YURTDISINDA YASAYIP YOLUNU BULAMAMAK :( pişmanlıklar

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Olumlu bir şey olsa da keşke kabul etsem. Ben dirençle kabul etmiyor değilim. Ben ne olumlu seyler gördüğünüzü merak ettim toplumsal olarak. Ailenizin burada olmasi ise o sizin olumlu kıstasınız. Toplumsal olarak olumlu ne var mesela? Ekonomi mi olumlu? Sağlık mi? Eğitim mi? Düzensiz yapılaşma mi? Kirlilik mi? Sürekli aşağı giden refah seviyesi mi?

İklim vs diyecekseniz de onun için yazlık vs sahibi olup belli sosyoekonomik seviye lazım keza tatil içinde öyle. Niye gelmiyorsunuz demişsiniz. Burada kariyer mesleğim var gerçi şu an iş arıyorum 10 yıllık sektörel deneyimim var. Onu harcamak istemiyorum. Orada mavi yaka işleri için kendimi yaşlı hissediyorum. 20lerde olsaydım mutlaka denerdim.

Mesajimi şundan yazdim sanki herkes özele gidebilirmis gibi sağlık sistemi övülmüş ondan o mesajı attım. Devlet sağlık sistemi çökmüş durumda. Bazilari uçakla gelip sağlık sistemini özelde rahat kullanabiliyormuş bunu yazmış bende bu toplumsal olumlu bir hak degil. Sizin paraniz var diye kullandiginiz hak diye yazdım. Bunu övmek beni şok etti. Sanki hepimiz şak diye özele gidebiliriz gibi yazılmıştı. Bende 40 yıldır yaşadığım yerin sağlık sistemini bildiğim için cevap verdim haliyle.

Siz neden yurtdışına gittiniz, bir de burada hangi "toplumsal" olumlu özellikler var sizce? Benim göremediğim olumlu toplumsal özellikler neler var? Merak ediyorum.

Uygulama ve planlamanın doğru olduğu şurdan belli; onlar eski binaları koruyup yeni yapilasmalari minimumda tutarak vatandaşlarına kısa vadede biraz konut sıkıntısı yaşatıyor olabilirler ama uzun vadede yaşanabilir alanlar , çevrenin ve dogal kaynakların korunması , planlı bir demografi ,sağlıklı bir sehirleşme ve planlı bir ekonomi ile yine vatandaşlarının refahına yatırım yapıyorlar. Bizde ise son 20 yıldır her yer sınırsız inşaat, eline biraz para geçen herkes müteahhit, her köşe başı, her park bahçe değiştirilen imar yasalarıyla şantiyeye donmesine rağmen yine plansız ekonomi yüzünden vatandaşlar şu anda başını sokacak bir ev kiralayamaz , satın alamaz hale geldi... Üstüne plansız çirkin ve boğucu şehirler, yokedilen kültürel değerler, yetersiz altyapı yüzünden çikan sorunlar, mahvolan çevre, fütursuzca kullanılan doğal kaynaklar ile 20 yılda tukettigimiz 1000 yıllık bir gecmis 200 yıllık bir gelecekle başbaşa bırakıldık...

Son düzenleme:
Ben sağlık sisteminin de iyi olduğunu düşünmüyorum. Ama tabii kıyaslayabileceğim bir ülke yok. Gittiğim ülkelerden sadece Yunanistan'da hastaneye gittik. Erkek arkadaşım rahatsızlandı. Midesine kramp giriyordu. Parol tarzı ağrı kesici verdiler.
Türkiye'de devlet hastaneleri 5 dk muayene ediyor. Ben cildiyeye gittim. Doktor koluma dahi bakmadı. Ayaklarımda ayrı vardı. 2 farklı doktora gittim. İkisi de başka teşhiş koydu. Biri dedi "topuk dikenin var. Biri dedi bel fıtığın ayaklarına vuruyor. Hiçbiri ağrılarımı geçirmedi. En son özele gittim. "Kaslarında ağrı oluyor" dedi. İğne yaptı. Geçti.
Ben Antalya'da yaşıyorum. Burda sağlık turizmi çok gelişmiş ama yabancıların döndürdüğü bir sektör. Dişlerini yaptırmaya, estetiğe ve saç ekimine aşırı talep var. Bir hafta kalıyorlar. Hem doktor işlerini hAlleediyorlar, hem de tatil yapıyorlar. Klinikler de paket satıyor. Uçak bileti+konaklama+tedavi masrafı. Öyle ki bazı klinikler Türk hasta kabul etmiyor.
Türkiye'de özelde iyi hizmet alırsın evet ama devlet için aynı şeyi söyleyemeeyeceğim. Ultrason çekilecek 2 hafta sonraya gün veriyorlar. Kanser ilaçları gibi şeyleri de devlet ödemiyor. Ödeyen bir devlet var mı bilmiyorum

Aksine Almanya geleceğini en doğru şekilde planlamak için göçmen konusunda seçici olmasın? Bizimki gibi cahil, yobaz, suçlu, sapık, terörist, hırsız , uğursuz ayırmadan milyonlarca afgani, pakiyi, suriyeliyi vatandaş yapıp sistemine alan bir göçmen ülkesi olmak başarı midir yani? Dillerini , kültürlerini uluslararası platformda da koruyor olmaları kötü mü? Teknoloji ye karşı olmaları konusundaki elestirinizi ise hiç anlamadım. Almanya mi teknolojiye karşı Şimdi yine sen nerden biliyorsun Almanya'da mi yasiyorsun diye kizacaksin ama...bu kadar değil ama kerkenes yaaa

Son düzenleme:
Türkiye'deki Sağlık sistemi yurtdisinda yasayanlar için iyi zaten tatlım, sana bana sağlık ocağındaki Suriyeli doktor (doktor olup olmadigi bile belli değil ) çok bile ...Anlamiyo musun?

Öncelikle göçmen ülkesinden kasıt Türkiye olmak değil, Amerika gibi olmak bu arada. Çünkü almanya nüfusu yaşlı olduğu için dışarıdan göç almak zorunda. Ama izlediği göçmen karşıtı politika ile kendi önünü tikamaktan başka bir şey yapmıyor. Dil bariyeri, bürokrasi, teknoloji karşıtlığı her aşamada gelen nitelikli göçmeni kaçırıyor. Neye o kadar şaşırdın anlamadım? Teknolojiye çok mesafeli bir ülke evet ilk defa mı duyuyorsun? Burası kendi çalışan nüfusu ile asla devam edemeyecek bir ülke, bu benim görüşüm değil bu bir gerçek. Göçmen çekmek ya da gelen göçmenleri elinde tutmak için de asla yeterli hamleler yapmak istemeyen bir ülke, bu da benim görüşüm değil. Expat memnuniyet sıralamalarına da bakılınca çok gerilerde kalıyor. Ben işe alım yapıyorum, gerçekten artık diğer ülkelerle yarışma konusunda çok geri kaldıklarını da net bir şekilde söyleyebilirim. Rastgele 2 3 tane şehrin expat grubuna girip bakabilirsin insanlar ne konuşuyorlar diye, hem Türk olmayanların da görüşlerini görmüş olursun. Bu kadar tapar gibi her hamlelerini neden savunuyorsun anlamadım, Almanlarin kendileri bile bu kadar savunmuyor ilginç yani. Maşallah hiçbir kötü yönü yokmuş 100 üstünden 100müş burası, konut krizi de dil bariyeri de bürokrasi de sağlık sistemi de her şey tamamen bizim iyiliğimiz içinmiş öğrenmiş oldum. Şu kadar Türkiyedeki sistemi savunsanız a haber dayısı gibi mutlu mesut yasardiniz.

Biraz yorumlari okudum ve saglik sistemine kayitsiz kalamadim. Ben Avrupa'da buyudum cift vatandasim. Evlenip Turkiye'ye yerlestim.

Oglum 7-8 aylikken ailemin yanina gittigimde hastalanmisti. Turkiye'de cocuk acil veya cocugun kendi doktoruna goturdugumden, orada da acile gideyim dedim. Sabah 8de gittigim acilde doktoru gormem 12yi buldu. Ilkte ciddi birsey degil diyip taburcu etmeye karar verdi, receteyi getirecegim dedi. Receteyi getirdiginde saturasyon seviyesi hosuna gitmedigi icin hayir sizi birakamam dedi. Bir suru test sonucu bronsiolit tanisi aldik. Kasim ayi hastalik ayi hastanemiz dolu ama sizi de birakamayiz baska hastaneye sevk edicez denildi. Sevk ettikleri hastane 50km uzakliktaydi. Ambulansla diger hastaneye goturduler.

Turkiye'de takibini yapan doktorumuzu aradim, elimdeki sonuclari attim, Turkiye'ye gelelim mi dedim. Aslinda yatis gerektirmez ama onlem amacli tutuyolardir siz ucaga binmeyin kalin orada dedi..

Ertesi sabah oglum gayet iyi ama israrla bizi birakmiyolar en son gidip tum sorumluluk bende diyip cikis yaptim. Iki hastanede totalde 30saat gecirdik. Eve gelen fatura yaklasik 1300 euro. Oglum da oranin vatandasi ve devlet hastanesi..

Faturayla sigortaya gittim, yani evet sigortaniz yoksa vatandas bile olsaniz durum bu dediler. Ben buraya donus yaptim 1 aydir bu ulkedeyim ve sigorta islemlerini yaptirmamistim henuz dedim (Yalan soyledim evet). Ulkeye giris tarihimi ispatlamami istediler. Pasaport fotokopisini + bir suru ivir zivir belge istediler, postayla gonderdim. 1 hafta sonra randevu verdiler. Calismadiginiz icin %100 devlet destekli sigorta hakkiniz var ama ulkede 3 ay kalmis olmaniz gerekiyor , o yuzden standart %70 devlet destekli sigortalisiniz. Ulkede 3.ayinizi doldurunca %100 icin tekrar basvuru yapin dediler. Neyse 1300 euronun %70ni devlet hastaneye odedi, %30unu cebimden odedim. Odemesem ne olurdu, hicbir sey ama seneler sonra karsimiza cikabilirdi.

Demem o ki Turkiye vatandasini her turlu devlet hastanesinde ucretsiz tedavi ediyor. 30 saat hastanede kalip basit tedaviye 1300 euro fatura cikartmiyor. Bosuna kendinizi yorup yaris yapiyorsunuz. Her ulkenin kendince zorluklari var. Evet Turkiye Avrupa ulkelerine kiyasla cok zor bu bir gercek ama saglik konusunda gercekten iyi. Doktorlar cok bilgililer. En basitinden bronsiolit olan ogluma sacma sapan bi aletle hava vermemi istediler. Turkiye'deyse nebulizator olmayan ev kalmadi :) 2 tane seyehat tipi, 1 tane hastane tipi nebulizatorumuz var. Oglum biraz oksurunce zaten artik anliyorum. Doktorumuza videosunu gonderiyorum. Gelmenize gerek yok ventolin cortair verin, 2 gune iyilesmezse hemen randevusuz gelin diyor :)
Tabi bu ozelde. Devlet icin ayni sey soz konusu degil.. Ama avrupa'da ozelde bile boyle bi lukse sahip degiller.

Cok fazla yorum yapilmis, hepsini okuyamadim ama 14 senedir Amerika’da yasiyorum, ben de yorum yapmak istedim. Esimle doktora egitimi icin geldik, aklimizda da kalmak yoktu ama ne yazik ki ulkemizin bir cok alanda kotuye gitmesi nedeniyle kalmaya karar verdik, egitimlerimiz nedeniyle Green card almamiz da zor olmadi, iki cocugumuz da burada dogdu. Amerika bir cennet degil ama yine de imkanlar genis ve calisip cabalayan insanlara daha cok deger veriliyor.
Yasadigin eyalete gore gecim kosullari degisiyor, ben Massachusett’teyim, kres ucretleri ve kira en buyuk kalem, gida fiyatlari bence cok yuksek degil, disarida ortalama bir yerde yemek icmek pahali sayilmaz, sosyal aktiviteler cok daha kolay ulasilabilir durumda.
Saglik sistemi bizim alistigimizdan cok farkli, iki dogum yaptim, senelik cocuklarin da bizim de kontrollerimize gideriz, bugune kadar kotu birseyle karsilasmadim, doktorun bekletmesi disinda ama acile gidip saatlerce bekleyen arkadaslarim oldu.
Konu sahibi cevre edinmeye bakin, arkadaslarimdan eslerinin isleri icin burada olanlar dil bilmiyorlarsa once dil ogrendiler, kutuphanelerde orda burada ucretsiz bir suru kurs var, sonra gonullu islerde calistilar, hem cevre yaptilar hem dillerini gelistirdiler, sonra is buldular, asama asama oluyor bazi seyler.
Amerikada cok kazamdirmayacak ama bir sure idare edecek ve deneyim olarak goreceginiz cok is var bence.
Ulkemi ozluyorum, kendi cekirdek ailem haric genis ailem orada, belki bir gun ama biz suan donmeyi dusunmuyoruz. Egitim sistemini kaliteli buluyorum, cocuklar daha fazla imkana sahip.

Ingilteredeyim maasim turkiyede ayni meslegi yapanlardan dusuk devlet yardimi olmasa buyuk sehirlerde duzgun yasayarak maasla gecinmek imkansiz.

ameliyat icin turkiyeye gittim burada yanlis teşhisle canimdan edilecektim neredeyse.

Bazen saglik konularindan, aile ve memleket ozleminden, arkadassizliktan ciddi ciddi turkiyeye donmeyi istiyorum ama esim istemiyor.

Buradaki sakinligi, yatay mimariyi, insan haklarini, kimsenin kimseye karismamasini seviyorum. Turkiyeye gitsem de kasaba gibi bi yerde yasayip evden calismayi isterdim zaten. Istanbulu aklima bile getirmezdim.

Kurulu duzen yegen

Aklima Amerikadaki saglik sisteminin ne kadar pahali olduguyla ilgili bir ani geldi. Sirketin IT departmananindaki calisanla sohbet ederken, nereli oldugumu sordu, aksan var tabii, Turkum dedim, a ben biliyor musun Turkiye’ye bir kac sene once ameliyat olmaya gittim dedi, o zamanlar saglik sigortasi iyi degilmis, Amerikan futbolu oynarken omzuna bir seyler olmus, ameliyat olmasi gerekmis, sigortaya ragmen 10 bin masraf cikarmislar, o da arastirirken Turkiye’deki saglik turizmi yapan sirketlere rastlamis, gitmis ameliyatini olmus biraz Istanbulu biraz da Avrupayi gecmis, ucte bir fiyatina halletmis gidis gelis ameliyat dahil.

Size çok geçmiş olsun. Bende sağlık sisteminin iyi olduğunu düşünmüyorum. Yapılan yorumlara göre zaten gurbetçiler iyi şeyler yazmışlar. Bir onlar memnun:)
Teyzem (Allah herkesi korusun) rahim kanseri teşhisi aldı. Acil rahmi alınması gerekti. 1 ay sonraya ameliyat günü vereceklerdi çünkü yer yok hasta çok. Ölüm kalım meselesi oldugu icin özele gitti. 400 bin ameliyat parası ödedi. Araba alacaktı onun parasının yarısını ameliyata verdi. O para olmasaydı tahminen ya vefat edecekti ya da fenalaşarak yoğun bakıma kaldırılacaktı 1 ay sonra.

Küçük Amerika olduk. Paran varsa sağlık var yoksa yok. Benim kardeşim kadinsal rahatsızlık geçirdi. Yine özelde ameliyat olmak zorunda kaldı. Yer yok sıra gelmiyor. Eşimin halası kalpten rahatsızlandı burada siyami Ersek diye bir hastane var oraya götürdük. 1 gece yatirabildik yatak olmadığı için taburcu oldu. Kızları cepten para verip annelerini acibademe götürdüler. Bu kadıncağız memur emeklisi.

Sağlık turizmi için gelirler tabi. Onlara göre paraları çarpı 40 belki 45. Bedava. Olan bize oldu. İlerisi için sağlık için ciddi birikim yapmak lazım. Yoksa hapı yuttuk. Devlette önemli hastalığa yakalansan sıra gelmiyor. Özel hastaneler sağlıkta iyi. Ama tabi paran varsa..parasız tansiyon bile ölçtüremezsin. Ne yapacağız hiç bilmiyorum. Gurbetçiler gibi ucuza gideceğimiz sağlık turizmi ulkesi de yok. Kaldık böyle.. Allah yardımcımız olsun..

ayda 1 is icin Ingiltereye gidip geliyoruz valla her yer tiklim tiklim evsizlerin yaninda bile latteleri , americanolari eksik degil su gibi alkole para harciyorlar

Türkiyedekiler sanıyor ki Avrupa'da hayat mikkemmel tamam belki Türkiyeden biraz daha refahtırlar ama İngiltere bile şuan enflasyonla uğraşıyor ki cağnım ülkeleri sömürürken bu halde
Biraz mi Turkiye ile refah konusu karsilastirilamaz bile. Ozellikle Ingilterenin turkiye haber kanallarina cok itibar etmeyin Ingilterede degisen bisey yok. Biber 1 poundu suan 1.10 olmus zam bu kadar.

Cidden insanlar paramiz yok diyor onlar diyo saglik turizmi, yok Turkiyeye geliyorlarmiş. Sanki saglik icin gelenler devlet hastanesinde siraya mi geliyor.
Parayi verince TRdeki bazi özel hastaneler cidden mukkemmel kimse aksini soyleyemez ama para...
Cebinde eur dolar ile gelince uygun geliyor Turkiyede yasayana orta halliye oyle degil bunu anlamak istemiyorlar.

Merak etme tatlım o özel hastaneleri de yakında beğenmeyecekler çünkü işini bilen uzman doktor bulamayacaklar...Yetişmiş genç doktorlarimizin çogu yurtdışı is planlarını yaptılar, şu anda harıl harıl dil öğreniyorlar, başarılı lise öğrencilerimiz artık tıp seçmiyor, şu anda bile bazı branşlarda 4 şehre 1 uzman düşüyor, tahminen 5 -6 yıl sonra doktor kalitesi ve sayısı dibe vuracak, benim sağlık ocağına Dr. diye atanan suriyeli nalbantla özel hastanede karşılaştıklarında ameliyat olmak için başka ülkeye uçacaklar...

Bir de tedavi için yurtdışından gelen gurbetçi arkadaşlara benden bir tavsiye...özel hastanede tedavinizi olurken türk doktorunuza "Türkiye de sağlık sistemi çok iyi yeğenim orası fena" filan demeyin, çok bozuluyorlar... Bı tanesi " hem sömürüyorlar, hem dalga geçiyorlar " demişti...İyi niyetle de olsa demeyin yani çunku artik gülüp geçemiyor hiç kimse, Türkiye de yaşayan vatandaş için de doktor için de övgü değil aksine aşırı kırıcı oluyor bunu duymak...

Son düzenleme:
ayda 1 is icin Ingiltereye gidip geliyoruz valla her yer tiklim tiklim evsizlerin yaninda bile latteleri , americanolari eksik degil su gibi alkole para harciyorlar
Siz şu an neyin ispatını yapmaya çalışıyorsunuz pek anlamadım. İngiltere'de yaşamiyorsunuz, muhtemelen Londra'ya falan gidip geliyorsunuz ya da büyük sayılabilecek başka sehirlere. Americanolari eksik değil dediğiniz evsizler Victoria stationin orada uyku tulumlari içinde yerlerde uyuyorlar mesela. Ama tabii americanolari olması mühim bişey.

Ayrıca is için giden birisinin giderlerini ya şirketi karşılıyordur ya da kendi isi olduğu için maaşlı gruptan kat kat fazla kazanıyordur. Böyle olunca pembis gözlüklerle bakmak kolay oluyor. Bende yaşamadan önce iş için gidiyordum, her şeyi şirket ödeyince güzel yerlerde kalıp, iyi yerlerde yemek yiyorsun zaten.

O evsizlerin evsiz olmasi kendi tercihleri, devlet onlara otel ayarliyor hemen ve is buluyor ama otelin belirli kurallari var alkol yasak ve 9 da otelde olmalari gerekiyor cogu bu kurallara uymak istemedigi icin sokakta yatiyor.

Sadece bilgi vermek istedim oranin vatandasiyim ev kiralari Londrada evet pahali ama bir cok guzel yasanacak londra disinda sehirler var ama maas konusunda tabikii dediginiz dogru sadece bir asgari ucretle gecinmeye calisan ve vatandasi olmayanlar icin zor olabilir ozellikle barinma

almanya bu konuda hala tartışıyor hep tartışıyor

ama mesela şu 49 euroluk her yerde geçen bileti sadece cep telefonunda gösteirlen bi şey yaptılar -geçen yılda beri öyle
basılı bilet yok --> bu büyük olay. çevre için diye kabul ettirdiler bunu. bunun gibi olaylarla alışabilirler belki.

isveçte ise 10 sene önce ben gittiğimde kağıt bilet alan yoktu herkesin telefondaydı bileti. isveç çok mu genç? üstelik daha zorlu bir coğrafya,

almanyada devlet bürokrasisi içinde inanılmaz bir direnç var dijitalleşmeye
aman bizim nüfusumuz yaşlı kullanamazlar ya da ama bilgi güvenliği, hack mack olayı değil bu bildiğin adamlar tutucu. bildiğin statükocu bürokrat kafası. almanyada hala 20 sene önceki formlar şablonlar var (kesin o formlar 80 seneliktir de ben 20 seneden öncesini bilmiyorum). hala terimler, ifadeler, sorular vs. aynı. çoğundaki terimin bir karşılığı kalmamış. o kullanıyor musunuz diy sordğu şey mesela yok artık ki nasıl kullanalım vs.

dijitalleşmesen bile o formları güncellemen lazım mesela. yok. hadi güvenlik dedin e-devlet yapmadın. e o formlar niye hala nuh nebi zamanından ???

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…