveyi getirip arkadaşlarının yanında tek başına yemesi beni aşırı derecede rahatsız eder
O konu beni de rahatsız eder, bu paylaşmaktan çok, çocukların canının çekmesiyle alakalı bir durum aslında. Çözümü parka yiyecek götürmemekte buldum, bunu da kızıma anlatıyorum. Misal muz... Parka götürürsek, başka biri de yemek isteyebilir, canı isteyebilir ama yanımızda herkese yetecek kadar muz götüremeyiz, filan gibi.
git oyuncagini ver vereceksin mecbursun gibi cumleler kullanmiyorum aslinda birlikte oynayin annecim sen kurekle oynuyosan arkadasinda tirmikla oynasin diyorum elinden alip illa arkadasina vermiyorum ama kendisi paylassin diye ugrasiyorum
Despot bir şekilde yapmıyor olabilirsiniz ama sonuçta ısrarcısınız. =) Bence ısrar etmeyin. Herkes her şeyini paylaşmak zorunda değil. Ben de her şeyimi paylaşmaktan hoşlanmam. Karakter meselesi.

Hayır kesinlikle. Buna eğitim derler. Sizin gibi eğiten anneler az kaldı. Bizde böyle yetiştik. Yanlışımızda kızıldı arkadaşlarımızla kavga ettiğimizde bizim ailemiz arkadaşımızı arkadaşımızın ailesi bizi tuttu. Eğitim böyle verilir. Yanlışı doğruyu paylaşmayı öğrenmesi lazım. O şu an hamur ona şekil veriyorsunuz. Özgüvenli yetişsin diye salmayın. Hiç karışmazsan önünü alamazsın. Yıllar sonra kızıma söz geçiremiyorum diye konu açarsın.

Bi keresinde annesinin kucağındaki bi çocuk karşıda oturan kadına elindeki oyuncağını fırlatmıştı. Annesi ağzını açıp tek laf etmemişti. Nasıl sinir olmuştum.

paylaşma konusunda her mudahale ettigimde tam olarak bunu dusunuyorum ama kendim paylasmayi seven bir insan oldugum icin sanki oda paylasmak zorundaymis gibi hissediyorum
diger cocuklar paylasmiyor diye de kendimce icimden hallerine uzuluyorum birde bir dahaki sefere mudahale etmeyecegim bu konuda teşekkür ederim
Iyi ama o yastaki bi bebegin/cocugun paylaşımcı olmamasi cok garip degil.. Genelde boyledir..

İlk durumda müdahale etmeniz doğru,siz etmeseniz devam edecekti muhtemelen kum atmaya ama ikinci durumda ben çocuklarımı birey olarak değerlendirdigim için müdahil olmazdım. Siz kendi eşyalarınızı paylaşıyormusunuz yada paylaşmak istemediğiniz birşeyiniz yok mu? Şunu diyordum ben kızıma "tamam bunlar senin,vermek istemiyorsun anladım ama o zaman sende arkadaşının oyuncaklarını alma"diye de ekliyordum. Genelde geri vermeyeceğini sandığı için vermek istemiyordu,onu da anlattım hep oynamak için aldı geri verecek yada sen oynamak için aldın ama o arkadaşının,oyunun bitince geri vermelisin diye.
20 ay çok küçük,zamanla ve doğru adımlarla öğrenir paylasmayı,çok ısrar etmeyin derim.
Kum atma,zarar verme vb konularda müdahil olun tabi,nedenini de anlatın.

Değer verdiği bir şeyse zorlamayın ama paylaşmaya alıştırmak da gerekli diye düşünüyorum. Mesela birden fazla tokası varsa diğerini hediye ediyoruz başka bir arkadaşına. Çok seviniyor. Oğluma bazen diyorum çok araban birikmiş, birini de başka bir arkadaşına hediye edelim mi? Kendisi seçiyor bunu hediye edeceğim diye. Verene kadar heyecanla bekliyor, elinden bırakmıyor :) bu şekilde paylaşmanın tadına varmasını sağlayabilirsin.
Kukulinin de dediği gibi "çikolata çok tatlı ama paylaşmak daha tatlı" :)))

ya ben hamileyken hep özgür bir çocuk yetiştireceğim canına zarar verecek seyler yapmadığı sürece keşfetmesine öğrenmesine karışmayacağım derdim
ne ara böyle oldum anlamadım
yanımda bir şey yapmak isteyince yap kızım diyorum bak kızım diyorum çekemeceler karismis tabaklar indirilmis falan bunlara hic ses etmem mesela arkasindan defalarca toplarim ama mesela koltuga tirmaniyo duşse en fazla cani yanar bendeki paniği bir gorseniz sanirsiniz cocuk gokdelene tirmanmış annelik iç güdüsü belkide
Benimnkızımda koltuklara tırmanıyor hatta l koltuk benimki koşu parkına cevirdi orayı. Ben koştugu zaman yanında oluyorum normal otururken serbest bırakıyorum. Dün eşim bir çocugun koltuktan düşüp kolunu kırdıgını duymuş. Çocuk koltuga cıkınca düşcen düşcen diyebagırdı kızım dn 2kez düştü koltuktan. Eşimin paniği yuzunden oldu bence. Ya da tesadüf mü bilmiyorum ama olcak olan oluyor. Kötüyü çağırmamak lazım önlem almak en güzeli. Yumusak yorgan minder bişeylerkoyup koltuga çıkmasına müsade edin. Benim hoşuma bile gidiyo. Yapabildiğini görmek.

Back
X