Yemek sorunu

Emziriyorum ilaçsız geçirmenin yolunu arıyorum
farenjit mümkün degil antibiyotik jullanmadan gecmez vakit kaybetmeden doktora gidin emzirseniz dahi esim malesef surekli oluyor ama biliyorum ki 10 günde beklese ilacsiz gecmiyor ilerliyor hatta acil sifalar

Yemek ayrı bir kültürdür, evlendikten sonra ele güne karışınca anladım.
En basiti hazır yufkadan böreği su ve yağ ile ıslatıp saranı gördüm ben 50 küsür yaşında hatun.
Alt tarafı börek dediğimiz şeyi sararken süt yumurta tereyağı yoğurtla bir karışım hazırlamazsanız lezzeti olmaz ki.
Neli yapıyorsanız yapın baharat koymazsanız lezzetlenemez ki.
Soğan salça kavurup pirinç atıp dolma saranı gördü bu gözler sıfır baharatla.
Bir çorbanın üzerine sos dökülmüyorsa ne anladım ben o yemekten.
Hele kimyon, pulbiber, karabiber girmeyen yemeğe yemek demem ben bu da asgari baharat.
Kekik, nane, zerdeçal, defne yaprağı, yeni bahar vs bahsetmiyorum, zevke girer çünkü.
Yani demem o ki, emin misiniz güzel yemek yaptığınıza?

Ben alışmıştır diye düşünüyordum. İki yildir böyle yemek yapıyorum çünkü.
alismaz alisamaz ki bi kere yag sogan salca çok onemli yemekte kemik suyu agirdir her yemege eklenmez yagin yerini asla tutmaz ha corba yapmışin ona katarsin bir miktar ama her yemege katilmaz et suyu tavuk suyu olsa bi nebze olur da sen yemeklerini gozden gecir muhakkak ayrica tuzsuz baharatsız yemekte gercekten cok tatsiz oluyor sen kendine ayir esine tuz baharat kat bak nasil yiyor

Kendine yetecek kadar yap en azından çöp olmaz.
Bi kaç önerim ;
Soğan Salça çok iyi kavrulmali yoksa lezzet olmaz
Malzemeyi iyi sec mesela en iyi un hangisiyse onu al
Bir de benim için en önemli konu 'oran'. yağ fazla kaçtı mi çöp artık lezzet alamam az yağlı az Salça az sogan az baharat böylece yemeğin önune geçmez bunlar

En basiti hazır yufkadan böreği su ve yağ ile ıslatıp saranı gördüm ben 50 küsür yaşında hatun.
Alt tarafı börek dediğimiz şeyi sararken süt yumurta tereyağı yoğurtla bir karışım hazırlamazsanız lezzeti olmaz ki.
Hele kimyon, pulbiber, karabiber girmeyen yemeğe yemek demem ben bu da asgari baharat.
Kekik, nane, zerdeçal, defne yaprağı, yeni bahar vs bahsetmiyorum, zevke girer çünkü.

valla bu yorumu okuduktan sonra benim yemeklerim güzel diyemem asla.

Sabaha size kahvaltıya gelesim geldi. O nasıl güzel anlatmaktır. Bu arada bende böreği öyle sarıyodum ama kocamın isteğiyle su ve sıvıyağla sarıyorum çıtır oluyormuş öyle seviyor efendi. Baharata da bayılırım tereyağına da. Rejimdeyim ne yazık ki. Gece gece iştahım açıldı
Konu sahibi sizin yarınız kadar enerji istiyorum bana yeter kocanız da tok evin aç kedisi gibi o n ya başkasında yemeğe bayılmak evde aynı yemeğe burun kıvırmak. Bence çok nazıyla oynadığınızdan size yaptığı sadece şımarıklık yahu. Hiç yormayın kendiniz canınız ne çekiyorsa pişirin. Annem bi ara uygulamıştı bunu evde herkes ayrı yemek seviyordu. Kadın bıkmıştı en son yemek bu var isteyen yer moduna girdi kuzu kuzu yedik hepimizde.

valla bu yorumu okuduktan sonra benim yemeklerim güzel diyemem asla.
Estafurullah, eşinize göre güzel mi demek istemiştim.
O kadar emek ediyorsunuz, nimet ve her türlü yenir.
Ama eşiniz de benim ve ailem gibi yemek düşkünü, dolayısıyla baharatlarla haşır neşir bir insansa yememesi normal çünkü ben yiyemiyorum.
En basiti yumurtaya kimyon ve karabiber koymadan yiyemem, salataya sumak ve pulbiber dökerim her zaman.
Siz de eşinizin damak tadına daha yatkın, yemeği lezzetlendirecek baharatlar kullanın, eminim bayıla bayıla yiyecektir.

Ama bir insana Zerdecal, yeni bahar vs kullanmiyor diye yemeklerin lezzetsiz olabilir diyemeyiz ki.
Ben o kadar karisik baharatli yemek yiyemem mesela.
Sarmayi ne kadar seviyorsam icinde kus üzümü, fistik vs olan halinden de o derece nefret ederim, yutamam, agzimda büyür lokmalar.
Sizin hatlariniz biraz fazla keskin sanırım bu konuda.

Sabaha size kahvaltıya gelesim geldi. O nasıl güzel anlatmaktır. Bu arada bende böreği öyle sarıyodum ama kocamın isteğiyle su ve sıvıyağla sarıyorum çıtır oluyormuş öyle seviyor efendi. Baharata da bayılırım tereyağına da. Rejimdeyim ne yazık ki. Gece gece iştahım açıldı
Konu sahibi sizin yarınız kadar enerji istiyorum bana yeter kocanız da tok evin aç kedisi gibi o n ya başkasında yemeğe bayılmak evde aynı yemeğe burun kıvırmak. Bence çok nazıyla oynadığınızdan size yaptığı sadece şımarıklık yahu. Hiç yormayın kendiniz canınız ne çekiyorsa pişirin. Annem bi ara uygulamıştı bunu evde herkes ayrı yemek seviyordu. Kadın bıkmıştı en son yemek bu var isteyen yer moduna girdi kuzu kuzu yedik hepimizde.
Beklerim, yemek yapmayı ve yedirmeyi çok severim.
Tabi bence güzel yapıyorum kendi damak tadıma göre, ama baharata alışkın olmayan sevmez sevemez yemeklerimi.
Zevk meselesi.
Çıtır börek istiyorsa ki ben de severim ya soda dökülecek o harca ya da fırında pişti pişecekken üzerine fırçayla yağ sürülecek
Malesef eşimle ben de diyetteyim burnumda tütüyor her şey ahh ahhh...

Ama bir insana Zerdecal, yeni bahar vs kullanmiyor diye yemeklerin lezzetsiz olabilir diyemeyiz ki.
Ben o kadar karisik baharatli yemek yiyemem mesela.
Sarmayi ne kadar seviyorsam icinde kus üzümü, fistik vs olan halinden de o derece nefret ederim, yutamam, agzimda büyür lokmalar.
Sizin hatlariniz biraz fazla keskin sanırım bu konuda.
İşte söylediğiniz baharatlar zevke girer diye belirttim ama ne yapılıyorsa yapılsın kimyon karabiber ve pulbiber konmadan olmaz bana göre.
Kaşık ucu bile olsa koyarım, huyumdur.
Ki bem nane ve kekik de eklerim, bu 5li benim favorimdir.
Zeytinyağlıda bile o kadar çok yakışıyor ki.
Hayatında ıspanak, pırasa ve fasulye yememiş kocam annemin yaptıklarını yiyiyor, dolayısıyla benimkini de.
Zerdeçal, muskat, kekik, safran ve türevleri hem her yemeğe yakışmaz hem de dozu ayarlanmazsa yemeği bozar.
O sebeple her zaman elimizin altında bulunan baharatlardan azıcık da olsa kullanmak hem sağlığa hem de yemeğe faydalı.

Beklerim, yemek yapmayı ve yedirmeyi çok severim.
Tabi bence güzel yapıyorum kendi damak tadıma göre, ama baharata alışkın olmayan sevmez sevemez yemeklerimi.
Zevk meselesi.
Çıtır börek istiyorsa ki ben de severim ya soda dökülecek o harca ya da fırında pişti pişecekken üzerine fırçayla yağ sürülecek
Malesef eşimle ben de diyetteyim burnumda tütüyor her şey ahh ahhh...
Annem böyledir keşke genlerden böyle şeyler direkt geçseymiş:KK70:
Cins benimki ya:confused:yağ yemez tuzun ayarına karışır tamamen zıttız ben yemeğin pişerken içinde severim baharatı filan o yemez diye kendime dökerim ayrı. Çok gariptir. Sebze zaten asla yemiyor. Hamur işi et dümdük gidiyoz. Artık ben kestim gerçi de o yiyor hala. :KK70::KK70:

Facebook'ta 'permakültür ve yemek kültürü' grubu var öneririm güzel şeyler öğrendim mesela biber dolmasinin olmazsa olmazi yeni baharmis denedim hakikAten yakıştı dolmaya

ama vitamin protein alması lazim. Sağlıklı beslenmek önemli. Kendime yapıyorum aslında yemeği ama onun da yemesini istiyorum.
Hay Allahim ya sonra da analar bubhale getirdi bizim kocalari diye dert yaniyorsunuz. Arkadasim bu adam 25 yas ustudur protein alacaksa almasi gerektigini saglikli beslenmesi gerekiyorsa beslenmesi gerektigini bilir. Kocaman bir cocuk buyutuyorsun. Kendin etmissin dert yaniyorsun...

İşte söylediğiniz baharatlar zevke girer diye belirttim ama ne yapılıyorsa yapılsın kimyon karabiber ve pulbiber konmadan olmaz bana göre.
Kaşık ucu bile olsa koyarım, huyumdur.
Ki bem nane ve kekik de eklerim, bu 5li benim favorimdir.
Zeytinyağlıda bile o kadar çok yakışıyor ki.
Hayatında ıspanak, pırasa ve fasulye yememiş kocam annemin yaptıklarını yiyiyor, dolayısıyla benimkini de.
Zerdeçal, muskat, kekik, safran ve türevleri hem her yemeğe yakışmaz hem de dozu ayarlanmazsa yemeği bozar.
O sebeple her zaman elimizin altında bulunan baharatlardan azıcık da olsa kullanmak hem sağlığa hem de yemeğe faydalı.
Kayınvalidem yazıyormuş gibi hissettim :D
O da aynen sizin gibi yapar ve lezzetinden parmaklarımızı yeriz.

Ben de ondan kaptım, öğretti sağolsun. Eşim severek yer.

Benim eşim suyu beyaz olan yemeği yemez mesela. Kırmızı olacak suyu ama bulamaç gibi değil. O yüzden salça bizim için önemli. Aynı şekilde baharatlar da öyle. Bir çimdik bile olsa atılacak.

Geçen gün bir arkadaşıma kayınvalidemin pırasasını yedirdim kadın ben bugüne kadar pırasa diye ne yapıyormuşum dedi :)

Annem böyledir keşke genlerden böyle şeyler direkt geçseymiş:KK70:
Cins benimki ya:confused:yağ yemez tuzun ayarına karışır tamamen zıttız ben yemeğin pişerken içinde severim baharatı filan o yemez diye kendime dökerim ayrı. Çok gariptir. Sebze zaten asla yemiyor. Hamur işi et dümdük gidiyoz. Artık ben kestim gerçi de o yiyor hala. :KK70::KK70:
Yemek seçen insan sıkıntı valla.
Sonuçta bir emek var, nimet söz konusu.
Kati olmamak ve her şeye burun kıvırmamak lazım.
Benim eşimin ailesi sıfır baharat ve tekdüze yemek kültürü olan bir aile.
Eşim ilk zamanlar yiyemez ağzı yanardı acıdan, azalttım.
Sarımsak ömründe yememiş, yemedim zannediyor ama yemeklere yağda kavurup koyuyorum anlamadan bir güzel yiyiyor.
Sebzeleri annem böreklerin içine tepiştiriyor ya kıyma ya peynirle destekleyip, 5 6 dilim yiyiyor:KK53:
Dikkat ediyorum artık ailesinde 1 tabak, kendi evimizde 2 tabak yiyiyor yemeklerini mecbur alıştı, alıştırıldı.

Kayınvalidem yazıyormuş gibi hissettim :KK70:
O da aynen sizin gibi yapar ve lezzetinden parmaklarımızı yeriz.

Ben de ondan kaptım, öğretti sağolsun. Eşim severek yer.

Benim eşim suyu beyaz olan yemeği yemez mesela. Kırmızı olacak suyu ama bulamaç gibi değil. O yüzden salça bizim için önemli. Aynı şekilde baharatlar da öyle. Bir çimdik bile olsa atılacak.

Geçen gün bir arkadaşıma kayınvalidemin pırasasını yedirdim kadın ben bugüne kadar pırasa diye ne yapıyormuşum dedi :)
Baharat bu kadar değiştiriyor işte her şeyi.
Ellerinden öperm kayınvalidenizin, genelde güzel yemek yapanlar sırrını vermez çünkü helal olsun kendisine.
Merak ettim tarifi, bayılırım güzel yemeğe.:kk77:

Baharat bu kadar değiştiriyor işte her şeyi.
Ellerinden öperm kayınvalidenizin, genelde güzel yemek yapanlar sırrını vermez çünkü helal olsun kendisine.
Merak ettim tarifi, bayılırım güzel yemeğe.:kk77:
Eşimin ailesi güneydoğulu ve arap. Sağolsun arap dolmasından, kendi yörelerinin içli köftesine kadar öğretti. Ben de hevesliydim kaptım hemen :)

Aslında özel bir tarifi yok. Baharatını,salçasını hafif acısını öyle bir ayarlıyor ki şahane oluyor.

Dikkat ettiğim bir şey daha var. Hiç salça soğan kavurmaz kayınvalidem. Bütün malzemeleri çiğden koyup öyle pişiriyor.

Back
X