- 25 Ağustos 2014
- 6.767
- 8.892
- 448
Benimki dert mi isyan mi bilmiyorum,belki sanane diyeceksiniz,sadece birileri duyar belki aklinda kalir,belki birilerine dokunur diye yazmak istedim.
Derdim, gelecegi dusunulmeden dunyaya getirilen cocuklar, getirildikten sonra da sorumsuzluklara devam eden insanciklar!
Bir videoya denk geldim,anne hirsizliga karismis kalabalik yakalamis goturuyor,o hengamede cocuk annesinin koluna yapismis cekiyor korkuyla, aglamaya basladim.Hirsizligi yaparak zaten bi kotulugun icindeyken neden birde yaninda cocugun var,o kalabalikta sinirli bagiran cagiran insanlarin arasinda,annesinin tartakladigini goren bi cocuk ne hale gelir.Nasil bi psikolojiye sahip olur? (Kadinin tartaklanmasi da ayri bir konu.)
O videodan sonra bi programin kisa kisa videolari vardi,bakmaz olaydim. Bir kadin evli oldugu halde baskasindan cocuk yapmis,cocugu evli oldugu adam vermek istemiyo kadin almak istiyo,gercek baba ortada yok ustelik madde bagimlisi oldugunu soyluyo.Boyle berbat olaylarin icinde bir masum.Ustelik pdikolog, baba madde bagimlisiysa cocugun da genetik yatkinligi olabilecegini,buldugu ilk ortamda madde deneyebilecigini anlatti uzun uzun. Yahu hadi kocani aldattin hadi korunmadin da ne diye boyle birisini cocugun babasi olarak secip de cocugun gelecegini etkilersin bu cocuk boyle bir genle buyumek zorunda mi,bu carpik iliskilerin icinde olmak zorunda mi! Baska evli bir adamla ask yasadigi eve cocugu almak istemesi de ayri bir mesele...
Sonra bir konu daha vardi,2 yasindaki kiz cocugunu bakiciya babasi veriyo,sonra kaybolup gidiyo,bakici kadin bana anne anneannem der diyo o ara yavrucak geliyo kadina sarilip, anne anne diyo icim parcalandi o tatli sesi duyunca.Babasinin ne oldugu belirsiz,annesinin gece kuluplerinde mi ne calistigini soyluyorlar,detayli bilmiyorum ama bu cocuk ne olacak soyleyin yazarken bile agliyorum,nasil bi ortamdaydi,annesinden sevgi goruyo muydu,evi,sicak yatagi varmiydi,yabanci bi kadina sarilip uyuyormus,anne diyormus,yavrum.
Yapmayin Allah askina cocuk yapmayin! Bakmayacaginiz sevgi vermeyeceginiz canlari dunyaya getirmeyin! Onlar oynayip bikacaginiz oyuncak degil! Bir can dunyaya getiriyorsunuz, dusunun, boyle bir ortama dogmak ister mi diye bir sorun kendinize!
Evlilik disi iliskiler mi yasarsiniz,kocanizi karinizi mi aldatirsiniz ne halt yiyorsaniz kendinize, ama cocuklari bu pisliklere karistirmayin!
Bu ulkenin saglik bakani rahim agzi kanseri aşısı icin "kızımın namusundan mi , oglumun iffetinden mi suphe duyacagim ? Bu asi bizim ulkemizde sgk kapsamina alinamaz" dedi ve aldirmadi da.Valla ben şöyle düşünüyorum.. nasıl hamile kalır kalmaz sağlık ocağına bilgilerini veriyorlarsa,hemen araniyor, senin aşi takibini yapıyorlarsa, hamileyken-cocugun tüm kontrollerini yaptirmak zorundaysan ve aksatirsan hem sana hem ilgili sağlık personeline çeşitli yaptırımlar varsa (böyle bir sey duydum ama emin değilim)
Aynı şey neden genç kızlar için yok?
Yani madem devletin gücü bun yetebiliyor,ki yetmeyecek birşey değil.
O zaman neden 11 yaşından itibaren her genc kızın bir sorumlu hekimi olmuyor? Hiç yoktan yılda bir kez çağırıp ergenlik ve vücut değişimleri hakkında konuşup bilgi verebilir, sorularını cevaplayabilir . Belli bir yaştan sonra korunmanın öneminden ve çeşitlerinden- cinsel hastalıklardan bahsedip uzun uzun bilgi verip sorularını cevaplayabilir.
Hem böylece birebir konuşma yapılırsa kızın cümlelerinden, hal ve hareketlerinden cinsel tacize ya da aile arasında kötü bir olaya tanık olup olmadığı biraz anlaşılabilir ve kız adına bir dosya hazırlayıp aile bakanlığına gönderebilir,araştırılması üzerine.
Bu aslında yapılabilitesi olan, zor olmayan bir uygulama.
Eger böyle bir uygulama yapılırsa zaman içinde istenmeyen gebelik oranı da duser çünkü kişi ne yapacağını bilir.
Çünkü bizim ülkemizde hala yumurtlama gününde birlikte olmamayı, dışarı boşalmayı korunmak zanneden,emzirdiği için hamile kalmayacağına yürekten inanan insanlar var...
İnsanları kınamadan önce yeterli cinsel eğitim verilmesi gerektiğine inanıyorum ben.
Evimizde televizyon yok,muge anli'yi da takip etmem. Konuda da belirttigim gibi once farkli video izledikten sonra,kisa kisa videolarina denk geldim ve bu sadece bugunluk izlediklerimdi. Bunlar sadece bugun izlediklerimdi ustune basarak soyluyorum...Müge anlıyı fazla izlemenin zararları...
(Bende izliyorum ama çok izlediğim zamanlarda böyle oluyorum) biraz uzak kalın tv den.
Prezervatife cok para diyen bile var malesef...korunmak isteyene devler ücretsiz ilaç ve prezervetif veriyor aile sağlığı merkezlerinde. ama cehalet işte günah sayılıyor korunmak. ciddi ciddi böyle düşünenler var. olacağı varsa olur allahın işine karışmak olmaz diyen
bu forumdaki konuları okumaya başladığımdan beri gördüm ki ister ilkokul mezunu olsun ister üniversite hiç önemli değil cahili bol bi toplumuz. kadın yazmış balayından beri hiç iyi olmadı aramız hatta şiddet var diye ama ne hikmetse hamile kalıyor. ilk çocuktan sonra çocuğun sorumluluğuna katkısı olmayan adam 2. kez baba yapılıyor. kadınlar sevgili kadınlar. kendi geleceğimizi kendimiz karartıyoruz. herkes toz pembe yaşayamıyo hayatı elbette ama hal böyleyken bi can dünyaya getirmek büyük vebal önce bunu düşünmek lazım
Ben de cocuk konusuna cok zor karar verdim,maddi manevi surekli yokluyorum kendimi,Allah a sukur O'nun adina birikim yapabilecek durumdayiz ama mesela esimle ufak bi tartismamizda hemen sorguluyorum,acaba bu cocuga kotu bi ortam mi olusturuyorum,yarin birgun tartistigimizda anlamaya baslar da uzulurse korkarsa... Dort yilda zor karar verdim hala bi yanlis yapmis olabilme korkusunu yasiyorum.. Sizi de cok iyi anliyorum...İnsanlara ne kolay geliyor değil mi? Evlenince çocuk ne zaman diye sorup duruyorlar. 2 yıldır sürekli duyuyorum bu soruyu.. Eşimle ikimiz de çalışıyoruz. Durumumuz gayet iyi çok şükür, borç harç yok.. Daha ne bekliyorsunuz diyor millet..
Yahu çocuk yapmak bu kadar mı basit? Yap, doğur, bakıcıya ver, okula ver, hatta özel okula ver, önüne her şeyi koy, telefon tablet.. Bununla bitiyor mu? O çocuğu hakkıyla yetiştirmek önemli olan, güzel ahlak verebilmek, güzel eğitebilmek.. İşten eve yorgun argın gelsen bile çocuğuna vakit ayırabilmek.. Onu tv karşısına atıp, eline telefonu tableti verip al sen bunla ilgilen ben de biraz dinleneyim/şu işimi halledeyim demek değil.
Ben kendime bir çocuk için bile güvenemiyorum, acaba yetebilir miyim diye sorguluyorum kendimi.. İnsanlar peş peşe doğurabiliyor. Sorgulamadan.. Çok garip..
Onlara zaten girsek cikamayiz,etrafimda gordukleriden hic bahsetmiyorum bile...Yazdıklarıniza tam destek veriyorum. Bilinçli olarak dünyaya getirilen çocuklar hayatta daha başarılı ve mutlu oluyor.
Ayrica beni uzen bir baska konu sosyal medya uzerinden çocuklarına sevgi sözleri yazip netten ilgi sevgi gösterip gercek hayatta ellerinden telefon düşürmemeleri. Tanik olduğum bir örnek, genç yasta anne olmuş kızına tahammülü zor bağırıp çağırıyor güzel bir ortamda büyümesine imkan yok çünkü esine devamli ozendigi hayatlari anlatip sinirleniyor. Bu kişi devamli gösteriş pesinde çocuğunu susler beraber sevgi sozcukleriyle foto paylaşır, gel gör ki cocugun aglama sesleri iç sıkıntısı ne kadar birikmişse cok isyankâr cikiyor dayanamıyorum inanin.
Bir prezervatif kac para lan diye bagirasim var masalari dagitip...
Cok ilginc bir psikoloji Spizellacim :)Bi tane yapıcam diye 7263527373 kere düşündüm
Maddi yanı ayrı manevi ihtiyacını karşılamak bile çok zor.
Öyle ben de tadayım diye yapılacak bişey değil
İnsanlar 2. Ye nasıl cesaret ediyor nasıl yetiyor onu da anlamadım.
Müge anlıdaki kızı geçen gün gördüm
Hani marjinal bizdik? Dedirtiyor insana
Ufacık boyuyla kaç tane çapraşık ilişkisi var ben çözemedim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?