- 26 Ekim 2015
- 8.467
- 20.457
- 348
- Konu Sahibi mercandedee
-
Bütün gurbetçiler aynı değil. Yeni nesiller daha eğitimli tabi ki önceki nesillere göre. Zaten yeni nesilde durumun bir tık değiştiğini söyledim başka bir mesajımda. Ama ben Hollanda için konuşursak yeni nesilde de gözlemledim bu dil bilmeme durumunu. Bilen de var bilmeyen de, ama Hollandalılar şakır şakır ingilizce konuşurken bizim genç nesil gurbetçi Türklerin aynı okullarda okuyup çat pat konuşmasına şaşırdım.
Türkiye’yi de bana açıklamanıza gerek yok. İki sene öncesine kadar orda yaşıyordum. Birçok tarihi ve turistiki bölgesine gittim. Hala da her yıl yazın tatil yaparım çünkü güzelliğinin farkındayım. Ucuz bir yer olmadığı hepimizin malumu oraya girmeme gerek yok bence :)
Evet konu sahibi hiçbir girişimde bulunmamış bence. Poyrazsergen'in videolarını izliyorum. Kanaat eden herkes çok rahat iş buluyor. Hizmet sektöründe çok eleman açığı var. Görüldüğü üzere Havaalanında ingilizce bilmeyen kadın kasiyerlik yapıyor.mavi yaka diye tabir ettiğimiz işleri bulabilirainiz. Kasiyerlik, uber, temizlik, evden yemek yapıp satma vs. Bunlardan yaklaşık 2500 dolar kazanırsınız.
Ben de aynen sizin gibi “değişik” olduklarını düşünüyorum zaten. Ama varlar. Günlük hayatta alışveriş yaparken, bir yerden bir yere giderken karşılaştığım insanlar bunlar. Özellikle arayıp bulmadım."Değişik" insanlarla tanışmişsiniz :) buyrun beni ziyaret edin. Size, 3-7 dil bilen Türkleri taniştirayim.
Ayni okulda okuyup bir hollandali nasil şakir şakir konuşuyorda diğeri cat pat?
Sadece eski nesile göre daha eğitimli değiller. Bir hollandali veya alman hangi eğitimi aldiysa onlarda ayni eğitime sahipler. Kiyaslamayi lütfen, 60li yillarda köyden göcüp gitmiş, belki ilkokul diplomasi bile olmayan insanlarla yapmayin. Ayip oluyor.
Eminimki sizde dedenize veya nenenize göre daha eğitimlisinizdir. Buda zaten normal olani ve hemen hemen her Türk için geçerli.
Ayrica 2 yıldır avrupada yaşiyorsaniz burda doğan ve büyüyen 3cü veya 4cü nesile "gurbetçi" denilmediğini öğrenin lütfen. Dedeleri gurbetciydi.
Kendi çocuklarımdan bahsedeyim. Kızım doğduğunda dilim temel seviyede ve oldukça kötü aksanlıydı bu yüzden sadece Türkçe konuştum, eşimin anadil seviyesinde ancak o da Türkçe konuştu. Uzmanlar evde anadil konuşulmasını öneriyor çünkü. 15 aylıkken kreşe başladı 4 yaşına kadar yaşadığımız ülke dilini konuşmayı reddetti. Türkçesi oldukça düzgün, aksansız, kelime sayısı ve dili kullanımı oldukça iyiydi ki hala öyle ama ikinci dili kullanmayı asla istemedi kreşte belli başlı kelimeler ile derdini anlatıp günü bitiriyordu. Ne zaman ilkokula başladı bir ay sonra ikinci dilin büyük bölümüne hakimdi. Şuan iki dili de çok iyi kullanıyor, hatta geçenlerde dedesine kelimeler öğretiyordu.Şimdi Türkiye'deyiz. Doğumdan sonra gidicez inşallah. 3 kişi benzer şeyler yazdı. Yaşanmış, denenmiş. Öyle devam edeyim ben de. Teşekkür ederim.
Ben de aynen sizin gibi “değişik” olduklarını düşünüyorum zaten. Ama varlar. Günlük hayatta alışveriş yaparken, bir yerden bir yere giderken karşılaştığım insanlar bunlar. Özellikle arayıp bulmadım.
Neyse asıl cevap verdiğiniz mesajımda neden tatil için Türkiye’ye geldiklerini açıklamıştım. Bu bahsettiğim insanlar da 40 50 yaşında insanlar. Siz kaç dil bildiğinizin sidik yarışına çevirdiniz konuyu. Eğitimli olmanızla ve ülkemizin insanını iyi şekilde temsil ediyor olmanızla ancak gurur duyarım. Sizi yüz yüze görüp ne kadar bilgili ve birikimli olduğunuzu görmeye ihtiyacım yok.
Sizin de çok bilmiş bir üslupla ilk mesajınızdan beri bana bir şeyler öğretmeye çalışır üslupla mesaj atmanız da ayıp oluyor.
Çocukla konuşur gibi doğup büyüdüğüm ülkeyi bana anlatıyorsunuz. Lütfen işinize bakın, bir daha cevap vermeyeceğim size, aşağılık komplekslerinizi kendinize saklayın.
Sağolun yorum için. Hepsinin ayrı karakteri varKendi çocuklarımdan bahsedeyim. Kızım doğduğunda dilim temel seviyede ve oldukça kötü aksanlıydı bu yüzden sadece Türkçe konuştum, eşimin anadil seviyesinde ancak o da Türkçe konuştu. Uzmanlar evde anadil konuşulmasını öneriyor çünkü. 15 aylıkken kreşe başladı 4 yaşına kadar yaşadığımız ülke dilini konuşmayı reddetti. Türkçesi oldukça düzgün, aksansız, kelime sayısı ve dili kullanımı oldukça iyiydi ki hala öyle ama ikinci dili kullanmayı asla istemedi kreşte belli başlı kelimeler ile derdini anlatıp günü bitiriyordu. Ne zaman ilkokula başladı bir ay sonra ikinci dilin büyük bölümüne hakimdi. Şuan iki dili de çok iyi kullanıyor, hatta geçenlerde dedesine kelimeler öğretiyordu.
Oğlum iki yaşında onun ikinci dili birkaç yıla anadili olacak belli. Şuan hangi kelime daha kolaysa onu söylüyor ama dil reddi gibi bir durum görünmüyor en azından.
Yazmıcam dedim ama sınırlarımı zorluyorsunuz. Başından beri küçümser bir tavırla konuşuyorsunuz. Yan yana gelsek gözümün içine bakamazsınız. Azcık saygılı olmayı da öğrenseydiniz keşke beş dil öğrenirken.Size sadece neden bazi türklerin TRde tatil yaptığını acikladim.
Sizinle sidik yarişina giren yok. Tanımam etmem. Yaptığınız genelleme yanlış.
Tabiki 2 senecik içinde siz olayi cözmüşsünüzdür.
Kesinlikle inglizce bilmedikleri icin TRde tatil yapiyorlardir
Doğrudur.
Amerika’da çocuk parası var mı kiKasiyerlik mi? Konu sahibi dil öğrenmek veya egitim almak zorunda kalmadan öğretmen veya terapist olmak istiyor... Zaten hane geliri artınca Amerika'daki çocuk parasının kesilmesinden de şikayetçi, onu hiç istemiyor...Türkiye de mutlu olacağını çunku ısrarla 40000 TL maaşın 5000 dolardan yüksek olduğunu ama Türkiye'ye donemedigini de söylüyor...Kısaca Amerika'dan çocuk parası alıp Türkiye'de kpss kasmadan öğretmen olmak ayrica Amerikalı çocuklara benzemeyen ama Amerika'da eğitim alan çocuklar yetiştirmek istiyor....
Amerikada yasayip is bulamayip turkiyede ki 40 bin ogretmen maasina iyi demenize sok oldum. Bence kendinizi gelistirip yasadiginiz ulkenin nimetlerini ogrenmeye calisin bu konuda eksik oldugunuzu dusunuyorum madem diliniz var biraz vizyonunuzu gelistirin.Francisca ve İngilizce biliyorum amerikadym
Piraye haklısın ama atladığın konu şu, yurtdışında bizdeki gibi yüksek maaş artışları yok. İngiltere'de çalışırken senelik %1 zam almıştımTatlım İngiltere tarihinde , 50 yıldır ilk kez bu yil enflasyonda %2 yi gördügu için İngiliz halkı ayağa kalktı, uğraşıyor dediğin o herhalde....Bizde bu yıl enflasyon kaç biliyor musun? Resmi kaynaklara göre yüzde 70 , resmi olmayan kaynaklara göre ise yüzde 120
Devlete sağlık kesintisi ödememek mümkün müBizde de durum hiiic farklı değil hatta artık daha kötü diycem ama anlatmaya dermanım kalmadı.... 30 yıldır maaşımdan çuvalla sağlık kesintisi yapılıyor ama devlet hastanelerinden asla randevu bulamadığım için yine her ay çuvalla para ödeyip özel sağlık sigortası yaptırmak zorunda kaldım. Buna rağmen hala çuvalla extra tedavi ve ilaç parası ödüyorum....Onlar hicolmazsa boşu boşuna devlete sağlık kesintisi odemiyorlar, aradaki fark bu....
Siz çok kapalı bir çevrede falan mı yaşıyorsunuz? arkadaşlarımın çocukları çatır çatır İngilizce konuşuyorlar. Türk çocuklarında var diye genellemeyin isterseniz.Hayır burda genelde Türk çocuklarında olan bisey . Çocuk evet kendi kültürünü bilsin arada kalmasın diye düşündüm . Ne var bunda
Piraye haklısın ama atladığın konu şu, yurtdışında bizdeki gibi yüksek maaş artışları yok. İngiltere'de çalışırken senelik %1 zam almıştımKiralar çok pahalı, genç nüfus genelikle paylaşımlı evleri tercih ediyor . İngiltere'de yaşayan arkadaşım market fiyatlarındaki artışın %30 - %40 civarinda olduğu söylemişti bu arada. İnsanlar para harcamayı bıraktı, kafeler vs eskisi gibi dolu değil diye anlatıyordu.
Devlete sağlık kesintisi ödememek mümkün müödüyorlar canım benim, üstüne BUPA- özel saglik sigortasi için ayrıca ödeme yapiyorsun. Ben SGK'ya acayip b.k atardım ama özel sağlık sigortam olmasına rağmen 2 yilda 1 kez romatolog yüzü görünce gözünü sevdiğimin Türkiyesi dedim. Ayrıca emin ol trde ödediğin ilaç parası asla para değil. Çoğu ülkede kat kat fazlasını ödüyorsun. Bazı ülkeler kanser ilaçlarını bile karşılamıyor.
Yurtdışında o kadar para biriktirenler genelde yemeyip içmeyip sefalet içinde onu biriktiriyor. Tr deki gibi tatile gideceğim, çocuklarımı iyi bir devlet okuluna göndereceğim derseniz yine masraflıDetayları bilemeyeceğim de, ilkokul arkadaşım hiç dil bilmeden Amerika ya gitti. Bir ailenin yanına yerleşip çocuklarına baktı. Orada Türkiye deki gibi bakıcıya yemek temizlik kitlemek de yok yalnız onun için eğlenceliydi. Maaşı iyiydi barınma yemek masrafı da yoktu. 1 sene içinde araba, 4 sene içinde de ev aldı. Orada hizmet sektöründe insanlar yanlışlıkla iş buluyor o derece. Acaba sorun sizde olabilir mi
Sakamisin? Keyfimizmisin nereye gidicegimizin?Siz bile artik pahalılığı hissediyorsunuz ki cebinizde euro var. Ondan buraya tatile gelen gurbetçilere çok şaşırıyorum. Çok pahalı. Ben AB vatandaşı vs olsam asla gelmem. Bir sürü Akdeniz ülkesi var. Yunanistan, adaları, ispanya,İtalya o kadar güzel ve daha uygun yerler var ki..buraya ailem varsa en fazla 1 hafta gelir kalır sonra Yunanistan'a giderim. Kardeşim selanik'e gitti. Airbnb ile 5 bine ev buldu 1 haftalığına, her öğün şahane yemekler yedi. Maksimum 5 6 euro ödemiş. Ve tabaklar çok büyük bizdeki gibi avuç içi koyup en az 600 liraya satmıyorlar. Sadece o da degil malzemeler kaliteli. Hele balık vs o kadar ucuz ki dedi. Burada kaziklaniyorsun. Bir kalamar mezesi 1 porsiyon 600 tl. Bir avuç kızartmaDurumum iyi olsaydı yurtdışında yaşasaydim annemlere de bilet alırdım Yunanistan'da buluşturdum. TL kazanıp döviz harciyor gibiyiz. İşte cennet cennet lafı mazide kaldı, hele burada yaşayanlara bu pahalilik cehennem maalesef.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?