Yumurta rezervi az olanlar

Selam kızlar.uzun süre kimse yazmamış ben yeni üye oldum ama uzun süredir takip ediyorum.ben de bu konuda çok dertliyim.2 yıllık evliyim bir yıldır korunmuyoruz.hamile kalmayınca Dr a Gittim ve 2cm çikolata kistim var ve hemen tup bebek dediler.ilk tup bebek denememde 2 tane 1.kalite 3 tane ikinci kalite Yumurta oluştu 2'si transfer edildi ve negatif sonuç.15 gün önce ikinci tedaviye başladım onca ilaçla iki Yumurta oluştu ve ikinci gün bölünme durdu ve transfer yapılmadı.moralim çok bozuk.33 yaşındayım ve Yumurta rezervim gittikce azalıyor ve kalitesiz.lütfen bir yol gösterin üç Ay sonra 3.tedaviye baslayacam ama önce bu doğal kurleri kullanıp kaliteyi arttırmak istiyorum.ne kullanmam gerekir kullanıp da başarı saglayanlar yol gösterin lütfen

Bir şey daha soracam.ben iki farklı hastanede yaptim bu tedavileri.üçüncü tedavimi de ikinciyi yaptığım Dr dan devam etmek istiyorum.yumurtanın kalitesiz ve bolunmemis olması Dr la alakalı bir durum mu acaba.Dr la alakalı ise baska Dr a mi gideyim fikriniz ne?

Bir şey daha soracam.ben iki farklı hastanede yaptim bu tedavileri.üçüncü tedavimi de ikinciyi yaptığım Dr dan devam etmek istiyorum.yumurtanın kalitesiz ve bolunmemis olması Dr la alakalı bir durum mu acaba.Dr la alakalı ise baska Dr a mi gideyim fikriniz ne?
canim benim aksine rezervim çok iyi ama benimde yumurtalarimda çok az döllenme oldu bolunmede 5tane oldu onlarda 3.günden sonra gelisimleri durdu. transferim yapılmadı.anlayacağin şimdi tekrar başladık bugün ignelerimin 8.günü çok gerginim inşallah tekrardan böyle birşey olmaz.dr.bana ve eşime vitamin takviyesi bende kendimce birşeyler yaptim. artık herşey takdiri ilahi dr.eğer bu seferde böyle kötü çıkarsa bidaha denemeyin dedi üstelik yaşım 26 sorun yumurtadanmi seperdemi bilemiyorum sebebsiz Allahım emeklerimizi karşılığını nasip etsin

Amiiiiin insallah canım.inan ben de ne yapacağımı bilmiyorum.ben de çok gerginim.senin yaşın daha genç olur insallah canım ya.önceki sayfalarda arkadaşlar arisutu bal polen çörek otu tarcin vs karisimlardan soz etmişler.kullanıp da faydasını görenler cevap yazsın lütfen.buna o kadar çok ihtiyacım var ki anlatamam.maddi manevi çok yıpratıcı bir durum.Allah kimseyi böyle çaresiz bırakmasın insallah

Dr neden bir daha denemeyin demişki.zaten çok stresli bir durumdasın bunu söylemesi sadece senin stresini katlar.bu son olacak psikolojisini neden sana yaşatıyor ki.ben bir çok sayfa okudum hiç yumurtası gelismeyip de sonunda hamile kalan arkadaşlar çok var şükür ki.bunlar bize umut olsun tatlım.sen hiç moralini bozma Allah buyuk.bir gün bize de nasip eder Ins.tedavin hayirli sonuçlanır ve alirsin bebisini kucağına inş

Bir de su gelişim durduğunda bir açıklama yapsalardı en azından nedenini bilirdik ya.benim de Dr um neden bolunmediginin hiçbir açıklaması yok dedi.cok üzüldüm.ama Cabuk toparladım kendimi cunku stres yapmamam lazim.ben doğal yollardan hiçbi şey denemedim daha önce ama burda çok okumuştum.artık bu üç Ay ben de bunlari deneyip birazcık da olsa umudumu arttırmak istiyorum.ama demin de söylediğim gibi kullanan arkadaşlar bize yardımcı olursa ne yapacağımızı ve sonucunu öğreniriz en azından.etkili bir çare varsa bilen lütfen söyleyin arkadaşlar.destek olun ltfn :(

Merhaba yazdıklarınızı görüp duyarsız kalamadim.5 defa tup bebek deneyip sonuç alamadım hiç detaylardan bahsetmeyim bile.yasimdan dolayı doktor benim anne olamayacağımı tedaviyi bırakmami söyledi sindirilmeşi o kadar zordukı anne olamama fikri hiç kabullenemedim içimde hep savaştım.doktor nerden bilecek dedim allah var herşeyi o bilir dedim bi süre hayıt suyu içtim corek otu bal karışımı yedim.aktardan yumurta kalitesini arttıracak karışım yaptırdım her sabah 1 kasik onu yedim baktım yine bişey yok.is yerimde bi arkadasim bana sogan kuru önerdi 6 kürde onu yaptım baktım yine tık yok tamam dedim denenecek herşeyi yaptım ve bu stresten kurtulup hiçbişey yapmadığım ay hamile kaldım hemde doğal 3 ay önce 41 yaşımda anne oldum.yani diyeceğim o ki kendinizi strese sokmayın sakın olun allaha sığının bol dua edin yaşinizı,yumurta kalitesini falan bosverin.allah isteyen herkese anne olmayı nasip etsin

Ya canım cani gönülden tebrik ediyorum.Allah büyütmeyi de nasip etsin inş.allah bize de tez zaman da nasip etsin.cok heyecanlandım Inanki.bu Dr lar bazen çok acımasız oluyorlar.söylediklerinin canımızı ne derece acitacagini umursamiyorlar bile.aslinda doğru diyosun veren Allah her türlü verir zaten.nasip kismet işi bi yerde ama işte böyle boş durmak da istemiyorum.çabalamak ve varsa kismetimde bi an önce olsun diye uğraşmak istiyorum.Dr um elimi çabuk tutmam gerektiğini soyledi.çikolata kistinden dolayi rezervim çok az ve bu korkutuyor beni.3.tedavime en azından daha güçlü yumurtalarla başlamak istiyorum.benim tuplerden biri tamamen diğeri kismi olarak kapalı.buyuzden doğal hamilelik şansım çok az.hele ki su kalitesiz yumurtayla çok zor :(

Allah yardımcınız olsun çok zor ama bu psikolojiden kurtulun yok tüpüm kapalı yok yumurtam kalitesiz bunlara takilmayin nasipse oluyo zaten rahat olmaya calisin

Merhabalar , ben uzun zamandır buraya üyeyim herkesi takip ediyorum.Benimde yaş 39 fsh yüksek çıkıyor 2 kez üniversite hastanesinde başarısız tüp denemem var.3.denemem erken yumurta çatlamasından dolayı toplama öncesi iptal edildi.Ben kafamda rafa kaldırdım kapattım demiştim ama burda yazılanlar başarılar insanı yeniden umutlandırıyor ve 4. cü kez tekrar denemek istiyoruz. Yumurta rezervim azalmış ve kalitesi bozulmuş durumda .Sorunum tüp tıkanıklığı ameliyat da oldum ama açılmadı. Biesteron önermişti son tedavide doktor ama kullanamadım. En son geçen cumartesi soğan kürü tamamladım yanında bal+arı sütü sabahları aç alıyorum. saf arı sütünede başlıcam bal bitince. Şu an özel tüp bebek araştırıyorum fiyatlar nerelerde diye . Kemal Özgür / ANTALYA IVF''ye başlamak istiyorum. Allah hepinizin kucağını boş bırakmasın.

Merhabalar ben diyarbakirdayim fiyat konusunda yardımcı olamayacam :( bu kullandiklarinizdan sonra Dr gittiniz mi yumurtalarda bir gelişme olmuş mu acaba.ben de Dun arisutu bal polen karışımına başladım ama dünden beri kusma ve ishal başladı bende Yan etki mi yaptı acaba.ne oldu bilmiyorum bu Aksam da yemek istiyorum ama korkuyorum açıkçası.umarım sizde işe yarar.ben de kullanmaya devam ederim.en azından çay kaşığı kadar da olsa devam edecem.gelişmeleri bizimle de paylaşırsanız sevinirim.Allah emeginizi boşa çıkarmasın inş.

Merhabalar ben diyarbakirdayim fiyat konusunda yardımcı olamayacam :KK43: bu kullandiklarinizdan sonra Dr gittiniz mi yumurtalarda bir gelişme olmuş mu acaba.ben de Dun arisutu bal polen karışımına başladım ama dünden beri kusma ve ishal başladı bende Yan etki mi yaptı acaba.ne oldu bilmiyorum bu Aksam da yemek istiyorum ama korkuyorum açıkçası.umarım sizde işe yarar.ben de kullanmaya devam ederim.en azından çay kaşığı kadar da olsa devam edecem.gelişmeleri bizimle de paylaşırsanız sevinirim.Allah emeginizi boşa çıkarmasın inş.
Canım arı sütü bal polen öyle rahatsızlık vereceğini sanmıyorum .Ben kullanıyorum her sabah aç karna bir tatlı kaşığı hiç rahatsızlık vermiyor. Bitince saf arı sütüne başlıcam .Henüz doktora gidemedim ay sonunu bulur herhalde..

Ben bal sevmediğim için kendimi zorladım yemek için.aktarla görüştüm sevmediğim için olabilirmiş.Sabah ve Aksam ac karına bir çay kaşığı yiyecem.inş işe yarar.soğan kurunu ben yılın başında yaptım.çikolata kistim3cmden 2cm e düşmüş.onu da tekrar yapmayı düşünüyorum.sonrasında da incire baslayacam bakalım inş.faydasını görürüz.benim buraya yazmaktaki amacım bir çok arkadaş burda bu karisimlardan soz edip kullanacaklarini söylemişler.faydasını gördüler mi diye merak ediyordum ama kimse dönmedi.kim bilir bilmediğimiz daha çok şey vardır.ben şunu kullandım ve çok iyi geldi diyecek kimse yok mu :(

Merhabalar , ben uzun zamandır buraya üyeyim herkesi takip ediyorum.Benimde yaş 39 fsh yüksek çıkıyor 2 kez üniversite hastanesinde başarısız tüp denemem var.3.denemem erken yumurta çatlamasından dolayı toplama öncesi iptal edildi.Ben kafamda rafa kaldırdım kapattım demiştim ama burda yazılanlar başarılar insanı yeniden umutlandırıyor ve 4. cü kez tekrar denemek istiyoruz. Yumurta rezervim azalmış ve kalitesi bozulmuş durumda .Sorunum tüp tıkanıklığı ameliyat da oldum ama açılmadı. Biesteron önermişti son tedavide doktor ama kullanamadım. En son geçen cumartesi soğan kürü tamamladım yanında bal+arı sütü sabahları aç alıyorum. saf arı sütünede başlıcam bal bitince. Şu an özel tüp bebek araştırıyorum fiyatlar nerelerde diye . Kemal Özgür / ANTALYA IVF''ye başlamak istiyorum. Allah hepinizin kucağını boş bırakmasın.
Başladınız mı tedaviye?

Ben de orada tedavi görüyorum. Yumurta rezervim az ve yumurta kalitesi düşük. Ayrıca sperm hareketliliği, sayısı, morfolojisinde de sıkıntı var. Yaşım da 40. 1 sağlıklı embriyom oluştu. 3 ocakta transfer yapılacak. Bu ilk tüp bebek tedavim. Daha önce hiç hamileliğim olmadı.

Dilerim hepimiz kavuşuruz kuzucuklarımıza. Sen de tedaviye başlarsan, karar verirsen bilgi ver olur mu?

Kadınlarda yumurtalık rezervi​

Kadının yaşı, özellikle 30 yaşından sonra planlı bir gebelik için dikkate alınması gereken çok önemli bir faktördür. Bir kadının yumurtaları, ilerleyen yaşla birlikte kalitelerini kaybetmelerinin yanı sıra sonludur ve tükenebilir.

İleride çocuk sahibi olmak isteyen ancak doğurganlıktan korkan kadın, daha iyi bir plan yapmak için yumurtalık rezerv testlerine başvurabilir.

Bir kadın yaklaşık 1-2 milyon yumurta ile doğar ve yaklaşık 300-500.000 yumurta ile ergenliğe ulaşır. Doğum kontrol hapı alıp almadığına bakılmaksızın, her adet döngüsünde yaklaşık 1000 yumurta kaybedilir. Yumurtaların kaybolması ve tüketilmesi süreci atreziye (hücre ölümü) bağlıdır ve bu durum ilaçla önlenemez.

• Yumurtalık Rezervi Nedir?
  • Yumurtalık Rezervi Nasıl Ölçülür?
    • Transvajinal ultrason
    • FSH hormonu testi
    • Anti müllerian testi (AMH)
    • Yumurtalık biyopsisi
  • Yumurtalık Rezervi Kaç Olmalı?
  • Yumurtalık Rezervi Neden Azalır?
Kadınlarda yumurtalık rezervinin ne olduğunu ve bunu ölçmek için hangi testlerin yapılması gerektiğini biliyor musunuz? Hamile kalmak isteyen kadın için yumurta rezervini bilmek çok önemlidir.

Kadınların ilk çocuklarını daha sonra doğurmaya karar vermeleri giderek yaygınlaşıyor. Ancak, kadının her adet döngüsü ile birlikte azalan yumurtalık rezervi olduğunu vurgulamak gerekiyor.

Yumurtalık rezervi ölçümünün nasıl yapıldığını, hangi miktarın normal kabul edildiğini ve hamile kalmak isteyenler için belirtilen tedavileri yazımızı okuyarak öğrenin.

Yumurtalık Rezervi Nedir?

Yumurtalıklarda bulunan folikül sayısına yumurtalık rezervi denir. Bir kadının her adet döngüsünde yaklaşık bin folikül salınır ve aralarından sadece bir yumurta olgunlaşır. Gelişmeyen diğer foliküller ise vücut tarafından elimine edilir.

Sperm üretimi yaşamları boyunca meydana gelen erkeklerin aksine, yumurta rezervi yaşla birlikte azalır. Bu, çocuk sahibi olmak isteyen kadının hamile kalabilmesi için iyi bir yumurtalık rezervine sahip olması gerektiği anlamına gelir. Çünkü, kadınlarda folikül sayısının fazla olması onun doğurganlığının bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

Doğal bir süreç olan ve engellenemeyen kadınlarda yumurtalık rezervi azalması, gebelik oluşumu giderek zorlaşmaktadır. Dikkate alınması gereken bir diğer faktör de olgunlaşan yumurtaların genetik kusurlara sahip olma olasılığının daha yüksek olmasıdır. Böylece düşüklere, sendromlara ve malformasyonlara neden olabilirler.

Yumurtalık Rezervi Nasıl Ölçülür?

30 yaşından itibaren kadınlarda yumurtaların ömrünü ve kalitesini belirlemek için testlerden geçmesi önerilir. Daha sağlıklı ve bir hamilelik geçirmeniz için bu testti yaptırmanız tavsiye edilir. Yumurtalık rezervini değerlendirmenin birkaç yolu vardır ve çoğu zaman yumurtlama bozukluklarını tedavi etmek mümkündür.

Yumurta rezervi test sonuçları, her hasta için en çok önerilen tedaviyi tanımlamaya izin verir. Kadınlarda yumurta rezervi azalmasına neden olabilecek kadın doğum kontrol hapı veya hormonal doğum kontrol hapı kullanmadığında bu testin yapılmasının tavsiye edildiğini hatırlamak isteriz.

Kadınlarda yumurta rezervini ölçmek için yapılan testler şunlardır:

Transvajinal ultrason

Kadınlarda yumurtalık rezervi ölçümü, yumurtalıklardaki en küçük folikülleri tespit eden transvajinal ultrason kullanılarak yapılabilir. Bu en yaygın kullanılan testtir. Test, yumurtalık hacmini ve yumurtlama potansiyeline sahip folikül sayısını belirlemeye yardımcı olur.

Transvajinal ultrason, yumurta rezervini ölçmek için en çok kullanılan testlerden biridir. Kadınlarda yumurtalık rezervi azalması olması durumunda tedaviye yönlendirmek için önemli bilgiler sunar.

FSH hormonu testi

Teşhisin tamamlanabilmesi için başka testler istenebilir. Örneğin, FSH hormon testi (Follikül Uyarıcı Hormon) bunlardan birisidir. Bu hormon, yumurtalık foliküllerinin büyümesine ve olgunlaşmasına neden olur. FSH üretimi, inhibin-B ve estradiol gibi proteinler tarafından düzenlenir. Kadın yaşlandıkça folikül miktarı ve bu proteinlerin üretimi azalır ve FSH seviyesi yükselir.

Anti müllerian testi (AMH)

Anti müllerian testi (AMH) bir kan testidir. FSH’nin aksine, AMH hormonu adet döngüsü sırasında pek değişmez ve bu da daha doğru ölçüm şansını artırır. Böylece, yumurtalıkta depolanan folikül miktarı arttıkça, yumurtalık rezervi ve AMH’nin kan konsantrasyonu da artar.

Yumurtalık biyopsisi

Daha invaziv bir test olduğu için çok özel durumlarda yumurtalık biyopsisi yapılır. Kadının yumurtalık dokusunu analiz ederek gerçekleştirilir. Bu da yumurta rezervinin foliküler yoğunluğa (yani birim doku hacmi başına mevcut olan folikül sayısı) göre tanımlanmasına olanak tanır.

Yumurtalık Rezervi Kaç Olmalı?

Yumurtalık rezervi kaç olmalı?
Yumurtalık rezervinin kalitesi ve kaç olması gerektiği kadının yaşına göre değerlendirilir. Bu nedenle, 32 yaşındaki bir hastaya göre AMH miktarı düşük olan, 40 yaşındaki kadında normal kabul edilebilir. Yeterli miktarda olmasının mümkün olduğunu ve buna rağmen kadının hamile kalmakta zorlandığını da belirtmekte fayda var.

Aşağıda, her test için hangi miktarların normal kabul edildiğini görün:

Transvajinal ultrason: Bu test adet döngüsünün erken döneminde gerçekleştirilir ve Antral Folikül Sayısı (AFC)> 8 olduğunda iyi kabul edilir;

FSH: İyi bir yumurtalık rezervi, adet döngüsünün ikinci veya üçüncü gününde yapılan test ile FSH <10 IU/L’dir. Ancak rezervi düşük olan kadınlarda hormon miktarı dalgalanabilir;

AMH: Muayene, AMH> 1.0 ng/mL için normal kabul edilen bir miktarla adet döngüsünün herhangi bir aşamasında yapılır.

Kadınlarda yumurta rezervi azlığı teşhisi konulduğunda genellikle tüp bebek tedavisi önerilir. Olgun yumurtaların dondurulmasını tercih etmek de mümkündür. Bu da kadının yumurtalarını tükenmeden korumasını sağlar. Yumurtalar dondurulduğunda, vitrifiye edildikleri yaşa bağlı olarak kalite kaybı olmadığını belirtmekte fayda var.

Yumurtalık Rezervi Neden Azalır?

Kadınların yaşının ilerlemesine ek olarak, yumurta rezervinin azalmasından başka faktörler de sorumlu olabilir. Sebeplerden biri menopoza erken girmek olabilir. Obezite aynı zamanda doğurganlığı da bozabilir, hatta yumurtlama ve menstrüasyon eksikliğine yol açabilir.

Bu yazımızda, anne olma hayalini gerçekleştirmek için yumurtalık rezervini, bunu tespit edebilecek tetkikleri ve tedavileri bilmenin önemini anlattık. Normalin altında bir rezervin olması durumunda gerekli önlemleri alabilmeniz için tüm bu hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle, hamile kalmak istiyorsanız daha fazla beklemeyin ve bunu doktorunuzla konuşun.

1. Hamile Kalmak için FSH Kaç Olmalı?
  2. Kadınlarda İnfertilite Nedenleri
  3. Anti Müllerian Hormon Testi Nedir?
  4. FSH hormonu normal değerleri kaç olmalı?
  5. Kilolu Kadınlarda Gebelik ve Doğum

Son düzenleyen: Moderatör:
Back
X