merhaba kzılar bugün okul sezonunu açtık.ecrini bırakıp gitmek çok zor geldi.ama çalışmak şart.
arzucum hoşgeldin cnm.buluşursak hep beraber cnm unuturmuyuz hiç.cnm bu 3 yaşa kadar sürebilecek olan bir sendrom sana kitaplarımdan ve makaleelerden bir alıntı yaptım daha açıklayıcı olur diye.hepimizde durum bu
Çocukların kendilerinin de bir birey olduklarını fark ettikleri, kişiliklerinin oluşmaya başladığı, istediklerini nasıl yaptıracaklarını öğrenmeye başladıkları ancak ebeveynler açısından anlaşılması ve dayanılması zor olan çocuk gelişiminin en önemli dönemlerinden biridir.
Bu dönemde çocuklar; İsteklerini sözel olarak (konuşarak) belirtmek yerine ağlayarak belirtirler İtiraz etmeyi severler ; hayır, istemiyorum , gelmem , yapmam gibi olumsuz ifadeler kullanmayı tercih ederler İstekleri yapılmadığında başını yere vurma, kendine ya da anneye-babaya vurma, nesneleri fırlatma, çığlık atma ve öfke nöbetleri geçirme gibi davranışlar sergileyebilirler
1)O dirense de siz onunla inatlaşmayın. Siz yetişkinsiz o çocuk, siz ondan daha güçlüsünüz unutmayın.
2)Bu davranış biçiminin ; yaşının ve gelişiminin bir özelliği olduğunu hatırlayın.
3)Yapmasını istemediğiniz bir davranışı var ise; kızma, engelleme,bağırma, cezalandırma gibi davranışlar göstermeyin. Bu davranışlar onun gün içerisinde size daha uyumsuz olması sonucunu yaratır.
4)Yapmasını istemediğiniz davranışla ilgili çok fazla açıklamalar yapmayın. Sizi anlamasını ve bir daha yapmamasını beklemeyin. Bu oto kontrolü kullanabilecek kadar henüz büyümedi. Birçok anne “Anlatıyorum, açıklıyorum, güzel güzel konuşuyorum ama hala yapmaya devam ediyor.” İfadelerinde bulunuyor. Bu güzel anlatımlarınıza daha büyük yaşlarda daha olumlu tepkiler verebilecektir.
5) Yapılmasını istemediğiniz bir davranış gösterdiğinde oyunla ilgisini başka bir yöne çekin. Bu yaş döneminin dikkat süresi çok kısa olduğundan eğer yaratıcı olabilirseniz dikkatini inatlaştığı olaydan hemen dağıtmayı başarabilirsiniz.
Örneğin: yemeğini yememek için size direniyorsa bir portakal ya da elmayı komik bir kukla haline getirerek – sevimli bir ismi de olsun – bu kuklaya yemeği yedirmek ya da göbeğine bir isim takarak onu konuşturmak . Oyunları kullanarak çocuğunuza istediğiniz birçok davranışı yaptırabilirsiniz. Bu oyunları yaratırken olaylara çocuk gözüyle bakmayı deneyin. Direnme devam ederse başka bir oyuna geçin.
6) Oyunlar işe yaramadığında açıklamaları ve ilgiyi kesin. Başka bir işle ilgilenin. Kısa bir süre sonra ağlamasının sonlandığını , sakinleştiğini göreceksiniz.
Çocuğunuzu bu dönemde uyumsuz, iyi yetiştirilmemiş ya da problemli bir çocuk olarak asla tanımlamayın. 3 yaş sonrasında size ve koymuş olduğunuz kurallara uyum sağlayabilecek gelişim düzeyine sahip olacaktır. Çocuğunuz büyürken içinde bulunduğu gelişim dönemini çok iyi tanımalısınız, çünkü bazen normal olan davranışlar anne-babalar tarafından problem olarak değerlendirilebiliyor.
İki yaş Sendromu ile başa çıkmakta zorlanan aile bir uzman desteği alabilir. Aksi halde çocukla iletişim gittikçe bozulur,çocuğun kişilik gelişimi olumsuz etkilenir, yemek- uyku gibi rutinlerde tepkiler artar, yemek yememe , uyku düzeninde bozulma ve sinirlilik görülebilir.
Çocuğunuzu bu dönemde uyumsuz, iyi yetiştirilmemiş ya da kötü bir çocuk olarak asla tanımlamayın. 3 yaş sonrasında size ve koymuş olduğunuz kurallara uyum sağlayabilecek gelişim düzeyine sahip olacaktır. Çocuğunuz büyürken içinde bulunduğu gelişim dönemini çok iyi tanımalısınız, çünkü bazen normal olan davranışlar anne-babalar tarafından problem olarak değerlendirilebiliyor. Bunu ortadan kaldırmak için uzman kişilerden gelişim danışmanlığı alabilirsiniz .... alıntıdır....
cnm uyku sorunuda hepimizde var galiba bende sahura kadar uyuyamıyorum.ama uyuamadığımızda yatakda durmak doğru değil aslında başka şeylere yönelmek lazım kitap tv gb.belki duş iyi gelir..rezene çayı.bunları deneyebilirsn belki.sıcaklardanda uyunmuyordu cnm.inş en kısa sürede geçer.
nagihancım haklısın cnm.gerçekten dayanılacak durum değil.en güvenilir anneanneler ve babaanneler gerçekten gözün arkada kalmıyor.evetyakınmışız.
hülyacım haklısın cnm.en önemlisi kararlı olmak evdede dışardada kuzulara karşı tavrımız aynı olmalı.
emelcim etibankda bim varya oraya yakınım cnm.neden bukadar geç oldu anlamadım budurum ya.üzüldüm...benim gözümdenmi kaçtı acaba bu adres durumları
uzun bir cvp oldu.yarım saattir sayfam açık anca yazdım çünkü bir taraftan ecrin parmağını sıkıştırdı onu sakinleştirdim