yazar olmak

ağlamaktan gözleri şişmiş bir çocuğun buğulu gözlerinin akı kıvamında :)

benden bu kadar edebiyat felç

evet haklısınız :) bazen her şeyi gözardı etmekte gerekebiliyor ilerlemek için :)

konuyu okudum
o kızı eleştirebilecek kadar Türkçesi'ne ve hitabetine güvenenlerde varmış diye düşünüyorum :)
inş onlar yardımcı olurlar :)

Eleştirenlerden bir tanesiyim fakat sebebim Türkçeme veya hitabetime güvenmem değil, kuralcı olmam. "Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır." lafı doğru ama yazma konusu aynı kefeye konulamaz bence. Yazdıklarını kendin için yazıyorsan hiç bir kurala riayet etmen gerekmez. Amaç bir başkasına derdini yazarak anlatmaksa, işler değişir, bunu olabildiğince anlaşılır kılmak zorundasın, aksi halde anlaşılamassın. Mesaj yerine gitmez, iletişim sağlanamaz. Daha da kötüsü yanlış anlaşılırsın.

Hiçbirimiz burada elimizde kaz tüyünden kalemlerle özene bezene ferman yazmıyoruz, bu konuda herkes hemfikirdir de ikinci mesajdaki düzeltmeyi sağlaması da o kişinin yaptığının eleştirilmesi sayesinde oldu, bunu görmezden gelmeyelim. Alayın dozu kaçmış olabilir fakat bu durum da grup psikolojisine girer. Tek tük imla hataları, yanlış bilinen kelime yazımı her zaman olabilir, haklı sebepleri de olabilir ama aynı metin içindeki bu kadar fazla yanlış nerede olursa olsun dikkat çeker.

Yazarlık konusuna gelince, kendimi yeterli görmediğim bir konu hakkında akıl vermem doğru olmaz yine de okuyup beğendiğimiz yazarların cümleleri yazıp sonrasında süslü hale getirdiğini düşünmüyorum. Duru, kısa cümlelerle kalbimize dokunan yazarlara haksızlık olur. Gözlemliyorlar, hissediyorlar, okuyorlar, yazıyorlar, yazdıklarını ilk önce kendileri okuyor ve en ağır eleştirenleri önce kendileri oluyor. Yazdıklarını yayımlatmaya değer görmek ise çook daha farklı bir süreçtir herhalde :)

anlıyorum

uykulu gözlerle su içmeye giderken boşluktan yükseltiye geçtim bir an da , merdiven sandım ama değilmiş

tamam öyle yapacağım bundan sonra :)
Şimdi bana yazdığın bu üç cümleyi birkaç bağlaçla birleştir.
İşte, tebrikler! Bir deneme yazdın bile.
Yazmak için karakterlere, kurguya, hiçbir şeye ihtiyacın yok.
Sadece gözlerinin görmesi yeterli.
Gördüklerini standart olmayan biçimde nasıl yazacağını düşün sürekli. Kahvaltı ederken yarın sabah, örneğin, masadaki sürahiyi ince belli fakat dik başlı olmakla suçla. Veya, yerdeki halıların desenlerinde yüzler bul, yüzlerine basmamaya çalışarak yürü. Bırak insanlar sek sek oynuyorsun sansın. Sen yeter ki 'her şeyde başka birşey gör'. Bunu alışkanlık edin.
Yazmaya burdan başla yani. Görüşünden.

Bu arada İçine gerekirse anılarını, yer kalırsa hayallerini tıkıştırabileceğin bir bazan ve zamanında kimilerimiz için meşhur olan Kibritçi Kız'ın ayaklarını ısıtmak için asla sahip olamadığı bir halın olduğu için şanslısın!"

Kendimi yazar olarak addedemem ancak bir iki öyküsü yayınlanmış bir amatör olarak tavsiyelerim;

1. Hangi dilde yazacaksan, ki Türkçe olduğunu varsayıyorum, dil bilgisi kurallarını iyice öğren. İster forumda olsun, ister ders notu tutarken, bu kurallara bağlı kalmaya çalış. Pratik mükemmelleştirir.
2. Okumayı sevdiğin ve hakkında yazabileceğin bir veya bir kaç tür olsun. Romantik, macera, bilim kurgu, fantastik vb. Bol bol oku. Okurken tabii ki sadece bir kaç türle sınırlı kalma ancak üzerinde yazmayı düşündüğün türde daha çok oku. Çünkü türlerin bir çok alt türleri vardır; örneğin fantastik kitaplar high-low-teen-supernatural gibi bir çok alt kola ayrılırlar. Bu tarz şeyleri de oku ve araştır.
3. Gözlemle. Etrafındaki insanların tiplerini incele, konuşmalarına kulak misafiri ol, evlerin akmış boyaları arasındaki kirli pencerelerin arkasında var olan hayatlar üzerine hayaller kur.
4. Notos, Varlık, Kitap-lık gibi edebiyat dergilerini satın al ya da kütüphaneye giderek oku. Türkçe yazacaksan Türk edebiyatını da takip etmelisin. Siyasi görüşlerinden, fikirlerinden veya yazım tarzından hoşlanmadığın yazarlar olabilir ancak bu onları okumaman için bir sebep değil, özellikle de dünya çapında kabul görmüşlerse.
5. Yukarıda bahsettiğim dergiler dışında internetten de edebiyat haberlerini takip edebilir, amatör yazarların öykülerini okuyabilir ve sitelerdeki öykü seçkilerine öykü gönderebilirsin. http://altzine.net/ bu konuda iyi bir örnek.
6. Yaz. Aklına bir şey gelmiyorsa bile otur ve o gün ne olduğunu, bir anın sana ne hissettirdiğini veya televizyondaki dizinin özetini yaz, ama yaz. En az 100 kelimeden başlayarak kendine bir sınır koy.
7. Çeşitli yazım pratikleri yap. Örneğin çok sevdiğin bir yazarın bir paragrafını al ve o paragrafı farklı bir anlatım tarzı ile ifade etmeyi dene. Veya kendi yazdığın bir paragrafı sanki o yazarın kaleminden çıkmış gibi bir hale getirmeyi. Yavaş yavaş kendi anlatım tarzın, kendi çizgin oturacaktır. Ancak asla aceleci olma. Bu 3-5 ayda oturtabileceğin bir şey değil.
8. Yanında ufak bir not defteri taşı ve aklına gelen fikirleri kaçırmadan not et.

Biraz karışık oldu sanırım sıralaması ama benden bu kadar.

öncelikle internetten yazı şeması nasıl olur araştırıp bakabilirsin.
geçenlerde j.k rowling'e ait,kurgu-taslak defteri müzayede satıldı.kadın ayrıntılı bir tablo oluşturmuş,karakterlerin birbiri ile olan ilişkilerini ve olay etkişleşimlerini kısa kısa not almış.mesela buradan bir örnek çıktı sana
taslak hazırlamak önemli,içinden geldiği gibi yazmaya başladın diyelim,2 sayfa yazdıktan sonra konuya nereden başladığını kaçırabilirsin.bir türlü sonuca ulaşamayabilirsin.

tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim , bana çok farklı bir bakış açısı kazandırdınız :)
ama cümleleri birbirine bağlayamadım

İlk önce konu ve amacı belirle..
Sonra karakterlerini belirle ve hepsini tam olarak irdeleyene kadar yazmaya başlama.Karakter tanıma soruları sor kendine.Mesela o en çok hangi şeyden korkar,en sevdiği müzik türü nedir vs vs..Karakterini sen ne kadar iyi tanırsan o kadar güzel yazarsın.
Bundan sonra konunun genel akışını belirle,bakış açını belirle..
En önemlisi ise gerçekten çok kitap okumuşsan bu işe başla.

konuyu öyle br kurmalısın ki kafanda başı ile sonunu ble kurmalısn mesela nasıl başlayacak kötü sonla mı bitecek yoksa iyi mi olck ben yazmaya başlayınca bazen başını 1 sayfa yazıyorum sonra bakıyorum sonu şöyle btmeli dye sayfalarca son yazıyorum

biz gençken "bir genç kızın gizli defteri" vardı
o çok hoşuma giderdi günlük tarzında.....
şimdi ben yazacak olsam neyi anlatacam....
benim hayattan çıksa çıksa aksiyon gerilim psikolojik roman çıkar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…