- Konu Sahibi mercandedee
-
Yok Piraye hala anlamak istemiyorsun. Bazı konular yurtdisinda da kötü hatta bazı konular bazı ülkelerde turkiyede olduğundan daha kötü. Öyle.Aynen dostum aslında aynı şeyi söylüyoruz, insan yaşamadığı yeri pek bilmiyor, burada sana mobbing yapıyor gibi gelen üyeler de aslında sadece içinde yaşadıkları ülkenin durumunu anlatmaya çalışıyorlar...Çok uzatmayayim ama içinde düzenli olarak yaşamak zorunda olanlar için son birkaç yıldır durum gerçekten bildiğin, bıraktığın gibi değil bacım....Bak burada anlatılabilir gibi değil (sadece ekonomi demografi sağlık eğitim adalet bozulmakla kalmadı , konuşmak yazmak da çok tehlikeli artık) o yüzden üstü kapalı sürci-lisan edilirse çok da şeyapmayin çünkü inan amaç kalp kırmak değil...
Haklısınız. Ben hala aynı şeyi söylüyorum. En iyi sağlık sistemi bizde. Asyayı çok bilmiyorum. Japonya ve Kore'nin çok iyi olduğunu duymuştum. Detaylarını bilmiyorum.Erkek arkadaşım alman, buraya yerleşecek birkaç hafta sonra. Bizim sağlık sistemine ve e devlete kelimenin tam anlamıyla hayran. Çalışma ikamet izni vs için bazı basit belgelere ihtiyaç var. Benim edevletten basitçe çıkaracağım ya da randevusuz belediyeye gidip, çıkartıp,aynı gün apostil ettireceğim kolaylıkta evraklar. Ama o kişisel başvuru, yavaş bürokrasi, kağıdın eski usul posta yöntemiyle gelmesi yüzünden haftalarca uğraşıyor.
Sadece Gerçekten acilse hizmetlerden kolayca yararlandığın da dogru. Erkek arkadaşım ağır bir trafik kazası geçirmiş, sağlık helikopteri almış hemen, efsane ilgilenmisler. Ama bu hafta hasta, bademcikleri ceviz kadar olmus. doktor sadece boğazından test alıp calismama raporu yazmış, "sıcak şeyler ic" deyip yollamis:) düzenli takip gerektiren bir hastalığı var. Yılda bir muayene oluyor. Aylar öncesinden telefonla doktor yardımcısını arayıp randevu alıyor, eski usul:) ve tüm sağlık geçmişi kağıt olarak adamda duruyor. Yani başka Doktora gitme imkani falan zor. Buraya taşınırken en çok bundan endişe duyuyordu, kendi doktorunu secebileceği, beğenmeyince değiştirebileceği fikri ona çok ütopik geldi:) kendi doktoru da sagolsun ondaki tüm evrakları postalayacak. Trde kolay randevu bulunan bir bölüm, devlette yabancı isimli doktor buldum. Ona götürmeyi düşünüyorum
Enabizmis, sağlık sonuçlarına bakmakmış, böyle şeyler oralarda yok.
Bir de en endişelendigi konu ev bulmakmış. Cunku almanyada büyük sehirde ev için gün belirleniyor, tüm adaylar kalabalık halde evi geziyor, ev sahibi en beğendiği kisiye kiraliyormus. Oysa turkiyede sabahtan bana ilan gönderiyor, ben öğle evi geziyorum. Eğer paran varsa ve uygun evi bulursan ev tutman bir günlük bir sey:)
Bizim ulkemiz evet coook zor, insan gibi yaşamak da coook zor, neşeni mutluluğunu ve akıl sağlığını koruyabilmek de coook zor. 33 yıldır vatandaşım, çok iyi biliyorum başka ülkedeki gençlerde olmayan dertlerin Bizim gündemimizde olduğunu, onların normalinin Bizim yapmak icin k.çimizi yırtacagimiz luksler olduğunu. Ama yine de ülkemizin de diğer ülkelerden iyi yanları var.
Her ülkenin birbirinden iyi ve kötü yanları var. Kör bir bakış açısıyla felaket senaryoları yazmaya gerek yok.
Evet kesinlikle biraz objektif bakmak gerekiyor. Şöyle anlıyorum insanları, ben de göçmeden önce kesinlikle her konuda daha üstün bir yere gideceğim, kurtulacağım gibi bir hissim vardı. Yansıtılan buydu çünkü. Bir kesim de çok çok kötülüyordu, dalga geçiyorduk hatta. Ama neymiş biliyor musun, her şey beklentiyle ilgiliymiş. Şöyle bir boy deniz kenarında yürüyüp, güneşli havada gezip, komşusuyla bir kahve içip sohbet edip dünyalar onun olanlar da var, bunu kabul etmek bu kadar zor olmamalı. Her gelmeyin bura kötü diyen de o akrabalar gelmesin diyen olmuyor yani gerçekten şartları uygun olsa turkiyede çok daha mutlu olacak onlarca kişiyle tanıştım. Ama işte buradaki mesleğin karşılığı turkiyede iş yapmıyor oluyor, e Türkçesi çok kırık, çocukları burada doğmuş mutlu ve onunla gelmek istemiyor. Kurulu düzen işte yani ne diyim çok güldük ama varErkek arkadaşım alman, buraya yerleşecek birkaç hafta sonra. Bizim sağlık sistemine ve e devlete kelimenin tam anlamıyla hayran. Çalışma ikamet izni vs için bazı basit belgelere ihtiyaç var. Benim edevletten basitçe çıkaracağım ya da randevusuz belediyeye gidip, çıkartıp,aynı gün apostil ettireceğim kolaylıkta evraklar. Ama o kişisel başvuru, yavaş bürokrasi, kağıdın eski usul posta yöntemiyle gelmesi yüzünden haftalarca uğraşıyor.
Sadece Gerçekten acilse hizmetlerden kolayca yararlandığın da dogru. Erkek arkadaşım ağır bir trafik kazası geçirmiş, sağlık helikopteri almış hemen, efsane ilgilenmisler. Ama bu hafta hasta, bademcikleri ceviz kadar olmus. doktor sadece boğazından test alıp calismama raporu yazmış, "sıcak şeyler ic" deyip yollamis:) düzenli takip gerektiren bir hastalığı var. Yılda bir muayene oluyor. Aylar öncesinden telefonla doktor yardımcısını arayıp randevu alıyor, eski usul:) ve tüm sağlık geçmişi kağıt olarak adamda duruyor. Yani başka Doktora gitme imkani falan zor. Buraya taşınırken en çok bundan endişe duyuyordu, kendi doktorunu secebileceği, beğenmeyince değiştirebileceği fikri ona çok ütopik geldi:) kendi doktoru da sagolsun ondaki tüm evrakları postalayacak. Trde kolay randevu bulunan bir bölüm, devlette yabancı isimli doktor buldum. Ona götürmeyi düşünüyorum
Bir de en endişelendigi konu ev bulmakmış. Cunku almanyada büyük sehirde ev için gün belirleniyor, tüm adaylar kalabalık halde evi geziyor, ev sahibi en beğendiği kisiye kiraliyormus. Oysa turkiyede sabahtan bana ilan gönderiyor, ben öğle evi geziyorum. Eğer paran varsa ve uygun evi bulursan ev tutman bir günlük bir sey:)
Bizim ulkemiz evet coook zor, insan gibi yaşamak da coook zor, neşeni mutluluğunu ve akıl sağlığını koruyabilmek de coook zor. 33 yıldır vatandaşım, çok iyi biliyorum başka ülkedeki gençlerde olmayan dertlerin Bizim gündemimizde olduğunu, onların normalinin Bizim yapmak icin k.çimizi yırtacagimiz luksler olduğunu. Ama yine de ülkemizin de diğer ülkelerden iyi yanları var.
Her ülkenin birbirinden iyi ve kötü yanları var. Kör bir bakış açısıyla felaket senaryoları yazmaya gerek yok.
Yengenc eğitiminden ötürü Weber ve bürokrasi ile ilgili okumaların mutlaka vardır diye tahmin ediyorum o yüzden teorik bağlamda düşünerek cevaplamani istiyorum, sence Almanya e devlet e nabız gibi uygulamalari niye kullanmıyor? Niye bürokrasiyi kolaylaştırmiyor? Teknolojisi mi yetmiyor? Bizden daha mi fakir parası mi yetmiyor? Yazılımcisi mi yok? Kağıt ısrafini mi seviyor? Vatandaşlarının konforunu Türkiye kadar düşünmeyen bir kafa yapısı mi var? Sırf vatandaşına eziyet olsun diye mi yoksa bu uygulamaların sebep sonuçlarıni, olasılıklarıni çok iyi analiz ettikleri ve temelde kendi vatandaslarinin refahını ve güvenliğini hedef aldıkları için mi? Peki gelişmiş ülkelerin bize nazaran daha fazla konut sıkıntısı yaşaması? ev bulma satın alma, kiralamanin daha çetrefilli ve zor olmasinin nedeni inşaat yapmayı bizim kadar bilmemeleri mi? Ev bulmayı kolaylaştıracak kadar çok sayıda projeye paralarının yetmemesi mi? İnşaat mühendisi veya arazi sıkıntısı yaşamaları mi? Yoksa başka bişey mi?Erkek arkadaşım alman, buraya yerleşecek birkaç hafta sonra. Bizim sağlık sistemine ve e devlete kelimenin tam anlamıyla hayran. Çalışma ikamet izni vs için bazı basit belgelere ihtiyaç var. Benim edevletten basitçe çıkaracağım ya da randevusuz belediyeye gidip, çıkartıp,aynı gün apostil ettireceğim kolaylıkta evraklar. Ama o kişisel başvuru, yavaş bürokrasi, kağıdın eski usul posta yöntemiyle gelmesi yüzünden haftalarca uğraşıyor.
Anlıyorum balım çok iyi anlıyorum da anlatamıyorum işte, cunku anlatan yerlerimi seviyorumYok Piraye hala anlamak istemiyorsun. Bazı konular yurtdisinda da kötü hatta bazı konular bazı ülkelerde turkiyede olduğundan daha kötü. Öyle.
Bu konudan bahseden HERKESI alamanci dayı pozisyonuna sokarak sadece ayrıştırıcı bir hale sokarsınız durumu. Karşındaki kişi kendini bilmezin teki degilse yazdığı şeyleri biraz ciddiye almayı denemek lazım. Yurtdisinda girilen depresyonun temelinin bu cennet algısı yüzünden olduğunu düşünüyorum. Sihirli değnek varmış gibi, her sey daha iyiymiş gibi. Değil yani değil. Belki %80 i daha iyi ama %20 sinin de kötü olabileceği ihtimalini kabul etmek lazım. Hatta eğer o %20lik kısım o kişi için kilit bir konuysa belki turkiyeye dönünce daha mutlu olacağını kabul etmek lazım. Dönüp daha az kazandığı halde daha mutluyum diyen de var inanır mısın? Ama burada biri yazınca aklını mi kaçırdın da bilmem ne de. Biri çıkıp ben döndüm şu şu sebepten mutluyum diyince mutlu olduğu sebeple bile dalga geçiliyor. Ya ben Türkçe konuşmayı özledim, güneş görmeyince mutsuz oluyordum diyor hemen karşı çıkılıyorben anlayamıyorum yani insna kendisi önceliklerine karar verebilir. Yani biraz genel dertleşme oldu, sürekli göçmen gruplarında depresyon, dönme isteği postlari gördüğüm için ve oralarda yazmak istemediğim için burada anonim olarak iç dökmek istedim.
Madem benden önce değinen oldu ben de yorum yapmak istiyorum çünkü artık biraz tatsız hale geldi bu konu. Evet Türkiye çok kötü durumda maddi olarak ama sikayet etme hakkı (bazen şikayet bile değil, gerçekleri söylüyor olmak da sikayet olarak görünüyor) sadece turkiyede yaşayanlarda değil. Çok fazla taraflı bakıyorsun ve bilmediğin konularda bile çok fazla bildiğini düşünüp yorum yapıyorsun. Bir örnek, kkedi ile bir çocuk masrafı konusunda konuşurken çocuğuna yaptığın aylık mutfak masrafından bahsederken muazzam bir meblağ yazıp sağlıklı beslenmesi için minimum tutar gibi anlatmıştın ama simdi kızın İngilterede marketten 3 5 birime çok iyi doyuyor oluyor. Yani sence de çok taraflı değil mi bu? İngilterede de sağlıklı beslensin o kadar önemli ise? Marketten aldığı sandviçle yaşamasında sorun yoksa turkiyede de nohutla pilavla yasamasinda sorun olmaması lazım. Bu kadar abartmaya gerek yok yani zaten herkes avrupada amerikada gelirlerin daha iyi olduğunu biliyordur.
Diğer bir konu da sağlıkla ilgili konularda bir şey yazında altına gülen emoji gelmesi. Ya kaç kere avrupada amerikada sağlık sisteminin içine girdiniz de bu kadar güldünüz problem yaşayanlara anlamadım. Allah başımızdan eksik etmesin çok güzel doktorlarımız var, teşhis konusunda gözüm arkada kalmıyor, biraz ortalama üstü kazanan ameliyat için olmasa da bir muayene için özelde haftasına randevu alabiliyor. Gerçekten artık şımarıklık yaptığımızı düşünüyorum. Eskiden birkaç ayda bir hastaneye gidermişim türkiyede, ne kadar yanlışmış, hep benim gibi yapanlar yüzünden sistem tıkandı zaten. Şimdi son ana kadar gitmiyorum hastaneye çünkü yani randevu da yok tabi ama sisteminin o şekilde sürdürülebilir olmadığını da anladım.
Bir de ev alma muhabbeti var. Evet gerçekten ev almak çok çok daha kolay çünkü mortgage benzeri sistemler var. Ama bu da bir yandan demek oluyor ki ev aldım diyen ben bu evin kredisine girdim demek istiyor. Ben misal, 28 sene borca girdim. Taksidim de hiç öyle kira kadar değil çünkü biraz kötü bir dönemde taşındık, gec kaldık o kolay dönemlere.
Ben yine de memnun muyum evet memnunum, yıllık izinlerimden, sessizlikten (ben küçük yerdeyim), trafik olmamasından, insanların soğuk olup komşularla iş arkadaşlarıyla samimi olmamaktan, kendi özel sebebim olarak ailelere ekstra uzak olmaktan çok memnunum. Ama rahatsız olduğumuz şeylerden bahsedince bu mobingden de çok rahatsız oluyorum.
Neyse komik bir şeyle bitireyim ağzımızın tadı kaçmasın. Ben bu evi aldım, annem de işte akrabalar sorunca bahsetmiş. Bir gün teyzem aradı ev almışsın hayırlı olsun işte kaça aldın nerden aldın kaç m2 falan sordu. Dedim şu şu fiyata aldık şu kadarı kredi, şu kadar sene odicem, 70m2 2+1. Durdu durdu dedi ki, hayal kırıklığına uğradımBen başka hayal etmiştim, keşke anlatmasaydin
Bu konu da bizim sohbet konularimizdan biri aslında. Neden koca almanya böyle kağıda bağlı yaşıyor diye.Yengenc eğitiminden ötürü Weber ve bürokrasi ile ilgili okumaların mutlaka vardır diye tahmin ediyorum o yüzden teorik bağlamda düşünerek cevaplamani istiyorum, sence Almanya e devlet gibi bir uygulamayı niye kullanmıyor? Niye bürokrasiyi kolaylaştırmiyor? Teknolojisi mi yetmiyor? Bizden daha mi fakir parası mi yetmiyor? Yazılımcisi mi yok? Kağıt ısrafini mi seviyor? Vatandaşlarının konforunu Türkiye kadar düşünmeyen bir kafa yapısı mi var? Sırf vatandaşına eziyet olsun diye mi yoksa bu uygulamaların sebep sonuçları, olasılıkları çok iyi analiz ettikleri ve temelde kendi vatandaslarinin refahını ve güvenliğini hedef aldıkları için mi? Peki gelişmiş ülkelerin bize nazaran daha fazla konut sıkıntısı yaşaması? ev bulma satın alma, kiralamanin daha çetrefilli ve zor olmasinin nedeni inşaat yapmayı bizim kadar bilmemeleri mi? Ev bulmayı kolaylaştıracak kadar çok sayıda projeye paralarının yetmemesi mi? İnşaat mühendisi veya arazi sıkıntısı yaşamaları mi? Yoksa başka bişey mi?
Bu yazını var ya duvarıma yapıştırsam yeridirYok Piraye hala anlamak istemiyorsun. Bazı konular yurtdisinda da kötü hatta bazı konular bazı ülkelerde turkiyede olduğundan daha kötü. Öyle.
Bu konudan bahseden HERKESI alamanci dayı pozisyonuna sokarak sadece ayrıştırıcı bir hale sokarsınız durumu. Karşındaki kişi kendini bilmezin teki degilse yazdığı şeyleri biraz ciddiye almayı denemek lazım. Yurtdisinda girilen depresyonun temelinin bu cennet algısı yüzünden olduğunu düşünüyorum. Sihirli değnek varmış gibi, her sey daha iyiymiş gibi. Değil yani değil. Belki %80 i daha iyi ama %20 sinin de kötü olabileceği ihtimalini kabul etmek lazım. Hatta eğer o %20lik kısım o kişi için kilit bir konuysa belki turkiyeye dönünce daha mutlu olacağını kabul etmek lazım. Dönüp daha az kazandığı halde daha mutluyum diyen de var inanır mısın? Ama burada biri yazınca aklını mi kaçırdın da bilmem ne de. Biri çıkıp ben döndüm şu şu sebepten mutluyum diyince mutlu olduğu sebeple bile dalga geçiliyor. Ya ben Türkçe konuşmayı özledim, güneş görmeyince mutsuz oluyordum diyor hemen karşı çıkılıyorben anlayamıyorum yani insna kendisi önceliklerine karar verebilir. Yani biraz genel dertleşme oldu, sürekli göçmen gruplarında depresyon, dönme isteği postlari gördüğüm için ve oralarda yazmak istemediğim için burada anonim olarak iç dökmek istedim.
Aslında işe alımda DLR psikolojik testi yapılıyor. German wings pilotuna sonradan mı uçamaz raporu vermişler? Düzenli olarak yapılmıyor, sadece işe alımda deniyor çünkü.Bu konu da bizim sohbet konularimizdan biri aslında. Neden koca almanya böyle kağıda bağlı yaşıyor diye.
Bence bir sebebi kişisel verilerin korunmasi olabilir. Son işim devlete bağlı bir işti. Elimin altında istediğimiz herkesin adresini bulabileceğiniz, vukuatli nüfus kaydına bakabilecegimiz bir sistem vardı. Diğer arkadaşların sisteminde bir kişinin aile üyelerinin tüm gelirini, hatta aldığı motoru, miras payı olan arsalari bile kontrol edeceği bir sistem vardı. Belki polislerde daha kapsamlisi vardır. Yani kişisel bilgilere ulaşmak inanılmaz derecede kolay. Zaten edevlet bilgilerimizi satıldığı da kanitlanmis bir gerçek:)
Sanırım almanya da kendi içinde bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Mesela yillar once german wings pilotu, aslında psikolojik olarak uçamaz raporu varken kişisel hakları koruma gereği bu bilgi adamın iş yeriyle paylaşılmamış. Sonuç olarak Adam içi dolu bir uçağı dağlara çarpıp intihar etmişti. Bu olay sonrasında kişisel bilgilerin gizliliğinin düzeyi hakkında sanırım biraz tartışmalar yaşanmış ama sonra ayni yoldan devam etmişler.
Gibi gibi gibi... bizde ise daha birkaç sene önce sağlık ocakları kan testi pozitif çıkan kızların ailelerine ulaşıp gebelik takibi için gelmelerini söylüyordu ki ne büyük olaylar olmustu zamanında. Bir doktor (ya da sağlık sistemine erişimi olan herhangi bir calisan) senin aslında sana özel olan sağlık geçmişine erişebilir.
Benim genel görüşüm dijital olarak veri güvenliğini korumanın imkansiz olduğu yönünde . Benim çiçeğimin olaya tepkisi de;Eki Görüntüle 3449570
"Isteyen istediğini bilsin ne güzel işte" şeklinde
Ki bence bu devirde her şey onlineyken is yerinden izin isteyip devlet dairelerine, bankalara gitmek, her işini elden halletmek , posta beklemek falan amelelik:)
*bir diğer sebebi yaşlı nüfusun çoğunlukta olması da olabilir. Yaşlıların teknoloji ile işi yok, her şey dijitallesse sıkıntı yaşayabilirler. Benim sevgilimin babasının cep telefonu bile yoktu. Yurtdisindayken ankesorluden ariyormus ailesini:) Şimdi turkiyeye taşınıyor, görüntülü konuşuruz diye ilk defa telefon ve hat aldı babasına. Adam sadece whatsapptan arama yapmayı biliyor telefonda. Ki yasi da 65 falan, öyle çok yaşlı değil. Rahmetli annesinin de cep telefonu yokmuş. Kırsal kesimlerde teknolojiden uzakta hala eski usul mektupla dünyaya bağlanan insanlar da var.
* teorik demişsin pratik oldu benimki
İnşaat için konuşuyorum Türkiye'de yapılan bu Toki tarzı evler inşaat değil. New York'taki gökdelenler 150 sene önce yapılmaya başlamış. Şehir dışındaki evlerde pırıl pırıl. Ama Avrupalılar binalarını koruyor. Yıkmıyorlar. Tadilat yapıyorlar. Ben birinin evine gitmedim ama kaldığım otellleri hiç sevmedim. Eski püskü. Bizde 3 yıldız niteliğindeki oteller orda 5 yıldız.Yengenc eğitiminden ötürü Weber ve bürokrasi ile ilgili okumaların mutlaka vardır diye tahmin ediyorum o yüzden teorik bağlamda düşünerek cevaplamani istiyorum, sence Almanya e devlet e nabız gibi uygulamalari niye kullanmıyor? Niye bürokrasiyi kolaylaştırmiyor? Teknolojisi mi yetmiyor? Bizden daha mi fakir parası mi yetmiyor? Yazılımcisi mi yok? Kağıt ısrafini mi seviyor? Vatandaşlarının konforunu Türkiye kadar düşünmeyen bir kafa yapısı mi var? Sırf vatandaşına eziyet olsun diye mi yoksa bu uygulamaların sebep sonuçlarıni, olasılıklarıni çok iyi analiz ettikleri ve temelde kendi vatandaslarinin refahını ve güvenliğini hedef aldıkları için mi? Peki gelişmiş ülkelerin bize nazaran daha fazla konut sıkıntısı yaşaması? ev bulma satın alma, kiralamanin daha çetrefilli ve zor olmasinin nedeni inşaat yapmayı bizim kadar bilmemeleri mi? Ev bulmayı kolaylaştıracak kadar çok sayıda projeye paralarının yetmemesi mi? İnşaat mühendisi veya arazi sıkıntısı yaşamaları mi? Yoksa başka bişey mi?
Can günvenliği de yok üstüne. Çok üzücüGeçinemedikten sonra ne yapayım güneşi, kumsalı, sıcak iklimi? 10 yıldır çalışıyorum. Ne arabam var ne evim. Avrupa'daki ve Amerika'daki yeni yetme çocuklar yaz harçlıklarını birleştirip 3-4 yaşında arabaya biniyor ya. 30 yıl mortage çekip giyim taksidi öder gibi ev alıyorlar. Bizdeki gibi 3 yıl kredi verilip aylık 70 80 bin euro istenmiyor ev kredisi için. Yurtdışında yaşayanlar en kötü sağlık sistemi iyi, bir uçakla gelip sizde tedavi olurum diyor. Lükse bak. Bizde paran yoksa git özele bakayım. Geçen sene kardeşim florence'da kadınsal hastalık yüzünden ameliyat oldu. Şirketinin yaptığı kapsamlı özel sağlık sigortası olmasa 500 bin icerdeydi. 500 bin ya. Ülke bitmiş durumda. Geçinemiyorsan, et yiyemiyorsan, tatile köyüne bile gidemiyorsan, çocuğuna iyi kalite bir spor ayakkabı alamıyorsan, ayağını yerden kesecek araba alamıyorsan, ileride emeklilikte kiralarda sürünmemek için bir 1+1 ev bile alamıyorsan yemişim güneşi kumu, Türkçe konuşmayı.
Keşke şu memnun olmayan kişilerle yer degistirebilsem. Vallahi gönülden istiyorum. Bir maaşla telefon bile alamadığın ülkede asla yaşamak istemezdim. Sağlık sistemi imiş. Özele paran yoksa devlette de artık sağlık sistemi yok. 40 yıldır büyük şehirde yaşıyorum. Yurtdışındakilerden bin kat iyi sağlık sistemini biliyorum. Bu hayatı çok pahalıya yaşıyoruz. Çevre pislik içinde, ekonomi bitmiş. Kıytırık arabalar 15 yillik bile 500 bin. Almanya'da trafiğe çıkmayacak arabalar asgari ücretin 30 katına satılıyor. Evler uçmuş. Arkadaşım tek maaşla romanya'da ev alabildi. Biz eşimle asla burada alamayız ki çocuk yok. Ülke bitmiş. Ne güneşi kumsalı ya..işte bu konuları o yüzden takip etmek istemiyorum
Sağlık sistemi iyiymiş uçakla gelinirmis. Biz geçinemiyoruz diyoruz sağlık sistemi özelde iyi diyorlarBeni anca burada yaşayanlar anlar.
Olsun ben okurken çok keyif aldım her yorumun gibi, buradaki diğer üyeleri Weberle makrososyoloji bilmemneyle bogmak istemem o yüzden kısaca şöyle yanitlayayim, bürokrasinin bizde bu kadar kolay ve hızlı olması milli güvenlik, kişilik hakları ve uzak vadede toplumsal refahın yok sayıldığı bir gelecek inşaasinin göstergesi...Gelişmiş ülkelerdeki konut sıkıntısı da temelde aynı şekilde, laz müteahhit veya çimento eksikliğinden değil , uzun vadede toplumun çevrenin kültürün , sağlığı güvenliği , doğal kaynakların korunması ve uzak vadede yine kendi vatandaslarinin refahi hedeflendiği için yaşanıyor...Yani aslında bizim ülkede onlara nazaran şu anda iyi zannettigimiz şeyler bile bizim çocuklarımızın hayatindan guvenliginden geleceginden çalınarak yapılıyor....Bu konu da bizim sohbet konularimizdan biri aslında. Neden koca almanya böyle kağıda bağlı yaşıyor diye.
Bence bir sebebi kişisel verilerin korunmasi olabilir. Son işim devlete bağlı bir işti. Elimin altında istediğimiz herkesin adresini bulabileceğiniz, vukuatli nüfus kaydına bakabilecegimiz bir sistem vardı. Diğer arkadaşların sisteminde bir kişinin aile üyelerinin tüm gelirini, hatta aldığı motoru, miras payı olan arsalari bile kontrol edeceği bir sistem vardı. Belki polislerde daha kapsamlisi vardır. Yani kişisel bilgilere ulaşmak inanılmaz derecede kolay. Zaten edevlet bilgilerimizi satıldığı da kanitlanmis bir gerçek:)
Sanırım almanya da kendi içinde bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Mesela yillar once german wings pilotu, aslında psikolojik olarak uçamaz raporu varken kişisel hakları koruma gereği bu bilgi adamın iş yeriyle paylaşılması. Sonuç olarak Adam içi dolu bir uçağı dağlara çarpıp intihar etmişti. Bu olay sonrasında kişisel bilgilerin gizliliğinin düzeyi hakkında sanırım biraz tartışmalar yaşanmış ama sonra ayni yoldan devam etmişler.
Gibi gibi gibi... bizde ise daha birkaç sene önce sağlık ocakları kan testi pozitif çıkan kızların ailelerine ulaşıp gebelik takibi için gelmelerini söylüyordu ki ne büyük olaylar olmustu zamanında. Bir doktor (ya da sağlık sistemine erişimi olan herhangi bir calisan) senin aslında sana özel olan sağlık geçmişine erişebilir.
Benim genel görüşüm dijital olarak veri güvenliğini korumanın imkansiz olduğu yönünde . Benim çiçeğimin olaya tepkisi de;Eki Görüntüle 3449570
"Isteyen istediğini bilsin ne güzel işte" şeklinde
Ki bence bu devirde her şey onlineyken is yerinden izin isteyip devlet dairelerine, bankalara gitmek, her işini elden halletmek , posta beklemek falan amelelik:)
*bir diğer sebebi yaşlı nüfusun çoğunlukta olması da olabilir. Yaşlıların teknoloji ile işi yok, her şey dijitallesse sıkıntı yaşayabilirler. Benim sevgilimin babasının cep telefonu bile yoktu. Yurtdisindayken ankesorluden ariyormus ailesini:) Şimdi turkiyeye taşınıyor, görüntülü konuşuruz diye ilk defa telefon ve hat aldı babasına. Adam sadece whatsapptan arama yapmayı biliyor telefonda. Ki yasi da 65 falan, öyle çok yaşlı değil. Rahmetli annesinin de cep telefonu yokmuş. Kırsal kesimlerde teknolojiden uzakta hala eski usul mektupla dünyaya bağlanan insanlar da var.
* teorik demişsin pratik oldu benimki
Yok. O da yok. Gene sinirim bozuldu. Ama şu konuda anlıyorum burayı övenler çoğunlukla orada doğup büyüyenler, burada hiç yaşamamış olanlar. Bizim yaşadığımız sorunları hiç yaşamadılar. Ondan tam anlaşılamıyor. Burada yıllardır yaşamak ile yılda 1 yaz sezonu tatile gelmek çok farklı şeyler. Buradan gidenler ülkenin ne halde olduğunun çok daha farkında.Can günvenliği de yok üstüne. Çok üzücü
Olsun ben okurken çok keyif aldım her yorumun gibi, buradaki diğer üyeleri Weberle makrososyoloji bilmemneyle bogmak istemem o yüzden kısaca şöyle yanitlayayim, bürokrasinin bizde bu kadar kolay ve hızlı olması milli güvenlik, kişilik hakları ve uzak vadede toplumsal refahın yok sayıldığı bir gelecek inşaasinin göstergesi...Gelişmiş ülkelerdeki konut sıkıntısı da temelde aynı şekilde, laz müteahhit veya çimento eksikliğinden değil , uzun vadede toplumun çevrenin kültürün , sağlığı güvenliği , doğal kaynakların korunması ve uzak vadede yine kendi vatandaslarinin refahi hedeflendiği için yaşanıyor...Yani aslında bizim ülkede onlara nazaran şu anda iyi zannettigimiz şeyler bile bizim çocuklarımızın hayatindan çalınıyor....
Yok. O da yok. Gene sinirim bozuldu. Ama şu konuda anlıyorum burayı övenler çoğunlukla orada doğup büyüyenler, burada hiç yaşamamış olanlar. Bizim yaşadığımız sorunları hiç yaşamadılar. Ondan tam anlaşılamıyor. Burada yıllardır yaşamak ile yılda 1 yaz sezonu tatile gelmek çok farklı şeyler. Buradan gidenler ülkenin ne halde olduğunun çok daha farkında.
Bizde ise bu süreç güvenlik şartı tamamen yok sayılıp atlanarak maliyet minimuma indirilerek apar topar tamamlandı. Peki Neden? Çunku cennetÖte yandan benim yaşadığım ülkede Almanya'daki gibi büyük bir bürokratik direnç de yok ve e-devlete geçiş süreci uzun ve maliyetli olacağı için güvenlik ve refahı sağlayama şartını şu anda sağlayamadılar gibi görünüyor.
Bizde ise bu süreç güvenlik şartı tamamen yok sayılıp atlanarak maliyet minimuma indirilerek apar topar tamamlandı. Peki Neden? Çunku cennet
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?