Hamilesiniz evde çocuklarla kalmak lüks hissindesiniz bunu da anlıyorum ama neden bu hak ya da lüks kadında
Neden bu adamların bu yıl da ben çalışmayayım deme şansı yok
Neden kadın eşinin maaşına güvenebilmeli
Birimiz de adamın arkadaşı olsak oh ne güzel memur eşin var işsiz kalsan da sizi birkaç ay idare eder desek mesela
Gerçekçi mi cümle gerçekçi
Ama eş olup eşit olmak yerine çalışma zorunluluğu hatta iyi işte çalışma zorunluluğu erkekte
Tersi olsaydı konu sahibi kurye ya da asgari ücretli, sevgili öğretmen olsaydı
Kayınbirader söyleseydi bu sözü de bu konuyu açsaydı kimse ama denklik önemli, bak o okumuş, sen lise mezunusun demezdi
Yine işsiz kalırsan ne yaparsınız demez aksine amannn kocan bakar size, sen de kazanır destek olursun hatta yarınlarda çocuğun olur çalışmazsın bile yorumları uçardı havada
Özetle eş olacaksak eşit olacağız
Senin benim olmayacak ki huzurlu olacağız gönül herkes en iyi maddi şartlarda yaşasın ister ama yok hiçbirimizde o düzen
Dünya kadar kargocu, kurye, teknik servis ne bileyim temizlik görevlisi vs var
Herkes aynı seviyede çalışan birisi ile evlensin, memur memurla, asgari ücretli asgari ücretliyle dersek hem ekonomik farklılıktaki yarıklar büyür hem de kast sistemi gelir ülkeye
(Tüm konuya yazdım yoruma ama alıntı sizden kaldı kusura bakmayın)
Öncelikle asla kusura bakmadım. O kadar haklısınız ki. Keşke isveç te yaşıyor olsak da
Eşitiz desek.
ama pandemi döneminde 6-7 yıldır çalıştığım çok kurumsal kadın erkek eşitliğine önem veren şirketimde yaşadığım şeyi anlatayım.
Bir kere işten çıkarma yasağı yani ücretsiz izin serbestliği başladığından beri tasarruf etmek amacı ile bazı personeller ücretsiz izne gönderildi. İlk kimler gönderildi dersiniz. 50 yaş üzeri personel, kronik hastalıkları olanlar, eşi de çalışan kadınlar. Ev geçindirmekle yükümlü olduğuna inandıkları erkekleri göndermediler acıdılar. Kadının eve getirdiği para fazladan bir paraydı.
kronik hastalığım var ordan yürüdüler bana da. Doktor raporu ile kurtardım. ve eşimin iyi bir işi var biliniyor. Sıra bana geldiğini hissettim. Birkaç kez hazırlıklı ol gibi şeyler söylediler.
Ben de gebe kaldım. Ve kaçınılmaz son. Hem gebesin hem hastasın hem eşin çalışıyor yok artık hadi evine sen kızım.
eşimin gelirine güvenmiyor olsam bu hamleyi bu ülkede yapma şansım var mı? 32 yaşımdayım. Pandemi olmasa daha çocuk mocuk yapmazdım zaten kariyer telaşından işimden uzaklaşmamak için.
evet erkeğin bunu düşünme lüksü bile yok. Çünkü hamilelik ve doğum başlı başına kadın için çok zor bir süreç. Yeni doğum yapmış bir kadının çocuğun bakımından bağımsız (eş iş bölümünü iyi yapıyor, aile üyeleri yardım ediyor ayrıca bakıcı var ihtimali ile) 4 ayda kafasını toparlayıp işe başlaması mucize iken türkiyede birçok kadın bu mucizeyi başarıyor zaten. Erkeğin de en azından 2 ay doğum izni olsa kadının da bir 2 aycık daha olup toplam 6 ay olsa mesela toparlanmak çok daha kolay olmaz mıydı? İşte bozukluk sistemde başlıyor zaten. çocuk bakımının ve ev işlerinin paylaşıldığı ideal düzende bile kadının 4 ayda doğum etkisinden kurtulabilmesi psikolojik ve fizyolojik bana çok imkansız geliyor.
Ben zor bir gebelik yaşıyorum. Şu an beni zorunlu izne çıkarmasalar asla çıkmazdım. Ne haddime canım. Doğumdan sonra en fazla doğum iznine ek 2-3 ay alırım. Sabah serviste kusa kusa işe gitmeye devam ederdim. :) Bu şartlarda kadının iş hayatında daha fazla ayrıcalığa sahip olması bir lüks değil aslında. Gereklilik. Benim bu süreçte izin kullanmam aslında bir hak yani. Böyle bir dönemde eşitlikten bahsetmek biraz uçuk kalıyor.
Erkeğin de aman kafamı dinleyeyim bir sene çalışmayayım demesi tam anlamıyla aşırı bir lüks maalesef bu çarkın içinde.
ben bu süreçte olduğumdan gebelik odaklı yaklaşabildim konuya zaten. Başka yerden giremedim yaram orada :)
Ayrıca bu hayatta her şey insanlar için. Başımıza ne geleceğinin garantisi yok. Konu sahibinin de eşi işsiz kalırsa öğretmen maaşıyla evi çekip çevirir. İdare eder. Ama işte eğer konu sahibi kendisi çalışamayacağı bir durum yaşaması ihtimalinde sıkıntı başlayacaktır. Hele evde çocuk da olursa. Asgari maaşla geçim zor.
bilmiyorum ifade edebildim mi kendimi. Keşke sizin dediğiniz gibi ideal bir sistemde yaşıyor olsak da. Hepimizin bu yaşlarda aman bir 6 ay çalışmayayım eşimle şöyle bir türkiye turu yapayım gezelim görelim sonra da çocuk yaparız işimize de gideriz deme şansımız olsaydı. Keşke asgari ücret aile geçindirmeye yetseydi 2 asgari ücretle kral gibi yaşnsaydı mesela. Bunları zaten konuşmuyor olurduk. Eşitlikten belki o zaman bahsederdik.