Örgü Örgü Köşesi

Bebek örgüleri, örgü teknikleri, Tığ işi örgüler, Örgü oyuncaklar, Örgü takılar,
B]

B]

B]

B]

B]

B]
 
Malzemeler:

4 no şiş
18 no orlon tığı
Etamin iğnesi
Pançonun Yapılışı:

Pembe ve krem rengi kare parçaları yaparken;
Başlarken 32 ilmek üzerine 4 sıra 1 düz + 1 ters pirinç örün.
Üzerine 24 sıra iki kenar başında 3 sıra pirinç devam ettirin, ortasını düz örün.
Son 4 sıra tekrar sırf pirinç örün. Bu şekilde 8 parçayı tamamlayın. (Ön ve arka için 4 pembe, 4 krem rengi kare parça örülecek.)
Yeşil kol parçalarını yaparken;

58 ilmekle 50 sıra 6 ters + 1 düz geniş lastik örün. (2 tane)
Birleştirme için;
Orlon tığıyla parçaların etrafından yeşil iplikle sık iğne geçin.
Ardından kol parçalarını ve diğer 8 parçayı etamin iğnesiyle birbirine çapraz şekilde dikin.
Yaka kısmı için;
Orlon tığıyla krem rengi ipi kullanarak 5 zincir çekip batın. Bu şekilde yakayı tamamlayın.
Krem ve pembe ipi 2 kat yapıp uzun zincir çekin. Ve yakadaki zincirlerden geçirin.
Süsleme için;

Tığla ördüğünüz pembe ve krem rengi çiçekleri öndeki kare parçalara dikin.
Yaprakları yeşil iple, zincir işiyle 3′erli olarak işleyin.
Pançonun alt kısımlarını bir pembe, bir krem, bir yeşil olmak üzere püsküllerle süsleyin.
Şapkanın Yapılışı:

Pembe iple paspas örer gibi ortasına 7 ilmekle başlayın.
Arttıra arttıra ve aralarda ilmek bırakarak 25 sıra düz örün.
Ardından krem rengi iple 10 sıra düz örün.
Sonra pembe iple 6 sıra 1 ters + 1 düz lastik örüp, bitirin.
Şapkayı etamin iğnesiyle tersten dikip yuvarlatın. Tam dikişin ön kısmına gelecek şekilde ördüğünüz çiçeği dikin ve yaprakları işleyin.


Bilirkişinin Notu: Orlon dikerken, etamin iğnesiyle dikilirse çok muntazam durur.
 
B]

Feza Shade ve Feza Zara ipleri ile yapılmışrır.

10 nolu şişle örülmüştür.



ARKA : 58 ilmekle örgüye başlanır.2 ip beraber 7 sıra haroşa örülür. Haroşadan sonra yine iki ip birlikte düz örülür. 60 cm olunca 3-2-1 şeklinde ilmek kesilir ve 22 cm örülerek örgü bitirilir.



ÖN: 30 ilmekle örgüye devam edilir.7 sıra haroşa örüldükten sonra düz olarak örgüye devam edilir. 60 cm oluncaya kadar örgüye devam edilir. Koltuk altı 3-2-1 olarak kesildikten sonra 5 cm örülür ve yaka kesimi önden 4-3-2-2 ilmek kesilerek yapılır ve 22 cm örülerek örgü bitirilir.



KOL : 32 ilmekle başlanır. 7 sıra haroşadan sonra düz olarak 60 cm örüldükten sonra 3-2-1-1-1-1 kesimler yapılarak kol evi 22 cm örülür ve örgü bitirilir.



YAKA : Yaka için önden 25 cm haroşa örülerek yaka tamamlanır ve örgü bitirilir.
 
Eki Görüntüle 1714
6 nolu şişle örülmüştür.

AÇIKLAMA : 56 ilmek arttırılarak 2 sıra haroşa örülür.

3.sıra 7 ilmek ters ör, 1 ilmek arttır, 1 ilmek kes, 4 ilmek düz ör, 1 ilmek kes, 1 ilmek arttır, 7 ilmek ters ör, 1 ilmek arttır, 1 ilmek kes, 4 ilmek düz ör, 1 ilmek kes, 1 ilmek arttır, 7 ilmek ters ör, bu şekilde ilmekleri bitir.

4.sıra : her ilmeği yerinde ör.

5 sıra: 7 ilmek ter ör, 1 ilmek arttır,1 ilmek kes, 2 ilmek düz ör, 1 ilmek kes, 1 ilmek arttır, 7 ilmek ters ör, ilmekleri bu şekilde bitir.

6 sıra: Her ilmeği yerinde ör.

7 sıra: Ters ör (arttırılan ilmekleri düz ör) 1 ilmek arttır, 1 ilmek kes, 1 ilmek kes, 1 ilmek arttır, 7 ilmek ters örerek ilmekleri bitir.

8 sıra her ilmeği yerinde ör.

9 sıra: 7 ilmek ters ör, 1 ilmek arttır, 1 ilmek kes, 4 ilmek düz ör, 1 ilmek kes, 1 ilmek arttır, 7 ilmek ters ör, 1 ilmek arttır, 1 ilmek kes, 4 ilmek düz ör, 1 ilmek kes, 1 ilmek arttır, 7 ilmek ters ör, bu şekilde ilmekleri bitir. Böylece bir örnek örmüş olacaksınız. 38 cm örüldükten sonra 3-2-1 kesilip 17 cm kol evi örülür ve örgü bitirilir.



İki parca bu şekilde hazırlandıktan sonra, yanlardan ve omuzlardan dikilir.



Feza iplikten alınmıştır...
 
LİZÖZ ÖRNEĞİ
Eki Görüntüle 1936

TİFTİK İPLE
Arka Beden:
Bedeninize göre zincir çekin öncelikle. Bu zincirin üzerine boş kutular yaparak doldurun. Bu kutu sayısı her beden için değişken olduğundan sayılara bağlı kalmadan anlatacağım. Bu modelin taliplisi çok çünkü. Herkes kendine göre başlasın.
Bu kutuları koltuk altınıza kadar örün. Koltuk altında 2 kutu örmeden geri dönün (kol oyuntusu yapıyoruz). Diğer kol içinde 2 kutu örmeden geri dönün. Sıra başına geldiğinizde 1 kutu bırakarak dönün ve diğer kol oyuntusundan da döndükten sonra omuz hizasına kadar çıkın. Beden boyunu kendi isteğinize göre ayarlayın. Düşününki 6 sırada nakışlı bölüm gelecek..

Ön beden:
Ön bedenlerde de 6 sıralık bir bordür geçeceğimizi aklınızdan çıkarmadan normal bir zincir çekin. Aynı arka gibi yukarıya kadar çıkın. Arka benden de kol evine geldiğimizde, aynı işlemi orada da uygulayın. Kol evi açın. Omuza gelince gene bitirin. Bitirme sırasında arka omuzda birleştirme uygulayın. Omuz başından boyuna doğru kapatarak birleştirin ön ve arka bedeni. Diğer önü de aynı şekilde yapın ve omuları birleştirin. Sırada kollar..

Kol Yapımı:
Kol zincirini de, kolunuzun bilek hizasından 6 parmak yukarısından ölçün. Dar olmamasına dikkat edin. Zincirin üzerine 2 sıra boş kutu doldurunca sağ ve solundan birer arttırarak gene 2 sıra örün. Diyelimki 16 kutu kol başladınız. 18 olacak. 2. sırada 20 kutu olacak. Bu şekil örerek kol çevrenizin genişliğince arttırım yaparsınız. Kol boyu tamamlandığında gene kol evi oyuntusunu, ön ve arka bedende yaptığımız gibi yapın. 2 sıra örün sağdan soldan birer tane örmeden dönerek kol yüksekliğini oluşturun. Bedenlere ölçerek yeterli sayıda örmeyi bırakın. ÖN VE ARKA BEDEN BİRLEŞİK olduğundan, kolu yüzleştirerek ölçümünü DİKKATLİ yapın.
Diğer kolda aynı şekilde örüldükten sonra onu da birleştirin bedenle.
Kol etrafındaki 6 sıradayız şimdi. Kolun etek ucundan ipi bağlayarak 5 adet boş kutu yapın. 6. kutuya 3 adet dolgu ve 3 zincir çekin ve gene aynı kutunun içine 3 tane dolgu yapın. Her 5 kutuda bu işlemi yapın. Bu yaptığımız iş kolun ucundaki volanlanmayı sağlayan örgü. Bunu 6 sıra yapacağız. Yani dolgulu arttırımlarımızın aralarındaki boş kutuların sayısı 15 olacak. Son sırada her kutuya 1 bacak yapacağız. Bu bacağın üzerine 4 zincir çekip dibine batacağız. Pıtırcık görüntüsü olacak. Kollar bitti. Kol altından tığ yardımı ile dikin ve bedenleri de birleştirin.

Ön pervaz:
Kolda uyguladığımız işlemi ön beden, etek ucu, arka beden eteği, ve ense olmak üzere çepe çevre dolaşacağız. Gene her 5 boş kutu ile başlayıp 6 sıra ördüğümüzde, boş kutu sayımız 15 olacak. Son sırada gene tepelerine zincir çekip döneceğiz. Pıtırcıkaşlar oluşacak. Böylelikle tüm lizözün etrafını dolaşarak tamamlamış olacağız
 
Eki Görüntüle 2037

5 nolu şiş kullanılır.

ARKA : 56 ilmekle örgüye başlanır. 40 cm oluncaya kadar düz örgü örülür. Reglan kol kesimi yapılır.(4 ilmek haraşo ör, 1 ilmek kes. Sol tarafta 6 ilmek kalınca 1 ilmek kes, 4 ilmek haroşa ör) Her sırada bu işlem tekrarlanır, 34 ilmek kalıncaya kadar aynı şekilde örgüye devam edilir.

ÖN : 54 ilmekle örgüye başlanır ve ön parçada yapılan işlemler tekrarlanır. Her iki parça tek şişte toplanıp 80 ilmek oluncaya kadar bir sırada arttırma yapılır. 5 ters 5 düz olarak 27 sıra örülür ve örgü bitirilir.
 
X