Dukan Diyeti - Yaşanmış bir diyet hikayesi :) | 1 Aman Allahım 64 kiloyum ( Bu ne ki demeyin dolabınızdaki hiçbir pantalona giremiyor, sadece eşofman ve hint usulü bol elbiselere sığabiliyorsanız bu bir felakettir). Tartıda 3 aydır aynı kiloyu gördükten sonra artık bu kilonun yerleştiğine karar verdim. Arada az yemek, bol hareket etmek, 3 beyazı kesmek vs gibi çalışmalarım olsa da neredeyse sadece karbonhidrat ve şekerli besinlerle yaşayan biri olarak muvaffak olamadım tabii ki.

Ne yapsanm kendimi salıp gardrobumu mu yenilesem, spor salonuna mı yazılsam (ki nefret ederim), yoksa bu kadar masrafa girmeyip biraz boğazımı mı tutsam diye. Bu gelgitler arasında bir arkadaşımın tavsiyesi ile Dukan diyetinden haberdar oldum. Et, süt vs oldum olası severim zaten deyip ilk iş gidip kitabı aldım. Tabi ki sadece et, süt sevmek yetmiyormuş. Hepsi yağsız olacak, istediğin her kısmı yiyemiyorsun falan. Uzun iş diye düşünürken baktım başka çare yok bu kilolardan da kurtulmam lazım de nemekten zarar gelmez deyip marketin yolunu tuttum.

Dukan Diyeti - Yaşanmış bir diyet hikayesi :) | 2Yağsız süt, yağsız peynir, tavuk göğsü ( but önerilmiyor maalesef ), diyet içecekler ( aspaertam ve sorbitol içerenler), şekersiz sakızlar, surimi aldım da aldım. Gören bu hatun savaş haberi almış der. Ve bu diyetin püf noktası : Yulaf Kepeği ! Ama merek marketlerde bulunmuyor ki. Onu da ertesi gün internetten sipariş vererek meşru diyete başlama günü olan Pazartesiyi ilk dukan günü olarak ilan ettim. Bu arada Dukan resmi internet sitesinde diyetle ilgili bana özel yönergeleri okudum. dukana göre olmam gereken kilo 60.

Ben ise 58 i görmeden bırakmam diyorum ki gözüm kalan bazı kıyafetlere ancak o şekilde girebilirim. Zamanında almışım giymişim doyamamışım 2 kilo için Dukan da beni kıracak değil herhalde.

Gelelim yeni başlayanlar için diyet evrelerine kısaca göz atmaya :

Dukan 4 evreden oluşuyor :

1 – Atak Evresi : Bu dönem kişinin boyu, kilosu gibi etkenler gözönüne alınarak 3 veya 4 gün sürüyor. SAdec e saf protein ile beslenebiliyorsunuz. Bu proteinin yasaklı olanları da var ( tavuk budu, derisi vb)

2- Seyir evresi : Bu dönem olmak istediğiniz kiloya inene kadar devam etmekte. Benim için önerdiği süre 30 gün kadardı ( Tabii ki benim 60 kiloya inmek istediğimi düşündü dukan amca). Bu dönemde 1 gün saf protein, 1 gün protein + sebze ile besleniyorsunuz. Veya 5 gün protein, 5 gün protein + sebze ile besleniyorsunuz. Bir de benim gibi vermesi gerekenkilo miktarı 5-6 kilo civarında olanlar için mükemmel bir program var. 2 gün saf protein + 5 gün serbest :) Serbest derken tabii ki olayı çok da abartmamak lazım. Gayet dikkatli, ve seviyeli beslenmeliyiz ( ha ben yapabildim mi sormayın gitsin ) Ben bu 2 günlük programı duyunca pek heveslendim tabi.

3- Güçlendirme evresi : Bu dönemde seyir evresine ek olarak daha fazla sebzemiz var. Yani sebze çeşidi artıyor. Ayrıca önce haftada 1, sonra da haftada 2 kere ödül öğünleri var. İstediğinz yiyebiliyorsunuz ama haftada t ek öğün.

4- Koruma evresi: Bundan sonra rahatız. Sadece haftada 1 gün saf protein günü yapıyoruz onun dışında serbestiz. İstediğimizi yiyoruz.

Bu evrelerin süresi kişinin vermek istediği kilo miktarına göre değişmekte. Örneğin Seyir evresi kimi için 2 ayı bulabilirken kiminde 5 ayı bulabiliyor. Rehber gibi hazırlanan Dukan Diyeti kitabından kendiniz için uygun süreyi hesaplayabilirsiniz.

Diyetin bir kaç ipucu var. İlki daha önce bahsettiğim Yulaf Kepeği. Diyetin olmazsa olmazı. Hergün 1,5 kaşık tüketmek zorundasınız. İster yoğurda vs karıştırın ister özel tarifiyle krep gibi yapın. Bu hergün yenecek. Aslında gayet tok tutan birşey. Genelde benim 1 öğünüm yulaf kepeğinden oluştu. Diğer bir önemli nokta asansör kullanımı. Asansör kullanımı unutuyoruz ( en azından 5 kata kadar). Bol bol merdiven kullanıyoruz. Ayrıca her gün mutlaka 20 dakika yürüyoruz. Mutlaka 1,5 lt sıvı tüketiyoruz. Su, çay, kahve ( tabii ki şekersiz olmak kaydıyla ) bu 1,5 lt nin içinde.

İpuçlarından bahsetmişken bana göre zor olan kısımdan da bahsedeyim. Meyve yok. Kesinlikle, asla ve katiyyen güçlendirme evresine kadar meyve yemiyoruz. bu benim için işin kabus kısmı. Neyse ki ben 2 gün saf protein + 5 gün normal beslenerek meyvelerimden mahrum kalmadım.

Dukan Diyeti - Yaşanmış bir diyet hikayesi :) | 3Gelelim benim Dukanıma;

İlk üç gün hiçbir açlık çekmememe rağmen bir bakımdan kabustu. Öyle bir ödem attım ki neredeyse her yarım saatte bir wc ye koşturdum. Gece uykumdan uyanarak bile. 3. gün artık umutsuzluğa kapılmaya başlamıştır bu ödem denen şey hiç beni terketmeyecek diye ama terk etti :) 3. gün sonunda tartı 62 kg.yu gösteriyordu. Şimdi haftada 2 gün protein 5 gün normal beslenme düzenine geçebilirdim. Bu 5 günü nasıl mı geçirdim? Maalesef çok da sağlıklı beslenerek olamadı. Çünkü doğum günleri, davetler vs derken zaten yemek yemekten özellikle hamurişi ve tatlı yemekten hiç bıkmayan ben ipin ucunu kaçırdım. Lakin nasıl olduysa 2. haftanın sonunda 60,5 kg olmuştum. Benim protein günlerim pazartesi -perşembeydi.

Bu 2 haftada 1 protein gününde sağlık sporunu yaşadım. Ölçemedim ama sanırım tansiyonum dütü. Sabah ofisime ulaşmak için merdiven çıkardan gözüm karadı, başım döndü ve oturdum kaldım. Bir süre sonra kendimi toplayıp ofise çıktığımda şeftalili light ice tea ye sarıldım ama nafile. İçiyorum ama şekersiz olduğundan dolayı o ohh kendime geldim hissini bir türlü yakalayamıyorum. Üzerine light beyaz peynir, kaşar peynir, light hindi salam ne bulursan yedim de bira kendime gelebildim. Bu diyet süresince tek yaşadığım olumsuzluk da buydu.

Ben 6. haftanın sonunda 58 kiloyu tartıda gördüm ya mutluluğumun kelimelerle tarifi yok. Benim gibi birinin canı hiç tatlı, pasta, kurabiye vs istemeden diyet yapabildi. Beni gören bilen şaşırıyor. Söylerlerdi 3 beyazdan uzak durmadığın sürece o seni kendine çeker. Doğruymuş.Biz yedikçe yine isyitoruz ve istediğimiz her zaman yedikçe bir kısırdöngüye girip bırakamıyoruz. En azından protein dönemlerimde tat lı vs konusunda hiç sıkıntı yaşamadım. Şu an sadece haftada 1 gün koruma amaçlı protein günü yapıyorum. Ve hayatımdan çok memnunum.

Ama şunu da eklemeden geçemeyeceğim. 10 kg.dan fazlam olsa idi ben yukarıdaki 4 evreyi asla tamamlayamazdım. Çünkü meyva yok. Şansım vermem gereken kilonun daha az olması sanırım. Bir de bu diyet bana şunu öğretti. Sık sık tartılıp kilo kontrolü yapmayı ibre yukarı doğru çıkmaya meyil verdiğinde 1-2 günlük protein atakları ile tekrar istenilen düzene girmeyi.

Dukan Diyeti Kadınlar Kulübü Yorumları

Bunlar benim dukan deneyimlerim. Allah diyete ihtiyaç duyana yardım etsin, diyet sürecinde olana sebat versin :)

Sorularınız var ise seve seve cevaplayabilirim….