Yeni evlendim..

shineumu

Kocasını Çok Seviyor
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2010
288
2
116
İstanbul
Arkadaşlar merhaba,
kusura bakmayın yoğun iş temposundan dolayı buna benzer bir şikayeti olan oldumu okuyamadım topıkleri ama benim sizden yardımınıza ihtiyacım var..
ben 5 mayıs 2012 de evlendım daha yeniyim, iş hayatım cok ağır stres ve kosturmacayla geciyor, eve geldiğimde her ne kadar eşim yorma kendini mutsuz yorgun olacaksan yemek yapma desede ben onu mutlu etmek adına her eve geldıgımde ınanılmaz bır yemek hazırlama stresıne gırıyorum. tam 1.5 saat sürüyor bu. cunku cok yemek yapmayı bılmıyorum evlenmeden once okudugum ve hep calıstıgım ıcın buna vaktım hıc olmadı. 21 yasındayım suan, esımı delıler gbi sevmeme rağmen bu yorgunluktan ve asırı uyku ve dınlenme ıstegım nedeniyle ona fazla zaman ayıramıyorum sanki,yeni evlenen çiftlerin gezmesi eglenmesi hayatın tadını cıkarması gerekırken bende boyle bır kronık yorgunluk var ve de bu yasımda aktif ve dinamik olmam gerekirken.b12 vitamin eksikliğim varmış doktora gittim verdiği vtamin ılacı fayda etmedı, ben ılac olarak degıl dogal yollardan dınc saglıklı olmak ıstıyorum, bu ıs yogunlugumda işyerinden, ınanın tek sızin motıve edebileceğinizi ve gerçekten faydalı bilgiler sağlayacağınızı bildiğim için kacamak yapıyrum ve bunları yazıyorum.
neden bu kadar yenı evlı olmama ragmen bu kdr streslı ve yorgun bır donem gecırıyorum nıe sureklı uyku ve dınlenme ıstegım oluyor daha aktf olmam gerekmezmı benm ,nolur yardımlarınıza cok ıhtıyacım var bana ıyı gelecegınızı bıldıgım ıcın sızlerle paylasıyorum.
şimdiden okuyan ve bana zaman ayıran herkese tesekkur edıyorum

Allah mesut etsin,bir yastıkta kocatsın...yorgunluğunuzu atlatana kadar yemeklere bu kadar yoğunlaşmayın,yaz günü zaten ağır yemeklere gerek yok..yeni evli olduğunuz için eviniz temizdir detaylı,köşe bucak temiizliğe gerek yok..tatil günlerinizi kapalı alanlar yerine açık alanlarda geçirin..bol bol yeşillik ve meyve tüketin..balık haftanın 1 günü yemek listenizde olsun..işyerinizden izin alma şansınız varsa birkaç günlük kısa süreli tatil ayarlayın..geçmiş olsun daha gençsiniz bu kadar yıpratmayın kendinizi,erken yaşlanırsınız ..

öncelikle hayırlı uğurlu olsun arkadaşım :))
başlarda bu şekilde olması bence gayet normal , çünkü bekarlık hayatından çıkıpta hem iş kadınlığı hem ev hanımlığı kolay değil kesinlikle , belli bir düzene girene kadar zaman alır böyle şeyler ....
ama düzenini oturtunca da bu kadar zamanını almaz diye düşünüyorum ,
yemek olayını da şu şekilde yapsan , hafta sonu mümkünse ana yemeklerini 2-3 çeşit yapsanda dolaba atsan , hafta içi iş çıkışı eve geldiğin de kolay şeyler kalsa , pilav makarna salata yapımı gibi yani , bunlar çok vaktini almaz ...
yeter ki ana yemeğin hazır olsun , sadece ısıtılsın yani...

vitamin eksikliği de genelde türk kadınlarında çoğumuzda var bu B12 eksikliği bende de var bunun için B12 takviyeleri var ,
solgar , gnc falan deneyebilirsin , ama doktoruna da danış öncelikle , birde doğal enerji verici şeyler , pekmez gibi mesela :))
haa birde malum havalar çok sıcak hepimiz de bir uyuşukluk var , muhtemelen sende de vardır ,
çok takma kafanı , bir süre sonra herşey yoluna girer :))

Bol bol tahıl tüketmelisin, balığı da mutlaka haftalık olarak tüket.
Zamanla alışacaksın, şimdi bunları yaşaman normal, sakın suçluluk
falan hissetme. Ben de yeni evli sayılırım 5 ay oldu ve hemen hemen
aynı sorunları yaşadım.

Ana yemeği hafta sonu hazırlamak gerçekten iyi oluyor ama hafta
sonu tatilin 2 gündür umarım. 1 gün temizlik, yemek, çamaşır, ütü
derken bitiyor. Diğer günü de kendine ayırıyorsun ama tatil tek gün
olunca biraz zor oluyor.

pratik yemekler yapmayı denesen daha kolay olur hayat...

mesela buzluğunda her zaman kızartmaya hazır köfte, pişirmeye hazır dolma, soslu olarak hazırlanmış tavuk pirzola olabilir.
ayrıca börek yapıp, pişirip, soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyup difrize atabilirsin.
zeytinyağlı barbunya yapıp, soğuduktan sonra difrize koyabilirsin.

mesela makarna yapıp yanına ızgarada tavuk pirzola pişirebilirsin.
yanında da zeytinyağlı olarak barbunyayı hafif ısıtırsın.

bunlar zaman almayan pratik şeyler...

difrizde haşlanmış nohut, haşlanmış kuru fasulye de bulundurabilirsin.

B12 yiyeceklerden alınmıyor. ilaçlarını düzenli kullanmaya ve haftasonları dinlenmeye bak...
birde düzenin değişti ya onunda etkisi olabilir. ALLAH MESUT ETSİN...

canım o kadar da ideal ev hanımı olacağım diye kendini paralama.bu erkeklere 30 gün yemek yaparsın 1 gün yapmazsan beceriksiz olursun.bir de ilk zamanlarda mükellefe çok alıştırırsan ömür boyu bekler bunu senden.üstelik çalışıyorsun ve yaz günü aparatif şeylerle geçiştirin.yeni evlisiniz haftada bir iki kere dışarıda yiyin.hamaratlıkla eşe yaranamazsın sonra o yorgunlukla moralin bozuk suratın asık olur,cinsel isteğin azalır.erkeği mutlu etmek için güler yüz ve iyi seks daha önemli.öyle 1.5 saat yemek yaptın diye çok takdir etmiyorlar seni fazla alıştırma abla tavsiyesi.gezmeye,eğlenmeye vakit ayırın,çocuk da olursa bunlar içinizde kalır.

13 aylık evliyim cnm bn bile bazı şeyleri düzene sokamadım sorun snde değil skma canını bnde mesela yemek konusunda çok sıkıntı yaşıyorum haftanın 6 günü çalışıyorum akşam eve gelip yemek yapıp yemektense hazır olan şeyleri yemek daha kolay gelio ama malesef çok sağlıksız:2: eğer maddi anlamda sizi zorlamazsa temzlik için yardımcı tut bn öyle yaptım haftanın 2 günü yardımcım geliyo

Hayırlı uğurlu olsun :)
Bence boşverin yemeği . Benim annem ilk evlendiğinde okuduğu ve çalıştığı için hiç öğrenmemiş yemek yapmayı makarna bile yapamazmış :d hemen her gün çıkar dışarda yerlermiş sonradan oturmuş bilgisi becerisi.

Belki de strese girdiğiniz için yetişmiyordur . Bir yemeği 2 gün yenecek şekilde yapsanız aslında . Hatta gece yatmadan ertesi günün yemeğini yaparsanız hem strese girmezsiniz hem işten gelir gelmez ne yemek yapacağım telaşına düşmezsiniz :)

Yemeğinizi haftalık yapıp dolaba koyabilirsiniz... Ya da bir gün önesinden yapabilirsiniz eşinizle tv izlerken yemeğiniz pişmiş olur... Birde her gün çeşit çeşit yapmaya gerek yok bence...

ya supersiniz hemen cevap yazmıssınız size ne kadar teşekkür etsem az,
malesef hafta sonu tatılım 1 gun cumartesı oglende glıyorum ama sabah uyanıosam eger okdr erken cumartesıyı tatılden saymıorum oglen de gelsem,gelır gelmez hemen temızlık yapıyorum esım gelene kadar, yıyecek bseyler hazırlıyorum,bende hep o sekılde plan yapmıstım deepfreeze de tutuyım hafta ıcı kolay olsun dıye ama tam oturtamadım onu cunku hafta sonumu gezmeye ayrdgım ıcın ıkı uc cesıt yemek yapamıyorum hafta ıcı yapabıldıgım kdr dolma ıcı sıgara boregı doldurmaya calısıyorum ama nıe anlamıorum belkıde esımın gozu hıc dısarı kacmasın ıyı bır ev kadını olım dıe bu kdr yemek temzlk stresıne gırıyorum sacma bılıyorum ama bu psıkolojı yerlesmıs beynıme ve ben kurtulmak ıstıyorum

birde ablalarım bısey soracagım ben acma yapıyorum sıcaklıgı gecmesıne yakın ılıkken buzdolabı posetıne koyup deepfreeze atıyorum veya keki cıkarttgımda mıkrodalgada once cozup sonra ısıtorum ama ılk yaptıgım gıbı olmuyor hep bu sekılde anlatırlar ılk gunku gıbı oluyor dıe ama nıe olmuyor benmkı yanlıs bıseymı yapıyorum, boyle pratık seylerde yardımcı olurmusunuz bana ,ılk once braz dısardamı kalması lazım yoksa dırek mıkrodalgayamı atıyım nıe tas gıbı oluyor sert gıbı :S

Merhaba arkadaşım bende 8 aylık evliyim ve senin gibi tecrübesizdim mutfak konusunda.. Merak etme bir süre sonra alışacaksın..

Ama benim eşim hamarattı sağolsun bana da öğretti..

Zaten yaz ayında çok ağır yemekler yenmiyor..

Mesela ne bileyim işten çıkışta kabak al kızart ve yoğurtla.. Emek banıp yiyin güzelce

Patates haşla bir tencerede.. Ertesi gün gelince salatasını yaparsın ..

Son düzenleme:
Ben bu işi pazar gününden bütün ana yemekleri yaparak çözdüm. Öbür türlü cok vakit kaybediyordum. Bir de geç gidince mutfaktan çıkana kadar uykum geliyordu değil bir de eşimle ilgileneceğim :)

Evliliğin ilk zamanları olur böyle telaşlar. Zamanla elin pratikleşir. Hem anlattığın kadarıyla dolmalar, börekler, açmalar yapıyormuşsun, hiç de fena değilsin. Bir pratik yöntem önereyim, akşam yemekten kalkınca daha sofrayı toplamadan bir sulu yemek koy ocağa. Sen bulaşıklarını toplayana kadar o pişer. Hatta sen yemeği koayrken eşin sofrayı toplarsa zaman çok daha iyi kullanılmış olur. Soğuyunca dolaba kaldır. Akşam gelince de yemeğine göre yanına çorba veya pilav makarna türü eklersin. Eşin de o sırada sofrayı kurar. Bir de salata veya cacık çorba kaynayana kadar. İşte bitti. Yarım saate düşer 1,5 saat. Çok özel ayrıntılı yemekleri cumartesi yaparsın. Ya da pazar günü evde geçirecekseniz eşinle beraber yapın. birlikte yemek yapmak çok keyiflidir, güzel paylaşımdır eşler için. İşin çoğunu sen yaparsın tabi gene ama hiç değilse sohbeti yeter. Hem yemek yapmış hem de başbaşa keyifli bir zaman geçirmiş olursunuz.
Ama B12 eksikliği çok ciddi kronik yorgunluk ve depresyon sebebidir. Vitamini doğal yollardan almak istiyorum diye şartlama kendini. Normalde tabi ki doğal yoldan almak lazım ama vücutta bir eksik varsa o yerine konana kadar destek almak şart. Kayınbabamda B12 eksikliği o kadar ileriydi ki hap yetmedi iğneyle tedavi oldu. Aman ihmal etme. Zaten bunu çözersen o bitkinlik kendiliğinden geçer.

bende bekar olmama rağmen senin yazdıklarının aynısından var. yorgunum gözlerimi açamıyorum eve gidince yemek yemeye bile üşeniyorum böyle değildim ya kıpır kıpır olurdum işten çıktıgım zaman banyo yapıp direk yatasım var sabaha kadar uyanmadan ..hele birde evli olsam düşünemiyorum halimi..
Allah kolylık versin belki kan değerlerinde düşüklük vardır ondanda yorgun düşüyor olabilirsin

Son düzenleme:
cevap sorunun içinde şekerim...
yeni evli olduğun için henüz alışamamışsın ayak uyduramadın sanırım..
zamanla düzene girer...
eşinde anlayış gösteriyor madem çok yorma kendini biraz oturtana kadar...

Yemek yapmanı beklemiyorsa ALIŞTIRMA :) Evet kesinlikle bir çok kadın aynı hataya düşüyor sonra erkekler bir gün yemek yapmayınca DIR DIR ediyorlar. Ben de yeni evli sayılırım bir yıl oldu. İlk başlarda aynı senin dediğin gibi hissediyordum, sürekli yorgundum, aktif değildim...

Sanıyorum adaptasyonla alakalı yani yiyecekten çok STRESİ yenmekle çözüm bulacağına inanıyorum ama sabahları içilen taze portakal suyu iyi geliyor, meyve yemelisin, kırmızı et, yumurta, peynir, yoğurt vs....

Ama bence STRES ve ADAPTASYON süreci ile alakalı daha çok. Çünkü bana da eşim bir sürü yiyecek getiriyordu enerji versin diye, faydası olmuyordu.

Mükemmeliyetçi olmayı bırakın ve eşinizin EV İŞİNE YARDIM ETMESİNİ SAĞLAYIN. Biz öyle yapıyoruz, ben yorgunsam eşim yemek yapıyor, bazen çok yorgunum yemek yapamayacağım diyorum, eşimle kahvaltı tarzı atıştırıyoruz. Evi temizlerken mutlaka bana yardım eder, çamaşırları yıkar asar, bazen ütüler de:)

En güzeli hayatı ve sorumlulukları birlikte paylaşmak!:)

Bende aynı dertten muzdaribim 1 aylık evliyim haftanın 5 günü akşam 7 ye kadar cumartesi günü de 2 ye kadar çalışıyorum, sabah eşimden önce çıkıp akşam ondan sonra eve geliyorum, mutfak konusunda da pek tecrübem yok, genelde bir akşam yemek yapıp iki gün yiyoruz, eşim de pek yardımcı olmuyor, cumartesiyide temziliğe ayırıyorum, ama gelin görün ki benden geriye bişey kalmıyor.. yorgunluktan ölüyorum, kendime ayırabileceğim hiç vaktim kalmıyor.. sürekli uykulu ve yorgun bir haldeyim... vücudum bu tempoya da alışacak diye umuyorum.. Ama bekarlık sultanlıkmış , annecimin kıymetini bilememişim

hepimiz yaşadık bunları emın ol sonra alısıyosun pratıklesıyorsun ama bıraz zaman tanı kendıne sıcaklarda yorgunluk yapabılır ve bırde bence kan tahlılı yap anemınde olabılır...yenı evlıler sureklı gezecek tozacak dıye sartlandırma kendını her cıft bır olmaz birbirinizi mutlu etmeyi öğrenın basarın yeter

Öncelikle mutluluklar dilerim ağzınızın tadı bir ömür kaçmasın ..

Taze sıkılmış meyve suları dinçleştiriyor insanı bol bol tüketmeye bak ama gece çok geç vakitte tüketme o zaman uykunu kaçırır ben akşam saatlerinde içiyorum.Bende ilk evlendiğim dönemlerde çok yorgun bitkin hissediyordum kendimi sürekli elim birşeylerin üzerinde olması gerekiyormuş gibi geliyordu sanki evin işi hiç bitmiyordu ve ben sürekli birşeyler yapmak için kendimi hırpalıyordum 2-3 seneden sonra düzene tamamen giriyor etrafına baktığında da kimsenin mükemmel ev hanımı olmadığını görüyorsun ve mükemmel olmanda gerekmiyor oda ayrı bir konu..Arkadaşlar zaten çok güzel fikirler vermiş dondurucu için çalışan yeni evli bir bayan için ev gerçekten yük gibi geliyor ama pratikleştirmek için ince detayları da düşünebilirsin mesela taze fasulye aldığında azıcık haşla 3dk at dondurucuya kıyma aldığında köftelerini yap paketle at dondurucuya bunlar çok basit ama hayatını kolaylaştıracak şeyler bunları yapıyorsan zaten geriye çok fazla yapacak birşeyde kalmıyor eşinde mutlaka yorgun olduğunun farkındadır tatlı dille yardım isteyebilirsin mesela :) şımarıklık her zaman işe yarar zaten bir süre sonra herşey düzene girecektir ama dediğim gibi mükemmel olmak için kendini hırpalama bunun gereksiz olduğunu birkaç sene sonra benim gibi anlayacaksın nasılsa kendini paraladığına değmez

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…