HSG rahim içinin düzgün, kanaların açık olup olmadığı, görünen bir patalojik durumun tesbiti için yapılan detaylı bir görüntüleme uygulamasıdır. Bu uygulama sırasında içeriye sokulan alet sayesinde de küçük yapışıklıklar düzeliyor. Hatta bu işlemden bir kaç ay sonra hamile kalan bir sürü kadın var.
Şayet HSG sırasında içeride görülen bir patalojik durum varsa onun için de hesteroskopi yapılıyor. Operatif ve tanısal olarak ikiye ayrılıyor. Operatif histeroskopide küçük polipler alınıyor. Tanısal histeroskopide ise emriyonun daha kolay tutunabilmesi için rahim içine küçük çizikler atılarak rahim kanlandırılıyor. Bu işlemden bir iki ay sonra da transfer yapılıyor. bu şekilde hamile kalma ihtimalinize bir %10-20 daha ekleniyor. Diyelim ki normal transferde şanşınız %50 bu işlemle %60 oluyor.
Bir de rahim içinde miyom kist falan varsa onlar bazen laparoskopi yöntemiyle veya açık ameliyatla alınıyor.
Eğer ki bebek istiyor ve doğal yolla sahip olamıyorsak işimiz çok zor. Bir sürü işlem, bir sürü ilaç. Kadın olmak gerçekten zor. Anne olmak bu yüzden çok kutsal. Hele ki tüp bebek ile anne oluyorsak bu anneliğin en üst kademesidir bence. Bu uğurda çektiklerimiz ortada. Allah hepimize nasip etsin inşallah...