Yemek yapanlar bana bir konuda yardımcı olur mu :(

gam_zee

Üye
Kayıtlı Üye
14 Ocak 2014
166
2
16
35
Ankara
Öncelikle merhaba
benim bir sorum olucak

bizim burda sosyete pazarı var pazarda ev baklavası ,lahana sarması,yaprak sarması ,bir çok tür çeşitte şey yapıyor bayanlar pazarda satıyor ama benim yaptıgım sarma hiç o kıvamda tatta olmuyor

ben tarifimi ınternetteki ölçüye göre yapıyorum yani bunun bir sırrı varmi acaba eksik bir baharat mı atıyorm yok kontrol edıyorum cunkü

tabak filan kapatıyorm
pazarda satılan yaprak sarması tadını bilip farklı bir tat hıc hıssetınız mi yardımcımolurmusunuz sabah yaprak ıslattım gene bari bu sefer yapım yani güzel oluyor ama onlar gbi olmuyor :(

Öncelikle merhaba
benim bir sorum olucak

bizim burda sosyete pazarı var pazarda ev baklavası ,lahana sarması,yaprak sarması ,bir çok tür çeşitte şey yapıyor bayanlar pazarda satıyor ama benim yaptıgım sarma hiç o kıvamda tatta olmuyor

ben tarifimi ınternetteki ölçüye göre yapıyorum yani bunun bir sırrı varmi acaba eksik bir baharat mı atıyorm yok kontrol edıyorum cunkü

tabak filan kapatıyorm
pazarda satılan yaprak sarması tadını bilip farklı bir tat hıc hıssetınız mi yardımcımolurmusunuz sabah yaprak ıslattım gene bari bu sefer yapım yani güzel oluyor ama onlar gbi olmuyor :(

tarçin koyun
biber salcası
bir tatlı kasıgı şeker dıyerlerını ben de kıtaptan bakıyorum

ama salcayı bol yagı yerınde olsun daha ılerısını ben bılmıorm

Herkes ayni tarifi yapmiyor sonuçta .
Siz nazil yapıyorsunuz tarifiniz nedir ?

damak tadıyla alakalı bir şey bu.
ben sarmada dolmada tatlı şeyleri sevmem mesela,tarçın, fıstık vs...
ekşi olacak, acı olacak.
siz de sevdiğiniz baharatları ve bol soğanı kullanın.
bir de ilk denemeler genelde hep başarısız oluyor, zamanla eli alışıyor insanın.
kaç senelik evliyim, sarma olayına hiç girmem ben mesela:))

Yarım kilo asma yaprağı

1 su bardağı pirinç

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 çay kaşığı kuru nane

Yarım bağ maydanoz

Yarım su bardağı sıvı yağ

150 gram kıyma ama kıyma oldugunda bazen koyuyorum

1 yemek kaşığı biber salçası

1 kahve fincanı nar ekşisi

Üzeri için;
Yarım yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ tabakla ters cevirip kapatıyorum

eksik bir sey sizce varmı

Soğanı kavurup mu koyuyosunuz acaba çünkü kavurmadan daha lezzetli oluyor suyuyla pişince.

Senin anlattığın tarifle zeytinyağlı sarmanın alakası yok ki.Zeytinyağlıya kıyma girmez.Salça girmez.Hadi bazı yöreler salça kullanıyor ama kıyma olmaz.Sen ekşili zeytinyağlımı istiyorsun tatlı zeytinyağlı mı.Bir de pişirme önemli.çok pişirirsen lapa,az pişirirsen kuru olur.Yaprağın kalitesi önemli.

damak tadıyla alakalı bir şey bu.
ben sarmada dolmada tatlı şeyleri sevmem mesela,tarçın, fıstık vs...
ekşi olacak, acı olacak.
siz de sevdiğiniz baharatları ve bol soğanı kullanın.
bir de ilk denemeler genelde hep başarısız oluyor, zamanla eli alışıyor insanın.
kaç senelik evliyim, sarma olayına hiç girmem ben mesela:))

ekşi ve baharatları 1 tatlı kasıgı atıyorum siz bununda uzerındemi atıyorusunuz?

Senin anlattığın tarifle zeytinyağlı sarmanın alakası yok ki.Zeytinyağlıya kıyma girmez.Salça girmez.Hadi bazı yöreler salça kullanıyor ama kıyma olmaz.Sen ekşili zeytinyağlımı istiyorsun tatlı zeytinyağlı mı.Bir de pişirme önemli.çok pişirirsen lapa,az pişirirsen kuru olur.Yaprağın kalitesi önemli.

:))))) internetten okuyarak yapıyorum ben oktay ustanın ya da yasemin mutfakta diye bir site var oraya bakarak yapıyorum

yapraklar iyi onları yazdan bidona bastım yani tarıfte bunlar yazıyor bunu yapıyorum ://// tadı guzel oluyor ama sosyete pazarındaki sarmalar gbi hıc olmadı :////////

:))))) internetten okuyarak yapıyorum ben oktay ustanın ya da yasemin mutfakta diye bir site var oraya bakarak yapıyorum

yapraklar iyi onları yazdan bidona bastım yani tarıfte bunlar yazıyor bunu yapıyorum ://// tadı guzel oluyor ama sosyete pazarındaki sarmalar gbi hıc olmadı :////////

ekşili mi pazardakiler tatlı mı.Ona göre tarif vereceğim sana

Yarım kilo asma yaprağı

1 su bardağı pirinç

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kuru nane

Yarım bağ maydanoz

Üzeri için;

Canım,bence bir kaç tarife bak,ortaya karışık bir tarif çıkartıp onu uygula.Valla ben bilmediğim yemekleri yaparken hep u şekilde yapıyorum.Birde site adı veriliyor mu bilmiyorum ama portakal ağacı ve devletşah.com adresine bakabilirsin tarifler için.onların tarifleri birebir tutuyor

Ben zeytinyağlı yaptığımda ölçü kullanmıyorum, göz kararı koyuyorum herşeyi. İçinde tatlı ve fındık fıstık sevmediğim için kullanmıyorum.

Zeytinyağında soğan,pirinç, bol nane (sahiden nane az olunca tatsız oluyor), karabiber, tuz, salça (eğer varsa domates rendesi) kavuruyorum hepsini,ineceğine yakın maydanoz ekliyorum. Suyunu az az koyarak ayarlıyorum. Pişerken de az su ekliyorum, zeytinyağlı sarmayı kaynayıncaya kadar hızlı ateşte kaynamaya başlayınca hafif ateşte pişiriyorum. Bir de iç malzemesine limon sıkıyorum. Yaprakların rengi bozulmasın diye de ateşe koymadan limon sıkıyorum tekrar.

Etli sarma veya dolmada da, pirinç ,kıyma, soğan ,az biber salçası, domates salçası,maydanoz ve su ekliyorum biraz. Suyu da yine göz kararı ekliyorum.Sonra tencereye yerleştirince,üzerine parça parça katı yağ koyuyorum ve hızlı ateşte pişiriyorum.

Ben üzerine ayrıca salçalı su yapmıyorum.

Bir de dikkatimi şey çekti, zeytinyağlı sarmada 1 çay kaşığı nane bence oldukça az. Hiç tadı olmaz ki onun.

Son düzenleme:
Yarım kilo asma yaprağı

1 su bardağı pirinç

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kuru nane

Yarım bağ maydanoz

Üzeri için;

Bahçeşehir pazarı mı bahsettiğiniz pazar? Bende Bahçeşehir pazarında satılan soğuk meze ve zeytinyağlılardan alıyorum bazen ondan sordum.
Yaprak sarmanızı zeytinyağlı mı yoksa etli mi yapmak istiyorsunuz.
Yukaridaki tarif etli sarma tarifi çünkü.
Pazarda yediğiniz muhtemelen zeytinyağlıdır.
Zeytinyağlı sarmada tarçın, yenibahar, kuş üzümü, dolmalık fıstık ve hatta şeker kullanılıyor 1 tatlı kaşığı kadar. Salça ve nar ekşisi konulmuyor.

Canim benimki iyi olur bende bu sene evlendigimde yaptım ama cok güzel oldu. Annemden gördüğüm gibi yaptım. Ben içini kavurmuyorum çiğden koyuyorum.pirinc,yağ, salca,domates (rendeleme ya da küçük küçük kabuğu soyulmuş doğruyorum) baharat,limon tuzu cok az sulandiriyorum elimle karistirip en son maydanoz koyuyorum az dinleyip sariyorum.ici pisince cok güzel oluyor.

Ben zeytinyağlı yaptığımda ölçü kullanmıyorum, göz kararı koyuyorum herşeyi. İçinde tatlı ve fındık fıstık sevmediğim için kullanmıyorum.

Zeytinyağında soğan,pirinç, bol nane (sahiden nane az olunca tatsız oluyor), karabiber, tuz, salça (eğer varsa domates rendesi) kavuruyorum hepsini,ineceğine yakın maydanoz ekliyorum. Suyunu az az koyarak ayarlıyorum. Pişerken de az su ekliyorum, zeytinyağlı sarmayı kaynayıncaya kadar hızlı ateşte kaynamaya başlayınca hafif ateşte pişiriyorum. Bir de iç malzemesine limon sıkıyorum. Yaprakların rengi bozulmasın diye de ateşe koymadan limon sıkıyorum tekrar.

Etli sarma veya dolmada da, pirinç ,kıyma, soğan ,az biber salçası, domates salçası,maydanoz ve su ekliyorum biraz. Suyu da yine göz kararı ekliyorum.Sonra tencereye yerleştirince,üzerine parça parça katı yağ koyuyorum ve hızlı ateşte pişiriyorum.

Ben üzerine ayrıca salçalı su yapmıyorum.

Bir de dikkatimi şey çekti, zeytinyağlı sarmada 1 çay kaşığı nane bence oldukça az. Hiç tadı olmaz ki onun.

peki zeytınyaglı dedıgınız de bir tatlı kasıgımı koyuyorsunuz baharatlarını

Bahçeşehir pazarı mı bahsettiğiniz pazar? Bende Bahçeşehir pazarında satılan soğuk meze ve zeytinyağlılardan alıyorum bazen ondan sordum.
Yaprak sarmanızı zeytinyağlı mı yoksa etli mi yapmak istiyorsunuz.
Yukaridaki tarif etli sarma tarifi çünkü.
Pazarda yediğiniz muhtemelen zeytinyağlıdır.
Zeytinyağlı sarmada tarçın, yenibahar, kuş üzümü, dolmalık fıstık ve hatta şeker kullanılıyor 1 tatlı kaşığı kadar. Salça ve nar ekşisi konulmuyor.

zeytınyagli o zaman üzün fıstık fılan yoktu evet dogru :))))

Son düzenleme:
merhaba tatlım ,yemek bence damak zevkidir ..
Ben dolma ve sarmayı zeytin yağlı ve ekşi (limonlu) yapıyorum ..
Soğanı salçayı iyi kavur,baharatları da at,güzelce kavur princi.
Maydonoz ve limon ekle.sar bakalım kısık pişirr üstünden yağ,limon :))
aksama bende geliyorum ona göre,canıım cektiiii :))))

o zaman ben bu tarıfe gore yapıyım dıyorum sanki ıyı duruyor

Back
X