aslinda kendi tezinizi curutmussunuz. mesele iste irkci bir ulkede yasiyor olmak, milletimizin de bazi fiilleriyle bu irkciligi beslemis olmasi vakti zamaninda. nitelikli insanlarin ugradigi ayrimciligin genel olarak o ulkedeki "gocmen"e olan bakis acisi oldugunu savundum aslinda cevap verdiginiz mesajimda. ornegin almanlar genel olarak turklerden yaka silkiyor diyelim, istisnalar olmakla beraber, turklere karsi onyargi oluyor nitelikli is yapiyor olsan da.
online ders sonrasi hocayla birebir gorusmek icin kalmistim. basbasaydik. insanlar icinde ovmek icin degil benim hakkimdaki dusuncelerini soyledi. cok karsilastigim bir sey degil. herkese karsi adiller.
bu sebepten kraliz demedim ben. yasarken hayatin icindeki kaliteli kisimla muhatap oluyorsun. ornegin; burada tek tip sigorta sistemi yok. cok cesitli sigorta meselesi. hangi hastaneye gitsek her giderimiz karsilaniyor sigorta tarafindan. tr deki gibi cok az odeme cikabiliyor. ama arkadaslarim oyle degil. veya vasifsiz is yapan insanin sigortasi oyle degil. disi agrisa, bir yeri agrisa doktora gidemiyor insanlar cok fazla ek odeme cikiyor. veya oturum hakkimiz esimin isinden dolayi daha farkli. kolayca aldik. sadece henuz oy kullanamiyoruz. onun disinda vatandasiyla esit haklarimiz var. bir ehliyet alirken bile ben ilk basvuruda aldim sinavi da gecince arkadaslarim iki, iki bucuk yili buldu alabilmesi. oturuma basvurup da yillarca bekleyen var.. cunku devlet dusunuyor bu adama ihtiyacim var mi yok mu.. nitelikli islerde is yeri araya girip sana referans mektubu yazip neden seni istedigini devlete bildiriyor. bir diger konu suanda esimin is yeri bize asi hakki veriyor. bulundugumuz bolgede cook yuksek virusten ölüm. ciddi panik var. esimin arkadasi 3,5 saat mesafedeki sehre gidecekmis asi olmaya. ama bana sordu esim istersen bize asi varmis yarin olabiliriz diye. ev almak icin teklif veriyoruz. ayni teklifi bu ulkenin vatandasi da versin ayni ev icin. ama nitelikli isi olmasin, yani krediyi odeyebilir mi guven vermiyor devlete.. evi bize satarlar. bunun gibi benzer konularda kapilar aciliyor nitelikli is gucune.
aidiyet hissetmemek de sizin kendi ic dunyanizla alakali.. ben yasadigim yerde mutluyum. yuksek lisans okurken calisabildim. markette calistim. insan gibi sartlarda.. param okuluma da yetti bana da.. kotu hissettigim zaman cikiyorum dedim, ciktim. ne patrondan izin istedim ne af diledim, ne azar isittim.. cocugum oldugunda insani sartlarda egitim alacak. at yarisinda gibi bir maraton icinde olmayacak.
gocmen olmak tabiki rahat degil. ama iki seye bagli hangi ulkedesin ve sen o ulkeye uyum saglamaya, o ulke vatandasiyla beraber uretip topluma katki saglamaya gonullu musun? konu sahibi gibi evde oturup hayata karismayip, turklerin cok oldugu yerde yasayanlara ozeniyorsan yasadigin devlet seni tuketici bir kambur gibi goruyor sirtinda.
iyi dilekleriniz icin tesekkur ederim. Allah da sizin gonlunuze gore versin her seyi.