- 5 Eylül 2010
- 1.019
- 257
- 148
- 31
- Konu Sahibi lightcola fun
-
- #17.901
bence en az 1400 kalorilik diyetle 1 haftada saglikli bir sekilde eski kilona inersin hatta tam yerlesmemis olacagi icin altinada inersin ve yag kaybedecegin icin almazsina.s
sok diyetleri deneme sakin yag degil su ve kas kaybedersin ve geri alirsin tercih seninyerimseniben
ay sagol canım benim yaaa ne bilmi işte 48 buçuğu görünce çok sevinmiştimeda bi psikoloji senin zayiflamani bile engelleyebilir canim beyninde ne yesen zayiflamak oldugu icin ne kadar ugrassanda kilo kaybedemeyebilirsin bu kadar strese sokma kendini saglikli beslen bak nasil gidiyor patir patir kilolar :))
israr etmeselerde yedim bayram nede olsa...senede kac gun bayramki??bugun yemiycezde ne zaman yiycez??bayramdan sonra telafi ederiiiizzzzz 1 haftamizi alir alinan kiloyu geri vermek....ve en azindan bayrami bayram gibi yasamis oluruzyerimseniben
gercekten sok oldum suan. su yaziyi okumani tavsiye ederimmmm...
Anorexia Nervosa (AN): Nedir?
DSM IV’ün tanı kriterlerine göre AN,
1) Yaş ve boy uzunluğu için olağan sayılan bir vücut ağırlığına sahip olmayı kabul etmeme (kişinin kilosu, yaşı ve boyuna göre normal sayılan ağırlığın %85'inin de altındadır),
2) Şişmanlamaktan aşırı korku (aşırı korktuğu için bu yeme ataklarından sonra kendini kusturma, laksatif ve diüretik kullanma, yoğun egzersiz ve spor yapma gibi yöntemler de denerler),
3) Beden algılamasında bozukluk (oldukları durumlarda dahi kilolu olduklarında ısrar edebilirler veya bazı vücut bölgelerinin görünümleri ile ilgili şikayetleri olabilir),
4) Amenore (adet kesilmesi - ardarda en az 3 menstruel siklusun olmaması) karakterli bir yeme bozukluğu olarak tanımlanmıştır.
DSM-IV Anoreksiya Nervosa'yı iki alt tipe ayırmaktadır.
1) Kısıtlı tipte: Kişi yeme düzenine kısıtlamalar getirir. Günde sırf bir öğün yemek gibi.
2) Tıkanırcasına yeme/çıkartma tipinde: Kişi döngüler halinde tıkanırcasına yeme ve sonrasında çıkartma veya laksatifler kullanma gibi davranışlar göstermektedir. Bu alt tipe uyan hastalarda kişilik bozuklukları, dürtü kontrol problemleri, hırsızlık, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, sosyal içe çekilme ve intihar girişimi daha sık görülebilmektedir.
İstatistiki değerleri
Başlangıç yaşı ortalama 18, genellikle 12-30 yaş arasında rastlanmaktadır.
Yaygınlığı %0.05 - 1 arasındadır.
Kadınların erkeklere oranı 20/1'dir.
AN tanısı konanların 0.5% i genç kızlardır.
AN tanısı alanların ¼ ünde obsesif semptomlar vardır.
½ si nin depresif özellikleri vardır.
AN tanısı almış hastaların aile üyelerinde majör depresyon sıklığının genel nüfusa oranla daha yüksek olduğu bilinmektedir.
Kimler yatkındır?
Çocukluktaki cinsel taciz
Çocukluktaki olumsuz yaşantılar
Anne-baba beklentileri
Çocuklukta obsesyonel özellikler
Kişilik bozukluğu tanısı alanlar
Yaşanılan sosyo-kültürel çevrenin etkisi ile zayıflığın kesin güzellik ölçütü olması durumu yaygınlaştırmaktadır (hosteslik, modellik, dans ve TV işinde olanlar vb.)
Sebepleri:
Her ne kadar psikolojinin çeşitli alt kuramları değişik hipotezler üretse de en önemli sebebin toplumun dış görünüşe verdiği önem olduğu bilinmektedir. Özellikle ergenlikte olacak bağımsızlaşma ve kendinliğini sosyalleşerek oluşturma çabaları sırasında ergenin benliğiyle ve fiziksel görünüşüyle daha yoğun ilgi içine girdiği görülmekte ve bu durum aşırılaşıp yeme bozukluklarına yol açabilmektedir.
Seyri ve Tedavisi:
Hastaların ½ sinin ilerleyen dönemde iyileştiği belirlenmiştir. Hastalık sonucu ölüm oranının % 5 – 15% civarında olduğu gözlenmiştir. Bu yüksek oranın bu hastalığa sahip olan kişilerin tedaviye olan yüksek dirençleriyle alakalı olduğu düşünülebilir.
Psikoterapide hastanın kendi duygularını uygun bir şekilde ifade edebilmesi, yeme davranışı üzerine kurulu yanlış düşünce tarzının değiştirilmesi, vücuduna yönelik olumsuz algılamaların düzeltilmesi, özgüvenin oluşturulması, kişilerarası sorunların belirlenip, çözümüne yönelen bir yaklaşımın oluşturulmasına çalışılır.Tedavide medikal destek, davranışçı terapi, ve aile terapisi kullanılabilir. Hastaların 25% ile – 40% nın hastane yatışı gerekebilir.
AN önemsenmesi gereken ve ilk fark edildiği anda tedavi edilmesi gereken yoksa oldukça ciddi sonuçlar doğurabilecek bir rahatsızlıktır.
Bulimia Nervosa (BN): Nedir?
DSM IV ün tanı kriterlerine göre BN,
1) Tekrarlayıcı aşırı yeme atakları
2) Yeme periodunda yeme işlemi üzerinde kontrolu kaybetmek
3) Aşırı yemeye ek olarak, kilo almayı engellemek için uygunsuz aşırı bir reaksiyonlar geliştirmek (Kendini kusturma, laksatif kullanma, aşırı egzersiz yapma vb.)
4) Vücut şekli, görüntü ve kilosundan memnun olmama hali
5) Aşırı yeme ve dengeleyici karşı eylemlerin üç ay boyunca haftada en az iki kez olması.
İstatistiki değerleri
Ergenlik ve erken yetişkinlik dönemlerinde başlar.
%90’ını kadınlar oluşturur.
Kadınlar arasındaki sıklığının % 1 ile 2 arasında olduğu bilinmektedir.
BN hastalarının 80% i kusmayı kilo kontrolü olarak kullanır
İyileşme oranı AN ye göre daha yüksek çünkü tedavi reddi/direnci daha az
Sebepleri:
Bulimia hastaları Anoreksiya’da olduğu gibi yardımı reddetmezler.
BN tanısı konmuş hastalarının pek çoğunun aile öyküleri incelendiğinde, sorunlu aile ilişkileri göze çarpar. Uzak ve reddedici ebeveyn tanımlaması BN hastaları arasında yaygındır.
Bulimia hastaları Anoreksiyadan farklı olarak dışa dönük kimselerdir. Bulimia hastalarının dürtü kontrolünde yaşadığı problemler nedeniyle madde kötüye kullanımı, emosyonel dengesizlik ve intihar girişimlerine rastlanabilir.
Seyri ve tedavisi:
BN hastanlarının 50% si nin kesin iyileştiği, hastalığın sonucu olarak veya intahar girişimlerine bağlı olarak ölüm oranı ise % 1 ile %5 arasındadır.
Psikoterapide hastanın kendi duygularını uygun bir şekilde ifade edebilmesi, yeme davranışı üzerine kurulu yanlış düşünce tarzının değiştirilmesi, vücuduna yönelik olumsuz algılamaların düzeltilmesi, özgüvenin oluşturulması, kişilerarası sorunların belirlenip, çözümüne yönelen bir yaklaşımın oluşturulmasına çalışılır.Tedavide medikal destek, davranışçı terapi, ve aile terapisi kullanılabilir.
Yeme Bozuklukları ciddiye alınması ve tedavisinin sağlanması gereken hastalıklardır. Tedavi sürecinin başlatılmaması veya geç kalınması ölümlerle sonuçlanabilir
okuldayken bu konuyu islemistik o yuzden turkcesini arastirip yollayim dedim.
kendine lutfen dikkat et. bence saglin daha cok onemli. hem kendine stres yaparsan acta kalsan kilo veremezsin. bende yasadim. 2 ay cok dikkat etmeme ragmen niye kilo veremiyorum diye stres yaptim. sonra kafama takmamaya calistim ve 15 kilo verdim ve devam ediyorummm....
canıııııııım çok teşekkür ederim benim için uğraşıp neler de bulmuşsun öyle, aile doktorumuz da böyle söyledi zaten. Psikolojik destekler alıyorum ama yine de bende bir düzelme yok,dediğim gibi 47 kiloya indiğimde normal bir yeme düzenim olacağına inanıyorum,tek merak ettiğim yarım kilo alıp da 49 olmuşmuyumdur? çünkü 48 buçuktum ama 2 kere tuvalete çıktım 2 kere de kustum .. ay bilmiyorum canım ama çok sagol yaa.. bugün daha az yiyip dengeyi sağlamayı planlıyorum ve spor tabi
merhaba canımd un 1 takmd aa da paylasımda bulunmustun boy kılo nu gorunce ve hala zayıflama takıntın benı cok kaygılandırdı ama su yazınıda okuyuncaa bırının senı sarsıp gerı getırmesı lazımm oldugunu dusundumm
evet bebekkk sen zayıflamayı takıntı halıne getırmıssınn suan olman gerekenın 2 kılo asagısında olmana ragmen sen hala yedıklerını kusuyosunn ve bu bı hastalıkk
ama sen devam et dıslerın sacalrın dokuldugunde zayıf olman guzellıgıne pek bı katkıda bulunmıycakkklmaz: ve sen hala erıyceksın bu kez ıstesende yıyemıyceksınn boyjn kısalıcak gıttıkce kamburlasıcaksınn artık cocuk reyonundan bıle gıyınemıyceksınn cunku kemık torbası hatunlar ıcın bı reyon yokk ama sen dvam et
cunku bız salagızzz bız ıradesısz az yemenın spor yapmanın ve ıdeal kıloda bunu sabıtlemek ıcın spora devam etmenın buyusune kapılmısız bak bu kadar ınsan yedıgını kusmayı dusunemıycek kadar aptal
devam et kuzumm ama burda saglklı zayıflamak ısteyen ınsanlara yemıyorum kusuyorum seklınde ornek olma sınırsız ye potısını kaldır spor yap zaten dengeler alsanaalsanasmile
meliscim nasısınn benim de güzeldi bayramım kafam tertemizz oldu valla çok dinlendimm
kızlar pişmanım çünkü şöyle sempatiksalakcinni cuma akşamı bi kebapçıya gittik kebap güzeldi ama künefe muhteşemdi tam hayallerimdeki gibi.. istanbul'da öylesi olmuyor.. neyse bu yüzden olayı abarttık cumartesi günü de aynı kebapçıya gittik.. ve künefe istanbuldakinden kötüydü midemiz bulandı alsanaalsanasmile yemek yediğimde gerçekten zevk alırsam ve patlıcak hale gelmezsem hiç pişman olmuyorum.. ama o faturayı ödeyip, aradığımı bulamayıp bi de üstüne üstlük şişersem acaipp kıl oluyorumm alsanaalsanasmile söyleyin ama haksızz mıyımm boshayallersmilekunefe olsada yesem..hic pismanlik duymam..
aklinialirimsmile aklinialirimsmileben hic pisman degilim kaydirigubbakcemile2senede 2 kez bayram oluyor ondada bayram yapalim bari dimi ama hergun diyetle geciyor zaten...:hulya:
aynennnboshayallersmile
olumunekankayizsmilebenim bayram cok guzel gecti. her hittigim yerde yedim:)))))))hayir dedikce israr ettiler.. amaaaaa zayifl adigimi soylediler....cok motive oldum...
kızLarr anlatıyorum hemen bir yardım edin bana hemen hemen hemeeeeeen çok kötüyüm ve sanırım gerçekten ben bu psikolojiyle ölüme kadar gidebilirim yardımmm allah rızası için
dün sabah bir dilim kepek ekmeğiyle biraz peynir yedim,akşama kadar sadece su içtim
akşama da 3 tane sarma ve biraz yoğurt yedim,briaz da diyet bisküvi..
sonra olan oldu , nişanlım geldi zayıfladığımı görnce hırs yaptı,bana dondurma yedirdi,biraz bulgur pilavı,1tane şekerpare,kuruyemiş,çikolata....................ye dirdi de yedirdi.ben çok kötü oldum ama sanki duramıyordum
sanki sürekli yiyordum sonra birden tuvalete gittim,öğüre öğüre yarım kova kustum..annem üzüldü bana ekmek arası peynir yaptı verdi bastırsın die ve miğdem boş diye.. ben onu yediğim için bir yarım kova daha kustum ve ekmek kustuğum bariiz belliydi yane.biraz daha ekmek verdi ydim ve uyudum. ya ben zar zor 48 buçuk kiloya inmiştim 49dan .. çok ağladım tekrar 49 olmuşumdur diye..o kdar kötüydüm ki ellerim titredi damarlarım çıktı annem korktu.. bugün çok az yiyip dengemi sağlasam 48 buçuk olurmuyum nolur bana doğruları söyleyinnn mafoldumbenmafoldumbenmafoldumben
kuzum sen anoreksia olmuşsun ve maalesef buradan seni uyarmak dışında sana yardımcı olamayız.. umarım bunu farkeder ve geç olmadan sağlığını ve güzelliğini kaybedip gençliğini harcamazsın.. bu durum çok ilerlerse sevgilini de kaybedersin.. destek araman dileğiyle.. bundan sonra ben bu tür msjlarına cevap yazmayacağım.. bol şans..opuyorumnanaktancanım ben zaten öyle ölümcül diyet yapmıyorum ben sadece 49 kilodan 47 kiloya düşmek istiyordum hepsi bu...ama dün felaketin ötesinde yemek yedin yane bi insanın yemesi gerekenden çok fazlasını,hemde zorla,hemde üst üste,daha sonra kendimi durdurramayarak ..
dün 1 kere tuvalete çıktım 2 kere de kustum , hem de çok kustum
bugünse 15 dk spor 30 dk yürüyüş yaptım yediklerime dikkat edip bol su içtim ve bugün de 1 kere tuvalete çıktım
geç kalktığım için saat 12 : 30'da,
1dilim kepek ekmeği
yarım domates
saat 16 : 00'da,
1 nektari
saat 17 : 30'da,
bitki çayı
akşama da
2 kaşık sebze yemeği 2 kaşık buşgur pilavı ve yoğurt yiyeceğim
saat 12 gibi de bir elma yemeyi planlıyorum
nasıl sizce?boshayallersmile
canım ben zaten öyle ölümcül diyet yapmıyorum ben sadece 49 kilodan 47 kiloya düşmek istiyordum hepsi bu...ama dün felaketin ötesinde yemek yedin yane bi insanın yemesi gerekenden çok fazlasını,hemde zorla,hemde üst üste,daha sonra kendimi durdurramayarak ..
bugünse 15 dk spor 30 dk yürüyüş yaptım yediklerime dikkat edip bol su içtim ve bugün de 1 kere tuvalete çıktım
1dilim kepek ekmeği
yarım domates
1 nektari
bitki çayı
akşama da
kuzum sen anoreksia olmuşsun ve maalesef buradan seni uyarmak dışında sana yardımcı olamayız.. umarım bunu farkeder ve geç olmadan sağlığını ve güzelliğini kaybedip gençliğini harcamazsın.. bu durum çok ilerlerse sevgilini de kaybedersin.. destek araman dileğiyle.. bundan sonra ben bu tür msjlarına cevap yazmayacağım.. bol şans..opuyorumnanaktan
bence cok cooookkk az
manuye bak sabah 1 dilim ekmek yarim domates hani peynir hani yumurta??
sabahki o kadar az yemenin ustune hani ara ogun gidalari ve en onemlisi hani ogle yemegi???
yazik valla sok oldum ..... uzuldum senin icin canim....:1no2:
birkere gunluk alman gereken protein kalsiyum lifli herhangi bir gida ve sebze yemegi olmali 2 kasik sebze yemegide cok az geldi bana ...diyetisyenler en sisman hastaya bile 4 kasik oneriyora.s
canım ben zaten öyle ölümcül diyet yapmıyorum ben sadece 49 kilodan 47 kiloya düşmek istiyordum hepsi bu...ama dün felaketin ötesinde yemek yedin yane bi insanın yemesi gerekenden çok fazlasını,hemde zorla,hemde üst üste,daha sonra kendimi durdurramayarak ..
1dilim kepek ekmeği
yarım domates
1 nektari
bitki çayı
akşama da
kuzum sen anoreksia olmuşsun ve maalesef buradan seni uyarmak dışında sana yardımcı olamayız.. umarım bunu farkeder ve geç olmadan sağlığını ve güzelliğini kaybedip gençliğini harcamazsın.. bu durum çok ilerlerse sevgilini de kaybedersin.. destek araman dileğiyle.. bundan sonra ben bu tür msjlarına cevap yazmayacağım.. bol şans..opuyorumnanaktan
canım evet ama dünn felaket yedm 2 insan yemeği yedm 2 kere kustum 2 lkere vc cıktm
kızlar nasısınızz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?