11 aylık otizm şüphesi ????

Bir şey diyeceğim lütfen alınmayın. Kaç yaşındasınız? Ben de söyledim ama bir bakayım inceleyeyim karşılaştırma yapayım dememişsiniz. Ama arkadaş atınca teşekkür etmişsiniz sebebi armut piş ağzıma düş gibi bir yaklaşımınız olduğunu düşünüyorum. İnceleyeceğinizi düşünmedim ben link atılmasa bakmazdınız bile sadece panik gibisiniz. Ben bambaşka bir şey söylemişim siz iletişim eksik ben de farkındayım kuleleri yüzüme bakmadan alkışlıyor demişsiniz. Hangi ayın hangi gelişimi olur bilmiyorsunuz. Ben iletişimi eksik dememişim bile. Ekranla büyütüyormuşsunuz gibi hissettim şu an. Ya da gerçekten uyaran sunmuyorsunuz ne dediğimi anlamamışsınız. Bana teşekkür etmenize gerek yok ama anlatılanları anlamaya çalışın çocuğunuz için bence. Uyaran sağlamanızı diliyorum en kısa zamanda
Aon olarak yorumunuza cevap vermediğim için alındıysanız kusura bakmayın her kelimesini özenle ve dikkatle okudum. Ortada evlat söz konusuyken bol geçecegim bir durum söz konusu olamaz :)

Birincisi ben de bir hemşireyim. İkincisi her ay gelişim basamaklarını takip ettiğimden eksik bir şey olursa neden oldgunu irdeliyorum. Benim burda bu konuyu açma sebebim her şeyi fazla incelememden kaynaklıyor yazdıgınız yorum baştan sona önyargı dolu son olarak size arama geçmişimi atacagım arayıp aramadıgımı ordan görebilirsiniz
Gelişimde bireysel ve cinsiyet farkı vardır. Kızların dil gelişimi öndeyken erkekler genelde daha geriden gelir. Ama erkeklerin de genelde kaba motor becerileri kızlardan daha öndedir kızların da ince motor becerileri gibi gibi. Her kitabi bilgi o ay gerçekleşmeyebilir mesela.

Aon olarak yorumunuza cevap vermediğim için alındıysanız kusura bakmayın her kelimesini özenle ve dikkatle okudum. Ortada evlat söz konusuyken bol geçecegim bir durum söz konusu olamaz :)
Hayır alınmadım sadece panik olup çözüm üretemeyen anneleri senelerce gördüğüm için istemsizce kızdım. Hepsi panikti ama çözümleri sıraladığımızda çoğu dinlemezdi bile hala aynı lafları söylerdi.

Hayır alınmadım sadece panik olup çözüm üretemeyen anneleri senelerce gördüğüm için istemsizce kızdım. Hepsi panikti ama çözümleri sıraladığımızda çoğu dinlemezdi bile hala aynı lafları söylerdi.
Ben sadece nerden başlayacagımı bilmiyorum

Merhaba kızlar bebeğim 11 aylık oldu aslında benim şüphelerim daha önceden vardı ama bir kaç gelişiminden sonra rahatlamıştımm. Kısaca anlatayım.
Yapabildikleri
İşaret parmağını kullanır
Halkarı üst üste geçirir
Anlamlı 1-2 kelimesi var
Anne baba nerde dediğimde gösterir.
Şüphelerim ise
Yabancılaması cok fazla yabancı ortamda benden başka kimseye kendini dokundurtmaz.
Konusurken gözlerime bakmaktansa dudagımı takip ediyor
İsmine bazen hemen döner çoğunluka 4-5 defa seslenirsem bakar. Normal mi bu dr götürmeli miyim. Yardımcı olursanız cok mutlu olurum.
Benimki de 11 aylık daha bu kadarı bile yapmıyor. 😃 benimki de ağzımı izliyor kelimeleri öğrenmeye çalışıyor bence nasıl konuşabileceğimizi vs bence bu belirtilerin hepsi otizm değil tam tersi belirtiler ki ben öğretmenim pedagojik formasyonum vs var. Ben kendiminkinden de şüphelenmiyorum içiniz rahat olsun bence.

Çocuklar dil gelişimi boyunca ağımıza bakar ses taklidiyle başlayan bu süteci böyle ilerletirler zaten.

Uyaran sunmanın ne kadar kıymetli olduğunu oğlum büyüdükçe anladım. Bebekliğinden beri türlü türlü farklı yüzey, doku içeren oyunlar hazırladım. Bazen 2 sn ilgilendi bazen 20 dk. Bazen direkt dokundu oynadı, bazen irrite oldu. Mesela ilk ayaklarını 4-5 aylıklar otlara bastırdım sorun yoktu bir süre de olmadı ama 7-8 aylıkken otlara basmak istemedi. Yavaş yavaş alıştırdım. Her şeyi mıncıkladığı bir dönem vardı mesela. Engellemedim. Evin perdesinden kulaklarına kadar balkabağı temizlediğimi bilirim. Ekran sıfır, okuduğum kitabın haddi hesabı yoktu 1 yaşına kadar. (1 yaşında işe döndüm şuan benim evde olduğum dönemdeki kadar kitap okunmuyor) şuan 2 yaşında. Duyusal olarak uzak durduğu bir şey yok ama konuşmuyor mesela. Kelimeleri, 2 kelimeli cümleleri var ama akıcı bir konuşma yok. Elimden geleni yaptım gerisini oğlumun doğru zamanına bırakıyorum. Şuan tepki göstermediği bir şeye ileride tepki gösterebilir ama bir doktora gitmem gerekirse elimde veri var anlatabileceğim. Maruz bırakmak çok önemli dolayısıyla uyaran hazırlamak. Sık sık sosyal ortamlara sokmak mesela olmazsa olmaz. Bizde yaşıtı ile değil ama bizim arkadaşlarımızla çok sık iletişim kurdu. Küçükken gayet girişkendi son 2-3 aydır bir utangaçlık geldi. Bacağımıza yapışıyor açılana kadar. Güzelce yönetmeye çalışıyoruz huy kalmasın diye. Çünkü bebekken dahi iletişimi rahatlıkla kurardı. Demek istediğim şey bazen ne yaparsanız yapın olmuyor bazen de her şey kendiliğinden oluyor ama önemli olan bence ebeveynlikte elinden geleni yapmış olmanın verdiği iç huzur. Ve gelecekte bir sorun olursa gerçekten çocuğun herşeyine mümkün olduğunca hakim olmak. Kim ne derse desin ekran içeriklerini 3 yaşına kadar sıfırda tutmak. Devamlı iletişim kurmak. Hem başkalarıyla kurarken sizi gözlemlemesi hem de onun kurmasına izin vermek. Bu arada duyusal oyunlar konusunda pinterest muhteşem. Oraya yazarsanız birsürü öneri çıkacaktır. Ucuz, ulaşılabilir öneriler de bir sürü. Uygularsanız elbet faydasını görürsünüz.

Back
X