Evet biz de devlet okullarindan mezun olduk ama sanki egitim kalitesi cok cok daha kötü. Bankaya staja gelen gencleri görüyorum ve maalesef ülkelerinden, dünyadan haberleri yok. Egitimci arkadaslarim da özel okullar konusunda olumsuz düsünüyor. Ancak devletteki kontenjanlar ve dini egitimi bu kadar zorunlu egitime entegre etmeleri, bununla beraber egitimin olmazsa olmazlari laboratuvar, kütüphabe gibi olanakların kisitli olmasi, her sokakta üniversite acmalari, üniversite baraj puanini kaldirmalari, mezun olanlarin is bulamamasi, is bulanlarin sömürülmesi vs vs.. cocuklarimin bu sistemde yok olup gitmesini istemiyorum.
o zamanlar anadolu lisesi fen lisesi vardı
ben ve etrafımda hekim mühendis vs olan arkadaşlarımın hepsi o okul gibi okullardan mezun. ben liseden mezun olalı 21 sene oldu. hala lise arkadaşlarımı biliyorum o şurda bu burda diye. şimdi bir üniversitede derse girdiğimde konusu geçtiğinde hocam tanıyor musunuz diyorlar "evet, lise arkadaşım" diyorum. çocuklar "arkadaş ne liseymiş ha" diyorlar :) o da tr'de 3-5 kişi hariç pek kimse yokken.
ha o liselere gidemiyorsa da meslek lisesine gidiyordu çocuklar endüstri meslek ticaret meslek gibi okullar vardı..bir ara da ataması çok diye sağlık mesleğe gitti bir nesil.
şimdi çocuğunuzu meslek lisesinin sokağına sokmaya korkarsınız
annemin evinin olduğu sokakta var bir tane meslek lisesi (anadolu meslek bu arada)
herkes façalı herkes sigara içyor okul çıkışı hep kavga o kızların ettiği küfürleri ben bi tek ankaragücü taraftarlarından duydum (eski evimiz stada çok yakındı)..şimdi meslek lisesinin hepsi gecekondu taraftar topluluğu gibi...
ortaokuldan girilen anadolu lisesi üstüne fen lisesi nesli bedavaya mükemmele yakın bir eğitim aldı bu ülkede. bunu hemen hemen tüm dünyanın iyi okullarından mezunları görmüş bir insan olarak rahat rahat da iddia ederim. benim yabancı dil olsun 2. yabancı dil olsun (ben 3. ve 4. yabancı dili üniversite zamanı öğrendim onları katmıyorum) kültür olsun girişimcilik olsun sanat spor bilgisi olsun hiç bir eksiğim olmadı, yokmuş bunu anca yurtdışında yaşayınca anladım tabii.
ben de mahalledeki bir ilkokulda okudum ilkokulu bu arada ama o zamanlar kalma vardı yapan yapmayan belli oluyordu... benim dönerci olan sanayide çalışan ilkokul arkadaşlarım var mesele ilköğretim sonrasını okumadılar, ee bu ülkeye bu da lazım, tabii ki, herkes okursa bu işleri kim yapacak? gayet de durumları yerinde. ilkokul süper akademik bir eğitim sağlamıyordu, doğruya doğru, ama herkes aynı okula gidiyordu, hepimiz sokaklarda oynayan mahalle arkadaşı çocuklardık. okuyacak olan belli oluyordu okumayan yolunu çiziyordu. şimdi herkesi zorla okula yollayıp kıçıkırık dağbası ya da e5 kenarı üniversitelerde okutup üniversiteli işsiz olmaya makhum ediyoruz. yazık ediyoruz.
kesinlikle eğitim sistemimizin günden güze kötüye gitiğini düşünüyorum.
ama aynı şekilde anne-babaların da gençlerin de artık yavaş yavaş bu duruma uyandığını da düşünüyorum.
Gidecegim yerde isimi yapabilecek olsam asla düsünmem sanirim. Orada da bankaci ve mühendis bir cift olarak iyi bir standardim olurdu sanirim. Ama avrupa ülkesinde bu isi yapabilecegim hic aklima gelmedi. Böyle bir imkan var mi? Olsun lütfen... Gece gündüz uyumadan calisirim denklik olaylari icin.
benim jeoloji filan gibi alakasız bölüm mezunu bir arkadaşım var, kanadaya gitti orada bankacılık eğitimi aldı (ama 4 sene okul gibi düşünmeyin, dil kursu bahanesiyle gitmişti kurs gibi bu işi de halletti)
şimdi almanyada ve bankacı
tr'deyken kargo firmalarından birinin idari biriminde çalışıyordu, yani bankacılıkla alakası yoktu
"denklik" üniversite diploması denkliği gibi olmaz..ama zaten almanyada çok sayıda meslek yüksek okulu var. bizim türkler "meslek yapmak" derler. size diplomanıza ve meslek geçmişinize bakıp hımm sen bankacıymışsın gel bankada çalış demezler. bu arada belli başı okullardan mezunsanız diplomanızı zaten tanırlar. sorun şu ki o diplomayla orada çalışma imkanı bulmak zor banka-sigorta gibi işler böyle.
ama
kursa gidersini bir yandan dil eğitmi alırsınız
finans, sigorta, banka, kasse (yerel sigorta kasaları bunlar) artık Alah ne verdiyse kendinize gre bir yer bakarsınız
ben tr'de hukuk mezunu olup orada sigorta şirketinde çalışan da biliyorum,sonradan gitmişt io da hukuk diplomasını hiç saymıyorlar. o da uğraşmadı sigorta alanına geçti.
%100 bilmemekle birlikte sanırım biraz şöyle:
normal banka şubesi çalışanı olmak için sanıyorum ünversite mezunu olmak bile gerekmiyor (yani bizim bildiğimiz normal üniversite gerekmiyor) liseden meslek yapmak ya da meslek yüksek okulu bile yetiyor olabilir
bu sizi tatmin etmeyecek olabilir, siz burada yönetici olabilirsiniz ama kademe kademe düşünebilirsiniz
bir de ziraat iş bankası filan bazı şehirlerde var (tamamen bağızmsız tr'de aslında) bi araştırın nasılmış iş şartları
bir de tr'de hangi birimdeydiniz? ticari/krediler gibi birimlerdeyseniz finans kurumları kredi kurumları pek çok seçenek olabilir.
her türlü ilk sene çocukları adapte etmek okula alıştırmak gerekiyor. mesela kreşlerde yer olmuyor. devlet kreşi. ücretsiz. ama sizin 2 çocukla geleceğini bilemediklerinden yer yok. 3 ay 6 ay zaman veriyorlar meslea yer açılacak diye.
kiralık ev zor bulunuyor. ehliyeti çevirmek gerekiyor.
hep böyle bekleme süreleri uyum süreleri geçiyor.
siz bu arada dile çok asılırsanız bulunduğunuz şehirdeki iş kurumuyla da sıkı ilişki içinde olursanız birşeyler çıkar illa ki.