- Konu Sahibi kararvermek
-
Din sorgulanamaz diye birşey yoktur. Din sorgulanır ve zaten sorgulanarak öğrenilir.
Ki zaten Kur-an bile 'oku' diye başlar. Siz nasıl sorgulanamaz dersiniz.
Bunca Alim boşuna mı Kur-anı anlamak için kafa patlatıyo ömürlerini harcıyo.
Sizinki bilerek inanmak değil anlaşılan.
Sizin yaşadığınız ortam çevre dininizi sorgulamanıza gerek duyuracak bir ortam değildi demekki.
Ama günümüz çocukları için bu geçerli değil.
Kalıplaşmış düşüncelerinizi yıkmazsanız yiğeninize yararınızdan çok düşüncelerini pekiştirirsiniz.
her nesnenin her eşyanın bi yatarıcısı varsa evrenin bi yaratıcısı olduguna neden inanmıyorsun dedim. gelen soru EVRENİ YARATANI KİM YARATTI... soru bu ? buyurun ? sizi dinliyorum ?
atesitlerın sorduğu belli sorular vardır artık nasıl ınanmışlarsa bu sorulara 50 farklı yoldan doğru cevapta verılse ıkna olmuyorlar
okadar kolay değil tabıkı halası olarak vazıfesı anlatmak bıldığını yalnıştan döndurmek ama tek başınada hiç kolay değil
bence çocuğun tek derdı dıkkat çekebılmek
Bu soruya çok güzel cevap vermiş olan insanlar var.her nesnenin her eşyanın bi yatarıcısı varsa evrenin bi yaratıcısı olduguna neden inanmıyorsun dedim. gelen soru EVRENİ YARATANI KİM YARATTI... soru bu ? buyurun ? sizi dinliyorum ?
her nesnenin her eşyanın bi yatarıcısı varsa evrenin bi yaratıcısı olduguna neden inanmıyorsun dedim. gelen soru EVRENİ YARATANI KİM YARATTI... soru bu ? buyurun ? sizi dinliyorum ?
Bu soruya çok güzel cevap vermiş olan insanlar var.
Elinizin altında internet gibi bir nimet var açıp okumak bu kadar zor değil.
Her soru doğru değildir.
Siz 'mavinin kokusu nasıldır?' diye bir soru soramazsınız mesela.
Mavi kokusu olan şeyler sınıfına girmez çünkü
Burda hatalı olan sorudur. Sizin cevap verememeniz değil.
Aynı şekilde Tanrı da yaratılabilecek şeyler sınıfına girmez. Sebepsizdir.
Zaman ve mekan dışı olamak yaratılmış olamayı da gerektirmez zaten.
Öncesi ve sonrası olmayan diye boşuna demiyoruz biz O'na.
Yaratılmışlık onun için söz konusu değildir.
Bunu çok daha fazla sebeple açıklayabilirim ama şuan aklıma gelen bu.
Ha ben bunu nerden biliyorum kafamdan uydurmadım elbet.
Sırf bu soruya karşılık olarak yazılmış o kadar çok şey var ki.
Yeterki siz bilmek isteyin her soruya bir cevap bulursunuz.
Bi yerde okumuştum 'Dinde her sorunun cevabı yoktur diyen ki tembel kişidir' diye.
Evreni yaratanı kim yarattı? onu yaratanı kim yarattı? bu böyle uzar gider sonsuza doğru, sence böyle inanmak mı mantıklı? yoksa her şeyin kainatın tek yaratıcısı olduğuna inanmak mı daha mantıklı? deseydin...
Din konusundan önce yeğeniniz çok zor zamanlar geçirmiş annesinin babasının ilgisinden yoksun büyüyen çocuk hayatında boşluğa düşebilir. Pedagog a götürüyor musunuz? bence götürmelisiniz bir uzman desteği alsın...
Bence her insan ergenlikte inancının sorgulamasını yapmıştır. O da böyle bir sorgulama içinde şu an. Allah hidayet verir inşallah...
Cevap veremediniz derken yeterince mantıklı olmadığını kastetmiştim. Hani onu inandıracak şekilde bir cevap veremekten.ben bu soruya cevap veremedim dediğimi gördünüzmü yada okudunuzmu. sizin yazdıgınıza karsılık sordugu sorulardan birini yazdım sadece. tabiki bu soruya cevap verdim. ikna olmasada kendi dogrularından HENÜZ şaşmasada sordugu hemen hemen her soruya bi açıklık getirdim. Elinizin altında internet gibi bir nimet var açıp okumak bu kadar zor değil demeden önce. bunun bilincinde oldugum için şuan sizinle yazışabiliyoruz..... öyle dimi. siz bana burda beni yargılamak benim dimini dini bilgilerimi sorgulmak yerine beni alt etmek cabasına gireceginize beni aydınlatmak için gelseydiniz daha iyi olacaktı. bende insanım ve yetemedigim konular olabilir. bu konuda çıkmaza girdigim için açıldı zaten. ancak görüyorumki sizin amacınız aydınlatmak değil vakit çalmak.. yeterince huzursuzum daha fazla kaçırmayın huzurumu lütfen.
Cevap veremediniz derken yeterince mantıklı olmadığını kastetmiştim. Hani onu inandıracak şekilde bir cevap veremekten.
Bende kardeşimle aynı yollardan geçtim. O yüzden dedim bunu..
Ayrıca kimseyi alt etme çabasında değilim ki.
Ben ki dini bilgimin yarım yamalak olduğunu düşünüyorum neyle kimi alt edicem.
Siz her sorunun cevabı yoktur demiştiniz benim tavrım bunadır.
Sizin karşınızda mantıklı bi insan yok 14 yaşında çocuk var.
Sizin kadar mantıklı düşünmesini bekleyemezsiniz.
Bu şekildeki fikirlerinizi ona yatsıtırsanız eğer onu daha da körüklersiniz.
Siz ona eğer bazı şeylerin net bir cevabı yoktur derseniz bu onu kendi düşüncelerine daha çok inandırır.
Bizim zamanımızda herşey daha kolaydı.
İnsanlar daha iyi niyetliydi.
Düşünceler inançlar daha önemliydi.
Mantık çağındayız artık şimdiki çocuklar kafalarına ne yatıyorsa onu kabulleniyolar.
Vaktinizi çaldıysam kusura bakmayın yardım edeyim dedim kendimce ama hata etmişim.
Estağfirullah.şuan öyle seylere inanıyorki bence ne kadar mantıklı olursa olsun onun için anlam tasımıyor söylediklerim. çünkü şuan inandıgı dogrular benim söylediklerimle uyuşmuyor ona göre. evet 14 yaşında bi çocuk buyuzden bende fikirlerimi konusmalarımı öyle seciyorumki onunla konusurken sırf o düşüklerine daha cok inanmasın diye.. her sorunun cevabı yok derken mutlaka yoktur yada var biz bilmiyoruz. ama inanın beynim sulandı. benide anlamaya calışın. saatlerdir ateistlik müslümanlık ... müslüman olmus ateistler vs vs vs gibi seyler okumaktan hiç uykusuz işe gelmekten bitap düştüm. düşünün halimi benide anlamaya calışın nolur. kırdıysam kusura bakmayın lütfen.
Estağfirullah.
Ama ilk mesajımda dediğim gibi yiğeninizi spora yönlerdimenizi tavsiye ederim.
Sporcu çocuklar genelde kötü alışkanlıklardan uzak daha aklı başında oluyolar.
Ortamı bu yönde olursa onu elinizde tutmanız daha da kolaylaşacaktır bence..
" Siz müslümanlar" bazı fikirlerin etkisinde kaldığı çok çok belli. 14 yaşında ki birinin siz müslüman, siz yahudi şeklinde ayrım yapabilmesi kendi kendine olamaz. Siz müslümanlar kelimesini gençlerden çok duyar olduk. Hatta bir arkadaşım facebookta bu tür şeylerin çok yaygın olduğunu sırf cool görünmek adına yapıldığını söylemişti. Yani kısaca özentilik.
Geçen sene oruç tutan bir insanmış. Ailesinin durumuda yeni değil ki sonradan olsun. Dediğim gibidir muhtemelen sizide dinlemeyecektir.
Daha hayatının başına bile gelmemiş dini bilgisi çok az birinin Kuranı sorgulaması mealine göre yorumlaması yanlıştır
Ona bunu anlatın. Bazı ayetlerin yazıldığı gibi olmadığını yorumlamanın basit olsaydı ilahiyat proflarının din alimlerinin olmayacağını söyleyin. Öyle ya bize deseler yusuf suresini anlat nedir ne değildir kaçımız bilir de Kuran aklıma uymuyor diyebiliriz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?