- 6 Ağustos 2014
- 17.656
- 31.609
- 598
- Konu Sahibi Ruyamdabuluttum
-
Gerçekten nasıl bu hale geldi ve okullarda disiplin namına bişey bırakılmadı anlayamıyorum. Ne değişti?
Öğretmen olmam gereken devirde öğrenci oldum.ogrenci olmam gereken yerde öğretmenim.yanarim yanarım ona yanarım şu 90 lar nesli ne çekti ya30 yaşındayım. Bizim neslimizde öğretmenine sakın ters bakma, üzüldüğünü belli etme, saygısızlık yapma eti de kemiği de senin hocam diyen ebeveynler vardı.
Şimdi öğretmen kaşını kaldırırsa bana söyle öğretmenin canını okurum diyen ailelere sahip çocuklar. Notla dahi çekidüzen veremiyoruz ki çocuklara.
Ezilen üzülen yine bizim nesil.
Avrupa'da özellikle Almanya-İsviçre-Avusturya için kesin konuşabilirim ki böyle öğrencilik mümkün değil. Herşeyden önce özel okul yok ve sınıfta kalma var. Veli neymiş veliyi memnun etmek neymiş valla gözünün yaşına bakmazlar tembel çalışmayan öğrenciyi bırakırlar sınıfta.Buyuklere karsi saygi elbette kalmadi. Simdi yazacagim kendi fikrimdir kimse ustune alinmasin herkesin anneligi babaligi farkli ama genel olarak yeni nesilde Modernlik adi altinda her seyi normallestirme var ve bu cocuklarin sucu falan degil. Ve ben bunu cok yakindan aile yakinlarimizda bile gordum. Bir cocuk yanlis yapiyorsa oturulur dogrusu ogretilir, saygi ogretilir dimi cocugun eline vermisler tableti ne bir tesekkur ne baska bisi, annesine yasindan buyuk cevap veriyor ama anne bunun yanlis oldugunu soylemek yerine sadecr guluyor ve lafa bak diyor. Tabi teknoloji cocuklari buna bisi diyemeyiz ama ailelerin cogu ver eline telefon tablet, sorumluluktan kurtulma cabasinda. Ailelere emir veren cocuklar mi dersiniz, anne baba karar vermesi gereken seylerde cocugun karar vermesi mi dersiniz hepsi bu donemde var ama aile ses cikarmiyor tamam diyor. E eski donemlerde yok muydu? Elbette vardi ama asiri cogaldi. 2000 liyim ve lisede son sinifta artik universiteye hazirlaniyordum, sinifin icinde acik acik cinsel birlesme yasayan ogrencileri uyariyoduk arkadasimla, sirf bu yuzunden zorbaliga bile ugradik. Ogretmenlerin umrunda degildi, Yani bizim donemimizin sacmaligina bakar misiniz? Onu gectim cikardiklari sesten ders calisamaz hale gelmistik ve siniftaki kimse ses cikarmiyordu bu duruma. Istediklerini yapabilirler ama her seyin bir yeri var. Bence sorun hem donem farkliligi hem de dogal olarak bu donemdeki cocuklari anlayamamaniz, tabi eger ogretmen arkadaslar varsa onlar daha iyi fikir verirler size nasil iletisime gecebileceginizle ilgili.
Hiç ortamız yokmuş yani. Eti senin kemiği benim de yanlıştı çünkü. O zaman da çocuk öğretmen ne yapsa haklı diye düşünüp ailesine anlayamıyordu bile. Kesin yapmışssındır bir şey derdi aile çünkü.30 yaşındayım. Bizim neslimizde öğretmenine sakın ters bakma, üzüldüğünü belli etme, saygısızlık yapma eti de kemiği de senin hocam diyen ebeveynler vardı.
Şimdi öğretmen kaşını kaldırırsa bana söyle öğretmenin canını okurum diyen ailelere sahip çocuklar. Notla dahi çekidüzen veremiyoruz ki çocuklara.
Bizim sistemimizin öyle olması için 100 sene felan geçmesi lazım ... olmasi gereken de odurAvrupa'da özellikle Almanya-İsviçre-Avusturya için kesin konuşabilirim ki böyle öğrencilik mümkün değil. Herşeyden önce özel okul yok ve sınıfta kalma var. Veli neymiş veliyi memnun etmek neymiş valla gözünün yaşına bakmazlar tembel çalışmayan öğrenciyi bırakırlar sınıfta.
Cep telefonu öğretmen gördüğü an alıp okul çıkışına kadar dolaba kilitler. Bizde eğitim eğitimlikten çıktığı gibi öğretmene saygı duyan öğrenci kalmadı. Oradakilerde ergen, onlar da teknoloji çocuğu ama okul ve eğitimde kesinlikle taviz verilmez. Kimsenin çocuğu prens prenses değildir .Kızım 13 yaşındayken kendi telefonu oldu ve öğretmen korkusundan okula götürmüyordu telefonu. İlk günden beri telefonda yaş sınırı ve günlük limit var. Hafta içi 2 saat hafta sonu 3 saat kullanabilir, 14 yaşında ve 14 yaşa göre içerik bakabilir. Bir veli toplantısında biz çok az süre verdiğimizi sanıp sevinirken en fazla telefon internet kullandıranın biz olduğunu öğrenmiştik. Ama şunu da söylemek zorundayım haksızlık olmasın, okul dışı aktivite imkanı çok. Ya ücretsiz ya da çok ucuz aktiviteler var ve her aktivite için uygun mekan var. Mesela kiliselerde pazar günü hariç her gün müzik enstruman kursu var. Bahçesinde de spor antremanları yapıyorlar. İbadethaneyi aynı zamanda faydalı işlerde de kullanıyorlar.
Pandemide bile sadece 1 ay kapalı kaldı okullar. Benim büyük kızım 8. sınıfta küçüğü 6. sınıfta. Kreş yaşlarından beri bu okul işlerine şahidim. Öğretmen çocukta bir sorun hissederse önce aileyi bilgilendirir sorunu öğrenmeye çalışır, daha sonra okul pedagoguna haber verir bu öğrenciyle ilgili neler yapılabilir diye sorar.
Hiç ortamız yokmuş yani. Eti senin kemiği benim de yanlıştı çünkü. O zaman da çocuk öğretmen ne yapsa haklı diye düşünüp ailesine anlayamıyordu bile. Kesin yapmışssındır bir şey derdi aile çünkü.
Hiç unutmuyorum sadece yarım dönem sınıf öğretmenimiz olan bir kadın vardı, öğretmen demeye de dilim varmıyor ya. Normalde de döverdi ama bir gün derste arkadaşımızı tekme tokat dövmüştü. Çocuk tahtanın dibinde yerde büzüşmüştü. Ne oldu sonra hiçbir şey…
Dedim ya ortayı bulamıyoruz genelde
O yanlıştı üstelik öğretmene karşı geldik diye bir postada evde azar yerdik.20 sene de ise ne hala geldikAy öyle ya ne acı zamanlar
Dediğiniz gibi o da yanlıştı bu da yanlış
4 sınıf ergenlikmi oluyormuşBenim öğrenciler 4. Sınıf .dediğiniz gibi kurumdan kaynaklanan bir sorun var.ogrenci kaybetmemek , veliyi kazanmak için çok fazla taviz veriliyor.
Bende şaşırdım valla ama oluyormuş.4 sınıf ergenlikmi oluyormuş
Ergenliğide abarttılar ya4 sınıf ergenlikmi oluyormuş
Yani bu işin çaresi okul idarelerinde bence, veliye bu kadar yüz verip, öğretmenini ezdirirsen, çocuğa hiç bir disiplin, uzaklaştırma, okuldan atma gibi göz korkutan, caydırıcı önlemleri almazsan olacağı bu. Çok acı ama önce burasının okul olduğu, kafasına göre hareket edemiyceklerini, saygısızlığı müsamaha gosterilmeyecegi, hem veliye hem öğrenciye gerektiğinde sert çıkılarak anlatilisa bu hale gelmeyecek belki.30 yaşındayım. Bizim neslimizde öğretmenine sakın ters bakma, üzüldüğünü belli etme, saygısızlık yapma eti de kemiği de senin hocam diyen ebeveynler vardı.
Ergenliğide abarttılar ya
Ergenlik ergenlik diye diye herşey alttan alınmalı sanki
Tamam kimisi çok hırçınlaşır, asabileşir, kimisi ağlak ağlak dolaşır vs ama ergenliklede saygısızlığı birbirine karıştırmayalım
Düpedüz saygısızlar işte
Ergen birinin belki çok üstüne gidersen çıkışır
Bazısı hemen alevlenedebilir
Fakat hepsi olamaz yani şımarıklıktır b
Aynı fikirdeyim.Yani bu işin çaresi okul idarelerinde bence, veliye bu kadar yüz verip, öğretmenini ezdirirsen, çocuğa hiç bir disiplin, uzaklaştırma, okuldan atma gibi göz korkutan, caydırıcı önlemleri almazsan olacağı bu. Çok acı ama önce burasının okul olduğu, kafasına göre hareket edemiyceklerini, saygısızlığı müsamaha gosterilmeyecegi, hem veliye hem öğrenciye gerektiğinde sert çıkılarak anlatilisa bu hale gelmeyecek belki.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?