Sigaraya bağlı olarak gelişen ve günden güne sigara tiryakileri için olduğu kadar, pasif içicileri de tehdit eden hastalıklar, sağlıklı yaşamın önünde ciddi birer engel olarak karşımıza çıkıyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, sigaranın sağlığa zararlarını en aza indirmek için beslenme düzeninde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Nikotin sindirimi yavaşlatıyor
Türkiye’de her iki erkekten birinin sigara içtiğini, kadınlarda ise bu oranın daha az olduğunu ifade eden Dyt. Ertuğ, “Kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının, akciğer ve solunum yolları hastalıklarının oluşumunda en temel etken tütün kullanımı ya da sigara dumanına maruz kalmaktır. Sigaranın içinde bulunan nikotin sindirimi yavaşlatırken, kalp atışlarını hızlandırır. Kan basıncının artması, pıhtılaşma riskini de artırırken; organlara yeterli kan dolaşımı da engellenmiş olur. Sigara içen kişinin kanında oksijen taşıma kapasitesinin de azalmasıyla hücreler düzenli olarak çalışamaz hale gelir. Yetersiz sindirilen besinler etkin şekilde kullanılamadığında ise beslenme olumsuz etkilenmektedir” dedi.

Bol portakal ve kivi tüketin

Dyt. Ertuğ, sigara kullanımının beslenme alışkanlığı ve fiziksel aktivite üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi ve ekledi “İştahın azalması, öğünlerin atlanması, sigara eşliğinde kafeinli ürünlerin tüketiminin artması sigara içenlerin sağlığını etkileyen ortak unsurlardır. Sigaranın gösterdiği zararlı etkilere karşı; portakal, kivi, limon, mandalina, domates, kuşburnu, havuç, kayısı ve yeşil yapraklı sebze ve meyve tüketerek önlem alınabilir”

Sigarayı bırakınca iştahınızın açılmasından korkmayın
Sigarayı bırakma isteğine karşın, kilo alma endişesinin kimi zaman ağır bastığına değinen Dyt. Ertuğ, “Sigara kullanımında tütünün tat alma duyusunu azaltması, kişideki iştahı da etkiler. Sigarayı bırakmakla daha iyi hissedilen tatlar, kişiyi yemeğe yöneltir. Özellikle yüksek kalorili besinlerin tüketildiği bu geçiş döneminde, nikotin eksikliğinden dolayı metabolik hızın da düşmesiyle kilo alımı başlar. Hayatı tehdit eden hastalıkların temelinde yer alan sigarayı bırakmak için kişinin iradesi ve çevrenin desteği çok önemlidir. Uzman hekim ve diyetisyenlerin kontrolünde, eksilen nikotinin yerine alınabilecek ilaçlar ve besinlerle de bu süreç daha rahat bir şekilde başarıyla sonuçlanabilir. Sağlıklı kiloyu korumak adına alınacak önlemler konusunda mutlaka bir beslenme ve diyet uzmanına başvurulmalı, sigarayı bırakma dönemi ve sonrası takip edilecek bir beslenme programı için destek alınmalıdır” dedi.

Sigarayı bırakınca kilo almamak için ne yapmalı?

Sigarayı bırakında iştah açılır, metabolizma yavaşlar mı? Sigarayı bırakan ve kilo almak istemeyen biri nasıl beslenmeli? Dilara Koçak anlatıyor.

Sigarayı bırakmak isteyen ama birçok nedenle bırakamayan daha doğrusu bırakamayacağına inananların sayısı çok fazla. Ancak, sigara içmeye devam eden bu kişilerin önemli bir kısmı da, sigarayı iştah kesici, metabolizma hızlandırıcı olarak görüyor. Özellikle de hanımlar. Peki, bunlar doğru mu?

Ağustos ayında yapılan yeni bir çalışmaya göre sigara içen ve kilo vermeye çalışan insanlar, kilo alırım endişesiyle sigarayı bırakmaya çekiniyor. Özellikle kilo sorunu olan kadınların bu duygusu erkeklere göre daha dikkat çekici seviyede bulunuyor. Birçok insan kilo kontrol mekanizması olarak sigara içiyor ve kilo alma korkusundan dolayı sigarayı bırakmaya karşı. Kilo sorunu olan ve sigara içen kadınlar, kilo sorunu yaşamayan kadınlara oranla sigarayı bırakmayı pek düşünmüyor. Bir yıl süren bu araştırmaya göre sigarayı bırakmak için bir kadının motivasyonu, sigarayı bıraktıktan sonra kilosunu kontrol edebilme güvencesiyle doğru orantılıdır. Yani sigarayı bıraktıktan sonra kilo almayacağını garantiliyor ise bu konuda kendine güveniyor ve sigara bırakma programına daha kolay katılıp daha çabuk uyum sağlıyor.

Beslenme eğitimi alan kendine güveniyor
Sigara bırakmadan önce beslenme eğitimi alan kişi sigarayı bırakmaya daha istekli oluyor. Bu istek başarıyı getiriyor.
Kadınlar sigara ile kilo kontrolü yapabileceğini düşünüyor.

Bu araştırmaya katılan kadın içicilerin yaklaşık yüzde 50’si ve erkeklerin yüzde 25’i sigara içmenin kendi vücut ağırlıklarını kontrol etmede yardımcı olduğunu düşünüyor. Kilo alma konusunda sıkıntılar, sigarayı bırakmaya engel olabiliyor, bu düşünce biçimini değiştirmek için beslenme davranışı ve egzersiz yönlendirmesi öncelikli olmalı.

NEDEN KİLO ALINIR?

Sigarayı bırakanların kilo almalarının tek nedeni, metabolizmanın yavaşlaması değildir. Bazı davranışlar kilo almanın daha önemli sebepleridir.
Sigara birçoğu için ‘yemek bitiş sinyali’dir. Özellikle kalabalık masalarda kişiler farkında olmadan ihtiyaçlarından fazla yemek yiyebilir. Kişi karnı doyduğu anda bir sigara yakar ve yemekten uzaklaşır. Sigarayı bırakınca bu alışkanlık ve beyne komut verme, bir süre sonra fazla yemekle sonuçlanır.
Sigara bırakılınca nikotinin vücuttan atılması sürecinde bazı kan şekeri düzensizlikleri oluşabilir. Bu da sürekli yeme ihtiyacı doğurur.
Boşluk hissi, genelde yemekle doldurulmaya çalışılır. En büyük tehlike, avuç avuç kuruyemiş, çekirdek gibi yağlı gıdalar yemektir. Oysa salatalık, kereviz sapı, domates ve meyve, yağ içermediği ve düşük kalorili olduğu için, daha sağlıklı atıştırmalıklardır.

SİZİN DİYET LİSTENİZ HANGİSİ?
Bundan böyle her pazar günü örnek bir diyet listesini sizinle paylaşacağım. Bunun için bana hikayenizi gönderebilirsiniz. Bu hafta sigarayı yeni bırakan ve kilo almak istemeyen 40 yaşında, haftada üç gün yürüyüş yapan ve kolesterolü yüksek olan Esra Hanım’ın örnek mönüsünü sizinle paylaşacağım. Haftaya pazar, hipolglisemi diyeti var.

sigara_diyet

 

sigara_diyet_kilo

diyet_sigara

Dilara Koçak, Milliyet Cadde