Halı satın almak, evinizin duvarlarının rengine karar vermekten bile daha zor olabilir. Halıyı koyacağınız mekânı nasıl kullandığınız, hayat tarzınız, odayı dekore edeceğiniz diğer aksesuarlar dâhil birçok detay, halı satın almadan önce dikkat etmeniz gerekenler unsurlardandır. Halı alışverişlerinizde öncelikli olarak bazı sorulardan yola çıkmak işinizi kolaylaştırabilir. Bu soruların cevaplarını net bir şekilde verdiğinizde doğru halıya ulaşmanın ne kadar kolay olduğuna şaşıracaksınız.

Halıyı sereceğiniz odayı ne amaçla kullanıyorsunuz?

Genelde oturma odaları ya da salonlarda tercih edilen halılar yün ya da fiber dokulu tasarlanır. Fiber, temizlemesi kolay olduğu için konforlu olmasının yanı sıra sesi hapsetme özelliğine de sahiptir. Böylelikle çocuklu ailelerin tercihi olabilir. Yün halılarsa serildiği mekâna kattığı zenginlik açısından tercih edilmektedir. Kesik diye de bilinen halı tipleri, uzun ömürlü olmaları sayesinde oldukça sık talep edilir ve fiber halılar genelde kesik tip halılardır. Eğer oda çok sık kullanılmıyorsa pelüş gibi dokuları tercih etmenizde sakınca yoktur. Çünkü pelüş, diğer kumaşlara kıyasla el ve ayak izlerini daha çok gösterir.

Gün içinde üzerinden tahminen ne sıklıkla geçeceksiniz?

Eğer herkesin sıklıkla yürüdüğü bir odaya halı koymak istiyorsanız daha ucuz bir doku seçmenizde fayda var. Naylon halılar doku açısından yün halıları anımsatırken fiyat açısından çok daha uygunlar. Üstelik tasarım çeşitliliği sayesinde de her odaya uyacak türde naylon halı bulmanız çok kolay. Naylonun yanı sıra teksture pelüş dokular da iz göstermemeleri açısından geniş mekânları kaplamak için tercih edilebilir.

Oda ne kadar güneş ışığı alıyor?

Polipropilen doku, son yılların iç ve dış mekanlarda tercih edilen en popüler malzemelerinden biri haline geldi. Güneş ışığına, suya ve lekelenmeye karşı son derece dayanıklı olan bu kumaş, dış mekânlarda da tercih edilebilirliği sayesinde birçok kişiye hitap ediyor. Kış bahçenize, yazlığınıza ya da balkonunuza halı almayı düşünüyorsanız polipropilen dokulu halılar tam size göre.

Tahminen ne kadar sıklıkla süpürmeniz gerekecek?

Halıyı koyacağınız oda, çocuk odası, oyun odası ya da yatak odası gibi daha sık temizlemeniz gereken alansa polyester dokulu halıları tercih edebilirsiniz. Polyester, mekanı zengin gösterirken aynı zamanda kolayca temizlenebilir. Eğer tüy döken bir evcil hayvanınız varsa polyesterin yanı sıra triexta diye bilinen naylon ve polyester karışımı dokuları da seçebilirsiniz. İlmek dokulu halı satın alırken de tercihinizi tek yüzeyliden yana yaparsanız bu tür mekanlarda temiz ve bütünlük yaratan bir görünüm elde edebilirsiniz.

Halınız ev dekorasyonunuzla uyumlu mu?

Halınızın dayanıklılığı, ne sıklıkla kullanılacağı ve nasıl bir dokusu olacağı gibi detayları belirledikten sonra göz zevkinize sıra geldi. Bulunduğunuz ortama sıcacık bir dokunuş yapan antik desenler ya da sade ve cool stiller… Renk ve desen konusunda yapacağınız tercihlerle odayı baştan yaratacaksınız.

Kaynak: blog.gittigidiyor.com