- 26 Ekim 2015
- 8.467
- 20.457
- 348
- Konu Sahibi mercandedee
-
Yazmıcam dedim ama sınırlarımı zorluyorsunuz. Başından beri küçümser bir tavırla konuşuyorsunuz. Yan yana gelsek gözümün içine bakamazsınız. Azcık saygılı olmayı da öğrenseydiniz keşke beş dil öğrenirken.
“2 senecik” :)
30 yaşındayım, Tr’de doğdum, büyüdüm okudum, iki sene önce yerleştim. Daha iyisini aynı şartlarda yapabiliyorsanız ancak bu konu hakkında yorum yapabilirsiniz.
Belli bir gelir düzeyinin altındaki ailelere çocuk başı 300-400 dolar araliginda ödeme yapiliyorAmerika’da çocuk parası var mı ki
Tatlım İngiltere de yaşayan o arkadaş 2023 enflasyonunun yüzde 2,6 olduğunu da söyledi mi? (Ki bu onlarin tarihinde görmediği inanılmaz yuksek bir oranPiraye haklısın ama atladığın konu şu, yurtdışında bizdeki gibi yüksek maaş artışları yok. İngiltere'de çalışırken senelik %1 zam almıştımKiralar çok pahalı, genç nüfus genelikle paylaşımlı evleri tercih ediyor . İngiltere'de yaşayan arkadaşım market fiyatlarındaki artışın %30 - %40 civarinda olduğu söylemişti bu arada. İnsanlar para harcamayı bıraktı, kafeler vs eskisi gibi dolu değil diye anlatıyordu.
Ben bir yorum yaptim. Kimseyi yermedim kimseye dil bilmiyorlar vs demedim. Ortaya düşüncemi söyledim. Ben olsam bu pahalilikta gelmezdim, başka ülkede giderdim dedim. Niye üstünüze alınıyorsunuz? Bu niye sizi rahatsız etti? Sizin gerçeğiniz farklı ise bu niye bizi ilgilendirir ki? Niye kendinizi savunma gereği duyuyorsunuz? Bu benim yorumum. Şaka mısınız vs. Siz benim düşüncelerime karışamazsiniz asıl. İstediğim yorumumu saygı çerçevesinde yazarım. Siz önce üslubunuza dikkat edin.Sakamisin? Keyfimizmisin nereye gidicegimizin?
Senenin basinda ispanya gezimizi yaptik, yazin turkiyeye geldik. Yilda bir gelirim turkiyeye. Iki defada yabanci ülkelere giderim.
Almancam ingilizcem super durumda, butün ömrzm boyunca yillarca calistim araliksiz. Ve calisiyorum.
Siz 50/60 li yillarda kalmis olabilirsinizde, yeni generarasyon her tarafta imzasini atmis durumda almanyada.
Rakamsal olarak yiyecek fiyatlarındaki artış son 2 yılda %30 -%40 civarında, mevcut enflasyonun %2.6 olmasi, gıda fiyatlarına yansıyan enflasyonun %40 civarında olduğunu değiştirmez ki. Kiralarda gecen yıla göre %10 artmış mesela.Tatlım İngiltere de yaşayan o arkadaş 2023 enflasyonunun yüzde 2,6 olduğunu da söyledi mi? (Ki bu onlarin tarihinde görmediği inanılmaz yuksek bir oran) Enflasyon düşükse maaş artışı da ona göre olur elbette... Gıda fiyatlarını da abartmış, kızim şu an orda, 3-4 sterline marketten tıka basa karın doyuruyor , yüzde 60 pahalı hali buysa biz bitmişiz gerçekten
AynenRakamsal olarak yiyecek fiyatlarındaki artış son 2 yılda %30 -%40 civarında, mevcut enflasyonun %2.6 olmasi, gıda fiyatlarına yansıyan enflasyonun %40 civarında olduğunu değiştirmez ki. Kiralarda gecen yıla göre %10 artmış mesela.
Kızın tek kişi, 3-4 pounda Tescodan Sandwich & içecek alsa doyar. Bizdeki durumlar esktra kötü, ona lafım zaten yok
Yurtdışında o kadar para biriktirenler genelde yemeyip içmeyip sefalet içinde onu biriktiriyor. Tr deki gibi tatile gideceğim, çocuklarımı iyi bir devlet okuluna göndereceğim derseniz yine masraflı
O bir sefere mahsus covid zamanında oldu diye biliyorum. Amerika’da kolay kolay öyle yardımlar yapılmazBelli bir gelir düzeyinin altındaki ailelere çocuk başı 300-400 dolar araliginda ödeme yapiliyor
Hayır covid ödemelerinden bahsetmiyorum. Eyalet bazında uygulamalar ve miktarlar degişse de federal hükümetin çocuk başına yaptığı tax credit ve özellikle de bazı eyaletlerde uygulanan Snap uygulamalarından bahsediyorum. Konu sahibinin kendisi de hangi eyalette yaşadığını söylemese de bir konusunda açık acik yazmıştı " hane geliri artınca çocuk yardımı kesileceği için kasiyerlik yapmak istemiyorum" diye... Ben demedim kendisi diyor yaniO bir sefere mahsus covid zamanında oldu diye biliyorum. Amerika’da kolay kolay öyle yardımlar yapılmaz
Aynen bacim dön şak diye memur olunuyor burdaTürkiye de olsaydım memur olurdum şimdi mesela ama yaş geçti şu an ha diye dönemem edemem .
Hayır covid ödemelerinden bahsetmiyorum. Eyalet bazında uygulamalar ve miktarlar degişse de federal hükümetin çocuk başına yaptığı tax credit ve özellikle de bazı eyaletlerde uygulanan Snap uygulamalarından bahsediyorum. Konu sahibinin kendisi de hangi eyalette yaşadığını söylemese de bir konusunda açık acik yazmıştı " hane geliri artınca çocuk yardımı kesileceği için kasiyerlik yapmak istemiyorum" diye... Ben demedim kendisi diyor yani
Bence siz buna siginmissiniz. Ben almanyada dogdum buyudum 2 tane cocugum var hem calisiyorum hemde cocuklarima bakiyorum hemde evime bakiyorum. Türkiyede maaslar güzelmi?? Bir ev kirasi olmus 20 30 bin . Herkes yurt disina cikmak ister. Valla ben cokta rahatim calisiyorumda kazaniyorumda cok sükür.İki dil biliyorum ama iş bulmak zor ve iş hayatids zor burda . Türkiye gibi dgl burası orda daha rahat gerçekten ve maaşlar Türkiye de daha güzel . :/
Siz müthiş bir şey yapıyorsunuz. Ben hayranım bunaPiraye ben inatla yaziyorum cunku sen yurtdisinda yasayan hayat gailesini yazmasindan rahatsiz oluyorsun ama her konuda Turkiye'deki hayat gaileni yazan ve sanki yurtdisinda da bunlarin oldugunu kabullenmeyen mesajlarin var ve Amerika'da yasamayan birine gore bilgi sahibi oldugunu sandigin konularin cogu uzgunum ki eksik. Mesela alinti yaptigin arkadas da bildigim kadariyla Amerika'da yasiyor ama onu da reddetmissin.
Tax credit ve SNAP cok farkli uygulamalar, aylik cocuk destegi degil. Tax credit tek seferlik ve vergi geri odemesi doldurdugunda fakirlik sinirindaysan cocuk basina basvurabiliyorsun. SNAP yiyecek destegi uygulamasi, kisi basina dusen hane gelirinin brut gelirde %130 oraninda fakirlik sinirinda olmasi gerekiyor ki sana o yiyecek muhurlerini versinler. Onlari da belli basli marketlerde kullaniyorsun ve emin ol kasiyerler falan da SNAP kullanan kisileri hic sevmiyor.
Ben konu sahibini tanimam. Ama her ne kadar Turkiye cennet yeeaa diyen Almanci dayidan hoslanmiyorsam, en kotu Turkiye kalan her yer oradan iyi bakis acisindan da hoslanmiyorum. Ben su an tercihimi burada yasamaktan yana kullaniyorum, seneye belki gidip Svalbard'da kuzey kutbunun dibinde yasayacagim, belki Turkiye'de yazliga yerlesecegim. O zaman da oranin elestirecek ve sevecek yanlarini bulacagim.
Ama bu sekilde surekli ahh en kotu biziz, geri kalan super gibi bir iluzyon icinde olmak ve yasamadigin ulkeler hakkinda ustune bunu iddia ediyor olmak dogru degil. Ve ben de yanlis gorduklerimi tabii ki duzeltmeye devam edecegim. En son bildigim kadariyla hayat gailesini konusmak sadece Turkiye'de yasayanlara saklanmis bir durum degildi.
Hayır covid ödemelerinden bahsetmiyorum. Eyalet bazında uygulamalar ve miktarlar degişse de federal hükümetin çocuk başına yaptığı tax credit ve özellikle de bazı eyaletlerde uygulanan Snap uygulamalarından bahsediyorum. Konu sahibinin kendisi de hangi eyalette yaşadığını söylemese de bir konusunda açık acik yazmıştı " hane geliri artınca çocuk yardımı kesileceği için kasiyerlik yapmak istemiyorum" diye... Ben demedim kendisi diyor yani
Madem benden önce değinen oldu ben de yorum yapmak istiyorum çünkü artık biraz tatsız hale geldi bu konu. Evet Türkiye çok kötü durumda maddi olarak ama sikayet etme hakkı (bazen şikayet bile değil, gerçekleri söylüyor olmak da sikayet olarak görünüyor) sadece turkiyede yaşayanlarda değil. Çok fazla taraflı bakıyorsun ve bilmediğin konularda bile çok fazla bildiğini düşünüp yorum yapıyorsun. Bir örnek, kkedi ile bir çocuk masrafı konusunda konuşurken çocuğuna yaptığın aylık mutfak masrafından bahsederken muazzam bir meblağ yazıp sağlıklı beslenmesi için minimum tutar gibi anlatmıştın ama simdi kızın İngilterede marketten 3 5 birime çok iyi doyuyor oluyor. Yani sence de çok taraflı değil mi bu? İngilterede de sağlıklı beslensin o kadar önemli ise? Marketten aldığı sandviçle yaşamasında sorun yoksa turkiyede de nohutla pilavla yasamasinda sorun olmaması lazım. Bu kadar abartmaya gerek yok yani zaten herkes avrupada amerikada gelirlerin daha iyi olduğunu biliyordur.Piraye ben inatla yaziyorum cunku sen yurtdisinda yasayan hayat gailesini yazmasindan rahatsiz oluyorsun ama her konuda Turkiye'deki hayat gaileni yazan ve sanki yurtdisinda da bunlarin oldugunu kabullenmeyen mesajlarin var ve Amerika'da yasamayan birine gore bilgi sahibi oldugunu sandigin konularin cogu uzgunum ki eksik. Mesela alinti yaptigin arkadas da bildigim kadariyla Amerika'da yasiyor ama onu da reddetmissin.
Tax credit ve SNAP cok farkli uygulamalar, aylik cocuk destegi degil. Tax credit tek seferlik ve vergi geri odemesi doldurdugunda fakirlik sinirindaysan cocuk basina basvurabiliyorsun. SNAP yiyecek destegi uygulamasi, kisi basina dusen hane gelirinin brut gelirde %130 oraninda fakirlik sinirinda olmasi gerekiyor ki sana o yiyecek muhurlerini versinler. Onlari da belli basli marketlerde kullaniyorsun ve emin ol kasiyerler falan da SNAP kullanan kisileri hic sevmiyor.
Ben konu sahibini tanimam. Ama her ne kadar Turkiye cennet yeeaa diyen Almanci dayidan hoslanmiyorsam, en kotu Turkiye kalan her yer oradan iyi bakis acisindan da hoslanmiyorum. Ben su an tercihimi burada yasamaktan yana kullaniyorum, seneye belki gidip Svalbard'da kuzey kutbunun dibinde yasayacagim, belki Turkiye'de yazliga yerlesecegim. O zaman da oranin elestirecek ve sevecek yanlarini bulacagim.
Ama bu sekilde surekli ahh en kotu biziz, geri kalan super gibi bir iluzyon icinde olmak ve yasamadigin ulkeler hakkinda ustune bunu iddia ediyor olmak dogru degil. Ve ben de yanlis gorduklerimi tabii ki duzeltmeye devam edecegim. En son bildigim kadariyla hayat gailesini konusmak sadece Turkiye'de yasayanlara saklanmis bir durum degildi.
Anladigima gore onu sahibinin 2-4-6-9 yaşlarında 4 cocugu var. Kendi çocuklarına bakmaktan başka kisinin çocuğuna bakmaya, baska is yapmaya fırsatı kalmamıştır ki.Detayları bilemeyeceğim de, ilkokul arkadaşım hiç dil bilmeden Amerika ya gitti. Bir ailenin yanına yerleşip çocuklarına baktı. Orada Türkiye deki gibi bakıcıya yemek temizlik kitlemek de yok yalnız onun için eğlenceliydi. Maaşı iyiydi barınma yemek masrafı da yoktu. 1 sene içinde araba, 4 sene içinde de ev aldı. Orada hizmet sektöründe insanlar yanlışlıkla iş buluyor o derece. Acaba sorun sizde olabilir mi
Seni yorumlarından tanır severim kerkenes, ama yurtdışında yaşadığını şimdi öğrendim ve bu yorumunda asıl taraflı ve alıngan olanın sen olduğunu düşünüyorum şöyle ki;Madem benden önce değinen oldu ben de yorum yapmak istiyorum çünkü artık biraz tatsız hale geldi bu konu. Evet Türkiye çok kötü durumda maddi olarak ama sikayet etme hakkı (bazen şikayet bile değil, gerçekleri söylüyor olmak da sikayet olarak görünüyor) sadece turkiyede yaşayanlarda değil. Çok fazla taraflı bakıyorsun ve bilmediğin konularda bile çok fazla bildiğini düşünüp yorum yapıyorsun. Bir örnek, kkedi ile bir çocuk masrafı konusunda konuşurken çocuğuna yaptığın aylık mutfak masrafından bahsederken muazzam bir meblağ yazıp sağlıklı beslenmesi için minimum tutar gibi anlatmıştın ama simdi kızın İngilterede marketten 3 5 birime çok iyi doyuyor oluyor. Yani sence de çok taraflı değil mi bu? İngilterede de sağlıklı beslensin o kadar önemli ise? Marketten aldığı sandviçle yaşamasında sorun yoksa turkiyede de nohutla pilavla yasamasinda sorun olmaması lazım. Bu kadar abartmaya gerek yok yani zaten herkes avrupada amerikada gelirlerin daha iyi olduğunu biliyordur.
Diğer bir konu da sağlıkla ilgili konularda bir şey yazında altına gülen emoji gelmesi. Ya kaç kere avrupada amerikada sağlık sisteminin içine girdiniz de bu kadar güldünüz problem yaşayanlara anlamadım. Allah başımızdan eksik etmesin çok güzel doktorlarımız var, teşhis konusunda gözüm arkada kalmıyor, biraz ortalama üstü kazanan ameliyat için olmasa da bir muayene için özelde haftasına randevu alabiliyor. Gerçekten artık şımarıklık yaptığımızı düşünüyorum. Eskiden birkaç ayda bir hastaneye gidermişim türkiyede, ne kadar yanlışmış, hep benim gibi yapanlar yüzünden sistem tıkandı zaten. Şimdi son ana kadar gitmiyorum hastaneye çünkü yani randevu da yok tabi ama sisteminin o şekilde sürdürülebilir olmadığını da anladım.
Bir de ev alma muhabbeti var. Evet gerçekten ev almak çok çok daha kolay çünkü mortgage benzeri sistemler var. Ama bu da bir yandan demek oluyor ki ev aldım diyen ben bu evin kredisine girdim demek istiyor. Ben misal, 28 sene borca girdim. Taksidim de hiç öyle kira kadar değil çünkü biraz kötü bir dönemde taşındık, gec kaldık o kolay dönemlere.
Ben yine de memnun muyum evet memnunum, yıllık izinlerimden, sessizlikten (ben küçük yerdeyim), trafik olmamasından, insanların soğuk olup komşularla iş arkadaşlarıyla samimi olmamaktan, kendi özel sebebim olarak ailelere ekstra uzak olmaktan çok memnunum. Ama rahatsız olduğumuz şeylerden bahsedince bu mobingden de çok rahatsız oluyorum.
Neyse komik bir şeyle bitireyim ağzımızın tadı kaçmasın. Ben bu evi aldım, annem de işte akrabalar sorunca bahsetmiş. Bir gün teyzem aradı ev almışsın hayırlı olsun işte kaça aldın nerden aldın kaç m2 falan sordu. Dedim şu şu fiyata aldık şu kadarı kredi, şu kadar sene odicem, 70m2 2+1. Durdu durdu dedi ki, hayal kırıklığına uğradımBen başka hayal etmiştim, keşke anlatmasaydin
Yorumun tamamını sana yapmadım, ilk kısımda bahsettiğim beslenme konusu senin üstünden döndüğü için seni etiketledim. Ev konusuna başkası yorum yapmıştı o cevap sana değildi. Ama gerçekten ne zaman böyle bir yurtdisi konusu olsa gerçekten dışarıdan çok komik görünen yorumlar oluyor. Bence senin kızın 3 5 birime yemek yemesini anlatman bunlarin başında geliyordu o yüzden dayanamadım değinmeden geçemedim. Konu post sahibi değil, onun çok fazla akli selim olduğunu sanmıyorum ve onun üstünden yorum yapmadım, zaten birkaç sayfadan sonra konu hep yurtdisinda yasayanlar ve turkiyede yaşayanlar konusuna dönüyor.Seni yorumlarından tanır severim kerkenes, ama yurtdışında yaşadığını şimdi öğrendim ve bu yorumunda asıl taraflı ve alıngan olanın sen olduğunu düşünüyorum şöyle ki;
Yurtdışında yaşayanların şikayet hakki olmadığını tabii ki de düşünmüyorum. Ama karşımdaki farklı baglamlarda karsilastirmaya gidince içinde yasamadiklari bir ülke hakkında yaptıkları yorumları doğal olarak düzeltme ihtiyacı duyuyorum (mesela konu sahibi 5000 doların 40000 TL den daha yüksek olduğunu iddia ediyor)
Bilmediğim konularda yorum yapmaya gelince, içinde yaşadığım ülkenin gercekleri kadar olmasa da konu sahibi düzeyinde bir üye " cocuk parası kesilmesin diye çalışmıyorum" dediğinde, o hangi ulkeyse ve konu sahibinin profiline uygun ne varsa araştırıp öğrenebiliyorum. Konu sahibi konularında böyle birşey söylemese de ben uydursam haklısın da yani....
Kızımın beslenmesi konusu biraz değil baya prokatif olmuş çunku benim onun için doğduğundan beri günlük rutin yaşamda ihtiyacı olan ve kuruş kuruş hesapladigim beslenme giderlerinin, şu an 15 yaşında ilk kez yalnız başına gittiği 1 aylık bir dil okulunda yaptığı kacamaklarla hiç ilgisi yok...
Sağlık sistemine gulen emoji koydum çunku özellikle son iki yıldır bu benim kanayan yaram...Sen ne kadardır yurtdisindasin bilemiyorum ama son iki yıldır büyükşehirlerde durum hiç öyle bıraktığın gibi değil...Ayda bir randevu bulup doktor görmeyi bırak iki yıl once defalarca yoğunluktan acile alinmayıp geri döndükten sonra ve sağlık ocağında Türkçe bilmeyen Suriyeli bir aile hekimiyle muhattap olduktan sonra anladım ben de bunu ve şu an butcemin çok üzerinde bir özel sağlık sigortası ödüyorum...Sadece gülücük atmişsam tebrik ediyorum kendimi
Ev alma muhabbetinde beni birisiyle karıştırıyor olmalısın çünkü ben yurtdışında ev alma konusuna hiç deginmedim. Ne burda ne başka bir konuda
Velhasıl kelam konu sahibini baz alarak yaptığım yorumlarda kırıcı olmak değildir amacım, bilmeden konuşan biri de değilimdir ama konu sahibini bakış açısıyla bakmaya çalışırken diğer üyelerin bu kadar alınganlık yapacağı da aklıma gelmemişti doğrusu
Bu arada alıntı yapıp beni ve onu karsilastirdigin için söylüyorum Rosalind franklini de severim ama yani onun kendi aile yapisi ve ait olduğu sosyo ekonomik sınıf ile konu sahibini bir tutup yorum yapması ve benim yazdıklarımı üzerine alınmasına da çok şaşırdımBaşka bişey söylemiyorum sonra kızıyosunuz
Aynen dostum aslında aynı şeyi söylüyoruz, insan yaşamadığı yeri pek bilmiyor, burada sana mobbing yapıyor gibi gelen üyeler de aslında sadece içinde yaşadıkları ülkenin durumunu anlatmaya çalışıyorlar...Çok uzatmayayim ama içinde düzenli olarak yaşamak zorunda olanlar için son birkaç yıldır durum gerçekten bildiğin, bıraktığın gibi değil bacım....Bak burada anlatılabilir gibi değil (sadece ekonomi demografi sağlık eğitim adalet bozulmakla kalmadı , konuşmak yazmak da çok tehlikeli artık) o yüzden üstü kapalı sürci-lisan edilirse çok da şeyapmayin çünkü inan amaç kalp kırmak değil...Bir şeyi de bırakın yerinde yaşayan biliyor olsun her şeyi bilmek zorunda değilsiniz.
Erkek arkadaşım alman, buraya yerleşecek birkaç hafta sonra. Bizim sağlık sistemine ve e devlete kelimenin tam anlamıyla hayran. Çalışma ikamet izni vs için bazı basit belgelere ihtiyaç var. Benim edevletten basitçe çıkaracağım ya da randevusuz belediyeye gidip, çıkartıp,aynı gün apostil ettireceğim kolaylıkta evraklar. Ama o kişisel başvuru, yavaş bürokrasi, kağıdın eski usul posta yöntemiyle gelmesi yüzünden haftalarca uğraşıyor.Sağlık konusunda gerçekten en kötü yerin Türkiye olduğunu düşünmek için baya baya hiçbir yer hakkında fikir sahibi olmamak gerekiyor. Ben hastaneye sadece türkiyede gidiyorum diyebilirim çünkü burada ne randevu alabiliyorum, ne çıkan sonucu görebiliyorum, ne adam gibi yorum alabiliyorum. Senede 1 kere turkiyede sağlık ocağına gidip genel kan tahlili rica ediyorum (ücretsiz), 1 ya da 2 kere başka bir problemim varsa özele gidiyorum, ertesi güne randevu alıp (bunu ortalama maaşı olan herkes yapabilir), 1 kerede almanyada kadın doğuma kontrole gidiyorum onda da ultrason ucreti ödüyorum. Acilden muayene konusunu açmak istersen almanyada acilin gerçek kelime anlamıyla kullanıldığını, kaza yapmışsındır kolun bacağın yaralanmistir, evde bir yerin yanmıştır falan öyle gidersin. Çocuk sabahtan beri ateşli diye gidersen ya da bir yerim ağrıdı gibi şeylerle burada kapıdan dönersin. Gündüz polikilinige gel ya da önce aile doktoruna git o sevk verirse asıl doktora git derler. Bu kiyaslamalar yapılırken biri çıkıp da gülünce haliyle komik oluyor. Yani Avrupa'daki sağlık sistemi konusu da artık tartışma konusu olmasın bilmeyen var mı gerçekten daha kötü olduğunu? Diyorsan ki asgari ücretli napsin özele mi gidecek, o zaman evet avrupadaki gibi sadece devlette sıra bekleyecek. Almanyanin hedefi de herkes aynı olsun herkes sıra beklesin zaten..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?