Hamilelik ve kilo verme sonrası oluşan deri sarkmaları nasıl giderilir?

Hamilelik ve obezite ameliyatları sonrasında fazla kilo kaybından dolayı deri sarkmaları yaşanıyor. Kaybedilen kilo spor yapmadan kaybedildiyse derideki gözle görülür çatlaklar ve sarkmalar rahatsız edici boyuta geliyor.

Hamilelik sonrası kişinin karın ve meme bölgesinde görüntü bozukluğu görülür. Fazla oranda kilo verme sonucu ise kol, bacak iç bölgesi ve kalça bölgesinde de sarkmalar oluşabilir.

Kötü görüntü ortadan kalkıyor

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut, fazla miktarlarda kilo alıp verme ve hamileliğin deri deformasyonlarına yol açtığını anlatırken bu operasyonların kozmetik bir girişim olarak algılanmasından çok, hastanın sağlığı ve psikolojisi yönünden bakılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu deformasyonların spor ve beslenme ile düzene sokulabilmesinin mümkün olmadığını, elastikiyetini kaybetmiş olan fazla derinin cerrahi yöntemler ile çıkarılarak, germe ameliyatlarının uygulanması gerektiğini belirtiyor.

Hamilelik sonrası meme estetiği, karın estetiği ve genital bölge ameliyatlarını sıklıkla kombine şekilde yaptıklarına dikkat çeken Karabulut, burada teknik beceri ve hızlı çalışmanın önemine vurgu yapıyor. Kadınların çocuk sahibi olduktan sonra da eski formlarına ve fiziki görünümlerine kavuşabileceklerini ,aynı şekilde obezite cerrahisi yani mide küçültme gibi ameliyatlardan sonra da kombine ameliyatlar ile hastanın deri bolluklarından kurtulabileceğini belirtiyor.

deri-sarkmasi-1

Kol germe işlemi iyi sonuç veriyor mu?

Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut, kol germe ameliyatlarında , ameliyat öncesi değerlendirmede kol iç ve arka kısımdaki yağ dokusunun miktarı ve sarkıklık derecesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kolun üst iç kısmının derisinin, yaşlanma veya aşırı kilo alıp vermeler sonucunda gevşeme ve sarkmalara müsait olduğunu belirten Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut, kolların gergin derili ve kalın olduğu durumlarda kolun üst arka bölümüne liposuction yapmanın kolları inceltebileceğini açıklıyor.

Başlangıç halindeki deri gevşekliklerinde ise VASER lipoliz (ultrasonik liposuction) ile hem deri de gerginlik sağlamak, hem de kolların inceltilmesinin mümkün olabildiğini ama yine de bu yöntemlerin seçilmiş bir grup hastada iyi sonuç verdiğine dikkat çekiyor.

3-4 saat sonra taburcu olunabiliyor

Deri bolluklarının fazla olduğu durumlarda ise mutlaka fazla derilerin çıkarılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut, kol iç ve arka kısmında (sarkık bölgede) elips şeklinde bir kesi yapılarak sarkık deri ve fazla olan yağ dokusunun çıkarıldığını belirtiyor. Hastaların bu operasyondan 3-4 saat sonra taburcu olabildiğini söyleyen Karabulut, sadece hastanın 1 hafta süreyle kol hareketlerini kısıtlaması gerektiğini açıklıyor.

Kol germe ameliyatının (Brachioplasty) tek başına yapılabileceği gibi diğer vücut kontür düzeltme ameliyatları ile birlikte de yapılabiliyor.

Bacak germe operasyonu

Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut, uyluk bölgesindeki deformasyonların yer çekimi, yaşlanma ve aşırı kilo alıp vermeye bağlı olarak, üst bacak bölgesindeki deride gevşeme ve sarkmalar sonucu meydana gelebildiğini ve kişilerde özgüven kaybına yol açabildiğini belirtiyor. Aynı bölgede yer alan aşırı yağ birikintileri, bacak içlerinin birbirine sürtünmesi nedeniyle hijyen ve yaşam konforunun da bozulmasına neden oluyor.

Üst bacaktaki deri bolluklarının tedavisinde, derinin bol olduğu bölgelerde çamaşır içine saklanacak şekilde deri kesilerinin yapıldığını ve fazla derilerin çıkarıldığını belirten Karabulut, tüm bacak germe istendiğinde popo hizasında kalan izlerin genellikle belirgin olduğunu söylüyor. Buna karşın uyluk iç yüzünde durumun farklı olduğunu ve bu bölgedeki yağ birikintilerinin iç bacak kontürünü düzeltmek amacıyla liposuction ile giderildiğine değiniyor.

Liposuction ise kolay ve iz bırakmayan bir yöntem. Ancak gevşemeye eğilimli olan iç bacakta dikkatli uygulanması gerektiğine vurgu yapıyor. Yağ dokusunun etkili bir şekilde yok edilip düzgün ve gergin bir bacak kontürü hedefleniyorsa, o taktirde uyluk germe (thigh lift) ameliyatının planlanması gerekiyor.

3 hafta özel korse giyiliyor

Ameliyat sonrası her hastaya 3 hafta süre ile özel bir korse giydiriliyor. Korse hastanın ameliyat sonrası dönemini konforlu ve emniyetli geçirmesini sağlıyor. Günlük aktivitelerin 1 hafta süreyle kısıtlanması gerektiğini ve ameliyat sonunda izlerin çamaşır içinde kalacağını anlatıyor. Spor gibi aktivitelere ise 6 hafta sonra başlanabileceğine değiniyor.