Dukan diyeti; beslenme uzmanlığı yapan Fransız Pierre Dukan’ın bulup, diğer insanlar ile de paylaştığı bir diyet programıdır. 2011 yılında ABD’de piyasaya sürülen Dukan Diyeti Kitabı ile bu diyetten çok fazla sayıda insan haberdar olmuştur. Bu diyet programının 4 aşamalı hali ve hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği, bu kitapta listelenmiştir. Dukan diyeti; protein ağırlıklı beslenme şeklini tavsiye eden bir diyettir. Amaç; karbonhidrat ağırlıklı beslenmekten uzaklaşıp, protein ağırlıklı bir beslenme düzene edindirmektir.

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?

Dukan diyeti aşağıdaki 4 aşamadan oluşmaktadır:

  • Atak Aşaması: Kişinin verdiği kiloya göre değişiyor olsa da genel olarak 2 ile 10 gün arası süren bir dönemdir. Bu dönemde kişi sadece saf protein ve yulaf ekmeği tüketmelidir. Bu süreçte günde sadece bir buçuk yemek kaşığı kadar karbonhidrat tüketimine izin verilir. Aynı zamanda bu dönemde en azından günde 20 dakika olmak üzere spor yapılmalıdır.
  • Seyir Aşaması: Atak aşamasında yenilenlere ek olarak, izin verilen 32 adet sebzenin tüketilebildiği evredir. İlk evredeki karbonhidrat izni bu evrede iki yemek kaşığıdır ve yapılan sporun süresinin de 30 dakikaya çıkarılması beklenmektedir.
  • Sağlamlaştırma Aşaması: Seyir aşamasında yenebilenlere ek olarak; tahıllı ekmek, meyve ve peynir gibi besinlerin tüketimine izin verilen evredir. Verilen kiloların geri alınmaması amacını taşımaktadır. Bu evreye kadar toplamda verilmiş olan kilonun 10 katı kadar gün uygulanması gereken aşamadır.
  • Koruma Aşaması: Sağlamlaştırma aşaması bittikten sonra başlayan bu aşama, kişinin ömrünü kaplayan sürece denk gelir. Şimdiye kadar yapılanların aynen yapılmaya devam edildiği aşamadır.

Dukan Diyeti Nedir, Nasıl Uygulanır? | 1

Dukan Diyeti Yapanlar Ne Diyor?

Dukan diyetini düzenli ve aksatmadan uygulayan kişiler; başta 5 günde 5.5 kilo vermektedir fakat sonrasında bu verdikleri kiloyu korumaktadırlar. Dolayısı ile bu diyetin en zor dönemi ilk aşamasıdır. Aynı zamanda diyeti yapan kişiler bu süreçte açlık hissi hissetmemektedirler.

Dukan Diyet Listesi İçin Tıklayın !

Dukan Diyeti – Yaşanmış bir diyet hikayesi :) Tıklayın !

Dukan Diyeti Yapanlar Tıklayın !