Yurtdisinda turkiyeye temelli donus sikintisi :(

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben konu sahibesinin nasıl gittiğini merak ettim. Yazmış mı?

Orayı hiç kurcalamayın bence .... vize kolaylığı mühendis ve doktorlara var sadece tüm göçmen alan ülkelerde, başka bir şeysen vize alamıyorsun bile.
Konu sahibesinin yazış biçimine bakarsak eğitim durumu hiç içaçıcı değil, eşinin de bu 2 meslek grubundan olmadığını sanıyorum önceki mesajlarından. Gidiş biçimi nedir ben de merak ettim açıkçası zoru başarmışlar çünkü.

Yani yurtdışına gidersin, memleketi özlersin özledim dersin efendice buna zaten kimsenin itirazı yok dediğiniz gibi. Ama ekmek yediğin yere çamur atmak gerçekten çok kötü bir davranış biçimi. O zaman madem sevmiyorsun çık gel derler, gelmiyorsun paracıklar tatlı geliyor derler ... haklı olarak. Efendice özledim gelmek istiyorum ama bunlar bunlar kafamı kurcalıyor diyene kşmsenin lafı yok ki zaten.

Ya di mi hemsire bizim halimiz ne olacak boyle? Duygularimiz ve mantigimiz arasinda gidip gidip gelecegiz. Burclara inanmiyorum ama bir su burcu gercegi var, kafamiz tam calismiyor, her seye duygulaniyoruz Soyle bir KOC olaydik, ASLAN olaydik iyiydi, kafa rahat olurdu.

Yorumlarda hakli olarak Turkiye'yi koru korune kotulemeyin demisler, evet dogru, Turkiye cok cok guzel bir ulke, ama oyle bir fenomen var malesef, birkac sene Istanbul'da calisip, sonra eeeh yeter be diyip master doktora bisey ile Avrupa'ya, Amerika'ya giden universite mezunu gencler furyasi. Benim arkadaslarimin yuzde ellisi bu sekilde goctu. Bu forumda da cok var oyle gencler. Bir on sene once boyle miydi? 2009'da mesela, Work and travella Amerika'da bulasik yikiyordum, 17 yaslarinda bir cocukla konusuyoruz, nerelisin filan diyor. Dedi ki "peki ailen ve sen Amerika'ya yerlesmeyi dusunmuyor musunuz?" Cok komigime gitmisti o zaman: "Neden dusunelim ki?" diye sormustum. "Bu Amerikalilar da ne salak, kendileri disinda butun ulkeleri cehennem zannediyorlar herhalde, kim birakir Istanbul'u da gelir buraya yerlesir?" diye dusunmustum.

Peki simdi oyle mi dusunuyorum? Abartmak, yanli yorum yapmak istemiyorum ama hayir. Sen Avrupa'da calisiyorsun, sartlari daha iyi bilirsin, ben orada hic calismadim ama gidenlerin sebeplerini anliyorum... Ve Turkiye'de cok rahat olsalardi gitmezlerdi diye dusunuyorum. Kim ister yani ailesini arkadas cevresini birakmak? Ote yandan benim cevremde siyasi sebeple rahatsiz edilen, dava edilen, tutuklanan akademisyen de cok fazla. Kim ugrasmak ister boyle seylerle? Eskiden bu kadar yoktu mesela yurtdisina gocen. Son yillarda cok artti, ve demek ki bir seyler yolunda gitmiyor ki artti. Ama elbette gurbetin de zorluklari vardir. Avrupa da cennet degildir. Ozellikle irkciligin inanilmaz normallestigini tahmin ediyorum duyduklarimdan.

Gecen senelerde Avrupa Konseyi'nin bir workshopuna katilacaktim. Havaaalanindan Strazburg'a giden trendeyim, uyuyakalmisim. Gumruk gorevlisi geldi, uyandirdi, bir seyler soruyor, uyku sersemligiyle anlamamisim, "Fransizca biliyor musunuz?" dedi, evet dedim, anladim ne dedigini, cevap verdim, evraklarimi bagajlarimi gosterdim. Kadin baya kizdi, dedi ki, madem biliyorsun, neden cevap vermiyorsun? Sonra yanindaki gorevliye dondu, sinirli bir sesle: "Deja, ils sont la!" dedi. Yani "bunlar da buradalar zaten" gibisinden. O kadar icime oturdu ki, Strazburg'da daha once de ogrenci olarak yasamistim, ve pek bir ayrimcilikla karsilasmamistim, zaten Turk Kurt nufusu fazla bir sehir, her yer kebapci, ama sehre ikinci gelisimde o yasadigim enstantane o kadar icime oturdu ki. Ve o an ambale oldum, cevap da veremedim. Versem ne dicem ki? Kardes ben iki gunlugune geldim, merak etme s.. olup gidicem mi dicem? Evet burdayiz, alisin filan mi dicem? (Bu arada sanki Turkiye'de irkcilik yok mu? Ankara'da isyerinden Arap arkadaslarimla AVM'de yemek yiyoruz, kiz annesiyle telefonda Arapca konusuyor, arkadan teyzeler cik cikliyor. Teyze neden cik cikliyorsun, ne yapti sana bu kizin Arapca konusmasi? AVM senin tapulu malin mi????!!!) Gundelik yasamda karsilasilan kucuk irkciliklar, kucuk ayrimciliklar, micro-agression cinsinden satasmalar. Avrupa'da da issizlik var filan.

Ama Turkiye'den kacan yerlesen insanlar icin demek ki bir sekilde Turkiye'de yasadiklari haksizliklar, ekonomik sikintilar, mobbingler, agir calisma kosullari agir basmis ki gocmusler ve kalmayi tercih etmisler. Yani hicbir yer cennet degil, ama malesef vaziyet ortada. Hicbir yer cennet degil sanirim, keske Mars'a koloni kurulsa bir an once de oraya gitsek sevdiklerimizle

Evet avrupada okullar bedava . Turkiyeye yakin ve hayat ucuz. Turkiyeye yakin olmasini isterdim kanadadnn.ama yorumlari okudum bira z daha olumlu düşünmeye başladım da biri sikayet edecem yazmis. Ben tavsige almak için yazdm. Ekran goruntusu alacakmış. Ins yapmaz.

Bizim orada buna şey diyolllaa
Hem ayranim dökülmesin hemm bana bisey olmasın:)))))

Akrabalar için Kanada gibi bir yerden Türkiye'ye dönmek mi....
Allahım neden ben gibi akrabadan ve bu ataerkil geleneklerinden(köklerimizi, kültürümüzü bilsinler demişsiniz de) nefret edenlere nasip etmiyorsun şöyle imkanları yüce Rabbim

Evet avrupada okullar bedava . Turkiyeye yakin ve hayat ucuz.

Ablacım Kanada ve Amerikada hayat daha pahalı ama maaşlar çok daha yüksek. Avrupa'da hayat ucuz ama maaşlar düşük. Ortalama ünv mezunu birisi max 2000-3000 euro civarı kazanıyor gözde bir meslek değilse. Öte yandan Kanadada hayat kalitesi daha yüksek bence. Evler daha büyük, ev bulmak daha kolay, ırkçılık çok daha az. Burda adın Muhammet/Mohammed stili bir şeyse kiralık ev bulamıyorsun paran olsa bile kimse evini vermiyor. Kanadanın göçmenlere bakışı gayet güzel, topluma kabul ediliyorsun.
Sonradan gelicekseniz dil gayet zor, İngilizce nispeten çok daha kolay bir dil. Avrupa öyle güllük gülistanlık bir yer değil, çocuğun yabancı olduğu için okulda dışlanıyor, işin düştüğünde memurlar yüzüne öf pöf diyor ... hiçbir yer cennet/cehennem değil.

Öte yandan Kanada soğuk ve uzak, istemiyorsanız başka yere göçersiniz olur biter. Bunu efendice ifade etmek var sizin gibi milletin cinsel tercihine, dinine, namusuna dil uzatarak yapmak var. Nerde istiyorsanız orda yaşayın, size ne insanların hayatlarından?

Son düzenleme:
Avrupa farkli iste avrupa Türkiye givu gittim gezdim. Elini carpsan turk.
Herkes istediği mutlu olduğu yerde yaşasın. Memleketimizin eksik olduğu noktalar var, refah düzeyi açısından bir avrupa amerika ile kıyas etmemiz saçma olur. Zaten bunu efendi gibi dile getirmekte nasıl bir kötülük olabilir ki? Her ülkenin iyi yanı kötü yanı var, her insanın önceliği de farklı siyah beyaz değil ki herşey. Bazılarının anlamamakta ısrar ettiği konu bu, dönmek istiyorsan dönersin bu kadar basit.

Çok merak ediyorum. Lütfen cevap verir misiniz?
Bildiğim kadarıyla Kanada'da çocuk başına 500 euro yardım ediliyor. Siz de çocuk doğurmuşsunuz 4 tane.
Her ay 2 bin euro devlet yardımı alıyor musunuz??
Türkiye'ye gelsen 4 çocuğun için herhangi bir yardımı geç 'bakamayacagin çocuğunu ne doguruyorsun' diye akıl alirsin. Daha da kimseden bir şey göremezsin.

Bi arkadasmla konustuk. Oda yurtdisi dusunuyo ama para birikim icin sonra donecek. Bana sende dön cocuklar alismadan oranin kulturunu almadan. Akrabasini vatanini gorerek buyusunler diyo
Ne geliyorsun elalemin gazına ya.. ülkede çok memnun değil ki o da çoluk çocuk bir şekilde yurt dışına çıkmanın hayaliyle tutuşuyor. Gidince de büyük ihtimal geri dönmeyecek. Para tatlı gelecek, çocukların eğitimi , dili falan filan diyecek.
Siz elin kadınının verdiği akla ne güveniyorsunuz? Belki de sizin hayatı kiskandigi için kocasına dırdır edip Avrupa'nın kapılarını arama derdine düştü

Konu sahibesi nasıl gittiğini yazmış mı kaçırdım. Belki biz de gideriz. Bana özelden lütfen ekran görüntüsü almayın demişsiniz, merak etmeyin, sizinle uğraşacak değilim ama birkaç omurgasız insan buradan oraya gidip, vatanım vatanım diye ağlıyor, yurtdışında yaşayıp ülkemizdeki bazı haksızlıkları dile getirince de bu kişileri Kanada gibi ülkede tehdit ediyor. Bu çifte yapıldığı gibi O güzel gençler o güzel atlara binip gittiler. Bulundukları ülkeye de b.k atmıyorlar.

Madem ülkenizi çok seviyordunuz neden gittiniz? Umarım vatandaşlık alamazsınız, ait olduğunuz yer burası, Çorum, Konya, Maraş tam size göre.

Hayir kimsenin tercihine bisey demiyorum anlatamadım. Ben cocuklarimin etkilenmesini istemem ama onların baskalarinn tercihine laf etmesine ve asagilamsina asla musade etmem . Demek istedgm buydu. Avrupada soguk soğukluk alisiyorsunds uzakligi beni yordu. Biri gelse gelemiyo gitsen gidemiyorsun. Ben zamanm dolmadı vatabdaslk icin. Okadar kaldim 3 5 yil daha kalaym diyorum. Burayada belki bikac guzel tavsiye alirim kafam rahatlar diye yazdım ama bi arkadaş ekran görüntüsü alacakms. Basima is açacak zaten kendimce sorunlarım var

akraba akrep gibidir dedikodu olur diye konu sahibini vazgeçirmeye çalışmayın arkadaşlar. kendisi de onu istiyor zaten; oturacak akrabalarla şunun oğlu gay mi olmuş bunun kızı nikahlanmadan hamile mi kalmış bilmem kim oruç da tutmuyor dinsiz diye tatlı tatlı konuşarak geçirmek istiyor işte hayatını

Yorma kendini arkadaşım konu sahibini direk çoruma alalım işte
Premium gold memleket sevdalısı olarak başlayabilir hayata

Bakin biraz merhametli olun. Benim ciddi kendime göre sıkıntıları mm var onlarla uğraşıyorum. Uzak oldum icn ailemi goremiyorm. Gelmeleri sikinti bilet pahali vs herkes herseyle aynı olcude savasamayabilit . Buraya yazdm bukac olumlu yonlendirci tavsiye alirim rahatlarm daha guzel düşünürüm diye

Hayir alakasi yok. Kim gayse gay karışmam. Ben cocuklarim oyle olmasin isterm. Saygili olsunlar ama normal.bi hayat sursunler isterm. Anlamiyorsunuz

Yok yakin arkadasm. Kalmaz en fazla 5 yil kalip doner. Cocuklarini turkiye kültüründe ailesine yakin yetistirmek istiyor.

Burda euro yok kanada dolari var. Oda eurodan düşük. Bi kanada dolari 5 lira . Cocuk basina 600 dolar geliyor.

Yok yakin arkadasm. Kalmaz en fazla 5 yil kalip doner. Cocuklarini turkiye kültüründe ailesine yakin yetistirmek istiyor.

Burda euro yok kanada dolari var. Oda eurodan düşük. Bi kanada dolari 5 lira . Cocuk basina 600 dolar geliyor.

ya zaten donemezsiniz diye bir sey yok ki,insan sevmez doner,sever kalir.Bunun cok sebebi de olabilir ama boyle 1970lerden kalma “baska memlekette olursan dejenere olursun,escinsel olursun,dinsiz olursun,akrabadan ayri mutsuz olursun “dendiginde komik oluyor. Yoksa burasi kendini buraya aithisseden herkesin ulkesi elbet cani isteyen donecek. Ama hem cocuklar dejenere olmasin hem de vatandaslik alsin demek pek ikiyuzluluk. Vatandasligini niye aliyorsun ki ya escinsel ve dinsiz olursan dimi ama

zaten eğitim sistemimiz çocukların yeteneklerini keşfedip buna göre ilerlemelerine müsait değil ki. eğer şanslıysa, anne baba destekliyor ve maddi güç de varsa ancak o zaman çocuk daha küçüklükten yeteneklerine göre yönlendirilebiliyor.
daha fen matematik okumayana "aaa kafası çalışmıyor" dememeyi, farklı zeka türlerinin olabileceğini yeni öğrendik ülkece.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…