Gebelik dönemindeki beslenmenin önemli olduğunu biliyoruz ancak yemeklerin nasıl hazırladığı da önemlidir. Hamilelikte besinler nasıl tüketilmelidir? Çiğ ya da az pişmiş yemek zararlı mıdır?

Hamilelikte tükettiğiniz gıdalar kana karışır ve bebeğinizin gelişimi tamamen sizin vücudunuzdaki besinlerle tamamlanır. Bu dönemde anne ve bebeğin sağlığı için tükettiğiniz besinler kadar önemli olan diğer konu ise besinleri nasıl ve ne zaman tükettiğinizdir. Besinlerle ilgili bilmeniz gerekenleri sıraladık.

gebelik_beslenme.jpg

Gebelikte Besinler Nasıl Tüketilmeli?

Diyet Ürünleri

Diyette tüketilmesi için üretilen gıdalar yağı alınırken birçok işlemden geçer. Hazır ürünler olduğu için yüksek oranda koruyucu madde içerirler. Düşük karbonhidrat değerleri ile tüketmemeniz gereken besinler arasında yer alır.

Kahve ve Çay Tüketmek

Kahve içme alışkanlığınız varsa hamilelikte haftada bir ya da iki defa sert olmayan bir kahve içebilirsiniz. Süt ile karıştırdığınızda proteinde almış olabilirsiniz. Siyah çay vazgeçilmezleriniz arasında yer alıyorsa günde bir bardak çok açık çay içebilirsiniz. Kahve ve çayı gündüz içmek akşam uyku kalitenizin bozulmasını engellemeyecektir.

Rafadan Yumurta

7 -8 dakikanın altında pişirilmiş yumurtalar hamilelik dönemi için uygun değildir. Bakteri ve çeşitli virüsler içerebilen yumurtayı iyi pişmiş olarak tüketmeye özen göstermelisiniz. Hamilelikte en sağlıklı yumurta tüketimi sebzeli omlet ya da iyi pişmiş haşlanmış yumurta olacaktır.

Bitki Çayları


Gebelik döneminde mide bulantısı, şişkinliği azaltma ve rahatlatma özelliği bulunan bitki çaylarının tüketimi oldukça yaygınlaştı. Hamilelikte bilmediğiniz ve doktorunuza danışmadığınız bitki çaylarını kesinlikle tüketmemelisiniz. Şifa bulmak isterken düşük riski oluşturabilecek bitki çaylarını seçmiş olabilirsiniz. Hangi bitki çaylarını doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Az Pişmiş Et

Eti az pişmiş olarak seviyor olabilirsiniz ancak hamilelik dönemi de iyi pişmiş olarak tüketmeniz gerekir. Çiğ etin üzerinde sağlık açısından önemli sorunlar oluşturabilecek bakteriler bulunuyor olabilir. Eti uygun dakikada pişirmek bakterilerin yok edilmesini sağlayacaktır. İyi bir protein kaynağı olan et tüketimi hamilelikte faydalıdır ancak beyaz ya da kırmızı etin mutlaka tam pişmiş olmasına özen gösterin.

Mevsiminde Meyve Tüketmek

Doğal oluşması gereken sürenin dışında hormon takviyeleri ve tarımsal ilaç içeren sebze ve meyveleri tüketmemeye özen gösterin. Mevsime uygun sebze ve meyveleri tercih edin. Tüketmeden önce meyve yıkama jelleri ile tamamen temizlendiğinden emin olun. Bol su ile durulayın.