• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ziyaret rededildi

Kafama taktığım yeni olay.

Geçen çalıştığım yerin patronun büyük abisi öldü. Şimdi tanıdığım kardeşi geçti yerine kendisi 20 yaşında. Kendisine başsağlığına geleceğimizi söyledim. Kendisi bana nasılsa cenazeye geleceksiniz eve gerek yok. İş yerinde size daha çok ihtiyacımız var. Hem daha geçti hep aynı insanlar geliyor bu ara evimize dedi. Ben şok oldum tabi. ( sanki iş saatinde gidecekmişiz gibi).
Şimdi ben abisine değer verdiğim için çay almıştım evlerine götürmek için. Bunun bir ortağı yani bundan büyük bir patronum daha var. Ona anlatıp çayı onunla evlerine göndermem uygun olur mu? Çok kötü oldum o lafları duyunca. Patronluk mu taslamak istedi anlamadım. Yerimde olsanız nasıl davranırdınız?
Başsağlınızı dilediyseniz eve gitmeye gerek yok.Takılcak bir durum yok ortada.

belki yurtdışından gelecek falan insanları vardır. onlar için bekletiyorlardır. belki otopsi falan yapılması gerekiyordur.

Adli bir durum yoksa otopsi falan hemen yapılır. bizde cenaze bekletilmez ya hemen gömülür ondan merak ettim. Biri gelcek diye 13 gün bekletmezsin yani.
Bir de çay ve ziyaret mevzusu falan. Yani türk değillerse gereksiz olmuş gibi. Ondan takıldım oraya.

Ben de buna takıldım ama konu sahibi bir cevap vermemiş. Adamı Türk olsaydı da garipsemezdim ama Türk değilse hiç hiç garipsemem. Onların yas süreci bizler gibi yakınları memnun etmekle geçmiyor en güzelini yapıyorlar.

Evet taziye evi mantığı yok sonuçta eğer türk değillerse.
Aynen türk olsa da garip bir şey yok net adam içinden geçeni söylemiş. Acısı varken kimsenin gönlünü eğlemekle uğraşmamış.

Adli bir durum yoksa otopsi falan hemen yapılır. bizde cenaze bekletilmez ya hemen gömülür ondan merak ettim. Biri gelcek diye 13 gün bekletmezsin yani.
Bir de çay ve ziyaret mevzusu falan. Yani türk değillerse gereksiz olmuş gibi. Ondan takıldım oraya.

bilemedim. ben de merak ettim açıkçası. uzun süre evet.
bence işveren olarak ev hayatlarını göstermek istemedi. haksız da değil. konu sahibi gereksiz alınmış.

annemin vefatında bize çok yemekte geldi. tabi pandemiden önceydi çok gelen giden oldu. ama o arada kesme şeker, çay, kahve hatta peçete bile getirenler oldu. sanırım kalabalıkları görünce temel ihtiyaç diye düşündüler. bana garip gelmedi çay ama sonuçta bu insanların hepsi ya akraba ya aile dostuydu.

bilemedim. ben de merak ettim açıkçası. uzun süre evet.
bence işveren olarak ev hayatlarını göstermek istemedi. haksız da değil. konu sahibi gereksiz alınmış.

annemin vefatında bize çok yemekte geldi. tabi pandemiden önceydi çok gelen giden oldu. ama o arada kesme şeker, çay, kahve hatta peçete bile getirenler oldu. sanırım kalabalıkları görünce temel ihtiyaç diye düşündüler. bana garip gelmedi çay ama sonuçta bu insanların hepsi ya akraba ya aile dostuydu.

Evet işte biz evimizin kapısını açtığımız için taziye evi olarak herkes teklifsiz gelip gider ilk günler elinden geldiğince de ihtiyaç karşılar.

benim babamlar göçmen. Onların geldiği kasabada bu yok. Gün saat belirleniyor. O gün ve o saatte kapı açılıyor evde herkes o sürede gidip başın sağolsun diyor ve çıkıyor. babaanneme çok garip gelirdi biri öldü mü kapıyı kapamama olayı. Yani adam türk değilse ya da yurtdışında oranın adetleriyle büyüdüyse falan bu şimdi benim evime neden geliyor manyak mıdır nedir demiş olabilir.

Evet işte biz evimizin kapısını açtığımız için taziye evi olarak herkes teklifsiz gelip gider ilk günler elinden geldiğince de ihtiyaç karşılar.

benim babamlar göçmen. Onların geldiği kasabada bu yok. Gün saat belirleniyor. O gün ve o saatte kapı açılıyor evde herkes o sürede gidip başın sağolsun diyor ve çıkıyor. babaanneme çok garip gelirdi biri öldü mü kapıyı kapamama olayı. Yani adam türk değilse ya da yurtdışında oranın adetleriyle büyüdüyse falan bu şimdi benim evime neden geliyor manyak mıdır nedir demiş olabilir.

Biz de gocmeniz. Cenaze evine çay, seker, pirinc, yag goturme olayini ilk kez burada okudum. Etrafimda gocmen olmayanlarda da boyle şey gormedim cunku.
Aslinda yardimlaşma acisindan köylerde, mahallelerde yapilabilecek guzel seylermiş ama patrona da çay goturmezsin yardim olsun diye.

Cenaze evinde oturup demlik demlik çay demlediklerini sanmam herkesin. Belki oyle birseyden adamin haberi bile yok. Her adeti herkese uygulamaya kalkmak garip kaçar.

Biz de gocmeniz. Cenaze evine çay, seker, pirinc, yag goturme olayini ilk kez burada okudum. Etrafimda gocmen olmayanlarda da boyle şey gormedim cunku.
Aslinda yardimlaşma acisindan köylerde, mahallelerde yapilabilecek guzel seylermiş ama patrona da çay goturmezsin yardim olsun diye.

Cenaze evinde oturup demlik demlik çay demlediklerini sanmam herkesin. Belki oyle birseyden adamin haberi bile yok. Her adeti herkese uygulamaya kalkmak garip kaçar.

Yöre yöre değişiyor sanırım. Annemler de göçmen başka bir yerden. Onlarda var mesela. Sonra eşim içanadolulu. Yazın dedesi vefat etti bahçede çay yetişmedi en son çay ocağından büyük çay makinesi kiraladılar. Öyle yetti çay dayanmıyordu. 1 hafta evin kapısı açık durdu. Evet bu da zor ama kalabalık olmasa babanne ilk etapta belki çok yalnız kalacaktı acısını hissetmedi kadın kalabalıktan. Böyle değişebiliyor hepsinin kendine göre güzelliği var tabi ama senin adetine uymadı tavrı diye yadırgamak saçma.

Geçen çalıştığım yerin patronun büyük abisi öldü. Şimdi tanıdığım kardeşi geçti yerine kendisi 20 yaşında. Kendisine başsağlığına geleceğimizi söyledim. Kendisi bana nasılsa cenazeye geleceksiniz eve gerek yok. İş yerinde size daha çok ihtiyacımız var. Hem daha geçti hep aynı insanlar geliyor bu ara evimize dedi. Ben şok oldum tabi. ( sanki iş saatinde gidecekmişiz gibi).
Şimdi ben abisine değer verdiğim için çay almıştım evlerine götürmek için. Bunun bir ortağı yani bundan büyük bir patronum daha var. Ona anlatıp çayı onunla evlerine göndermem uygun olur mu? Çok kötü oldum o lafları duyunca. Patronluk mu taslamak istedi anlamadım. Yerimde olsanız nasıl davranırdınız?
Gayet mantıklı davranmış. İnsanlar annelerini babalarını görmüyor pandemiden dolayı.

Patronunuzu sevdiginiz icin iyimser dusunerek sormussunuz. kardeside kotu bisey dememis aslinda korona var ortalikta bi bahane ile cagirmamak gel demek istemiyo olabilirler yani sagolun cok gelen giden var yalniz degiliz anlaminda demis olabilir. Cay ne alaka bilmiyorum adetinizde cenaze evine goturuluyorsa kardesine verin bassagligi icin getirecektim bizde adettir size vereyim tekrar basiniz sagolsun diyip cikin en iyisi🤷🏻 baskasiyla gitme falan olmaz gelme demis bi kere sonucta

Herkesin acısını yaşama biçimi farklıdır. Kimisi yalnız kalmak ister. Etrafında birileri olsun istemez normal şeyler. kafanıza takmayın

aynı ülkede bile farklı adetler oluyor valla gerçekten.
yani düğün dernek vs ayrı ama böyle üzücü durumlarda kimsenin ettiği lafa alınmamak lazım. gerçekten aile ferdinin ölümü çok zor bir şey.

Dun esimin ailesinin akrabalarinin cenazesi vardi.. baska sehirden geleceklerdi ben de reddettim.. bu dönemde eve her hangi bir gerekceyle ziyaret edilmesini hic dogru bulmuyorum..
Onlarda kirildi konuşmalarindan anladim.. ama yapacak bisey yok..
Sizlik bir durum degil bence.. cok yakini olanlar icin soyleyemedi belki gelmeyin diye ama siz belki daha uzaksiniz diye size söylemis..
Alinmayin lütfen bu dönemde herkes ayni..

Adetleri bilip bilmeden yorumculara ayıplar olsun. Ne kadar da meraklısınız kin kusmaya.

Benim bir çok iş arkadaşlarım gittiler evine ( kendileri be yalaka ne de fırsatçı insanlık namına gittiler) bizde 3 kişi ayrı gidelim dedik çok kalabalık olmasın diye.

Cenaze evine, hele ki korona döneminde gidilmez.
Bu sene babam ve kayınvalidem vefat etti. Kimsenin vebalini almamak için çağırmadık. Akrabalarımızda gelmedi zaten.
normal şartlarda pek istemezdim. Zaten yeterince acı çekiyorsun. O an istediğin yalnız kalmak, yasını tutmak. Ateş düştüğü yeri yakıyor.

Cenaze sahiplerinin ağzından küfür de çıksa alınmamayı öğrenmemiz gerekir. Daha cenaze bile kalkmamış, kim bilir ne büyük acı içindeler, kaba bir söz de söylememişler. Ne var bunda bu kadar kötü olacak?

Ayrıca çok samimi arkadaşınız, eşiniz, dostunuz değil; işvereniniz. Bu kadar alıngansanız çalışan - işveren ilişkisine bakışınızı tekrar değerlendirin.

Adetleri bilip bilmeden yorumculara ayıplar olsun. Ne kadar da meraklısınız kin kusmaya.

Benim bir çok iş arkadaşlarım gittiler evine ( kendileri be yalaka ne de fırsatçı insanlık namına gittiler) bizde 3 kişi ayrı gidelim dedik çok kalabalık olmasın diye.
Yahu burada bu kadar kadınız. Bir kişi normal buldu. Babam 4 ay önce vefat etti deneyimledim diyorum hala ayıplar olsun diyorsunuz. Patrona çay gö-tü-rül-mez. Evet diğerler evde ziyaret etmiş onları kabul etmiş ama sizi etmemiş oturup düşünün beni neden etmedi diye, onlara neden patronluk taslamadı diye ? Size iş yerinde durun demiş demek ki samimiyetinize inanmadı ve işinize devam edin, ilişkimiz bundan ibaret dedi. Hala başkasıyla çay postalamak gerçekten çok ilginç , masada manasız bir çay. Bize gelseydi çay istiyorsanız çay bahçesine gidin derdim sanırım. Adetler farz değil değişebilir esneyebilir, adet diye illa ki doğru değil.

Ayıplık bir durum yok
Konuyu o zaman şöyle açmalıydınız: Herkesi eve kabul ettiler ama bana gelmeyin dediler

İki konu arasındaki farkı gerçekten anlayamıyor musunuz?

Siz ne yazarsanız ona göre yorum gelir. Kimse müneccim değil.

Üstelik bunu yazmak için 7 sayfa beklemenize anlam veremedim. Daha ilk yorumda ama herkes gitti evine diyebilirdiniz.

Benim bir okul arkadasimin ailesinden 14 kisiye corona bulasti böyle taziyede. Adam gelmenizi istemiyorsa bir bildigi var.belki aileden baska kimse gelmesin denildi bi saatden sonra. Insanlar korkuyor. Korkmalari da gerekir..siz niyetinizi belli etmissiniz zaten. Düsünüp aradiginiz yeter

Back
X