Yurtdisinda turkiyeye temelli donus sikintisi :(

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bakin simdi. Telefon faturası 40 dolar , kira kucuk bi evse 700 dolar eketrk en az 70 dolar kisin 150 200 dolar , otobus aylik 50 dolar , market aylik 4 5 kisilik aileyse en az 500 dolar gidiyor. Araban varsa onun masrafları.

Ne var ki bunda? 200 euroya/dolara ev var mı Allah aşkına? Almanyada kiralar uçtu gitti zaten 4 kişilik aile evleri kirası 1200-1500 eurodan başlıyor büyük şehirlerde. Elektrik için 70euro gayet normal burda, telefona 40 euro normal 5 euroya veri alamazsınız. Toplu taşıma bileti aylık 81euro, yeme içme tek kişiyim markete 200euro veriyorum dışarda yeme hariç. 4 kişilik aile sizce 100euroya marketten çıkabilir mi aylık?

İmzayı ne tarafa atıyoruz

Ben doktorum. Şöyle ki uzmanlık eğitimini yurtdışında almak istiyorum. Ama bunun için üniversitelere ödenmesi gereken para çok çok fazla. Bu ülkeler arasında Kanada da var, Avrupa'da, Asya'da... Hepsi çok pahalı. Ve minimum 3 yıl bu eğitimi alacağımı düşünürsek ×3 para demek oluyor bu. Çok zor yani.

Avrupa 'da eğitim yerlilere bedava, yabancılara paralı sanırsam? Ben burslu geldim, sömestr başı az bir şey ödüyordum o da PhD olduğum için. Üye olduğum FB grubunda da bir çocuk kredi çeksem mi diye sormuştu, o da aynını yazmış aklıma geldi.

Almanyadada para kazanmak kolay değil, ama yaşam Türkiyeden daha kolay. Bu benim fikrim. Benim burdaki 1 eurom Türkiyede 7 Tl yapıyor. Ahkam kesmek kolay oluyor o zaman. Yurt sevgisini ve özlemi anlarım da, ama ben Türkiyedeki insanlara hayatlarını anlatmak yerine, hayatlarını dinlemeyi tercih ederim hep. Cünkü biz dışardan hep sadece medyada görüldüğü kadar biliriz. Bende Türkiyede tatil yapıyorum, ama tatil normal hayata benzeyebilir mi hiç. Realist olmak lazım.

Konu sahibesinin alıntısına cevaben yazmıştım ama alıntılayamamışım ne etmişim

Bakin simdi. Telefon faturası 40 dolar , kira kucuk bi evse 700 dolar eketrk en az 70 dolar kisin 150 200 dolar , otobus aylik 50 dolar , market aylik 4 5 kisilik aileyse en az 500 dolar gidiyor. Araban varsa onun masrafları.

hata burada bence. 500 doları türkiyede 500 tl olarak harayacağınızı düşünüyorsunuz ama kazın ayağı öyle değil.
4-5 kişilik bir aile için 500 tl ye market alışverişi pek mümkün değil. ha gider herşeyin en uyduruğunu alıp zehirlenmeyi falan göze alırsanız belki..
700 tl ye kiralık ev ancak anadolu'da dip köşe yerlerde veya istanbul un çocuk yetiştirmek istmeyeceğiniz semtlerinde vardır.
elektriği, suyu, doğalgazı topladığınızda 1000 tl nin altına çıkmanız mümkün değil - kış aylarında.
elektrik artık minimum 80-100 tl bandında.

Valla Ankarada en vasat mahallede bile kira 1000TL dedi annem şaştım kaldım. Kiralar uçmuş gitmiş Türkiye'de.

Almanyaya calismaya giden çok kanadali var. Alman aile almanya gibi biyerden neden buraya geldiki
Aileye zamanında teklif cazip gelmiş ve gitmişlerdi. Adam işini kaybettikten sonra bile geri dönmemenin yollarını arıyordu.
Mesela Almanya şu an karışık, çok fazla mülteci var, Hartz4 (sosyal yardım) azaldı ve fakirler için ücretsiz gıda yardımı git gide artmaya başlıyor, ayriyeten emekliler yeterince emekli maaşı almadıklarından şikayetçi ama bütün bunlara rağmen kıyaslanırsaTürkiye'de yaşam daha zor.

Keske benim harcamalarim da boyle olsa :) 65 mt2 eve 1500 tl kira 407 aidat oduyorum (7 si de var) ev sahibi ensemizde boza pisirmeye basladi zam yapicam ucuza oturuyorsunuz diye.

Valla Ankarada en vasat mahallede bile kira 1000TL dedi annem şaştım kaldım. Kiralar uçmuş gitmiş Türkiye'de.
Hadi o Ankara
Bursaya nooluyor ben cozemedim. Koskoca bir köy ama kiralar almis basini gitmis. İstanbulu hic soylemeyeyim apartman daireleri ortalama bir yasanabilecek semtte artik milyonla olculuyor

bizimki olayı aştı. sosyal medyadaki her eleştirel paylaşımımıza nankörsünüz, kıymet bilin demeye başladı.
bu insanlar 35 sene önce almanyaya yerleşmiş. eşi çok iyi bir firmada çalışıyor. tamam adam teknik adam, usta başlığı altında ama almanya'nın bu tip ustalık işlerinde kişilere verdiği değeri de biliyorum.
işim gereği defalarca bosch'a gittim geldim, günlerce kalıp çalıştım, orada bir sürü türk çalışan var ve hepsi gördüğü muameleden gayet memnundu.

ayrıca eşi daha genç dönemlerinde çocuklara futbol antrönörlüğü yapıyordu.

şu an 4 dairesi kendilerine ait olan bir yerde yaşıyorlar. kira, vs dertleri yok. 3 çocukta okudu. hepsi gayet güzel düğünlerle de evlendi.

demek ki çalışan insan parayı kazanıyor.

bir de bizim fabrikada ustalara bakıyorum, aynı süre deneyimleri var, adam her ay avans çekiyor. neden acaba ?

ezan sesi duymak istemek, sevdiklerini özlemek özel ve hassas konular. ama refahın yerindeyken zorluk çeken insana nankör demek bence çok çirkin.

Tahminimce suan calismiyorsunuz ve begenmediginiz ulkeden sosyal yardim ve cocuk parasida aliyorsunuz ,bencede geri donun vergilerimin boyle zihniyetteki insana harcanmasini istemem.

Yaaa siz milletin dediklerini ne ciddiye alıyorsunuz. Gitmeden böyle konuşuyor, gitsin çocuklar okula başladı der, eşimin işi güzel der, birkaç sene daha çalışıp ev alalım der, daha da gelmez.
Ayrıca çocuk başı 600 dolar az para degil ki,
Eşinizin harika bir meslegi yokmus, geldiğinde 3000 liraya iş de bulabilir, şimdiki bir çocuk paranıza .
Bence 3 çocuğun parasını harcayın, 4. Çocuğun parasini birikim yapın. Biraz biriksin, seneye Türkiye tatilinizde inşaattan daha yapılmamış bir ev alın birikmişiniz ve onun pesinatiyla.
4 sene daha oradaymissiniz, siz dönene kadar evin taksidi biter , hazır eve oturursunuz. Hem Türkiye'de bir evinizin olmasını bilmenin mutluluğu sizi biraz iyi hissettirir

Hayir alakasi yok. Kim gayse gay karışmam. Ben cocuklarim oyle olmasin isterm. Saygili olsunlar ama normal.bi hayat sursunler isterm. Anlamiyorsunuz
Bu çok komik bir bakış açısı. Benim Abdullah isimli gay arkadaşım var :) ailesi müslüman, gayet yakışıklı bir çocuk. Ailesinden kimse asla bilmez ki bu çocuk erkeklerle yatıyor. Ruhları bile duymuyordum ama çocuk gay. Hem de ailesiyle aynı evde yaşadığı lise zamanından beri.
Onun dışında Diyarbakırlı bir gay arkadaşım vardı,ailesi öğrenince evden attığı için İstanbul'a gelip kötü yola düşmüştü, yıllar sonra toparlamisti.
Siz zannediyorsunuz ki gaylik çevreden görülen, ozenilip olan bir şey. Oysa insanın içinden gelen arzu eşcinsellik. Kişi bunu öğrenmez,tercih etmez .
(çeşit olsun diye biseksuel olanları kasdetmiyorum).
Eğer Türkiye'de dar bir cevredeyseniz ya da eşcinselliğe tamamen karşı bir yerdeydeniz içinde gaylik olan kişi bunu baskılamaya çalışır, bir kadinla mutsuz evlilik yapar. Ya da kendinden utanır, ama sonuçta bu eşcinselliğini gizli gizli yaşar. Benim çocuğum benliğinden utanacagina, bir maskeyle yaşayacağina ben isterim ki kimliğiyle barişsin, varsın onu kabul edecek bir toplumda yasasin

Tahminimce suan calismiyorsunuz ve begenmediginiz ulkeden sosyal yardim ve cocuk parasida aliyorsunuz ,bencede geri donun vergilerimin boyle zihniyetteki insana harcanmasini istemem.

Ama dur öyle olmaz önce vatandaşlık almak lazım sonra çocuklar da orda doğdu zaten vatandaşı. Çift vatandaş iki ülkeden maaş çocuklar da istediği zaman Kanada’ya gideceksin. Ahaaaa durun be tabi ki bende bu kadar Euro ile Türkiye’de daha çok şey alırım gelip bizim yaşadığımız hayatı mı yaşayacak sanki

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…