- 12 Mart 2014
- 215
- 83
- 98
Hayır çocuk sahibi olmayı yanmak olarak görmüyorum tabii ki ama maddi manevi şartları hiçe sayarak sadece 'aman tek kalmasın' diye insanların ikinci çocuğu yapmasına anlam veremiyorum. Ve evet artık kadınlar da çalışıyor, destek olmadan 2 çocuk ve diğer tüm işlerin idare edilmesi kadının kendi hayatından vazgeçip mutsuz olması sonucunu doğuruyor çoğunlukla. O yüzden insanların ne yaşadığını bilmeden 'aman sakın tek çocukta kalma' demek kolay. Benim kayınpederimin iki kardeşi varmış ama biri 20lerinde diğeri 30larında vefat etmiş mesela ve şuan 65 yaşında tek başına adam. Kendi ailesini kurmuş ve onlarla mutlu. Kardeşlerinin yasını tutuyor. Arkadaşım tek çocuk ve iyi ki kardeşim yok miras bana kalacak diye havalara uçuyor ve kesinlikle kardeş yokluğu çekmediğini söylüyor. Yeğenim tek çocuk ve iyi ki kardeşim olmamış oh ben böyle çok iyiyim diyip duruyor. Kardeş olsun diye insanları darlamanın, yok şartmış şurtmuş yok destek olurmuş demenin anlamı ne. Kimine göre şarttır, kimine göre dünyanın en gereksiz şeyi. Kardeşi olmayan bir sürü insan var. Artık tek çocuklu aileler çoğunlukta. Ayrıca tek çocuklular 'ben bir tanesinde pes ettim' de diyebilir yani kime ne? 2. çocuğu yapınca 'kirdiş şirt imin yilniz kilmisin' diyenler mi gidip bakacak? Herkesin hayatı, şartları farklı. O yüzden şart falan deyip insanları daralmanın anlamı yok.Siz çocuk sahibi olmayı “yanmak” olarak mı görüyorsunuz? Bence bilakis tek çocuklular ben bir tanesinde pes ettim, kalsın kafasında.
Çocuk doğurmak, büyütmek dünyanın en meşakatli işi. Bunu hakkıyla yapan her kadın fazlasıyla saygıyı ve takdiri hak ediyor.
Benim annem 6 kardeş, babam 6 kardeş. Eskiden çok çocuk normaldi. Son 10 senedir ekonomik şartlar, kadınların çalışma hayatında olması… sebebiyle tek çocuk yaygınlaştı.